PDA

Zobacz pełną wersję : D80 vs D90

jatoja2
24-12-2010, 00:01
Przejrzałem wszystkie 4 strony i nie znalazłem dokładnie tego co szukam, czy warto dopłacić jakieś 500zł i nie odczuć różnicy, dodam że jak narazie sprzedałem d80
a może lepiej wstrzymać się do wiosny i cena d90 spadnie do ceny używek teraz?

aspire
24-12-2010, 00:06
A nie lepiej poczekać Ci trochę więcej, dozbierać i kupić używkę d300/s? Wydaje mi się ze wielkiej różnicy nie ma miedzy d80 a d90. A jak już zmieniać to na coś lepszego.

Marcin Borkowski
24-12-2010, 00:09
różnicę odczujesz :)

chrupkus
24-12-2010, 00:18
odczujesz roznice szczegolnie na wysokim iso

rewddd
24-12-2010, 00:29
różnicę odczujesz :)

chyba chodzi o coś więcej autorowi wątku?
nie śledzę cen sprzętu ale jeśli wszedł pomostowy d7000 to może ceny stopnieją ale nie jestem przekonany
pod wzlęden ISO/ASA/DIN jak wolisz ponoć jest duża różnica (też stoję przed zakupem d90 więc temat mnie zaciekawił)
ktoś wypowie się co do pracy AF?

jatoja2
24-12-2010, 00:31
A nie lepiej poczekać Ci trochę więcej, dozbierać i kupić używkę d300/s? Wydaje mi się ze wielkiej różnicy nie ma miedzy d80 a d90. A jak już zmieniać to na coś lepszego.

matryca d300 to to samo co d90, nie potrzeba mi większego i droższego body, chodzi o obrazek a nie wodotryski

PiotreKarol
24-12-2010, 02:23
Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od aparatu. D 90 jest dużo nowszy, ma złącze hdmi , może kręcić filmy w hd , jest szybszy (ma 4,5 kl/s zamiast 3kl/s w d 80) , mniej szumi (zauważalnie mniej ) , posiada life view (mniej czy bardziej przydatny ale posiada), wiekszy ekran o większej rozdzielczości na którym dużo łatwiej ocenia się ostrość, Mam wrażenie , że cały aparat działa szybciej.
To tyle z moich wrażeń po przesiadce
Ja zmieniłem bo akurat nadarzyła się ku temu super okazja. W innych okolicznościach bym tego nie zrobił.
Pozdrawiam

Rossi_PL
24-12-2010, 02:55
Zrobiłem taką przesiadkę (D80-D90) jakiś miesiąc temu. Dokładnie rzecz biorąc to jeszcze nie sprzedałem D80;) Z początku trochę nie podobały mi się kolorki z matrycy D90, ale już się ogarnąłem i mam swoje ulubione ustawienia. Również odczuwam delikatną różnicę w szybkości działania aparatu, latanie po menu, miniaturki zdjęć. AF - nie widzę żadnej różnicy. Fantastyczny wyświetlacz. LV, czyszczenie matrycy to sprawy indywidualne. Przyjemne w odbiorze wyższe wartości iso faktycznie spowodują, że zaczniesz używać ich częściej:) No i teraz kwestia opłacalności/kasy. Jeżeli nie masz takich finansów żeby pchać się w D300 (używki to raczej od 3000zl w górę), to będzie to dobry krok w przód. Jeżeli potrafisz wytrzymać bez aparatu, to możesz sobie czekać aż używki D90 stanieją, ale czy warto tracić okazję do fotografowania dla paru stówek ?

Greg77
24-12-2010, 10:45
Roznica pomiedzy tymi aparatami jest naprawde duza, matryca D90 daje o wiele przyjemniejszy obrazek do obrobki, zasieg tonalny jest duzo wiekszy, mniej szumi, wyswietlacz jest naprawde dobry.....szczerze powiem, ze nie wiem czy pchal bym sie w D300.
Kupilem D90 bo zabraklo mi do D300 a mialem dosc czekania na nowa puszke.......teraz wiem na pewno, ze zamiana bedzie w FF bo przesiadka na D300 nie da mi roznicy w jakosci obrazka, przesiadajac sie z D80 odczujesz duza.

Paradiso Perduto
24-12-2010, 16:55
ja również zastanawiam się nad zmianą puszki (obecnie mam D80) i myślę, że jeszcze poczekam i dozbieram do D300
D90 to moim zdaniem da sama klasa co D80- oczywiście inne bebechy, matryca itp
ale uważam że jak już zmieniać sprzęt to na klasę wyżej

Greg77
24-12-2010, 17:53
ja również zastanawiam się nad zmianą puszki (obecnie mam D80) i myślę, że jeszcze poczekam i dozbieram do D300

I zrobisz nim takie same zdjecia jak D90, dlatego uwazam, ze jak o klase wyzej to z DX na FF;)

jatoja2
24-12-2010, 19:09
I zrobisz nim takie same zdjecia jak D90, dlatego uwazam, ze jak o klase wyzej to z DX na FF;)
O to chodzi, matryca taka sama więc rawy powinny wypluwać identyczne, bezcelowe jest proponowanie mi d300 (nie stac mnie) wiec prosze o kasowanie takich postów żeby nie zaśmiecały wątku.

Rossi_PL
25-12-2010, 02:12
To może ja doprecyzuje czego mi brakuje w D90, nie pasuje mi tylko jedna jedyna rzecz - AF, był on dla mnie zupełnie wystarczający dopóki nie miałem okazji fotografować dzieciaczków. Miałem okazję z kolegą w poznaniu fotografować Roberta Kubicę i innych ścigantów tegoż samego dnia na torze, ja miałem wtedy S18-50 2.8HSM podpięte do D80, on N16-85VR i 70-300VR do D90 i AF naprawdę sprawował się pozytywnie jak na nasze wymagania, większość skopanych fotek była z naszej winy:) Ale będąc teraz w pokoju gdzie jest światło mieszane, typowe warunki domowe, do tego dzieciaczek, który nic sobie nie robi z tego, że AF nie piknął to zdarza się trochę pomyłek, owszem można słoik przymknąć i złapać więcej w GO, ale ogólnie AF to jest ta rzecz, której sobie nie poprawimy kupując D90. Wszystko poza powyższym bardzo mi pasuje w D90. Pucha jest naprawdę ok i stosunek ceny do obrazka jaki dostajemy jest bardzo przyzwoity. Dlatego też i ja postawiłem póki co na szklarnię kosztem body.

siwyozzman
25-12-2010, 09:01
Wszystko zależy do jakiego rodzaju fotografii służy aparat. Dla mnie D80 daje do 400 iso bardzo ładny obraz - ma skalibrowane iso 100 a to duża zaleta. Oczywiście w trudniejszych warunkach oświetleniowych D90 kładzie D80 na łopatki i to jest niepodważalne. Wiem, że są obrońcy D80 i D200 którzy twierdzą że iso 1600 jest w pełni użyteczne w tych puszkach...nie zgadzam się z tym bo oprócz szumu występuje też straszna degradacja koloru. Jeżeli wiesz, że nie stać Cię będzie szybko na coś dużo droższego lub po prostu nie widzisz potrzeby inwestowania np. kwoty 5tys. zł w coś co jest jedynie hobby polecam D90.

simil
25-12-2010, 11:17

chyba nie miałeś tych aparatów w ręku..
D80 to stary CCD a D90 nowy CMOS różnica ogromna !

simil
25-12-2010, 11:28

miałem i D90 i D300 w jakości zdjęc nie ma serio żadnej różnicy - lepiej dołożyc do lepszego szkła ! AF w D300 ma więcej pól i po co? skoro i tak najczęściej korzystam z centralnego , a ewentualnie 11 w D90 wystarcza . Ja osobiście żałowałem przesiadki z D90 na D300 , teraz mam FX ,ale tej przesiadki akurat nie żałuje ! :) D90 to następca D80 czyli model nowszy i różnice są znaczące.

camaxtli85
25-12-2010, 15:52
D90 to następca D80 czyli model nowszy i różnice są znaczące.

I nie wynikają tylko z "nowszości";) procesor, iso (3200 to śmierć d80, a ledwie przeziębienie d90), seria (1,5klatki więcej) i jeszcze kilka rzeczy, ale są święta, więc trzeba włączyć tryb ekonomicznego pisania;)

FelTom
25-12-2010, 17:04
Mam oba, D80 od 3 lat a D90 od roku.
Jako komplet sprawdzają sie świetnie.
Czy warto wymienić?
Zyskuje się lepszą matryce - w aparatach cyfrowych to b. ważne, bo jest na stałe, a przekladajac na klisze - lepszą klisze mamy na zawsze ;)
Co to daje? Z D80 można robić zdjęcia do ISO800 zachowując dobrą jakość. Z D90 można je zwiększyć do 1250 (przy podobnej jakości).
Dużo czy nie...? W wielu przypadkach można wykonać zdjęcia przy świetle zastanym. Więcej miejsc stanie teraz otworem :)

Sin
25-12-2010, 21:17
Pytanie do tych ktorzy przesiedli sie bezposrednio z D80 na D90 - jak oceniacie oddanie koloru na niskich ISO, ktory korpus goruje?

Greg77
25-12-2010, 23:57
Pytanie do tych ktorzy przesiedli sie bezposrednio z D80 na D90 - jak oceniacie oddanie koloru na niskich ISO, ktory korpus goruje?

Wiesz, ze duzo zalezy od szkla.....ja jakos sie nie martwie kolorami....od tego sa RAWy i praca na nich na kompie;)

Coof
26-12-2010, 00:35

Jeśli zależy Ci na niskich iso to warto pamiętac, że d80 ma realne iso 100, a d90 dopiero realne 200. ISO 100 jest programowe. Używałem d80 znajomych troche, sam posiadałem d90 i muszę powiedziec, że d90 jest znacznie wygodniejszy. Odczuwalnie szybszy w używaniu (nie mówię tylko o zdjęciach seryjnych ale i samej obsłudze/menu itd.). Co do kolorów to nie odczułem wielkiej różnicy, byc może za mało czasu spędziłem w d80 - ale z pewnością nie jest to nic czego photoshop nie da rady nadrobic w kilka sekund.

Obecnie mam okazję na jakiś czas używac d300s i jego 8klatek na sekundę w trybie seryjnym i boski AF w reporterce są niezastąpione. No i praca z manualnymi obiektywami jest też świetna sprawą.

Sin
26-12-2010, 01:16
To samo szklo na obu korpusach. Kiedys podnoszono lament, ze CMOSy nie dorownuja w tej materii CCD. Pytalem o subiektywne wrazenia po otrzymaniu pliku wprost z puszki, a nie o to co mozna zrobic w postprocesie.

velaskez
26-12-2010, 01:48
To samo szklo na obu korpusach. Kiedys podnoszono lament, ze CMOSy nie dorownuja w tej materii CCD. Pytalem o subiektywne wrazenia po otrzymaniu pliku wprost z puszki, a nie o to co mozna zrobic w postprocesie.

W oddaniu koloru nie zauważysz różnicy jeśli będzie ten sam profil barwny.

jatoja2
26-12-2010, 15:24
a w ostrości?

siwyozzman
26-12-2010, 18:24
Z ostrością oczywiście podobnie...jeżeli AF trafi to ostrość jest ok w obu tych modelach...Tylko kwestia ostrości to bardziej złożony temat...Wiadomo im więcej pikseli to odnosi się wrażenie że zdjęcie jest "miększe" na monitorze, tylko nie powinno się tego oceniać w ten sposób. Po przeskalowaniu i zrobieniu odbitki będzie ok. Dodatkowo wszystkie wady optyki (aberracje) będą bardziej widoczne na D90...tylko gdyby tylko tym się kierować to dalej wszyscy używalibyśmy d70 :). Ja się właśnie tak przesiadłem (z D70s) i dopiero teraz widzę jak moje szkła potrafią robić kolorowe otoczki, jak każdy niewielki błąd AFu jest widoczny...Pomiędzy D80 i D90 te różnice będą niewielkie, natomiast D90 ma sporo przewag i uważam że taka przesiadka ma sens. Pod warunkiem, że nie będziesz zmieniał body przez najbliższe minimum trzy lata...

jatoja2
27-12-2010, 00:14
na 100% zmienię body w tym okresie chyba że będzie mieć dla mnie wystarczający af i obrazek (a jednak najlepiej wspominam moje pierwsze poczynania z d50) reszta jak serie (1000kl/s :D) i inne jest zbędne
d80 już jakiś czas temu sprzedałem i teraz jak znów mogę przeznaczyć pieniądze na przyjemności myślę czy wracać do znanego, sprzawdzonego sprzętu czy kupić coś kilka lat nowszego ;) następne szkło na jakie choruję to sigma 70-200 f2,8 ale na to będę musiał czekać z 5 lat jak nie więcej;)

stef
27-12-2010, 00:27
AF w D300 ma więcej pól i po co? skoro i tak najczęściej korzystam z centralnego
A AF-C kiedyś używałeś?!
Jeśli tak, to już wiesz po co.

Greg77
27-12-2010, 00:46
A AF-C kiedyś używałeś?!
Jeśli tak, to już wiesz po co.

AFu nie da sie porownac, D300 ma swietny AF a D90 niestety tylko stary AF z D80, swiatlomierz tez lepszy w D300.....ale obrazek produkuja taki sam;)

stef
27-12-2010, 00:50
Tyle, że D300 ostry w punkt śledząc szybko poruszający się obiekt w słabym świetle, a D90 często nie.
Wielu o tym zapomina.
ps. ja odnosiłem się tylko do wypowiedzi kolegi Simil o 51 polach AF

dareknik
27-12-2010, 09:03
Z praktycznego punktu widzenia użytkując oba w ciągu dnia nie widzę różnicy. W pomieszczeniach ciemnych widać różnicę na korzyść d90 (ISO), ale bez rewelacji. Ale pod tym względem oba miażdży d700. Jak do tej pory Miałeś d80 to jedyną słuszną przesiadką na której widać różnicę to d700, jeśli nie zależy Ci na wodotryskach.

rewddd
27-12-2010, 10:15
jest wcześniej napisane że teraz nie ma body a d700 jest poza zasięgiem cenowym! Jak by tak patrzeć to polecajcie d3 i już po co się rozdrabniać!

Greg77
28-12-2010, 12:11
Z praktycznego punktu widzenia użytkując oba w ciągu dnia nie widzę różnicy. W pomieszczeniach ciemnych widać różnicę na korzyść d90 (ISO), ale bez rewelacji.

Chyba nie do konca wiesz co mowisz, jezeli nie widzisz roznicy pomiedzy NEFem z D90 a D80 to ja chyba jestem inny......zasieg tonalny i duzo wieksze mozliwosci obrobki.....

Ale pod tym względem oba miażdży d700. Jak do tej pory Miałeś d80 to jedyną słuszną przesiadką na której widać różnicę to d700, jeśli nie zależy Ci na wodotryskach.

Tego nie rozumiem.....

Zgadzam sie z Toba, NEF z FXa jest nieporownywalnie bardziej elastyczny i dlatego nie przesiadl bym sie z D90 na D300 tylko odrazu na FXa bo to ma dla mnie sens....

dareknik
28-12-2010, 20:24
jest wcześniej napisane że teraz nie ma body a d700 jest poza zasięgiem cenowym! Jak by tak patrzeć to polecajcie d3 i już po co się rozdrabniać!

Napisałem "Miałeś", Czytaj ze zrozumieniem. Wiesz, D3 jest jednak dwa razy droższy od d700, chyba ma to jakieś znaczenie. Jeśli kupujący chce naprawdę zobaczyć różnicę w jakości zdjęć, a o tym pisze tutaj, to po co zamieniać siekierkę na kijek (d80 na d90).

dareknik
29-12-2010, 10:32
[QUOTE=Greg77;2207536]Chyba nie do konca wiesz co mowisz, jezeli nie widzisz roznicy pomiedzy NEFem z D90 a D80 to ja chyba jestem inny......zasieg tonalny i duzo wieksze mozliwosci obrobki.....

Może dla Ciebie jest różnica w NEFach, ale przy zdjęciach które robię oba aparaty są wystarczające. Nie przeginam też z obróbką bo to ma być zdjęcie nie obraz.

Tego nie rozumiem.....

Masz rację, zagalopowałem się. Chodziło mi tu o różnicę miedzy d80 a d90 to ISO i wodotryski (filmy, trochę większa ilość klatek na sekundę i itp.).

Greg77
29-12-2010, 10:51
Może dla Ciebie jest różnica w NEFach, ale przy zdjęciach które robię oba aparaty są wystarczające. Nie przeginam też z obróbką bo to ma być zdjęcie nie obraz.
Masz rację, zagalopowałem się. Chodziło mi tu o różnicę miedzy d80 a d90 to ISO i wodotryski (filmy, trochę większa ilość klatek na sekundę i itp.).

Ok no wlasnie, ale roznica jest i jeden jej nie potrzebuej a drugi wrecz przeciwnie......
ISO sie naprawde przydaje i nawet nie wiesz kiedy zaczynasz uzywac wyzszych czulosci......."wodotryski" nie kozystam....choc robilem troche sportowych zdjec i te kilka klatek na sekunde zdaje egzamin, choc nie wiedze wielkich roznic w predkosci.....
A co do obrobki....coz temat rzeka, nie bede go tutaj poruszal;)