Zobacz pełną wersję : D300 vs D5000
Michaelg
26-12-2010, 23:12
Moje rozmyślania
Od pewnego czasu gnębi mnie pewna rzecz. W moim D5000 nie ma silnika AF co jednak znacznie wpływa na "ograniczenie" w wyborze szkieł gdzie w body z silnikiem miałbym AF+ dobre szkło a w D5000 miałbym tylko dobre szkło bez AF- co jak wiadomo NIE ZAWSZE jest łatwe i wygodne.
*Szperając po kopalni wiedzy google znalazłem coś takiego: http://snapsort.com/compare/Nikon_D300-vs-Nikon_D5000
trochę się zasmuciłem bo te dość jednak istotne rzeczy wg nich N D5k ma nieco lepsze niz D300- fakt to czy jakiś fake z ich strony?
*Zastanawiałem się nad opcją sprzedania body+18-105 .... za jakieś 2000 (?) gdzie i tak byłbym daleko od kwoty do D300, ale czy warto?
*Ważne są kolory,ISO,silnik,sprawność w działaniu. Co sądzicie w tej sprawie i co TY byś postąpił z takim szkopułem mając ewentualną gotówkę TYLKO ze sprzedanego uprzednio sprzętu?
P.S W tym wypadku wchodzi w rachubę tylko używane body.
Proszę bardzo o rozsądne wskazówki i realną pomoc.
Pozdrawiam
Moze D5000 na D90 to moze prędzej. Co za jakie szkla potrzebujesz??
chyba ze jeszcze pomiar swiatła z manualami??
Michaelg
26-12-2010, 23:21
No właśnie też do mnie przed chwila doszło że jest jeszcze D90. Jedna sprawa żebym miał pewność- mając D90 i kupując to szkło Nikkor 50 mm f/1.8 AF D mam autofocusa i wszystko typu pomiar światła?
Af tak a pomiar swiatla pod manuale czyli bez chipa nie
po co ci 50 1.8 nie lepiej 35 1.8. pod dx jest lepszy. moja 50 lezy w torbie.
petrus33
26-12-2010, 23:25
Proszę bardzo o rozsądne wskazówki i realną pomoc.
Pozdrawiam
Kup sobie używanego Nikona D200 i będziesz zadowolony. W końcu to puszka w 100% Pro. Można spotkać te Nikony z rozruchowym przebiegiem i ceną oscylującą wokół 2500zł. Jeśłi nie potrzebujesz bardzo wysokich czułości, to D200 jest doskonałym sprzętem na lata.
Michaelg
26-12-2010, 23:27
Oh mein Gott. Entsch, aber ich verstehe einfach nicht so gut, was du an mich auf Polnisch schreibst. Vielleicht "PW" ? :)
Niestety nie jestem w temacie AF i pomiaru światła ponieważ nigdy do tego nie przykładałem uwagi wiedząc że jak mam 18-105 af-s to mam wszystko a np samyanga to pomiaru św nie mam a ostrość tylko ręcznie.
----------------------------------------
tunerek to był tylko przykład żeby wiedzieć co i jak.
petrus dzięki za wskazówkę- zaraz się d200 przyjrzę, ale też nie chodzi o to żeby moja lustrzanka była pro jak ja taki nie jestem. wydaje mi się- widzę to po czasie- że nieco wyższe użyteczne ISO jest momentami zbawienne a brak silnika wzmaga koszt szkieł i nieco ogranicza wybór- patrząc na to że chciałbym mieć w danym szkle autofocus.
Dla przykładu- chcąc mieć jasną w miarę 50 zamiast wydawać 1300 na 50 1.4 AF-S wziąć mógłbym 50 1.8 AF.
ale w samyangu nie masz af i nic cie nie pomoze inna puszka, jedynie bęsziesz miec pomiar światła.
Mam jeszcze jedną propozycje sprzedaj 85 i kupr 50-150 sigme??
I masz wszystko i nie musisz zmieniac puszki
Michaelg
26-12-2010, 23:38
No tak masz rację, ale to był przykład do czego ograniczała się moja wizja- teraz dlatego dopytuję i rozważam :)
Mając D5k żeby mieć af mogę kupić tylko szkło które ma silnik w sobie (AF-S)-> większa cena, "mniejszy wybór".
Mając body z af np D90 i chcąc mieć af mogę kupić szkło z AF-S LUB AF -> mniejsza cena, "większy wybór"
tak ale tylko które chcesz miec bo akurat 50 to jest troszke malo
petrus33
26-12-2010, 23:47
Polecam Ci D200 z jednego prostego powodu - to jest aparat z wielkimi możliwościami dla dobrego fotografa. Skrytykowany na maxa za szumy powyżej ISO1600, kosztuje dziś śmieszne pieniądze. Osobiście uważam to body za jedną z najlepszych okazji na rynku. Nawet za 10 lat specyfikacja tego Nikona będzie budziła respekt.
Mam dwie sztuki od premiery i mają u mnie dożywocie. Nie sprzedam ich nigdy !
85/1.8 bez silnika moze obsługiwać, kultowe 80-200 również. D9k nie obsłuży w nich AF. W D200 ISO 800 to jak w D90 ISO 3200, jeżeli potrzebujesz wysokich czułosci D200 nie jest dla Ciebie. Jeżeli robisz fotki na max ISO 400 to śmiało bierz D200. JEdnak na wyokich ISO szumi straszliwie.
Po pierwsze, to porównanie D5000 do D300 to kompletna bzdura,
a jedynym mądrym zdaniem, jest ostatnie:
"it doesn't always make sense to compare a pro DSLR with a entry-level DSLR.",
gdyż porównanie to nie uwzględnia wielu innych ważnych czynników.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D7000 (tyle, że tu trzebaby słono dopłacić).
D9k nie obsłuży w nich AF.
Grand. coś pomerdałeś chyba ;)
petrus33 ale to troszke cofanie sie w czasie i pytanie jest tego typu czy lubi wszystko samemu ustawiac bo tam nie ma zielonego czy tez tematycznych programów.
Michaelg
26-12-2010, 23:51
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D7000 (tyle, że tu trzebaby słono dopłacić).
jak miałbym tyle na D7000 , to kupiłbym wymarzonego D300s- równie słono dopłacając :)
D200 w takim wypadku- ISO- U MNIE odpada niestety.
---------
Czy lubię sam wszystko ustawiać. AUTO nie użyłem nigdy więc nie wiem nawet czy działa. Z wygody jak działam to na A- a to, że nie miałem takich lustrzanek jak D200, D300 czy tego poziomu sprzętu w rękach- świadczy tylko o tym, że NIE WIEM co by było gdyby...
Stef, ups, teraz wyleja mnie z Nikona za ujawnienie kolejnego modelu... Fakt, miało być D90 ;)
Stef, ups, teraz wyleja mnie z Nikona za ujawnienie kolejnego modelu... Fakt, miało być D90 ;)
chyba D5k :razz:
z plusów D90 to jeszcze drugi wyswietlacz i kółko
Michaelg
27-12-2010, 00:02
Tak D90 trzymałem chwilę w ręce- jak go chwyciłem- mimo że mam małe dłonie- to nie chciałem puścić- tak wygodny.
Hm
jak miałbym tyle na D7000 , to kupiłbym wymarzonego D300s- równie słono dopłacając :)
Polecająć D7000, a nie D300 sugerowałem się Twoim pierwszym postem, w którym
martwiłeś się, że jakiś portal stwierdził, że D5000 jest lepszy od D300.
Nie piszę tego złośliwie. Po prostu przyjąłem, że nie wiesz "z czym to się je"
i takie body jak D300 mogłoby być sporo na wyrost.
petrus33
27-12-2010, 00:25
W D200 ISO 800 to jak w D90 ISO 3200
Jako użytkownik D200 od premiery, powiem krótko.......bzdury opowiadasz kompletne !!
Przy ISO800, mnie się jeszcze nie zdażyła fotka z takim szumem, o którym ty piszesz. A mam wypstrykane prawie 200k zdjęć.
Problemy w D200 zaczynają się tak naprawdę powyżej ISO1600, o czym przekonałem się podczas pobytu w Salzburgu w tym roku. Wieczorem nie dało się zrobić dobrej fotki z ręki. Podkreśliłem słowo wieczorem, bo to istotna rzecz w tym przypadku.
Ktoś tu mądrze napisał, że porównanie D5000 z D300 to jakas pomyłka. Te dwa aparatu, to zupełnie inna półka jakościowa i klasa.
Wnioskuję z tego, że autor wątku nie bardzo wie o co chodzi. Inaczej nie popadłby w tak skrajny przypadek.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165674 - przeczytaj, miałem podobny dylemat. Wybrałem jak widać D90+grip.
BTW: Za używane body + 18-105 nie licz na 2000zł, sporo ludzi sprzedaje ten aparat, z różnymi obiektywami i ceny są jednak troszkę niższe.
Af tak a pomiar swiatla pod manuale czyli bez chipa nie
po co ci 50 1.8 nie lepiej 35 1.8. pod dx jest lepszy. moja 50 lezy w torbie.
czemu wprowadzasz kolege w blad przeciez 50 1.8d to "normalny" obiektyw oferowany do nikonów - jak najbardziej af i przerózne pomiary światła. Mz w Twoim wypadku dobre byloby zmienic na d90 a reszte ktora chciales przeznaczyc na d300 na jakies szkielko przeznaczyc
dareknik
27-12-2010, 09:20
Wystarczy d90, ma wszystko czego potrzebujesz.
Ja nie wprowadzam nikogo w bląd tylko pisze ze 50 u mnie na Dx nie jest wcale lub prawie wcale wykorzystywana, dlatego pisze czy może warto dodac 2 stowki do 35 i nie trzeba puchy zmieniac, ale niech sie wypowiedzą ludzie ktorzy mieli oba obiektywy. 50- tka jest troszke wąska.
Ok poprawiam 50 1.8d będzie dzialać pod D90, ale w D90 nie będzie dzialać z obiektywami manualnymi ( bez chipa) pomiar swiatła.
Jesli potrzebujesz tylko silnika w body, to smialo mozesz celowac w D90. Ceny uzywanych sa niskie, matryca blizniacza, a wzgledem D5k tracisz tylko uchylne lcd, w zamian zyskujesz kilka innych (pozyteczniejszych) bonusow.
Ok poprawiam 50 1.8d będzie dzialać pod D90, ale w D90 nie będzie dzialać z obiektywami manualnymi ( bez chipa) pomiar swiatła.
No teraz to sie zgodze - pozdrawiam :) a że 35 jest fajniejsze pod dx to tez tak twierdzę :)
Do czego potrzebujesz inne body? Nie lepiej kupic dobry obiektyw? co innego jak ja mialem d40 ,ale ty masz super puche i tylko szkielko dobre zapodac moze tamron 17-50 2.8 i do tego sigma 50-150 2.8 i masz super hiper zestaw. Puszka sie zestarzeje a szkla zostaną a jak kupisz nową to i tak szkla musisz zmienic.
miron19j
27-12-2010, 13:38
Michaelg, wybacz szczerość, ale ile tych świetnych obiektywów kupisz?
Nie masz kasy na dołożenie do D300 a na super szkła będziesz miał?
Zamiast zawracać sobie głowę pierdołami, weź ten sprzęt, który masz i idź robić zdjęcia. Właśnie zima wróciła.
Był kiedyś link na forum do galerii zdjęć dziewczyny, która fotografuje kompaktem. Poszukaj i obejrzyj. Życzę większości z nas, żebyśmy takie zdjęcia robili.
Nie sprzęt jest najważniejszy, tylko umiejętności.