Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] babcia i ja
bukowy dziad
11-01-2007, 01:27
moj nick moglby wprawdzie sugerowac,, ze babcia to np. zona, ale tak nie jest. babcia to babcia,a ja to wnuczek. a co do zdiecia: prosze o opinie (mimo ze jestem na nim ja je zrobilem, ale chyba na tym forum nie trzeba tlumaczyc, ze to mozliwe:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img465.imageshack.us/img465/4902/babcia2ef2.jpg)
pozdr
Bardzo mi się podoba. Fajny motyw i bardzo dobre ujęcie światła.
kadr centralny, sytuacja "wymuszona", napis z tylu monitora, swiatlo od montora w tyl, (i tu bez urazy)bukowy dziad - to na nie w tym zdjeciu, a na plus: przede wszystkim babcia, okulary, kocepcja. Ja bym ustawil aparat nieco nizej i 60st w lewo/prawo, wylaczyl dodatkowe zrodlo swiatla, podrzucil tam herbate/kawe w starej szklance, ladnie skadrowal babcie i... cyknal. To tak moja mala wizje tego zdjecia.
Autora zdjecia jak i jego babcie serdecznie pozdrawiam.
Megazordon
11-01-2007, 03:13
A moim zdaniem, dobre zdjęcie. Pokazujesz właśnie babci: "Patrz babaciu, to nasze wspólne zdjęcie, a oni je na tym forum krytykują. Piszą swoje opinie i takie tam...". Kawa w starej filiżance była by zbyt nahalna.
A tak poza tym, to dobrze, że wprowadzasz babcię w XXI wiek bukowy dziadu.
Niekonwencjonalne, dobry pomysł, podoba mi się.
Mosquito
11-01-2007, 11:15
Ja tez myśle że jest ok, wrzucisz sobie je do albumu bedziesz mial fajna pamiatke i o to chyba chodzilo ;)
Więcej plusów. Odbiór przyjemny. Mnie trochę przeszkadzają proporcje motywu głównego w stosunku do ilości tła (może spróbować ciaśniejszy kadr?) i trochę sposób oświetlenia. Ale generalnie jest fajnie.
bukowy dziad
11-01-2007, 14:31
dzieki za wszystkie opinie, pozwolicie, ze do kilku sie odniose:
kadr centralny, sytuacja "wymuszona", napis z tylu monitora, swiatlo od montora w tyl, (i tu bez urazy)bukowy dziad - to na nie w tym zdjeciu, a na plus: przede wszystkim babcia, okulary, kocepcja. Ja bym ustawil aparat nieco nizej i 60st w lewo/prawo, wylaczyl dodatkowe zrodlo swiatla, podrzucil tam herbate/kawe w starej szklance, ladnie skadrowal babcie i... cyknal. To tak moja mala wizje tego zdjecia.
Autora zdjecia jak i jego babcie serdecznie pozdrawiam.
kadr centralny: imho negacja kazdej centralnej kompozycji jest droga donikad. prawda: w wiekszosci przypadkow jest ona uzasadniona, bo wiekszosc ludzi,nie majacych pojecia o kompozycji, szkodzi zdieciom zawsze umiesczajac glowny motyw w srodku. ci, ktorzy to pojecie maja czasem chcieliby pewnie swiadomie uzyc centralnej kompozycji, ale byc moze boją sie (bo to przeciez jest be) i przesuwaja obiekt w strone ktoregos mocnego pkt. dlatego m.in. tak malo jest zdiec, gdzie kompozycja centralna ma sens:).
spojrzmy na moje zdiecie , jako na uklad barwnych plam: jedyne plamy wyrozniajace sie jasnocią znajdują sie powyzej pkt centralnego, sa tak kontrastowe w stosunku do reszty, ze natychmiast przyciagaja wzrok (jesli ktos nie wierzy, niech np. odwroci zdiecie i rozmyje szczegoly by nie bylo widac co na nim jest). tak sie sklada, ze te plamy to twarze bohaterow:) mamy zgodnosc: kompozycja barwna najmocniejszy pkt ma tam, gdzie autor chcial skierowac uwage (twarze modeli, glownie babci).
mozna sie tez zastanowic, czy np. linie stolu nie kieruja wzroku w dobra strone, gdyby ktos chcial nimi podazac:)
podsumowujac: moim zdaniem w tym ujeciu ta - swiadomie zastosowana - kompozycja ma sens. chociaz oczywiscie inne zdanie jest dopuszczalne (krytyka tego co napisalem powyzej o kompozycji rowniez:) )
sytuacja wymuszona: tu trafiles w sedno:) zdiecie jest robione pod konkretny temat (jakos "wspolistnienie ludzi starych i mlodych" czy podobnie). mam tylko nadzieje, ze nie gramy z babcia najgorzej:)
napis z tylu monitora: bez niego pewnie faktycznie byloby lepiej, ale nie wiem czy na tyle, by usprawiedliwiac ingerencje (ktore i tak byly - tlo)
swiatlo od monitora w tyl: przyznam, ze nie bardzo rozumiem (tzn ktory tyl - monitora czy zdiecia...jak moge prosic o wyjasnienie to prosze:) )
co do reszty: przesuniecie aparatu chocby o 45 stopni zaowocowaloby tym, ze na zdieciu widzielibysmy, iz monitor jest wylaczony, a na klawiaturze lezy lampka wycelowana w styropian przed ekranem:) tym samym wylaczenie dodatkowych zrodel swiatla spowodowaloby, ze na zdieciu zapadlyby egipskie ciemnosci. jesli zas zostawic glowne zrodlo, a wylaczyc doswietlenie 1 planu (tylu monitora, stolika) to nie byloby widac, ze to monitor (sprawdzalem). mysle, ze lepiej by bylo, jakbym umiescil doswietlenie blizej aparatu, zeby stolik byl oswietlony rownomiernie, ale w sumie nie jestem tego pewien do konca).
filizanki itp: twoje prawo do wizji, ja nie chcialem mnozyc bytów (przyznam sie, ze o okularach zapomnialem - babcia je zdiela bo sie swiatlo odbijalo:) ).
dzieki Rothar za komentarz - sklonil do przemyslen.
Megazordon: rozwalil mnie twoj sposob odmieniania mojego nicka: "bukowy dziadu":) od razu skojarzylo mi sie z pewna wypowiedzia pewnego prezydenta:)
pozostalym jeszcze raz dziekuje za poswieconą chwile
tak szukam szukam szukam... czego szukam??? ano czegoś do czego mógłbym się przyczepić... i nie mogę... kurcze dobry pomysł i dobre zdjęcie... nawet widać w oczach więź między wami...
ps. no znalazłem... pierdoła ale zawsze... ;) chodzi o symetrię... albo pół centyma mniej prawej albo więcej lewej ;)
bukowy dziad
11-01-2007, 15:29
ps. no znalazłem... pierdoła ale zawsze... ;) chodzi o symetrię... albo pół centyma mniej prawej albo więcej lewej ;)
niom, tez mnie to boli:D
Madziulek
11-01-2007, 16:10
Bukowy dziad :grin:
podoba mi się ,ciekawe zdjęcie :-)
POZDRAWIAM :-)
Aaaa to tego nie wiedzialem, iz monitor jest wylaczony i to tlumaczylo by dlaczego w zdjeciu "cos" mi nie gra. Wszystko rozchodzi sie o "sztuczne" moim zdaniem zachowanie Pani Szanownej babci. Oczywiscie ze mozemy na fotografie spojrzec jak na uklad barwnych plam, ale zdjecie nim nie jest - posiada tresc i to dosc dobrze wyeksponowana; osobiscie uwazam ze za dobrze - mam tu na mysli za duza glebie ostrosci - stad przyczepilem sie do napisu na monitorze ktory moznaby ladnie obejsc stosujac niskie f np.3,5-4 co nawet bardziej prowadziloby wzrok widza na twarze postaci. Zainscenizowana tu sytuacja znacznie razaco odstaje od rzeczywistosci, dlatego wydaje mi sie sztuczna i plastikowa. Majac na mysli swiatlo w tyl monitora chcialem doradzic wylaczenie wszystkich innych zrodel swiatla i pozostawienie tylko naturalnego swaitla ekranu. Daje to duzo mozliwosci do kreowania charakteru atmosfery na zdjeciu w zaleznosci od koloru wyswietlanego na ekranie monitora obrazu. Jestem zwolennikiem tzw. Straight Photography aczkolwiek zarowno zwolennikiem PS'ow dlatego wole fotografowanie osob w ich "naturalnych srodowiskach" gdyz maja w moim wmniemaniu wieksza wymowe, oddajac rownoczesnie charakter osoby fotografowanej.
komentarz oczywiscie subiektywny.
Ps. A co jest piekne w fotografii iz spelnienie chocby wszystkich jej "zasad" nie gwarantuje dobrej jakosci efektu koncowego.
Ps2. Tez uwazam ze o komentowanie i dyskusje o zdjeciu/ach tu chodzi a nie o wzajemna adoracje:)
Pozdrawiam.
calkowicei uzasadniony centralny kadr
dobre rozlozenie elementow
swietnie sie patrzy na to zdjecie
swiatlo logiczne
o to chodzi by sie patrzylo, a skoro sie patrzy to reszta jest bez znaczenia
pozdro
olo