Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: babcia i ja

Domyślnie babcia i ja

moj nick moglby wprawdzie sugerowac,, ze babcia to np. zona, ale tak nie jest. babcia to babcia,a ja to wnuczek. a co do zdiecia: prosze o opinie (mimo ze jestem na nim ja je zrobilem, ale chyba na tym forum nie trzeba tlumaczyc, ze to mozliwe

pozdr

Domyślnie

Bardzo mi się podoba. Fajny motyw i bardzo dobre ujęcie światła.
    Podróże, Wakacje - www.powakacjach.pl - Podróże z pasją!

Domyślnie

dla mnie - super
    Trochę człowieka i technika się gubi...

Pozdrawiam, Ewa.

Domyślnie

kadr centralny, sytuacja "wymuszona", napis z tylu monitora, swiatlo od montora w tyl, (i tu bez urazy)bukowy dziad - to na nie w tym zdjeciu, a na plus: przede wszystkim babcia, okulary, kocepcja. Ja bym ustawil aparat nieco nizej i 60st w lewo/prawo, wylaczyl dodatkowe zrodlo swiatla, podrzucil tam herbate/kawe w starej szklance, ladnie skadrowal babcie i... cyknal. To tak moja mala wizje tego zdjecia.

Autora zdjecia jak i jego babcie serdecznie pozdrawiam.

Domyślnie

A moim zdaniem, dobre zdjęcie. Pokazujesz właśnie babci: "Patrz babaciu, to nasze wspólne zdjęcie, a oni je na tym forum krytykują. Piszą swoje opinie i takie tam...". Kawa w starej filiżance była by zbyt nahalna.

A tak poza tym, to dobrze, że wprowadzasz babcię w XXI wiek bukowy dziadu.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Domyślnie

Niekonwencjonalne, dobry pomysł, podoba mi się.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

Więcej plusów. Odbiór przyjemny. Mnie trochę przeszkadzają proporcje motywu głównego w stosunku do ilości tła (może spróbować ciaśniejszy kadr?) i trochę sposób oświetlenia. Ale generalnie jest fajnie.

Domyślnie

dzieki za wszystkie opinie, pozwolicie, ze do kilku sie odniose:

Cytat Zamieszczone przez Rothar Zobacz posta
    kadr centralny, sytuacja "wymuszona", napis z tylu monitora, swiatlo od montora w tyl, (i tu bez urazy)bukowy dziad - to na nie w tym zdjeciu, a na plus: przede wszystkim babcia, okulary, kocepcja. Ja bym ustawil aparat nieco nizej i 60st w lewo/prawo, wylaczyl dodatkowe zrodlo swiatla, podrzucil tam herbate/kawe w starej szklance, ladnie skadrowal babcie i... cyknal. To tak moja mala wizje tego zdjecia.

Autora zdjecia jak i jego babcie serdecznie pozdrawiam.
    kadr centralny: imho negacja kazdej centralnej kompozycji jest droga donikad. prawda: w wiekszosci przypadkow jest ona uzasadniona, bo wiekszosc ludzi,nie majacych pojecia o kompozycji, szkodzi zdieciom zawsze umiesczajac glowny motyw w srodku. ci, ktorzy to pojecie maja czasem chcieliby pewnie swiadomie uzyc centralnej kompozycji, ale byc moze boją sie (bo to przeciez jest be) i przesuwaja obiekt w strone ktoregos mocnego pkt. dlatego m.in. tak malo jest zdiec, gdzie kompozycja centralna ma sens.
    spojrzmy na moje zdiecie , jako na uklad barwnych plam: jedyne plamy wyrozniajace sie jasnocią znajdują sie powyzej pkt centralnego, sa tak kontrastowe w stosunku do reszty, ze natychmiast przyciagaja wzrok (jesli ktos nie wierzy, niech np. odwroci zdiecie i rozmyje szczegoly by nie bylo widac co na nim jest). tak sie sklada, ze te plamy to twarze bohaterow mamy zgodnosc: kompozycja barwna najmocniejszy pkt ma tam, gdzie autor chcial skierowac uwage (twarze modeli, glownie babci).
    mozna sie tez zastanowic, czy np. linie stolu nie kieruja wzroku w dobra strone, gdyby ktos chcial nimi podazac
    podsumowujac: moim zdaniem w tym ujeciu ta - swiadomie zastosowana - kompozycja ma sens. chociaz oczywiscie inne zdanie jest dopuszczalne (krytyka tego co napisalem powyzej o kompozycji rowniez )

sytuacja wymuszona: tu trafiles w sedno zdiecie jest robione pod konkretny temat (jakos "wspolistnienie ludzi starych i mlodych" czy podobnie). mam tylko nadzieje, ze nie gramy z babcia najgorzej

napis z tylu monitora: bez niego pewnie faktycznie byloby lepiej, ale nie wiem czy na tyle, by usprawiedliwiac ingerencje (ktore i tak byly - tlo)

swiatlo od monitora w tyl: przyznam, ze nie bardzo rozumiem (tzn ktory tyl - monitora czy zdiecia...jak moge prosic o wyjasnienie to prosze )
    co do reszty: przesuniecie aparatu chocby o 45 stopni zaowocowaloby tym, ze na zdieciu widzielibysmy, iz monitor jest wylaczony, a na klawiaturze lezy lampka wycelowana w styropian przed ekranem tym samym wylaczenie dodatkowych zrodel swiatla spowodowaloby, ze na zdieciu zapadlyby egipskie ciemnosci. jesli zas zostawic glowne zrodlo, a wylaczyc doswietlenie 1 planu (tylu monitora, stolika) to nie byloby widac, ze to monitor (sprawdzalem). mysle, ze lepiej by bylo, jakbym umiescil doswietlenie blizej aparatu, zeby stolik byl oswietlony rownomiernie, ale w sumie nie jestem tego pewien do konca).
    filizanki itp: twoje prawo do wizji, ja nie chcialem mnozyc bytów (przyznam sie, ze o okularach zapomnialem - babcia je zdiela bo sie swiatlo odbijalo ).
    dzieki Rothar za komentarz - sklonil do przemyslen.

Megazordon: rozwalil mnie twoj sposob odmieniania mojego nicka: "bukowy dziadu" od razu skojarzylo mi sie z pewna wypowiedzia pewnego prezydenta
    pozostalym jeszcze raz dziekuje za poswieconą chwile

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów