PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana D90 na...

Grand.
26-12-2010, 21:40
.. na D2/h/s/hs/x. Pytanie do was, o obiektywna ocene, czy warto?

mibartek
26-12-2010, 22:06
jeżeli stałbym przed zakupem nie mając D90 to myślałbym nad D2Xem jako body do 3 tys.
natomiast nie zamieniłbym D90 na żaden z wymienionych korpusów. Na pewno przyzwyczaiłeś się już do ładnego wysokiego ISO, w porównaniu do D2H sporo większej rozdzielczości, innych kolorów, lepszego automatycznego balansu bieli, może też do filmów.
dodatkowo w D90 możesz wbudowaną lampą sterować CLSem.
Zmieniając na którykolwiek korpus D2 zyskujesz chyba jedynie lepszy AF i budowę + pomiar z manualami.

d_an
26-12-2010, 22:09
Wiele zależy w tym przypadku od zastosowania aparatu. Co spodziewasz się zyskać na tej zamianie i co jesteś w stanie w zamian poświęcić? Czy ważniejsza jest dla Ciebie wytrzymałość korpusu, szybkość, szybkość AF, czy też niskie szumy, dobry LCD, filmy?

mibartek
26-12-2010, 22:10
ech
ja od dawna twierdzę, że powinna być możliwość "swapu" matrycy z d90/d300 do D2Xa i byłaby bajka ..... :-P

Grand.
26-12-2010, 22:11
Ładne ISO musi byc na 2000, zazwyczaj więcej nie daje. A żadnego z serii D2 nie widziałem, ani zdjęć ani kolorów. CLS mnie nie interesuje, z AWB nie korzystam, często za to ustawiam temperature w K. Lepszy AF przydałby się, na koncertach w D90 zostaje mi tylko środkowy czujnik krzyżowy, reszta to balansowanie na linie z ostroscią.

morzon
26-12-2010, 22:12
Hmm - czemu akurat w te puszki celujesz? Czemu nie np D300?

mibartek
26-12-2010, 22:13
Ładne ISO musi byc na 2000
no to sprawa rozwiązana że tak powiem :mrgreen:
seria D2 odpada ;-)

cheyenne
26-12-2010, 22:15
Ładne ISO musi byc na 2000, zazwyczaj więcej nie daje. A żadnego z serii D2 nie widziałem, ani zdjęć ani kolorów. CLS mnie nie interesuje, z AWB nie korzystam, często za to ustawiam temperature w K. Lepszy AF przydałby się, na koncertach w D90 zostaje mi tylko środkowy czujnik krzyżowy, reszta to balansowanie na linie z ostroscią.

pomyśl o d700

Grand.
26-12-2010, 22:16
Hmm, nad D300 to się nie zastanowiłem ani chwili. Jaka ma przewagę nad D90?

Edit:
D700 odpada ze względów cenowych, a na FXa chyba nie jestem gotów. Po prostu lekko sie go boje, póki co zostaje z serią DX

siwyozzman
26-12-2010, 22:21
.. na D2/h/s/hs/x. Pytanie do was, o obiektywna ocene, czy warto?

Sam się nieraz nad tym zastanawiałem...Tylko pytanie do jakich celów? Generalnie obraz jaki generuje D90 na pewno miażdży D2h. Z d2x od iso 400 w górę podobnie - tutaj przynajmniej jest taka sama ilość pikseli. Oczywiście zaraz napiszą ludziska magiczne słowo na tym forum "ergonomia". Z tym nie ma co polemizować, bo D90 i wymienione korpusy to inna bajka...Tylko czy tego potrzebujesz...Inaczej: czy jest to Ci niezbędne, albo : czy zdjęcia będą lepsze? pewnie są sytuacje w których D90 "nie wyrobi" lub nie trafi, ale czy często jesteś w takich sytuacjach. Przyjdzie Ci zrobić jakieś zdjęcia na imprezie lub w kościele - bez flasha te stare pancerniaki nie dają rady w takich warunkach. Na D90 założysz 35tkę plus iso 2000 i w większości ciemnych miejsc dasz radę bez lampy. Nie zrozum mnie źle...Sam jestem fanem pięknych przedmiotów. Nad korpusami D2 pracowały w pocie czoła całe pokolenia bystrych "skośnych" - dali z siebie wszystko jak na tamte czasy i takie D90 nad którego powstaniem dodatkowo czuwali księgowi i spece od sprzedaży (nie mogło być za dobrze a przy tym tak tanio....) im w niektórych kwestiach nie podskoczy :) :) , ale generowany obraz :( Widziałem zdjęcia z kościoła zrobione przez zawodowca D2x + nikkor17-55 na 800iso +sb 800 na break-ecie. Kolorystyka trochę podobna do d70...kolory raczej słabo nasycone wyraźny szum...Może miały charakter taki trochę analogowy, ale to przy obecnych możliwościach jednak archaizm. Wg mnie taka zamiana nie ma sensu. Gdyby Cię było stać na drugie body to oczywiście tak...ale jako jedyne...Za powiedzmy trzy lata amatorskie tanie korpusy dostaną matrycę z D7000 (może wcześniej). W odrobinę trudniejszych warunkach każdy leszcz z jako takim pojęciem Cię zdmuchnie z Twoim potencjalnym D2...(jak se trafi :) )

d_an
26-12-2010, 22:28
Hmm, nad D300 to się nie zastanowiłem ani chwili. Jaka ma przewagę nad D90?

AF jako całokształt, szybkość serii, solidność konstrukcji, współpraca z manualami i parę innych drobaizgów.

Grand.
26-12-2010, 22:39
A obrazek na ISO 2000? Podobny do D90 czy gorszy?

siwyozzman
26-12-2010, 22:43
Podobny...Są tacy co twierdzą że d90 szumi odrobinę mniej...ale to nie są znaczące różnice....

mibartek
26-12-2010, 22:54
Podobny...Są tacy co twierdzą że d90 szumi odrobinę mniej...ale to nie są znaczące różnice....

ale wydaje mi się, że to chodziło o JPGi które są potraktowane mocniejszym algorytmem odszumiającym. Z RAWa chyba jest to samo

Grand.
26-12-2010, 23:00
Do Rawów nie dorosłem, chodzi o jakosć JPEGA. Kto ma przewagę? D90 czy D300?

mibartek
26-12-2010, 23:06
Do Rawów nie dorosłem, chodzi o jakosć JPEGA. Kto ma przewagę? D90 czy D300?

D90, ale tzw.aptekarską. Trzeba oglądać dokładnie 100% powiększenia.
tu możesz zobaczyć :
http://mansurovs.com/nikon-d300-vs-d90-high-iso-noise-comparison

Grand.
26-12-2010, 23:07
Ale zapewne D300 ma przewagę nad fotkami z D200, szczególnie na wysokich ISO?

mibartek
26-12-2010, 23:08
Ale zapewne D300 ma przewagę nad fotkami z D200, szczególnie na wysokich ISO?

nad D200 na wysokim ISO zdecydowanie. A co za tym idzie również nad D2x/D2xs

Grand.
26-12-2010, 23:10
No to decyzja zapadła, czas pozbyć się D90 i gripa, a szukac D300. Dzięki panowie za wsparcie. Możliwe że zadam jeszcze kilka pytań, jezeli test mi nie odpowie.

mibartek
26-12-2010, 23:13
No to decyzja zapadła, czas pozbyć się D90 i gripa, a szukac D300. Dzięki panowie za wsparcie. Możliwe że zadam jeszcze kilka pytań, jezeli test mi nie odpowie.

a tak jeszcze zapytam bo jednoznacznie nie określiłeś - dlaczego pozbywasz się D90 - problemy z AF ?

Grand.
26-12-2010, 23:21
Generalnie, ten typ tak ma, krzyżowy działa super w każdych warunkach, pozostałe czasami nie. A 51 pół z D300 kuusiii. Chciałbym mieć pomiar z manualami (lubie makro) , uszczelnienia i jednak coś większego w dłoni. Te 8 klatek/s też mnie zachwyca, robiłem sport 3 razy zaledwie, ale te 5/s z D90 czasami było mało.

drosik
26-12-2010, 23:28
Dłuuuugo bym się zastanawiał nad wymianą d90 na d300. Poczytaj testy, sprawdź możliwości swojej puszki, a potem pomyśl czy jednak nie warto przesiąść się na pełną klatkę.

Sam stoję przed takim dylematem, tzn wymianą d90 na xxx :)

mibartek
26-12-2010, 23:31
zależy jak kto co wycenia. Ja dolożyłem 500zł do D80 zęby kupić D200 dla różnic takich jakie są między D90 a D300. Dodatkowo D80 i D200 nie różniły się AF, a tutaj D300 ma sporo lepszy AF od D90 i mikroregulację AF.

M2SC
27-12-2010, 00:11
Ja dołożyłem do d300 i jestem zadowolony chociaz musze przyznać że troche lepiej w łapie lezał mi d90 i jedyne na co mogę narzekać w moim d300 to opisałem juz w jednym temacie o dziwnym zachowaniu z nikkorem 18-70 ale takto nie ma żadnych zastrzeżeń. Zmieniałem m in po uszczelnienia i pomiar z manualami - nie zalezało mi jakos super na AF ale zmieniłem zdanie - jest naprawdę wygodnie mieć 51 pól

Grand.
27-12-2010, 23:45
Teraz pozostaje "Tylko" sprzedaż D90. Jeszcze jedno pytanko odnosnie D300: Zakładajac grip, ile wchodzi do niego aku EN-EL3e? Czy jedno aku zostaje w korpusie a drugie wjeżdża do gripa? I w jakiej konfiguracji uzyskać "magiczne" 8 FPS

M2SC
28-12-2010, 00:04
Teraz pozostaje "Tylko" sprzedaż D90. Jeszcze jedno pytanko odnosnie D300: Zakładajac grip, ile wchodzi do niego aku EN-EL3e? Czy jedno aku zostaje w korpusie a drugie wjeżdża do gripa? I w jakiej konfiguracji uzyskać "magiczne" 8 FPS

co do 3e to tak jak napisałes - jeden w bopdy drugi w gripie a jak uzyskac 8 fps - kupujesz d300s :P
nie no zart - załozony grip i 8xAA lub akumulator 4a

Grand.
28-12-2010, 00:10
A jak wpakuje mu te 2 en-el3e, jeden w gripie drugi w body to 8 nie wyciągnie?

Slon
28-12-2010, 00:13
nie

Grand.
28-12-2010, 00:15
Ojej... Zanim bym naładował 8xAA to bym chyba dostał szału... Będzie zainwestować w 4a trzeba. Dzieki za pomoc : )

Jacek_Z
28-12-2010, 00:31
ciekawa logika co do wysokich ISO w tym wątku panuje, ale nic to.
wysokie iso i jpgi w D90 i D300 sa prawie identyczne
posprawdzaj sobie cenę ładowarki do en-el4, musisz kupić też pokrywkę BL-3. No i sam akku też nie jest tani.
Wg mnie zyskujesz niewiele - mikroregulację i pomiar z manulami.

Grand.
28-12-2010, 22:49
Czy 81 tys klapniec to duzo jak na D300?

stef
28-12-2010, 22:54
Wg mnie zyskujesz niewiele - mikroregulację i pomiar z manulami.
Jacku, Ty tak serio???

M2SC
28-12-2010, 22:59

Na allegro juz dwa razy widziałem aparaty które przekroczyły granice 200k , ja w swoim mam 76k wiec powiem ze to raczej sredni wynik jak na d300 ale mocno wplywa na cene ;)

stef
28-12-2010, 23:01
Gdyby był to mój aparat i miałbym go od "nowości", to uważałbym, że to niedużo,
ale wiedziałbym co przez te 81 tysięcy klapnięć z nim się działo.
Kupując od kogoś body z takim przebiegiem byłbym bardzo ostrożny.
Taka liczba wskazuje moim zdaniem na profesjonalne użytkowanie, np. w reporterce
(oczywiście niekoniecznie - ktoś najzwyczajniej mógł lubić robiić dużo zdjęć podczas codziennych spacerów z rodziną).
Trzeba by więc się przyjrzeć zużyciu innych elementów puszki, jak np. gumy.

ps. broń Boże nie twierdzę, że masz skreślić taką ofertę, po prostu uważnie przyjrzyj się takiemu egzemplarzowi

Jacek_Z
28-12-2010, 23:08
Dość serio. Na obrazku nie zyskuje nic a nic (ja zawsze najbardziej rozpatruję aparat pod tym właśnie kątem). Zyskuje na fps i na ilości pól AF. Z tym, że te więcej fps jest naprawdę znacząco więcej dopiero po zainwestowaniu sporo kasy w EN-El4, o ile odrzuca 8 szt AA. A skoro tak czyni, to znaczy, że dla niego te fps to aż takie ważne nie są.
Ilość pól AF - 51 - to jak dla mnie tez juz zabieg bardziej marketingowy niz potrzeby większości fotografujących.
Jednym słowem - jeśli facet jest zawodowcem - to nie potrzebuje naszych porad. Jesli nie jest - to to na co zwraca uwagę ma znaczenie głównie .. marketingowe.
Ja patrzę na pewną niekonsekwencje - np jesli kogoś rajcuje możliwość podpięcia manuali a jednocześnie chce mieć 8 fps i 51 punktów AF - to co mam myśleć o użytkowniku? Że chce wszystkiego. Bo jak ma manuale, to z niego zapewne niezbyt sprinterski fotoreporter.
Ja pamiętam rozmowę z jednym fotografem, który pytał mnie o ilość pól światłomierza, bo na pewno 1050 jest lepsze niż iles tam mniej w canonie i pytał czy następca w nikonie będzie miał więcej tych pól. Po co to komu ???? :shock: Ja bym się bał, że za duża ilość danych spowolni procesor i chciał takich pól mniej! 5 polowy matryc z nikona FA był już dość precyzyjny. Canonierzy też nie narzekają na pomiary światła.
Ludziska ciągle za bardzo patrza na ilość. Megapikseli, ilości pól AF, ilości pól matryca.

damciop03
28-12-2010, 23:36
Jeżeli chcesz na upartego D2 to tylko z 'x' na innych możesz być bardzo zawiedziony a lepszym wyborem będzie po prostu D300(s).

stef
28-12-2010, 23:39
Po części się z Tobą zgodzę, ale... ;)
Jestem w tym przypadku "złym przykładem", bo żyję z fotografii,
lecz uprawiam różne jej dziedziny (zarówno reporterka, jak i zdjęcia reklamowe)
i mnogość dobrodziejstw puszki bardzo się przydaje.
Z punktu widzenia zaawansowanego amatora też fajnie jest mieć 51-polowy AF, który świetnie będzie śledził
w kadrze szybko poruszającego się brzdąca, jak również możliwość podpięcia manuala z ładnym bokehem, aby
popełnić piękny portret żony.
Nie zmienia to oczywiście faktu, że D90 to świetny aparat.

bright_orange
28-12-2010, 23:46
ja za Jackiem.
co do sportu, wg mnie 8 kl/s nie jest tak potrzebne,
w d90 raz tylko uzyłem 4.5..
8kl/s bardziej do reportażu.. oczywiście to tylko zdanie w dużej mierze amatora :)
na serie d2 nie zmieniałbym, chyba że dla ergonomii i pancerności :P

Jacek_Z
29-12-2010, 00:07
8 fps do sportu bardzo jest potrzebne. Mnie chodzi raczej o cos innego. O rzeczywiste potrzeby zainteresowanej osoby.

Frodo
29-12-2010, 00:19
Jacek Jak zwykle ma rację :-)

Ja tylko dodam, że jeżeli nie potrzebujesz pancernego korpusu, który "zniesie wszystko" to serię D2 sobie odpuść :-)
D2 generuje słabszy obrazek niż d90.

Grand.
29-12-2010, 08:05
Jacku, nie chcę wszystkiego. Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale uważam, że w moim wieku (Lat 16) fotografia zarobkowa to już niezłe osiągnięcie. Zaczynając od zwykłego "głuptaka" na filmy, był to kodak bodajże, poprzez cyfraka N S200 do długi wyczekiwanego pierwszego lustra jakim okazało się być D3000 "pod choinkę" roku poprzedniego. W tedy generalnie zaczęło się coś dziać. Mając warsztaty dziennikarskie w szkole, gość który je prowadził polubił moje zdjęcia, których postanowiłem pokazać mu sztuk 30 formatu A4, sama natura, krople itd. Pan okazał się być naczelnym, jak to nazywają, portalu przygodowego. Jeżeli mogę nadmienić, "zwinka.pl". Zacząłem wystawiać tam moje fotki, robić dla nich jakieś reportażyki małe. Pewnego pięknego dnia, spacerując sobie przez Toruński most, szczęśliwie dla mnie ;) , zauważyłem samobójce. Jak to samobójca, chciał skakać do Wisły. Policja na lądzie, na wodzie, jego kumple chyba. Akcja nie mała. Jedna strona mostu zamknięta i... 0 konkurencji! Jam jedyny z puszką w dłoniach podpinając Tamrona 70-300. Oczywiscie po serii zdjęć niezwłocznie udałem się do portalu, z którym współpracowałem. Oni natomiast skierowali mnie do portalu informacyjnego cowtoruniu.pl. Wy, w Bydgoszczy tez macie taki, tyle że cowbydgoszczy.pl rzecz jasna. Wysłałem im fotki, w podpisie maila widniał link do moich zdjęć na zwince. 2 dni później oddzwonili z propozycją współpracy i tak już rok prawie z nimi "się bawię", a oni odpowiednio moją zabawe wynagradzają.

Chcąć 8fps - Pomimo że nie jestem od sportu, zdarza mi się i takie zlecenie dostać, kiedy tamten gość (od sportu) nie może. Na koncertach też się to przydaje, dynamiczne sceny, nieraz jakieś wypadki-przypadki czy ciekawe zachowania. Oczywiscie, co do koncertów - nie zawsze. Fotografując mecz hokejowy, straciłem najlepsze akcje z winy 4.5 fps i bufora, który zapychał się w tedy niewiarygodnie szybko.
Chcąc 51 polowy AF. D90tka na koncertach współpracuje tylko ze środkowym punktem AF, bo jest krzyżowy. O reszcie można zapomnieć, używajac ich jest conajmniej 70% szansa na nieostrą fotkę. I tak tez zazwyczaj się dzieje, Wybierajac się na pierwszy koncert z D90 używałem ich wszystkich, w niewiedzy, rwąc włosy z głowy w domu, po przeglądaniu fotek.
Chcąc pomiar z manualami - Sigmą 24-70 z pierścieniami pośrednimi robie dla siebie makro, jestem generalnie entuzjastą tej sztuki. Szlag mnie nie raz trafia jak muszę cyrklować z czasami kilkanaście razy w D90, doświetlajac sobie lampą na dodatek, jest to dla mnie bardzo trudne nieraz, szczególnie na dworzu, gdzie modela owadowego łatwo zgubić starjąc się dobrać ustawienia. Obrazek z D90 podoba mi się, ale do, hucznie nazywając w moim wykonaniu, reporterki, czasami ta pucha nie daje rady, czego efekty są potem opłakane.

Tak więc, mam nadzieje że rozwiałem wątpliwości co do mojej osoby, na temat chęci posiadania wszystkiego.

Ah, jeszcze ten "korpus pancerny". Jako że całe wakacje spędzam na mazurach, uszczelnienia mogą się przydać. D3000 sie o tym przekonał - przypadkowo go zalałem, no i nie obyło się bez kilkukrotnego czyszczenia matrycy. Może i magnezowy stop nie jest mi potrzebny, ale to chyba jedyna rzecz jakiej nie potrzebuje w tym body (D300).

Edit:

Wiem, że przeskok jakościowy to 0% przy zmianie D90 na D300, jednak na FX po pierwsze mnie nie stać, po drugie, nie jestem na niego gotowy. Wolę w pełni wykorzystać najwyższy model serii DX niż błąkać się w niewiedzy po FXie.

PS. Chciałem kupować D300 z komisu e-oko, warto? Wie ktos może z jakich słyną opinii? Przegląd giełdy forumowej nic nie dał.

stef
29-12-2010, 10:33
Wiem, że przeskok jakościowy to 0% przy zmianie D90 na D300, jednak na FX po pierwsze mnie nie stać, po drugie, nie jestem na niego gotowy. Wolę w pełni wykorzystać najwyższy model serii DX niż błąkać się w niewiedzy po FXie.

To, że Cię na FXa póki co nie stać, rozumiem, ale część o braku gotowości i obawy błąkania w niewiedzy
ogromnie mnie zdziwiły. Ten FX nie gryzie i nie jest taki straszny. D700 od D300 różni praktycznie "tylko" matryca,
więc nie wiem, co mogłoby Cię w nim zakłopotać (szczególnie, że jesteś jak czytam świadomym użytkownikiem aparatu).

Tomekk
29-12-2010, 10:54
Odnośnie e-oko to kupiłem tam parę razy i zawsze było wszystko OK ale przyjrzeć się bliżej zwłaszcza używce należy zawsze.

Grand.
29-12-2010, 10:56
O D700 nie wiem praktycznie nic, moze dlatego sie go obawiam.

Sapphiron
29-12-2010, 11:29
Jeżeli chcesz na upartego D2 to tylko z 'x' na innych możesz być bardzo zawiedziony a lepszym wyborem będzie po prostu D300(s).

czy ja wiem... xs jest podobno lepszy, ale i cena tez niestety powala...

krolewicz
29-12-2010, 12:25
jak do reporterki, to D2Hs nie jest takim złym pomysłem. ja używam do takich celów i jestem zadowolony, AF i 8kl/s daje radę :)

mibartek
29-12-2010, 14:39
czy ja wiem... xs jest podobno lepszy, ale i cena tez niestety powala...

z tego co wiem to po wgraniu softu do D2X i kupieniu lepszej baterii z przewag D2Xs-a zostaje tylko lepszy LCD i maskowanie wizjera w trybie HSC.

Averne
29-12-2010, 15:46
U mnie po D90 padło na D700. Dlaczego? Dlatego, że ewentualna zmiana na D300s/D7000 wnosiła niewiele dobrego. A szkła i tak miałem pod FX.

Grand.
29-12-2010, 16:13
Jak to zawszę mówie znajomym i panom w sklepach fotograficznych - "Nie namówicie mnie na FXa" ;) głównie z powodów finansowych. Może za 2 latka, kto wie...

zunaj
29-12-2010, 16:35
Ja w ubiegłym roku swoje d90 zamieniłem na d300 i jestem mega zadowolony :)
Jeśli budżet miałbym większy - bez zastanawiania brałbym d700

Grand.
29-12-2010, 17:14
Kupiony za 3000 z przebiegiem 48 tysięcy, w stanie gumowym i wizualnym idealnym. No i gwarancje na 3 miesiące daje "e-oko" w razie ukrytych usterek nie będę sie martwił budżetem na naprawy.

PS. Wątek chyba warto przenieść do działu D100-D700

Kolejne pytanie na ktore nie moge znalezc odpowiedzi. Czy D300 ma LiveView?

Wyslano z fotela przy uzyciu palca. ~ Tapatalk.

Averne
30-12-2010, 18:31
Google wysiadło? http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d300

Grand.
30-12-2010, 18:36
No nie wysiadlo, czyli LV ma, a ten "sztuczny horyzont"? Czy jakos tak zwane, nie pamietam dokladnej nazwy.

Juz znalazlem, dzieki za naprowadzenie linkiem

Averne
30-12-2010, 18:37
A instrukcji to się nie czyta? http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/3Chho8ML764/D300_Pl_04.pdf

Grand.
30-12-2010, 18:39
Instrukcja przepadla wraz z poprzednim wlascicielem.

Averne
30-12-2010, 19:01
Straszne lenistwo przez Ciebie przemawia kolego. Zamiast samemu poczytać, ciągle pytasz.

Grand.
30-12-2010, 19:17
Utrudniony dostep do internetu i obsuga forum z poziomu telefonu komplikuja sprawe szperania po sieci.

Przewertowałem wszystkie dostępne mi źródła ale nie znalazłem odpowiedzi - Czy wraz z przekręceniem włącznika (OFF-ON-LAMPKA) na pozycję LAMPKA jest możliwosć aby włączał się LCD? W D90 mogłem tak zrobic, ale tutaj nie mogę znaleźć takiej opcji. Ewentualnie, czy jest możliwość innego włączania LCD niż klawisz INFO?