PDA

Zobacz pełną wersję : Magda - meblowo

Sapphiron
25-12-2010, 20:16
Witajcie, tym razem problem jest z innym zdjeciem...

Zdjęcie ma iśc do katalogu meblowego, powiedzcie czy sie w ogóle nadaje, co w nim poprawić itp?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/3559/dsf4846.jpg)

Za wszelkie sugestie wielkie dzięki :)

mibartek
25-12-2010, 20:27
no wg mnie modelka za bardzo odciąga od mebla. Nie wiem czy zauważyłbym go podczas oglądania katalogu ;-)

Umbra
25-12-2010, 20:27
Wydaje mi się, że jest nieostre. A już tak nie do końca technicznie, to nie lubię kolorowych paznokci i ten Jezus na ścianie też trochę odciąga uwagę.

Sapphiron
25-12-2010, 20:30
to że jest nieostre to kwestia zmniejszania... wyjściowy TIFF jest żyletka.

qczman
25-12-2010, 20:40
moze wystarczylaby tylko karteczka z cena-jakims info na mebelku ;) ?

DonArturo
25-12-2010, 20:42
wg mnie za ciasno jeśli chodzi o mebel
ciężko powiedzieć, że tematem zdjęcia jest sofa

Sapphiron
25-12-2010, 20:45
qczman cena i info bedzie wklejane przez grafika już w layoucie :P

prz3mo
25-12-2010, 20:50
Technicznie to zdjęcie jest OK, ale rzeczywiście modelka trochę przytłacza mebel (mimo, że nie podoba mi się zupełnie jej makijaż i mina). No i tak jak wspomnieli przedmówcy - za ciasny kadr, jeśli na tym zdjęciu chodzi o mebel :)

Sapphiron
25-12-2010, 20:57
niestety jesli chodzi o modelkę to ani nie miałem wpływu na sam jej wybór (narzucona przez klienta).

Jeśli chodzi o kadr to owszem mam szerszy ale cóż, zaniedbania w ogarnianiu miesjcówki dały o sobie znać i to bardzo dlatego wolałem uciąc...

stig
25-12-2010, 21:08
Jesli ma isc do katalogu meblowego, to jak na moje -- za ciasny kadr (brzegi mebla sa za blisko krawedzi zdjecia).

Vifoto
25-12-2010, 21:30
Chyba korzystniej było by ustawić mebel pod kątem. Odnośnie pozycji modelki to ta prawa noga za olbrzymia wyszła.

retter
27-12-2010, 11:03
Może lepiej żeby modelka usiadła z nogami na skos niż leżała. I ogólnie za ciasno.

Sapphiron
27-12-2010, 19:11
Owszem na innym zdjęciu sa inne ułożenia, siedzi stoi itp.

Najbardziej chodzi mi o to co można zrobić z tymi zdjęciami, w jaki klimat puścić itp żeby to fajnie wyglądało?
Na co zwracać uwagę przy obróbce itp?

coroner
27-12-2010, 19:14
Ładnie oświetlone. Bardzo.
Jednak faktycznie, przydało by się szerzej i gdyby modelka siedziała zamiast leżeć...
To zdanie nie jest do Ciebie ani Twojej pracy, ale przekaż to osobie malującej modelkę: Wygląda, jakby miała podbite oko..

max_m
27-12-2010, 20:14
W butach na kanape? Nogi powinny byc lekko spuszczone, a najlepiej jakby modelka siedziala. Albo moze stala oparta za kanapa (?). Ciasno bardzo. Nie podoba mi sie symeria tego zdjecia. Kanapa jest centralna, ale okna juz te symetrie psuja... Trzy razy sprawdzalem, bo wydawalo mi sie ze leci w prawo, zludzenie. Probowalbym kadru z niewielkiego kąta. Jeszcze co do wnetrza: ikona na scianie mi nie pasuje, tak samo jak kwadratowa doniczka jest lekko kiczowata, nie w stylu wnetrza. A w prawym oknie to co? Odblask flesza?

Pozdrawiam

Sapphiron
27-12-2010, 20:58
Tomasz, uwierz że na ta kobitkę trzeba by było wywalić troche opakowania dobrego scenicznego albo kamuflaża żeby cokolwiek ruszyło... taka uroda niestety...

sylwester_poznan
29-12-2010, 00:50
Koniecznie usuń Jezusa ze ściany, za bardzo przyciąga uwagę.

maku500
29-12-2010, 01:29
zdjęcie super ale w bucikach????bez pantofelków było by bardziej tak naturalnie

!AGresT
29-12-2010, 01:54
Witajcie, tym razem problem jest z innym zdjeciem...

Zdjęcie ma iśc do katalogu meblowego, powiedzcie czy sie w ogóle nadaje, co w nim poprawić itp?

Rzeczywiście, jest problem. Zdjęcie do katalogu w ogóle nie nadaje się. Poprawić należałoby całe zdjęcie.

Po kolei - w kadrze jest straszny bałagan, mebel w nim ginie. Widz zapytany o temat zdjęcia sofę (?) wymieni na 7-10 miejscu. Modelka nie dość, że dominuje, to ma nieciekawą pozę (na to akurat masz wpływ). Światło także nędzne (chociaż Coroner uważa inaczej) - z przodu płasko i centralny blik na oparciu, w tle dwustronne chaotyczne i ostre cienie. O bałaganie wspominałem - z każdej strony zza sofy wystają różności - kawałek stojaka z gazetami, fragmenty kwiatów z góry i boku. Pozostawiony obrazek, ciasny kadr - w zamiarze centralny, a jednak nie (centralny musi być centralnie centralny). Jeżeli poduszki nie są w zestawie z mebelkiem (moim zdaniem nie są), to nie powinno ich tam być, może ewentualnie jedna. Obróbka żadnej z powyższych wad nie wyeliminuje.
To chyba tyle. Jeżeli istnieje taka możliwość, dobrze by było powtórzyć sesję. Radzę najpierw naszkicować obrazek, który planujesz osiągnąć i konsekwentnie zrealizować go na miejscu. Mam wrażenie, że jesteś na etapie budowania portfolio - warto się do tego porządnie przyłożyć.

Sapphiron
29-12-2010, 22:03
Dzięki serdeczne za obszerny komentarz :)

a poduszeczki sa w zestawie z sofą, to tak gwoli sprostowania :)

YarekM
03-01-2011, 23:03
Moim skromnym zdaniem za ostre cienie w tle i nie widać szczegółów materiału na oparciu sofy, faktury, wzorów itp. Ten blik na środku oparcia rzeczywiście trochę ściąga wzrok. W prawym oknie chyba też coś błysnęło. Inne ważniejsze uwagi masz wcześniej.

retter
04-01-2011, 15:14
MZ lepsza była by prawie czysta ściana delikatnie przyozdobiona obrazem, może jakaś lampka. Stara zasada mówi im mniej tym lepiej. A ten okropny dywan pominę...
2 poduszki z kompletu a trzecia przypadkiem? Bo widać że to nie od tego mebla.

Sapphiron
04-01-2011, 17:00
Moi drodzy, dziękuje za wszystkie rady :)

W oparciu o listę "zażaleń" powstaje nowa wersja tego ujęcia. Niestety nie dane mi jest jeszcze raz robić w tym samym miejscu, ale z tego materiału który mam myślę że da się coś wyciągnąć. Do czegoś wymyślili wkońcu Photoshopa :)

Dziękuję i pozdrawiam :)