Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Kupuje Lampe

Domyślnie Kupuje Lampe

Witam, pewnie mnie zjecie że robię taki temat ale zaryzykuję, kupuję lampę mam 900zł do wydania, ni grosza więcej.

Z tego co ja mam na myśli:

Metz 50 AF-1 850zł na proline.pl
    Nissin Di-866 788zł na fotojoker.pl
    Nikon Speedlight SB-600 799zl na fotojoker.pl

Wybaczcie ale nie chce wydać 900zl na coś co nie nada się, dlatego pisze ten temat.
    D90 | 18-105 VR | I ładna czarna torba xD |

Domyślnie

Metz - nie wypowiadam się nie znam jej

Nissin - Dobra mocna lampa, niewielkie odejścia od nominalnej liczby przewodniej, wygodny koszyk na baterie, możliwość zasilania zewnętrznego, dodatkowy palnik, wygodne menu, rozbłyśnik i dyfuzor wbudowane, duża ilość przydatnych funkcji typu myTTL, korekcja błysku, zakres zoom 24-105mm i 18 z dyfuzorem, głowica ruchoma o 180 w prawo i lewo i 90 w gore. Jeżeli chodzi o wady to: brak pochylenia palnika np o -7stopnia, dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie, plastikowa stopa ze starym kółeczkiem blokującym, menu trochę za wolno reaguje na przyciskane guziki.

SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela), nie ma wbudowanego rozbłyśnika ale takie coś można dokupić, ma metalową stopkę z szybkim mocowaniem, również wykrywa automatycznie zoom, pełne funkcje manualne, nieco mniejsza od Nissia więc bardziej poręczna.

Mam starszą wersję Nissina 622 i sprawuje się dobrze ale wolałbym aby była Nikonowska bo wszystko lepiej współpracuje. Na pytanie którą to już sama musisz odpowiedzieć. A na twoim miejscu ja bym zaoszczędził nieco więcej pieniędzy i kupił SB-700.
    Tyle ode mnie
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

Domyślnie

miałem Nissina przez ponad rok. Najpierw byłem z niej zadowolony ale później 2 razy wylądowała w serwisie. W końcu za drugim razem dogadałem się w fotojokerze że zwrócę im tą lampę (decyzją serwisu dostałbym nową po raz 2) i kupię u nich sb-700. Dopiero teraz jestem zadowolony

Razem z Nissinem używałem sb-600 i........ dla mnie z sb-600 zdecydowanie lepiej mi się pracowało
    Tak więc jak kiedyś polecałem Nissina to teraz mówię szczerze - kup lampę systemową. Jak to mówią jestem za biedny żeby kupować tanie rzeczy.

Na temat Metza się nie wypowiem bo w ręku nie miałem.
    Nikon FX

Domyślnie

jakieś 2 tygodnie temu tez się zastanawiałam- byłam w Twojej sytuacji . Nie znam Nissina. Metza już miałam z innym systemem niż N- nie narzekałam. Dumałam długo,kupiłam SB 600. Powiem tak - jakość wykonania, bezproblemowe działanie zdalne czyni mnie mega- zadowoloną. Niby nic- ale dodane do lampy na wejściu - stopka do mocowania i nawet futerał (Metza miałam gołego) czynią użytkowanie przyjemnym. Nie chcę nawet myśleć co by mi dodali z SB900.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalec Zobacz posta
    SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela)
    Nie fotocela? To co wg. Ciebie? Fairy dust?

Domyślnie

Proponuję używaną SB-800 w dobrym stanie
    Mamiya + Sony

Domyślnie

(...)Nissin - Dobra mocna lampa, niewielkie odejścia od nominalnej liczby przewodniej, wygodny koszyk na baterie, możliwość zasilania zewnętrznego, dodatkowy palnik, wygodne menu, rozbłyśnik i dyfuzor wbudowane, duża ilość przydatnych funkcji typu myTTL, korekcja błysku, zakres zoom 24-105mm i 18 z dyfuzorem, głowica ruchoma o 180 w prawo i lewo i 90 w gore. Jeżeli chodzi o wady to: brak pochylenia palnika np o -7stopnia, dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie, plastikowa stopa ze starym kółeczkiem blokującym, menu trochę za wolno reaguje na przyciskane guziki.
    Co znaczy stare kółeczko mocujące? Moim zdaniem to żadna wada. Dodatkowy palnik sterowany tylko ręcznie?? Jak to rozumieć?
    SB-600 - Już sprawdzona dobra lampa Nikona, słabsza od Nissina, lecz będzie lepiej działała w trybie wyzwalania bezprzewodowego ponieważ może być wyzwalana przez nadajnik Nikonowski (czyli nie fotocela), (...)
    A nissin nie może być tak wyzwalany? Nissin posiada jeszcze tryb commander i o tym nie piszesz. Nissin też ma manual.
    Mam starszą wersję Nissina 622 i sprawuje się dobrze ale wolałbym aby była Nikonowska bo wszystko lepiej współpracuje. (...)Tyle ode mnie
    Metz również bardzo dobrze współpracuje. Moim zdaniem nissin jest sporo lepszy od sb-600 jednak ze względu na problemy z tą lampą opisywane na forum, nie kupiłbym tej lampy.

Domyślnie

Może moja wypowiedź coś Ci pomoże...
    Ja miesiąc temu nabyłem drogą kupna Metza 50 AF i ni e mogę narzekać.
    Studiowanie forum n-tą ilość razy jak również innych stron. Pomijam aspekty błyskania.
    Nie chciałem używki, a wybór padł między Sb-600 a właśnie Mietkiem. Faktem jest, że w pudełku znajduje się tylko lampa i instrukcja, ale stopką i futerałem się zdjęć nie robi...
    Co mnie przekonało do takiego wyboru?
    - wbudowany bounce card czyli tzw. wizytówka
    - wiadomo CLS
    - no i funkcja SERVO czyli w prostym rozumieniu fotocelina

Jedyne co to menu na wstępie wydaje się trudniejsze w obsłudze, ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iLLi Zobacz posta
    Witam, pewnie mnie zjecie że robię taki temat ale zaryzykuję, kupuję lampę mam 900zł do wydania, ni grosza więcej.

Z tego co ja mam na myśli:

Metz 50 AF-1 850zł
    Pierwsza myśl najlepsza..
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Osobiście posiadam i używam Metza 48 AF-1, jak dla mnie lampa idealna, 50tka wiele się nie różni, a czym się różni, to jest na plus - nieco większa moc i metalowa stopka. błyska doskonale, tak na body, jak bezprzewodowo. Współpracuje z Nikonowskim CLS i wyzwalaczami radiowymi. Nie ma żadnych problemów z nią jeśli chodzi o niezawodność. Wykonana z dobrych materiałów. Kilka ciekawych funkcji. palnik obracany o 120st w prawo i pochylany 7st w dół, rozróżnienie wielkości matrycy w aparacie, zoom 18-105 (w trybie DX 12-70) zapamiętywanie ustawień po wyłączeniu, wysoka wydajność z jednego kompletu aku i szybki czas ładowania do pełna. Najlepszy wybór w tej cenie.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów