Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wink Pancerny monopod

Mój Velbon 4 RUP skończył żywot:
    - na mrozie ułamała się najwyższa klapka (moim zdaniem taki plastik nie na mróz),
    - po wetknięciu w mokrą glebę - wyjałem go już bez stopki (winię mocowanie stopki).

Potrzebuję coś mocniejszego:
    - ciężar - nie zależy mi, bo albo bagażnik albo rower,
    - cena - tak do 100zł (ma być bez głowicy, bo mam frotkę),
    - często będzie służył jako kijek spacerowy, więc niech to wytrzyma (lepiej żeby miał gąbkę),
    - jakościowo nie może być gorszy od Velbona - to wiadome,
    - naa węglowym szczególnie mi nie zależy - może być aluminiowy,
    - musi być czarny.

Oczywiście już coś tam przeglądałem, ale takich wymagań jak moje nikt nie oferuje. Sprzedawcy zachwalają cenę, wielkość i masę. A mi o to nie chodzi. Może być wielki, ciężki - byle masywny i dobrze wykonany, bo większym problemem jest zakup nowego niż wysupłanie 100zł.

Może ktoś doradzić coś ze swoich doświadczeń ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Za 100 zł to super monopodu nie kupisz. Z doświadczenia mogę Ci polecić Manfrotto 681B

Domyślnie

Chyba masz rację. Ten Velbon kosztował chyba 80zł w Saturnie, więc muszę dołożyć 100 do frotki. Nie jest to problem, ale chodzi mi o to czy frotka nie polegnie tak samo jak Velbon, w dość spartańskich warunkach.

Pzdr.

Domyślnie

Używałem statywu Manfrotto na -21 stopniach mrozu bez jakichkolwiek problemów, ale nawet gdyby poległ - firma oferuje części zamienne. Chyba jako jedyna zresztą wśród producentów statywów dla ludności (w sensie że seryjnych dla fotografów, a nie jakichś specjalistycznych profesjonalnych wynalazków).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Używałem statywu Manfrotto na -21 stopniach mrozu bez jakichkolwiek problemów ...
    Czyli plastik nie pęknie na mrozie ? To znaczy Velbon dał ciała !

Dzięki Bombel

Pzdr.

Domyślnie

wcześniej mógł mieć jakieś mikropęknięcia i dlatego poszło, może to nie była typowa wina mrozu. Mimo wszystko ja kupując statyw obejrzałem Velbony i Sliki i zdecydowałem się na te 2. Z frotki zapewne będziesz zadowolony, ale żeby robili coś nie do zajechania to raczej nikt Ci nie zagwarantuje. Ale jak kolega wyżej, są przynajmniej części zamienne, do Slika również. Także w perspektywie jakiś tam uszkodzeń to ważna kwestia bo można naprawić samemu i po kosztach
    Zbędny

Domyślnie

Ja mam 681B. Juz sama grubosc nog swiadczy o pewnej pacernosci tego monopoda.

Domyślnie

będę monotematyczny - MANFROTTO - w moim przypadku 479
    http://allegro.pl/manfrotto-479-i1317610227.html
    więc cenowo jak znajdziesz się zgadza
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Berno, pytanie jak z dostępnością części zamiennych.
    krytyka nie boli krytyka ma uczyć

Domyślnie

bogdi miałem taki mono, ale po pijaku zapragnąłem pobawić się w rycerza Jedi i machałem nim aż sie urwał jeden segment i trafił w czyjś samochód... a tak to sprzęt mocny jak ta lala...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów