PDA

Zobacz pełną wersję : Kupuje Lampe

iLLi
28-12-2010, 02:36
Witam, pewnie mnie zjecie że robię taki temat ale zaryzykuję, kupuję lampę mam 900zł do wydania, ni grosza więcej.

Z tego co ja mam na myśli:

Metz 50 AF-1 850zł na proline.pl
Nissin Di-866 788zł na fotojoker.pl
Nikon Speedlight SB-600 799zl na fotojoker.pl

Wybaczcie ale nie chce wydać 900zl na coś co nie nada się, dlatego pisze ten temat.

Rafalec
28-12-2010, 02:52
Metz - nie wypowiadam się nie znam jej

Nissin - Dobra mocna lampa, niewielkie odejścia od nominalnej liczby przewodniej, wygodny koszyk na baterie, możliwość zasilania zewnętrznego, dodatkowy palnik, wygodne menu, rozbłyśnik i dyfuzor wbudowane, duża ilość przydatnych funkcji typu myTTL, korekcja błysku, zakres zoom 24-105mm i 18 z dyfuzorem, głowica ruchoma o 180 w prawo i lewo i 90 w gore. Jeżeli chodzi o wady to: brak pochylenia palnika np o -7stopnia, dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie, plastikowa stopa ze starym kółeczkiem blokującym, menu trochę za wolno reaguje na przyciskane guziki.

SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela), nie ma wbudowanego rozbłyśnika ale takie coś można dokupić, ma metalową stopkę z szybkim mocowaniem, również wykrywa automatycznie zoom, pełne funkcje manualne, nieco mniejsza od Nissia więc bardziej poręczna.

Mam starszą wersję Nissina 622 i sprawuje się dobrze ale wolałbym aby była Nikonowska bo wszystko lepiej współpracuje. Na pytanie którą to już sama musisz odpowiedzieć. A na twoim miejscu ja bym zaoszczędził nieco więcej pieniędzy i kupił SB-700.
Tyle ode mnie :D

marciing
28-12-2010, 10:48
miałem Nissina przez ponad rok. Najpierw byłem z niej zadowolony ale później 2 razy wylądowała w serwisie. W końcu za drugim razem dogadałem się w fotojokerze że zwrócę im tą lampę (decyzją serwisu dostałbym nową po raz 2) i kupię u nich sb-700. Dopiero teraz jestem zadowolony ;)

Razem z Nissinem używałem sb-600 i........ dla mnie z sb-600 zdecydowanie lepiej mi się pracowało :)
Tak więc jak kiedyś polecałem Nissina to teraz mówię szczerze - kup lampę systemową. Jak to mówią jestem za biedny żeby kupować tanie rzeczy.

Na temat Metza się nie wypowiem bo w ręku nie miałem.

Gamegirl
28-12-2010, 11:24
jakieś 2 tygodnie temu tez się zastanawiałam- byłam w Twojej sytuacji . Nie znam Nissina. Metza już miałam z innym systemem niż N- nie narzekałam. Dumałam długo,kupiłam SB 600. Powiem tak - jakość wykonania, bezproblemowe działanie zdalne czyni mnie mega- zadowoloną. Niby nic- ale dodane do lampy na wejściu - stopka do mocowania i nawet futerał (Metza miałam gołego) czynią użytkowanie przyjemnym. Nie chcę nawet myśleć co by mi dodali z SB900;).

The Structorr
28-12-2010, 11:42
SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela)

Nie fotocela? To co wg. Ciebie? Fairy dust?

kh29228
28-12-2010, 11:44
Proponuję używaną SB-800 w dobrym stanie

marcinez
28-12-2010, 12:44
(...)Nissin - Dobra mocna lampa, niewielkie odejścia od nominalnej liczby przewodniej, wygodny koszyk na baterie, możliwość zasilania zewnętrznego, dodatkowy palnik, wygodne menu, rozbłyśnik i dyfuzor wbudowane, duża ilość przydatnych funkcji typu myTTL, korekcja błysku, zakres zoom 24-105mm i 18 z dyfuzorem, głowica ruchoma o 180 w prawo i lewo i 90 w gore. Jeżeli chodzi o wady to: brak pochylenia palnika np o -7stopnia, dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie, plastikowa stopa ze starym kółeczkiem blokującym, menu trochę za wolno reaguje na przyciskane guziki.
Co znaczy stare kółeczko mocujące? Moim zdaniem to żadna wada. Dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie?? Jak to rozumieć?

SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela), (...)
A nissin nie może być tak wyzwalany? Nissin posiada jeszcze tryb commander i o tym nie piszesz. Nissin też ma manual.

Mam starszą wersję Nissina 622 i sprawuje się dobrze ale wolałbym aby była Nikonowska bo wszystko lepiej współpracuje. (...)Tyle ode mnie :D
Metz również bardzo dobrze współpracuje. Moim zdaniem nissin jest sporo lepszy od sb-600 jednak ze względu na problemy z tą lampą opisywane na forum, nie kupiłbym tej lampy.

Yendru
28-12-2010, 12:47
Może moja wypowiedź coś Ci pomoże...
Ja miesiąc temu nabyłem drogą kupna Metza 50 AF i ni e mogę narzekać.
Studiowanie forum n-tą ilość razy jak również innych stron. Pomijam aspekty błyskania.
Nie chciałem używki, a wybór padł między Sb-600 a właśnie Mietkiem. Faktem jest, że w pudełku znajduje się tylko lampa i instrukcja, ale stopką i futerałem się zdjęć nie robi... :)
Co mnie przekonało do takiego wyboru?
- wbudowany bounce card czyli tzw. wizytówka
- wiadomo CLS
- no i funkcja SERVO czyli w prostym rozumieniu fotocelina

Jedyne co to menu na wstępie wydaje się trudniejsze w obsłudze, ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić...

Albert44
28-12-2010, 16:13
Witam, pewnie mnie zjecie że robię taki temat ale zaryzykuję, kupuję lampę mam 900zł do wydania, ni grosza więcej.

Z tego co ja mam na myśli:

Metz 50 AF-1 850zł

Pierwsza myśl najlepsza.. ;)

coroner
28-12-2010, 16:34
Osobiście posiadam i używam Metza 48 AF-1, jak dla mnie lampa idealna, 50tka wiele się nie różni, a czym się różni, to jest na plus - nieco większa moc i metalowa stopka. błyska doskonale, tak na body, jak bezprzewodowo. Współpracuje z Nikonowskim CLS i wyzwalaczami radiowymi. Nie ma żadnych problemów z nią jeśli chodzi o niezawodność. Wykonana z dobrych materiałów. Kilka ciekawych funkcji. palnik obracany o 120st w prawo i pochylany 7st w dół, rozróżnienie wielkości matrycy w aparacie, zoom 18-105 (w trybie DX 12-70) zapamiętywanie ustawień po wyłączeniu, wysoka wydajność z jednego kompletu aku i szybki czas ładowania do pełna. Najlepszy wybór w tej cenie.

jazco
28-12-2010, 17:15
Proponuję używaną SB-800 w dobrym stanie

Popieram . Miałem podobny dylemat i jednak 800 wygrywa.
Moja będzie u mnie pojutrze :)

Hubert Adamczyk
28-12-2010, 17:55
A ja proponuje METZa 50. O wiele lepszy od SB600.
Super pracuje TTL, moc przewodnia też powala oraz szybkość ładowania jak dla mnie to jest jedna z lepszych lamp na rynku.
I do tego renoma Niemieckiego Metza.
Metz 50 takie połączenie 48 i 58

Plastek01
28-12-2010, 18:08
Ja też tutaj mam swojego faworyta. Zresztą wszędzie, gdzie mowa o lampach w tym przedziale cenowym, polecam Metza. Ja akurat mam 48 AF-1 i sprawdza się idealnie. Moim zdaniem to lepsza lampa, niż SB600

przem426
28-12-2010, 21:57
Co znaczy stare kółeczko mocujące? Moim zdaniem to żadna wada. Dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie?? Jak to rozumieć?

tak, że jest to niewygodne. w sumie to nie problem. problemem może być to, że stopka jest plastikowa. łatwo ją ułamać.

A nissin nie może być tak wyzwalany? Nissin posiada jeszcze tryb commander i o tym nie piszesz. Nissin też ma manual.

fiu fiu. a to ci nowina.

nissin NIE posiada trybu commander

Rafalec
28-12-2010, 22:59

A tak, że u mnie to kółeczko potrafi się zaklinować jak za mocno się przykręci i potem ciężko zdjąć. O!

marciing
28-12-2010, 23:06
nissin NIE posiada trybu commander

Akurat mylisz się bo Nissin Di866, o którym tu mowa ma tryb commander!!!

adolfik9501
28-12-2010, 23:08

Co nie zmienia faktu, że najlepiej będzie w przypadku tych trzech lamp wybrać M50AF1 ;)

marciing
28-12-2010, 23:15
Co nie zmienia faktu, że najlepiej będzie w przypadku tych trzech lamp wybrać M50AF1 ;)

nie wiem nie miałem w ręku. Ale po przygodach z Nissinem zdecydowałem że nigdy już nie kupię nie systemowej lampy :)

adolfik9501
28-12-2010, 23:18
nie wiem nie miałem w ręku. Ale po przygodach z Nissinem zdecydowałem że nigdy już nie kupię nie systemowej lampy :)

He, he. Di866 zapowiadał się świetnie, a wyszło tak sobie i do tego awaryjnie ;) M50AF1 czy SB600 w ręcach nie miałem, ale jakbym miał coś z tej dwójki wybierać to M50AF1... chyba, że liczyłaby się wielkość to wówczas SB600. Sam mam SB800, więc na dzień dzisiejszy problem mnie nie dotyczy.

przem426
28-12-2010, 23:18

o szit. a ja wszędzie widze białe myszki i di622.

zwracam honor, jest commander.

photoaction
28-12-2010, 23:25
bierz nowke sb600 albo uzywke sb800 nie pakuj sie w inne bo co nikon to nikon.wiem co mówię :)

marciing
28-12-2010, 23:42
He, he. Di866 zapowiadał się świetnie, a wyszło tak sobie i do tego awaryjnie ;) M50AF1 czy SB600 w ręcach nie miałem, ale jakbym miał coś z tej dwójki wybierać to M50AF1... chyba, że liczyłaby się wielkość to wówczas SB600. Sam mam SB800, więc na dzień dzisiejszy problem mnie nie dotyczy.

powiem tak - miałem trochę ponad rok - 2 razy w serwisie i zawsze wymiana na nową. Za 2 razy jak fotojoker zadzwonił i powiedział że do odebrania nowa poszli mi na rękę i wymienili na .... sb-700 ;) Więcej już nie chcę nie systemowych lamp ;) A co do sb-600 to ja zdecydowanie wolałbym dołożyć do 700 lub 900. Już więcej nie dam się wkopać w nie systemową lampę ;)

o szit. a ja wszędzie widze białe myszki i di622.

zwracam honor, jest commander.

spróbowałbyś nie ;)

iLLi
28-12-2010, 23:44
Nikon Speedlight SB-900 kosztuje 1350zł jak był sobie na raty rozbił i przekonał narzeczoną to pewnie bym chapnął tą sabinke, tylko pytanie ona ma liczbę przewodnią 34 a niektóre lampy po 50, co ja będe miał biorąc ta sb900 od tej sb 600 czy tego Metza, oprócz różnicy pieniędzy.

marcinez
29-12-2010, 00:16
tak, że jest to niewygodne. w sumie to nie problem. problemem może być to, że stopka jest plastikowa. łatwo ją ułamać.
To twoje subiektywne odczucie. Ciekawe ile razy spotkałeś się ze złamaną plastikową stopką?? Być może niezbyt uważnie przeglądam forum, ale są to jednostkowe przypadki. Moim zdaniem lepiej żeby stopka się połamała niż miałoby się uszkodzić coś w body.

A tak, że u mnie to kółeczko potrafi się zaklinować jak za mocno się przykręci i potem ciężko zdjąć. O!
Chyba biegasz za aparatem i lampą?? ;)

przem426
29-12-2010, 00:24
To twoje subiektywne odczucie. Ciekawe ile razy spotkałeś się ze złamaną plastikową stopką?? Być może niezbyt uważnie przeglądam forum, ale są to jednostkowe przypadki. Moim zdaniem lepiej żeby stopka się połamała niż miałoby się uszkodzić coś w body.

Chyba biegasz za aparatem i lampą?? ;)

raz, z własną lampką która spadła razem z wyzwalaczem na ziemie - z wcale nie takiej dużej wysokości. stopka poszła w drobny mak...

jakoś tak wole te metalowe....

marcinez
29-12-2010, 00:27
raz, z własną lampką która spadła razem z wyzwalaczem na ziemie - z wcale nie takiej dużej wysokości. stopka poszła w drobny mak...

jakoś tak wole te metalowe....
Uważasz, że metalowa stopka przeżyłaby upadek? Śmiem wątpić. Nie widziałem stopki "metalowej" ale czy nie jest połączona z plastikiem?

Yendru
29-12-2010, 00:42
Przezabawna rozmowa się wywiązała, że aż post autora się w akcji zagubił :D

iLLi liczba przewodnia lamp jest podawana dla konkretnych ogniskowych i na takich samych trzeba porównywać. SB-900 to już lampa z innej półki (plus masa dodatków w zestawie) w tym dziale jest szeroki temat o niej. Samemu trzeba odpowiedzieć na pytanie czy taka lampa jest potrzebna. I tak naprawdę to ty sam zdecydujesz co kupisz, bo jak widać każdy chwali swoje. Ale faktem jest że ja przy wyborze opinie innych ludzi są istotne.

przem426 istota metalowej stopki wydaje mi się być inna. Nie chodzi tu o wytrzymałość, bo jak źle spadnie to i tytanowa stopka może nie pomóc, a raczej o łatwość montażu na sankach.

joker333
30-12-2010, 14:42
. Nie chcę nawet myśleć co by mi dodali z SB900;).

no a mi właśnie przyszła nowa i pytanie brak instrukcjii PL to standard ?:roll:
Pisać do nich żeby dosłali czy sciągnąć z netu :evil:

Jak z tym jest ?? jak się sprzedaje na terenie PL to chyba instrukcje w języku naszym mieć powinni

Poganin
30-12-2010, 15:30
no a mi właśnie przyszła nowa i pytanie brak instrukcjii PL to standard ?:roll:
Pisać do nich żeby dosłali czy sciągnąć z netu :evil:

Jak z tym jest ?? jak się sprzedaje na terenie PL to chyba instrukcje w języku naszym mieć powinni

jeśli kupiłeś w redcoon ,to jest to normalne :) ściągnij sobie z netu i po kłopocie:)

joker333
30-12-2010, 15:44
jeśli kupiłeś w redcoon ,to jest to normalne :) ściągnij sobie z netu i po kłopocie:)

Jasnowidz? :mrgreen:
już sciągnąłem wydrukowałem i zbindowałem ładniejsza niż fabryczna 8-)
..bo czytanie wersji elektronicznej do poduszki to jakoś nie dla mnie :D

k4mik4z3
30-12-2010, 15:55
ja bym wybral sb-700, kupilem wczoraj, pojechalem ordazu na impreze robie zdjecia i lampka wprost mega, lekka, wystarczajaca moc, bardzo latwa w obsludze, zdjecia wychodza super, a te plastikowe filtry co dodali na prawde fajna sprawa, nie trzeba sie bawic z przekladaniem folii jak to jest w 900tce,

Poganin
30-12-2010, 16:09
Jasnowidz? :mrgreen:
już sciągnąłem wydrukowałem i zbindowałem ładniejsza niż fabryczna 8-)
..bo czytanie wersji elektronicznej do poduszki to jakoś nie dla mnie :D

od razu jasnowidz :) czytałem opinie o tym sklepie :) sam mam zamiar kupić kobyłkę :)