Zobacz pełną wersję : SB900 Sb700 Sb600 do d3000
Hej. Jestem nowy na forum jak widać i mam pytanie. Prosze z góry darujcie sobie rady w stylu "kup lampe rowerową" i teksty ze taki temat był. Szukałem i takiego tematu nie ma poza kilkoma wzmiankami. Teksty w stylu "słaby aparat" tez mnie nie bawią bo to nie aparat zdjęcia robi
Pytanie mam następujące. Czy do małego body jakim jest d3000 można kupić własciwie to przeogromną sabinke 900 ? Czy hmmm nie będzie żadnych kłopotów w stylu ze mi wyrwie złącze :) (tu oczywiscie przesadzam ale mozna sie domyslic o co chodzi). Do aparatu mam grip wiec z trzymaniem nie powinno być problemu.
Czy może lepiej za te pieniądze kupić SB700 lub 600.
Zdjęcia to głównie portrety, czasem jakąś impreze charytatywnie fotografuje. :]
Dzięki wielkie i nie zjadajcie mnie odrazu :)
jackrabbit
26-12-2010, 01:29
odpuscilbym sobie to ciezkie bydle jakim jest 900, 700 z kolei troche drogo wychodzi, bralbym 600 moim skromnym zdaniem
qwerty44
26-12-2010, 01:33
SB-900 jest największa głównie dlatego, iż ma zoom do 200 mm. Ma też największą liczbę przewodnią.
Wszystkie te lampy mają zasadniczą przewagę nad lampami wbudowanymi z powodu odchylanego palnika.
Jak wiadomo - najlepsze zdjęcie przy użyciu lampy - to takie gdzie nie widać działania lampy (błysk odbity, CLS itd.). Najgorsze - błysk bezpośredni.
Do D3000 "chyba" najlepsza będzie SB700 aczkolwiek wskazane by było na razie wstrzymać się z zakupem do czasu "stabilizacji" ceny.
Dzięki za szybką odpowiedź. Najbardziej mnie stresuje to że nie wiem kiedy wreszcie ktoś mi wypłaci kase. Strasznie się boje podwyżki VATu bo na 1000 zł to 10 zł wiecej podatku ale też pewnie drugie tyle Vatu sprzedawca sobie doliczy i tak dalej i tak dalej.
SB700 cena strasznie mi sie nie podoba ale ten tylni panel kusi. Fajnie mieć wszystko pod jednym palcem co doceniam choćby przesiadając się z D3000 na D80 co jakiś czas.
Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia jaką mocą dysponują te lampy i jakimi osiągnięciami względem siebie. Nie będe robił zdjęc modelkom Armaniego, ale też nie chce zmieniać lampy po kupieniu powiedzmy D300 :)
Tak jak kolega napisał własnie ta 700 mnie też najbardziej kusi ale to co pisałem wyzej. Z jednej strony licze że stanieje (tak jak chocby przez miesiąc o kilkaset w dół poleciał D3100) a z drugiej strony boję sie podwyzek ogolnych i podwyzek Vatu. CZY WIĘC NASTĄPI TA STABILIZACJA CENY? Za 999 brałbym w ciemno ;)
Dodam jeszcze ze nie przekreślam Metzów (w tej cenie wszystkie są możliwe) ale jednak trzymałbym się systemu.
qwerty44
26-12-2010, 01:49
Może to porównanie pomoże:
http://speedlights.net/2010/09/16/nikon-sb-700-flash-specs-vs-sb-600-and-sb-900/
Też trzymałbym się systemu.
Dzieki wielkie. http://static.photo.net/attachments/bboard/00U/00U6Bn-160591584.jpg Strasznie to wyglada :)
zotornik
26-12-2010, 10:16
Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2195014&postcount=135 masz serię zdjęć które zrobiłem dla porównania wielkości obecnie dostępnych lamp Nikona.
Jak napisałem też w tamtym wątku na spadek cen SB-700 nie ma co liczyć bo "okazało" się że SB-600 pozostanie na rynku, tym samym zawężając pole ruchu ceny dla SB-700. Z rozmów w kilku sklepach, sprzedawcy prorokują cenę na poziomie 1000-1095 zł.
Najmocniejsza z tego grona jest oczywiście SB-900, niestety dla wielu osób jej gabaryty są nie do przyjęcia. Trudno oczywiście stawiać na przeciw siebie argumenty funkcjonalności i wielkości, bo to dwa równe "parametry" i dlatego wybór zależy od potrzeb.
Z mocą SB-600 i SB-700 nie jest już tak oczywista sprawa jak z modelem 900-tki, ale o tym masz napisane w linkowanym przez qwerty44 artykule.
p.s. każda z tych lamp będzie w pełni kompatybilna z Twoim obecnym jak i ewentualnie następnym modelem korpusu Nikona - np. jak wspomnianym D300/300s.
Osobiście polecałbym Ci jednak SB-700 z przyczyn, które sam już wymieniłeś, choć z drugiej strony do obsługi imprez światła nigdy dość i tu SB-900 wygrywa - jeżeli przeżyjesz przez jakiś czas /do zmiany body/ fakt, że to do lampy podpięty jest aparat ;)
No tak :) Ten jakiś czas to będzie dosc długo tyle że jak grip jest do niego podpięty to jest już dosc duzy. Ale nawet z d300 sb 900 wydaje sie ogromna :)
W sumie dalej nic więcej sobie nie wyjasnilem :) Wszystko zależeć też będzie w jakimś stopniu od mojego "widzimisie" bo tak jak na 600 kase mam na 700 prawie tez to na 900 musiałbym troszke dozbierać. Do tego wahania czy za różnice ceny nie kupić choćby 50 1,4 i porządnego plecaka;)
Ciężki wybór (jak zresztą przy każdym elemencie aparatu)
qwerty44
26-12-2010, 13:15
Następne porównanie lamp:
http://www.nikoncls.com/SB-ALL/sb689compare.html
Najczęściej wymienianym "elementem" systemu przez fotografów (i amatorów też) jest korpus. Rzadziej "wymieniane" są obiektywy (dobre obiektywy zostają na lata).
Podobnie rzecz ma się z lampą - kupisz "dobrą" a z pewnością pozostanie z Tobą na długie lata (w między czasie zmienisz body, dokupisz obiektywy).
Być może też kiedyś zapragniesz mieć kilka lamp - i spiąć je w CLS - naprawdę "przednia zabawa" światłem.
przem426
26-12-2010, 14:02
nie rozumiem argumentów w stylu sb-900 "za duża", "śmiesznie wygląda", "jakie to straszne"... co to w ogóle za argument? jak wpływa na zdjęcie ? albo chociażby na ergonomie użytkowania zestawu....
ci którzy tak uważają są dla mnie śmieszni.
mam sb900, którą zapinam do d300 i do d60 (bez gripa). na obu działa tak jak powinna. to jak ja wyglądam z d60+sb-900 mam gdzieś, ważne że fotki wychodzą jak powinny.
wracając do pytania. sb-600 po wyjsciu sb-700 nie przestała błyskać. jeśli boisz się o ergonomie takiego zestawu - szukaj sb-600. jeśli chcesz poważnie błyskać, być może w cls, pomyśl o sb-900.
no chyba że gdzieś znajdziesz pewną sb-800. wtedy masz moc i wszystkie topowe funkcje w małym pudełku.
zotornik
26-12-2010, 14:16
przem426 - dlatego też napisałem, że "argument" wielkości nijak się ma do argumentów dotyczących możliwości. Ale w pełni rozumiem ludzi, którzy "źle się czuliby" z zestawem np. SB-900 + D3000. To tak jak by ktoś powiedział, że głupio wygląda w berecie, a wszyscy w około mówili inaczej. Ale gość się czuje źle i nic go nie przekona.
Dlatego troche przesadą jest pisać, że ktoś jest śmieszny tylko dlatego że przy wyborze lampy bierze pod uwagę również jej wielkość i wagę.
A co do reszty to masz rację ;)
przem426
26-12-2010, 14:49
zotornik nie tyle wielkosc i wage, co "smieszny wyglad lampy z body" ;)
campermtb
26-12-2010, 15:18
A ja powiem, że osobiście używam d3000 i sb900 i jak najbardziej daje radę. Pierwszy tydzień przyzwyczajałem się do przeciążenia gdy robiłem zdjęcia w pionie :). faktem jest, że niestety d3k nie obsługuje niektórych funkcji jak: CLS, upgrade softu lampy, i to, ze gdy na sabine założymy filtry aparat sam powinien wtedy ustawić odpowiedni WB. Uważam jednak, że nie ma co się przejmować i warto kupić, szczególnie jeżeli myślisz przyszłościowo o kupnie jakiejś lepszej puszki.
Desperados
26-12-2010, 17:00
A ja bym Ci proponowal kupic 50 1.4G i jakis plecaczke czy cos w tym rodzaju ;) Jednak jasne szkło to jasne szkło :D Nie wszedzie mozna błyskac ile wlezie wiec jasny obiekty sie zawsze przyda :) wiadomo lampa tez ma swoje plusy wiec jesli chcesz tak bardzo lampe to sb900 bedzie wyśmienita tak jak kolega wyzej pisał ze pierwszy tydzien musial sie przyzwyczaic do przeciążenia więc moze sb600 :)
Wszytsko zalezy do czego Ci bedzie potrzebna ta lampa a dla mnie to podstawa.
Metz 48 lub 50 AF-1. I piszę to bez złośliwości. Moc porównywalna z 900, funkcje z 700 (prócz trybu master) a cena z 600
Te metze też mi sporo mieszają w głowie choc tak jak mowilem chyba wole systemową bo znajomy sie przejechał na metzu 48. 50 ale 1,8 też prędzej czy później będzie moja (AF nie jest dla mnie wazny), a co do lampy chyba jednak będe sie skłaniał ku 900. Ciekawe tez kiedy wyjdzie następca sb900?
Co do wielkosci nie tyle chodzi mi o to jak będzie wyglądał bo mnie to w sumie mało obchodzi byle działał :) Chodzi mi tylko o to że nie wiem jak jest złącze aparatu przystosowane. Na zasadzie że źle trzymając aparat z potężnym obiektywem mozna uszkodzic bagnet. Nie wiem czy takie coś może sie zdarzyć przy stopce.
przem426
26-12-2010, 18:53
900 ma metalowa stopke, nie wylamiesz jej, z body tez nic sie nie stanie, no chyba ze chwycisz za lampe i bedziesz puszka wbijal gwozdzie.
mam d60 - prawie dokladnie to co ty - i nic sie z zapieta 900 nie dzieje
No wiem :) Twoj komentarz najbardziej mnie uspokoił :) D3000 to dokładnie to co D60 w sumie :P O 900 sie nie martwiłem tylko własnie bardziej o body. DZieki za rady :) jak juz dojdzie do zakupu to sie odezwe :)
Grizzzly
26-12-2010, 20:42
900 ma metalowa stopke, nie wylamiesz jej, z body tez nic sie nie stanie, no chyba ze chwycisz za lampe i bedziesz puszka wbijal gwozdzie.
mam d60 - prawie dokladnie to co ty - i nic sie z zapieta 900 nie dzieje
Metalowa stopka, ktora jest (moze tylko u mnie) zle dopasowana i po goracej stopce delikatnie lata, pomimo blokady. Ja stwierdzam tak : apetyt rosnie w miare jedzenia. Zachce Ci sie kupic sb-900. Poczekalbym z kupnem, poszukal dobrej uzywki. Jesli jednak potrzebujesz teraz lampy na gwalt,to kup sb-600.
Sam wole poczekac miesiac dluzej, by kupic N80-200 zamiast kupowac cos, co w przyszlosci bede chcial zmienic. Wole kupic raz a porzadnie.
campermtb
27-12-2010, 00:21
Co do wyłamanie się sanek z aparatu, to nie ma szans:) Zwykle podnoszę swój za lampę ze średnim tele i na puszce nie robi to wrażenia:) A nie wydaje mi sie żeby sb600 była tak wiele lzejsza.
Wojtek Mąka
27-12-2010, 15:45
SB 900 wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo nieporeczna, fakt - zapięta do D3k będzie dość mało komfortowa - tyle że z SB 600 będzie tak samo.
Przed zakupem warto zadać sobie pytanie - co ta lampa ma robić i gdzie. 900 to kombajn z wachlarzem możliwości, 600 jest dość ograniczona.
Gabarytami bym sie nie przejmował, wszystko jest do opanowania.
Wojtek
marciing
27-12-2010, 16:09
jak potrzebujesz mocy sb-900 to bierz ją i ewentualnie dokup gripa żeby lepiej się trzymało ten zestaw ;) Z drugiej strony moc lamp takich jak 600 czy 700 przynajmniej mi w zupełności wystarczy.
Grip tak jak mowiłem mam :) To więc problem nie bedzie. O sanki sie troche martwilem ale uspokoiliscie mnie. Pewnie padnie na 900 bo nie chce mi sie kupować 2 raz jak sie okaże że coś nie starcza. Obawiam sie własnie ze w ten sposób zakupilem statyw :P
marciing
27-12-2010, 18:00
Generalnie od siebie mogę dodać że naprawdę moc sb600 czy 700 w zupełności wystarcza - przynajmniej mi i chyba tylko do celów testowych błyskałem z pełną mocą ;)
Generalnie od siebie mogę dodać że naprawdę moc sb600 czy 700 w zupełności wystarcza - przynajmniej mi i chyba tylko do celów testowych błyskałem z pełną mocą ;)
Jeżeli Tobie wystarczy to myślę że dla mnie będzie aż za dużo tej mocy. Nadal myślę o SB700 - SB600 tańsza ale SB700 nowsza.
Czy posiadasz obie te lampy ? co możesz napisać o różnicach między nimi
Dodam jeszcze ze nie przekreślam Metzów (w tej cenie wszystkie są możliwe) ale jednak trzymałbym się systemu.
Z tym, że to Nikon wsławił lekko koloryzowanymi danymi o sile błysku (testy w niemieckim czasopiśmie).
Dla mnie w lampach, akurat Metz to 'firmowe', robią od kilkudziesięciu lat i sprzęt naprawdę pro.
(Właśnie przyszła mi używka Metza, to jestem "zakochany", wybaczcie).
wojtas0009
27-12-2010, 21:06
Mam 48 af-1, znajomi mają systemowe sb-600, a drugi sb-900 i co prawda nie nikonowe, a do Canona 580 EXII, jeszcze inny 430 exII, dodatkowo od Pentaxa kumpel też ma 48 af-1 - w porównaniu do niższych modeli- według mnie i nie tylko- wszyscy w sześciu stwierdziliśmy, że do tysiaka najlepsiejsze są Metz'e z kompletem eneloopów i ładowarką, zamiast systemowych 430 exII czy SB-600.
Na pewno Sb-900 czy Canon'owa 580 exII, a i pewnie Metz 58 af1/2, są lepsze- zależy tylko od Twoich potrzeb, możliwości finansowych- itp- skąd wiesz... może w przyszłości będziesz chciał następną lampkę? ;)
Ja na pierwszy ogień wybrałem 48 AF-1 i tak jak wielu innych jestem bardzo zadowolony.
marciing
27-12-2010, 22:32
Jeżeli Tobie wystarczy to myślę że dla mnie będzie aż za dużo tej mocy. Nadal myślę o SB700 - SB600 tańsza ale SB700 nowsza.
Czy posiadasz obie te lampy ? co możesz napisać o różnicach między nimi
Niby sb-700 jest ciut słabsza ale nie zauważyłem tego ;) Sb-600 ma lepsze etui - i na tym przewaga sb-600 nad 700 się kończy ;)
A teraz przewaga sb-700 nad sb-600:
-tryb master
-lepsze wyposażenie (filtry korekcyjne, rozpraszacz)
-wbudowany odbłyśnik
-lepsza gospodarka światłem (zoom 120mm w sb-700 vs 85mm w sb-600)
-krótszy czas ładowania (przynajmniej takie odnoszę wrażenie)
-możliwość skierowania palnika o 7 stopni w dół
-obrót palnika o 180 stopni w lewo i prawo vs 180 w lewo i 90 w prawo w sb-600
-ergonomia
-i jeszcze raz ergonomia ;)
joker333
30-12-2010, 14:51
50 ale 1,8 też prędzej czy później będzie moja (AF nie jest dla mnie wazny),
no Panie jęśli myślisz że ostrzenie i trafność tego będzie takie jak przy MF na kicie to srodze się możesz zawieść ;)
dominicus
30-12-2010, 17:20
Ja zdecydowałem sie na Metz 50 AF-1 (48 po liftingu). To mój pierwszy błyskograt więc nie mam porównania. Patrzac jednak na panel kontrolny SB-700 i mozliwość pracy w trybie master warto sie nad nia zastanowić.
Witam,
Jak kolega KUBACZ posiadam taką samą puszkę i stoje przed tym samym dylematem (kupno 1wszego błyskacza). Duzo czytałem na forum o wszelakich błyskotkach i bardziej mnie kusi Metz 48 (ale nadal bije sie z myślami). U mnie lampa była by wykorzystywana w większości na "chałturach" czyli kościół, plener i jakieś sale balowe (jako 2gi foto puki co do nauki sztuki)
Jak sądzicie Metz czy SB?
zotornik
02-01-2011, 10:39
Parę dni temu należałem jeszcze do niezdecydowanych i poszukujących - dzisiaj posiadam SB-900. Powoli przywykam do faktu, że lampa jest niewiele mniejsza od korpusu z obiektywem ;)
Po paru dniach zabawy jednego jestem pewien, obsługa - piszę o klawiszologii - SB-900 lub SB-700 to przyjemność. Oczywiście nie jest to bajecznie łatwe, bo lampy oferują sporo opcji i trzeba je poznać, co i jak nastawić itd. Ale sama praca z panelem nie nastręcza kłopotów.
Niezdecydowanym przypomnę tylko, że w przypadku droższych modeli Nikona dostajemy garść dodatków. Do Metza trzeba je dokupić i różnica w cenie się niweluje.
PNiezdecydowanym przypomnę tylko, że w przypadku droższych modeli Nikona dostajemy garść dodatków. Do Metza trzeba je dokupić i różnica w cenie się niweluje.
Pięć nakładek kolorowych? Wolę kilkanaście zestopniowanych w powszechnie uznanej skali ...
A do droższych modeli Metza dostajemy dwa reflektory, których sobie nie można dokupić.
(Strzelam, przykładowo, nie bez przekory. Starsi pamiętają "A u was to Murzynów biją")
48 Metza z tego co widziałem juz nie ma bo zastąpiła je 50. Tak mi sie wydaje. Trudny wybór w kazdym razie
pprofanum
05-01-2011, 22:53
No wiem :) Twoj komentarz najbardziej mnie uspokoił :) D3000 to dokładnie to co D60 w sumie :P O 900 sie nie martwiłem tylko własnie bardziej o body. DZieki za rady :) jak juz dojdzie do zakupu to sie odezwe :)
Czekam na info (i nie tylko ja), i odczucia manualne, odnośnie decyzji. Jestem w takiej samej sytuacji, im dłużej człek się zastanawia, tym niej sprecyzowane ma myślenie...
Też miałem podobny dylemat. SB900 fajna SB700 zgrabniejsza jak na moje potrzeby to pewnie i tak nie wykorzystam wszystkich jej możliwości. Jeżeli kiedyś będę potrzebował czegoś większego wtedy dokupię drugą i będzie można błyskać zdalnie. Jak na razie jestem zadowolony z podjętej decyzji
A ja kupiłem Sb-900 i też nie żałuję. Wcale nie jest taka wielka jak się wydaje i w niczym to nie przeszkadza przy fotografowaniu. Jak będę chciał błyskać zdalnie to dokupię coś mniejszego i już.
podobnie jak przedmówca ,zdecydowałem się na SB-900 i nie żałuję :)
leoleoleo
01-02-2011, 19:42
mając puszkę d5000 900tka chyba nie będzie przegięciem ? lampa zostać może ze mna już na długo... puszka w każdej chwili możne znaleźc nowego nabywcę.. tylko czy d5000 + sb900 to dobre połączenie ? czy jak koeldzy powyżej po prostu trzeba będzie czasu zeby się do tego przyzwyczaić no bo body małe a lampa "sporawa"... używa ktoś takiego zestawu ?
silverpaul
01-02-2011, 20:07
Witam!
Używam d5000+sb900. Taki zestaw daje radę, ale trzeba się przyzwyczaić do ciężaru. Lampę kupiłem dwa tygodnie temu, wcześniej przeczytałem wszystkie wątki na temat lamp i teraz boję się, że na studniówce córki nie będę umiał wykorzystać jej możliwości. Ale suma sumarum jestem z niej diabelnie zadowolony. Pozdrawiam, Paweł
leoleoleo
01-02-2011, 23:10
Czyli najzwyczajniej w świecie z D5k to kwestia przyzwyczajenia, a chyba lepiej zainwestowac w lampe ktora daje nam z lepszym body czy w zestawie z innymi lampami wiecej mozliwosci...
Czyli najzwyczajniej w świecie z D5k to kwestia przyzwyczajenia, a chyba lepiej zainwestowac w lampe ktora daje nam z lepszym body czy w zestawie z innymi lampami wiecej mozliwosci...
tak jest
leoleoleo
02-02-2011, 11:45
dzięki wielkie za podpowiedzi....
Witam,
Odświeże temacik aby nie zakładać nowego.
Nadal stoje przed dylematem zakupu lampy, puki co na systemowca mnie nie stać :( (za wysokie progi cenowe), myślałem o jakimś Metz`ie jednak ostatnio bardzo duzo czytałem i sie chyba przekonuje do Nissin 622.
Moje body to puki co D3000 (do nauki jako 2gi foto na chałtury).
Pytanie czy na weselichach taki Nissin 622 wystarczy? czy dołożyć troszke i wziąć Nissin 622 Mark II?
Jesli ktoś może powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma lampami.
A nie powiem że czas goni i musze jakoś na dniach zakupić lampe aby sie z nią oswoić.
Pozdrawiam
Karbulot
06-04-2011, 09:22
Pytanie czy na weselichach taki Nissin 622 wystarczy? czy dołożyć troszke i wziąć Nissin 622 Mark II?
Tutaj masz wyszczególnienie - http://www.swiatobrazu.pl/nissin-di622-mark-ii-21581.html
Witam,
Odświeże temacik aby nie zakładać nowego.
Nadal stoje przed dylematem zakupu lampy, puki co na systemowca mnie nie stać :( (za wysokie progi cenowe), myślałem o jakimś Metz`ie jednak ostatnio bardzo duzo czytałem i sie chyba przekonuje do Nissin 622.
Moje body to puki co D3000 (do nauki jako 2gi foto na chałtury).
Jesli ktoś może powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma lampami.
A nie powiem że czas goni i musze jakoś na dniach zakupić lampe aby sie z nią oswoić.
Pozdrawiam
Z doświadczenia polecam Metza 48 AF-1
Piszesz o ślubach, więc pewnie niedługo body zmienisz na coś z większymi możliwościami, i lepiej kupić dobrą lampę, niż najpierw kupować gorszą i potem odsprzedawać ją ze stratą.
Z doświadczenia polecam Metza 48 AF-1
Piszesz o ślubach, więc pewnie niedługo body zmienisz na coś z większymi możliwościami, i lepiej kupić dobrą lampę, niż najpierw kupować gorszą i potem odsprzedawać ją ze stratą.
Zgadza sie sadze ze niebawem bedzie przesiadka na inna puszke, ale jesli chodzi o lampe to owego Metza 48 AF-1 do Nikona na alle... ani jednej sztuki a jesli bym miał brać nowego ze sklepu to w tej cenie juz Sabinke kupie używaną.
Za nowego Metza trzeba dać 700PLN a nawet i więcej (patrząc po sklepach internetowych).
Cena nowego Nissina 622 Mark II około 500 PLN
Cena Nissin 622 około 350PLN
I znowu dylemat....
Zona by mnie chyba zabiła jak by sie dowiedziała o cenie Metza.
Czy naprawde te Nissin`y to takie padaki?
Czy naprawde te Nissin`y to takie padaki?
Nie wnikam, czy padaki, bo nie mam. Nie chodziły z wyzwalaczami, i ubogie w funkcje.
Może źle napisałem pisząc "padaki"
ale przegladając forum napotkałem po drodze cos o lampach Sunpak, czy one sie nadadzą moze i bedą lepsze od Nissin`a bo nie powiem ze cene maja tez przyzwoita.
czy Sunpak PZ 42X bedzie współgrał z D3000?
czy Sunpak PZ 42X bedzie współgrał z D3000?
Marka Sunpak ma nieco dłuższe tradycje niż Nissin.
Lampy paluchami nie dotykałem ani nie znam w realu nikogo kto by ją miałł.
Ale to też lampy które nie mają zbyt dużo funkcji.
jesli bym miał brać nowego ze sklepu to w tej cenie juz Sabinke kupie używaną.
Za nowego Metza trzeba dać 700PLN a nawet i więcej (patrząc po sklepach internetowych).
Tylko że 48 AF-1 to lampa nowsza, bogatsza w opcje, mocniejsza...
W SB 600 nie masz ustawienia rozmiaru matrycy (FX/DX), mniejszy zoom, mniejsza moc, mniejszy zakres ruchu palnika, nie masz fotoceli... Poza tym, lampa nowa, to zawsze lampa nowa. Gwarancja, świeżutki, nieeksploatowany palnik. Nigdy nie wiesz, jak sprzętu używała osoba, która miała go przed Tobą..
Co do Nissina, do okazjonalnego pstrykania, zdjęc rodzinnych może być..
Ale.. przesiądziesz się, zakładam, że na D90 lub wyżej, i z Nissinem nie wykorzystasz Auto FP, zdalnego wyzwalania w CLS (tylko w ograniczonym zakresie), lampy z wyświetlaczem szybciej i przyjemniej się obsługuje.
Ślub zazwyczaj bierze się raz, jak wytłumaczysz ludziom, że zwaliłeś zdjęcia, bo sprzęt był za słaby ??
Jeśli sprzęt ma na siebie zarabiać, to nie może on być z najniższej możliwej półki.
No i chyba ten post mnie postawil do pionu. Po niedzieli jade do 100-licy odwiedzić FJ i inne sklepiki w poszukiwaniu nowego Metza. Co prawda to prawda nowe to zawsze nowe.
Dzieki wielkie
Pozdrawiam
dominicus
07-04-2011, 11:35
Ślub zazwyczaj bierze się raz...
Najlepiej wcale :D
Co do lampy to się zgadzam.
Mam takie pytanie.
Nie mam zbytniego doświadczenia z lampami. Ma ktoś może link (ktos dawał a nie znalazłem) do sposobu jak "ukryć" błysk lampy wbudowanej przy wyzwalaniu zewnętrznych tymże błyskiem?
Czy w "plenerze" 700 sprawdzi się dobrze ? Głównie chodzi mi o zdjęcia m.in wodospadów obok których są wnęki skalne, które chciałbym podoświetlać (docelowo moze nawet kilkoma lampami), a także fotografia sportu (deskorolka)
Mam nadzieje ze nie namieszałem. Poprostu ciężko mi wyobrazic sobie jaką moc ma lampa i do czego wystarczy
Osobiście wydaje mi się że jedna lampa sb-700 może być za mało do oświetlenia rewolucji na deskorolce (lub będzie musiała być używana z niemal pełną mocą błysku - w zależności jeszcze od warunków ale raczej nie użyjesz czasów rzędu 1/15)... widziałem kiedyś wywiad z fotografem który zawodowo robi takie zdjęcia to on używał 2-3 lamp sb-900 do oświetlenia sceny i to nie był jakiś duży obszar. A tak swoją drogą mam w planach zakup kolejnej sb-900 - to świetna lampa dająca duże możliwości fotografowi zawodowemu jak i pasjonatowi takiemu jak ja, który lubi się bawić fotografią:)
Co do ukrywania błysku to jest wiele technik, najczęściej stosowaną to jest odbicie od sufitu, ściany, a także użycie softboxów i parasolek daje fajne rezultaty. Można też równoważyć błysk ze światłem zastanym ale to trzeba już używać długich czasów 1/10 - 1/20... Do modelu sb-900 producent daje też filtry barwne aby skorygować kolor błysku lampy w zależności od oświetlenia i dodatkowo można dokupić inne filtry barwne (czerwone, zielone, niebieskie itp.) co pozwala na uzyskanie ciekawych efektów, mało tego sb-900 wykrywa typ użytego filtra (nie wiem czy modele niżej też posiadają taką funkcję ale jak chcemy się bawić myślę, że taka informacja może przesądzić o zakupie danego modelu).
Jeżeli się interesujesz zdjęciami wykonanymi przy pomocy lampy błyskowej lub kilku (strobing) to polecam Ci stronę http://photography.dustindiaz.com/ ten gość robi niesamowite fotki, dodatkowo ma też stronę na http://www.flickr.com/photos/38687875@N00/ i w dziale Strobist info's jest pokazane jak dane zdjęcie zostało zrobione... zawsze się można czegoś dowiedzieć/nauczyć:)
Chętnie pobawiłbym się kilkoma lampami. Nie wiem jak to jest ale z tego co pamietam YN mozna wyzwalać sb700.
Kiedys trafilem na strone goscia co robi zdjęcia rollerskaterom. Większosc na 2 lampach ale były bardzo fajne przy 1 lampie co mnie zdziwiło.
Chętnie pobawiłbym się kilkoma lampami. Nie wiem jak to jest ale z tego co pamietam YN mozna wyzwalać sb700.
Z korpusów d90/d80 masz wyzwalania CLS/AWL do lamp systemowych, można potestować bez wyzwalaczy.
"Ukrywanie" błysku - ustawiasz wbudowanego flasha w tryb cls i wybierasz moc "--"
"Ukrywanie" błysku - ustawiasz wbudowanego flasha w tryb cls i wybierasz moc "--"
i masz przebłyski które wyzwalają lampy, a także wpływają na ekspozycję zdjęcia... już bym wolał użyć wyzwalacza radiowego rf-602/rf-603 (około 180 zł odbiornik i nadajnik) lub pocketwizarda który ma możliwość przenoszenia informacji ttl (ale to tylko wtedy jakbym miał za dużo pieniędzy lub mieszkał w USA bo to kosztuje około 1800zł - odbiornik i nadajnik).
p.s. jest jeszcze taki wynalazek jak pixel tr-331 (chyba to ten numer, nie jestem pewny bo piszę z pamięci), który przenosi ttl i kosztuje około 450zł nadajnik i odbiornik (z moim d60 + sb900 nie działało - lampa się wybudzała z uśpienia ale nie błyskała, natomiast to samo z d90+sb-700 działało bez zarzutu - wniosek: przed zakupem sprawdzić empirycznie)