Zobacz pełną wersję : Pancerny monopod
wasilewk
24-12-2010, 11:18
Mój Velbon 4 RUP skończył żywot:
- na mrozie ułamała się najwyższa klapka (moim zdaniem taki plastik nie na mróz),
- po wetknięciu w mokrą glebę - wyjałem go już bez stopki (winię mocowanie stopki).
Potrzebuję coś mocniejszego:
- ciężar - nie zależy mi, bo albo bagażnik albo rower,
- cena - tak do 100zł (ma być bez głowicy, bo mam frotkę),
- często będzie służył jako kijek spacerowy, więc niech to wytrzyma (lepiej żeby miał gąbkę),
- jakościowo nie może być gorszy od Velbona - to wiadome,
- naa węglowym szczególnie mi nie zależy - może być aluminiowy,
- musi być czarny.
Oczywiście już coś tam przeglądałem, ale takich wymagań jak moje nikt nie oferuje. Sprzedawcy zachwalają cenę, wielkość i masę. A mi o to nie chodzi. Może być wielki, ciężki - byle masywny i dobrze wykonany, bo większym problemem jest zakup nowego niż wysupłanie 100zł.
Może ktoś doradzić coś ze swoich doświadczeń ?
Pzdr.
rychu_cmg
24-12-2010, 11:31
Za 100 zł to super monopodu nie kupisz. Z doświadczenia mogę Ci polecić Manfrotto 681B
wasilewk
24-12-2010, 11:46
Chyba masz rację. Ten Velbon kosztował chyba 80zł w Saturnie, więc muszę dołożyć 100 do frotki. Nie jest to problem, ale chodzi mi o to czy frotka nie polegnie tak samo jak Velbon, w dość spartańskich warunkach.
Pzdr.
2pompony
24-12-2010, 12:58
Używałem statywu Manfrotto na -21 stopniach mrozu bez jakichkolwiek problemów, ale nawet gdyby poległ - firma oferuje części zamienne. Chyba jako jedyna zresztą wśród producentów statywów dla ludności (w sensie że seryjnych dla fotografów, a nie jakichś specjalistycznych profesjonalnych wynalazków).
wasilewk
24-12-2010, 14:28
Używałem statywu Manfrotto na -21 stopniach mrozu bez jakichkolwiek problemów ...
Czyli plastik nie pęknie na mrozie ? To znaczy Velbon dał ciała !
Dzięki Bombel
Pzdr.
szymonvader
26-12-2010, 13:58
wcześniej mógł mieć jakieś mikropęknięcia i dlatego poszło, może to nie była typowa wina mrozu. Mimo wszystko ja kupując statyw obejrzałem Velbony i Sliki i zdecydowałem się na te 2. Z frotki zapewne będziesz zadowolony, ale żeby robili coś nie do zajechania to raczej nikt Ci nie zagwarantuje. Ale jak kolega wyżej, są przynajmniej części zamienne, do Slika również. Także w perspektywie jakiś tam uszkodzeń to ważna kwestia bo można naprawić samemu i po kosztach:)
Ja mam 681B. Juz sama grubosc nog swiadczy o pewnej pacernosci tego monopoda.
będę monotematyczny - MANFROTTO - w moim przypadku 479
http://allegro.pl/manfrotto-479-i1317610227.html
więc cenowo jak znajdziesz się zgadza
Berno, pytanie jak z dostępnością części zamiennych.
Sapphiron
26-12-2010, 20:15
bogdi miałem taki mono, ale po pijaku zapragnąłem pobawić się w rycerza Jedi i machałem nim aż sie urwał jeden segment i trafił w czyjś samochód... a tak to sprzęt mocny jak ta lala...
plusfoto
27-12-2010, 14:25
Ja mam coś takiego - niestety tanie nie było ale w razie czego mogę się nawet tym obronić:
www.manfrotto.com/product/8374.76909.76914.0.0/685B/_/Neotec_Monopod_with_Safety_Lock
The Structorr
27-12-2010, 14:45
Ja mam coś takiego - niestety tanie nie było ale w razie czego mogę się nawet tym obronić:
www.manfrotto.com/product/8374.76909.76914.0.0/685B/_/Neotec_Monopod_with_Safety_Lock
No nie wiem... nie mogę teraz znaleźć filmiku ale facet pokazywał swój sprzęt do fotografii glamour i miał między innymi 4 takie monopody, trzy zepsute. Używał tego bo jako jedyny ma ten szybki mechanizm... i to koniec zalet :| Powiedział, że to najsłabsze ogniwo w jego setupie i co chwile musi kupować nowy.
Ja ma 681B i moim zdaniem jest trochę za wielki i za ciężki, weź sobie 679 albo 680 z literką B (black). Będziesz zadowolony na 100%.
wasilewk
27-12-2010, 21:28
Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc.
Pzdr.
Używam już od roku GoldPhoto YH301 z głowicą YH430 - dobrze się sprawdza
Jasne moderator się przyczepił mów wpis nie jest działaniem marketingowym - łatwo sprawdzić
pozwolę sobie odświeżyć ...
jaki zatem jest najbardziej przez nikoniarzy polecany pancerny monopod ?
wasilewk
18-11-2011, 19:16
Na razie Manfrotto 681B zdaje egzamin - ale gruuuby to jest na prawdę !
Pzdr.
U mnie Gitzo Safari Mono Studex S564; pracuje już prawie 21 lat bez najmniejszych problemów w wodzie, bagnach i piachu, a dorobił się zaledwie parę drobnych rysek. Tyle, że obecnie dostępny tylko na e-bay.
Gitzo Safari Mono Studex S564 (...) obecnie dostępny tylko na e-bay.
nie znaleziono ;), jak to wygląda i ile kosztuje ?
do S300-800 nie znalazłem nic lepszego i wytrzymalszego jak: GITZO GM5541 SER.5 6X MONOPOD 4 S. G-LOCK
polecam manfrotto 479-4b - sprawdzony w boju przez 12 lat i działa :) - blokady są metalowe, w momencie "wyrabiania się" wystarczy minimalnie dokręcić kluczem nakrętki i znów trzyma OK (przy prawie codziennym używaniu to raz w roku), mam tak wyregulowane, że jedna sekcja jest ustawiona troszkę luźniej i w przypadku uderzenia nim o podłożę z aparatem właśnie ta sekcja minimalnie się chowa, nie powodując przeniesienia na głowicę i aparat, głowica 234rc do dziś nie "złapała" jeszcze luzów na oryginalnej złączce
nie znaleziono ;), jak to wygląda i ile kosztuje ?
http://picclick.com/Gitzo-S564-Safari-Mono-Studex-220768319253.html
To co proponuje wilk, jest też ok, ale to węglowiec i cena przynajmniej trzykrotnie wyższa.
shaddixx
21-11-2011, 19:54
do S300-800 nie znalazłem nic lepszego i wytrzymalszego jak: GITZO GM5541 SER.5 6X MONOPOD 4 S. G-LOCK
Potwierdzam, Gitzo w tym zestawie jest niezniszczalne:)