Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dykta
Trochę pomarudziłem tu i ówdzie,może sam coś zaproponuję-choć "świeżynki"nie posiadam.
Wypad który przyniósł mi moc wrażeń i radochy-dawno nie widziałem morza,nie mówiąc już o trzymaniu aparatu nad nim.Niestety nie jestem do końca pewny czy te doznania przeniosły się na matrycę.Było totalnie bez wiatru i to mnie uwiodło.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/5122/dsc0323dwanafo.jpg)
Dzięki.
Bartekkw
23-12-2010, 01:10
hmm.....tak monotonnie jest jak dla mnie. Kamień w pierwszym planie zlał się z resztą podłoża. Nie porywające i niezbyt ciekawe - w subiektywnym odbiorze ;)
Albo lubisz tak mroczno i ciemno albo twoj monitor faktycznie nie jest dobrze ustawiony.....ale podoba mis ie to odbicie w tej lustrzanej wodzie;)
Bo z tym kamieniem jest jak z mało widoczną galaktyką na niebie-trzeba patrzeć troszkę obok,wtedy sie wyodrębnia:-)
Ok,zanotowałem głos.Dzięki.
Albo lubisz tak mroczno i ciemno albo twoj monitor faktycznie nie jest dobrze ustawiony.....ale podoba mis ie to odbicie w tej lustrzanej wodzie;)
Greg77,tu jest mroczno?Przecież tu jest wiadro światła i tak niezgodnego(dodane) z tym co w danym momencie się tam działo.Mrygnięcie okiem widzę ale nie zabardzo wiem o co chodzi:-)
Greg77,tu jest mroczno?Przecież tu jest wiadro światła i tak niezgodnego(dodane) z tym co w danym momencie się tam działo.Mrygnięcie okiem widzę ale nie zabardzo wiem o co chodzi:-)
masz taki styl po prostu, potwierdzam ze na Twoich fotkach jest raczej ciemnawo i być moze Grzesiu ma racje ze to wina monitora, moze Cię wprowadzać w błąd, co do fotki ta akurat jest poprawna, i Bartek trafnie podsumował tę pracę, miałeś lepsze :)
Mrygnięcie okiem widzę ale nie zabardzo wiem o co chodzi:-)
Chodzi o to zeby sie usmiechnac:D A na serio podoba mi sie ten drugi plan, ta stojaca woda i odbicie chmur.....cala reszta jak dla mnie za ciemna...
miałeś lepsze :)
Nie twierdzę że nie miałem:-).
Co do jasności monitora to nie będę sie spierał.Pewnie idealnie nie jest.
Ale harbie czy to że jest za ciemno psuje Ci odbiór?Przecież jakichś egipskich tu nie ma,no i myśle że granica pomiędzy którą można by tutaj rozciągać jasność jest dosyć szeroka,dlatego trochę nie rozumiem tych uwag o jasności.Powtarzam,ja nie jestem ani pedantem,ani perfekcjonistą ani nie posiadam zaawansowanego sprzętu.Staram się podać zdjęcie w miare estetycznie(w dobrym kadrze-przyznaję ten nie jest jakiś wyszukany) pokazując wycinek rzeczywistości w mojej interpretacji.
a co do odbicia w wodzie...filtr sciemnił niebo,wiec na wodzie jest jasniej troszkę,zostawiłem tak po prostu.Widać tylko w nim szczyty chmur bo tak wychodzi liczac od horyzontu,swiatło pada jak chce,zostawiło taki trochę nieczytelny refleks i tyle(Greg77-chciałbyś żeby tam żwir było widać czy jak?)...
Dzięki harb za koment.Zawsze miło Cię gościć.
ps do Grega77:
ok rozumiem
(Greg77-chciałbyś żeby tam żwir było widać czy jak?)...
Jutro jak mis ie uda to pokaze tobie co bym chcial widziec na podstawie tego JPGa, bo niestety w pracy nie mam softu:(
Kadr uważam za ciekawy , ładnie poukładany , wieloplanowość.Pozdrawiam
Nie twierdzę że nie miałem:-).
Co do jasności monitora to nie będę sie spierał.Pewnie idealnie nie jest.
Ale harbie czy to że jest za ciemno psuje Ci odbiór?Przecież jakichś egipskich tu nie ma,no i myśle że granica pomiędzy którą można by tutaj rozciągać jasnoś jest dosyć szeroka,dlatego trochę nie rozumiem tych uwag o jasności.Powtarzam,ja nie jestem ani pedantem,ani perfekcjonistą ani nie posiadam zaawansowanego sprzętu.Staram się podać zdjęcie w miare estetycznie(w dobrym kadrze-przyznaję ten nie jest jakiś wyszukany) pokazując wycinek rzeczywistości w mojej interpretacji.
a co do odbicia w wodzie...filtr sciemnił niebo,wiec na wodzie jest jasniej troszkę,zostawiłem tak poprostu.Widać tylko w nim szczyty chmur bo tak wychodzi liczac od horyzontu,swiatło pada jak chce,zostawiło taki trochę nieczytelny refleks i tyle(Greg77-chciałbyś żeby tam żwir było widać czy jak?)...
Dzięki harb za koment.Zawsze miło Cię gościć.
ps do Grega77:
ok rozumiem
to nie był zarzut z mojej strony raczej analiza Twojego stylu, a ze odbieram go pozytywnie, miałeś nieraz tego wyraz kiedy pisałem pod fotką, ze mi sie podoba, zastanawiam się tylko czy jest to Twoim wyborem czy też narzuconym sposobem obróbki poprzez jasność monitora, gdyż np. u Ciebie fotografia może być 0 15% jasniejsza i to co my tutaj widzimy nie bedzie sie pokrywał z tym co masz na ekranie - i to tyle
pozdrawiam, i życzę Zdrowych i Wesołych Świat :)
to nie buł zarzut z mojej strony raczej analiza Twojego stylu, a ze odbieram go pozytywnie, miałeś nieraz tego wyraz kiedy pisałem pod fotką, ze mi sie podoba, zastanawiam się tylko czy jest to Twoim wyborem czy też narzuconym sposobem obróbki poprzez jasność monitora, gdyż np. u Ciebie fotografia może być 0 15% jasniejsza i to co my tutaj widzimy nie bedzie sie pokrywał z tym co masz na ekranie - i to tyle
pozdrawiam, i życzę Zdrowych i Wesołych Świat :)
Dziękuję za życzenia.Niestety święta nie w Kraju więc niepełne,ale za to dopiero drugie jako jedno z ogniw podstawowej komórki społecznej(drugie w drodze-początek lutego:-) )więc napewno Wesołe.
Zyczę i Tobie zdrowych i wesołych.Niby to taki banał ale to najważniejsze chyba-oprócz kasy...............nie no zart oczywście(ale nie pogardziłbym grubszym portfelem,także i tego Tobie i sobie również życzę).
Co do zdjęcia to ja nie odebrałem twych słów jako zarzut...wiesz,myślę tak...czemu za ciemno/jasno?Pomijając skrajne przykłady ewidentnego niedoświetlenia/przepalenia,oraz bardzo zle ustawionego monitora(mój na pewno nie zalicza sie do takiego) to wrażenie za jasno lub za ciemno jest jakże subiektywne.Przecież tu chodzi o to, czy jest to spójne z resztą składowych zdjęcia(przynajmniej dla mnie),a nie o to czy jest wyzerowana do standardów.
Ja bym obstawiał że góra jest to -7...-7.5%:-)
pozdrawiam
może dodam jeszcze, że tam wśród mega tematów i kadrów:-)-była palisada i stalowa wiezyczka z wiatrakiem i mini klif i farma ogromnych wiatraków na horyzoncie a wcześnie piękny zachód-część tego mam,ale po dłuższej przerwie zdecydowałem pokazać tą fotę-trochę na rozruch a trochę dlatego że lubie taką pustkę,lubie to uczucie kiedy ją znajduję).Znalazłem ją i wtedy i wyciąłem dla siebie...wyciałem ją również ze stojącego sztywno gestego, acz mrożnego morskiego powietrza tak jak Jimi H.pociął kantem dłoni górę kiedy przy niej stał:-).
Ok leję wodę jak zwykle.
Bardzo podoba mi się 1/3 od dołu i 1/3 od góry. Niebo jest świetne, a i lekko mroczna podłoga też niczego sobie.
Ja osobiście jeszcze bardziej starałbym się pokazać to światełko pląsające po kamieniach. Ale szanuję wizję Autora i jego "zamiłowanie" do lekko mrocznych klimatów.
A co ze środkiem kadru? Hmm..., właściwie nie bardzo potrafię coś konkretnego napisać.
Może jakby odbicia w wodzie były trochę ciemniejsze, lub odbijały bardziej kolorowy zachód nieba, to wtedy kompozycja zyskała by na tym. Ale to tylko moje przemyślenia :).
krzysztofz24
23-12-2010, 20:57
(..........) lubie taką pustkę,lubie to uczucie kiedy ją znajduję).Znalazłem ją i wtedy i wyciąłem dla siebie...wyciałem ją również ze stojącego sztywno gestego, acz mrożnego morskiego powietrza(............)
Ok leję wodę jak zwykle.
Fajnie ci to lanie wody wychodzi:-).
Wazne ze spojrzales na ten kadr, poczules go i postarles sie zarejestrowac. Swiatlo jest tu bardzo przygaszone, choc jest...bo w sumie jakie ma byc swiatlo w pustce jesli nie przygaszone. Swiatlo to zycie, a pustka to koniec. Po twoim opisie ktory zacytowalem, rowniez zaczalem odbierac zdjecie w tym kierunku. Kolorystycznie i tak ogolnie bardziej mi sie podoba gorna polowa zdjecia, tam jest kolor, troche swiatla mieszajacego sie z ta pustka...na dole jest tak troche buro, zlewa sie to w calosc.
Ogonie to chyba wypada uznac zdjecie za udane...jesli sklania do takich refleksji:-).
Wiec ja bede na tak.
P.S I tak moja prosba, wez ty to zdjecie zgraj na pendriva i przejdz sie chociaz po paru znajomych i zobacz jak to u nich wyglada na ich chocby nawet zwyklych domowych monitorach.
Bo ja tu sie produkuje o swietle, mroku i pustce:-) zachaczajac prwie o aspekty filozoficzno-egzystencjalne patrzac na to zdjecie...a moze ty masz jakos jasno ustawiony monior i jak napisal harb, po prostu widzisz to zdjecie jakies 15% jasniej niz reszta ogladajacych.
borregaard
23-12-2010, 22:15
To ja też chwilę o doznaniach....No nie jestem zbudowany...;)
Kolorki raczej takie ...pierwszolistopadowe..Podłoga mi się podoba,reszta calkiem mało..Sorry
Idąc za ciosem..Wesołych Świąt....a to już całkiem serio.:)
Kurde,chyba tak zrobie Krzysiek...zasialiście mi ziarno niepokoju.Sprawdzę w kilku miejscach i porównam czy to sprzęt, czy jednak moje skłonności:-).
Ogólnie dziękuje za wasze głosy.
Wpadłem na pewną pozytywną ideologię dzięki nim...Dzięki wszystkim.
PABLOOK to co piszesz przyniosło mi na myśl to że praca ze zdjęciem jest jednorazowym zadaniem-w kilku odsłonach i ograniczonym w czasie.To jest jak gitarowe solo np.Nieważne czy złą kwintę złapałeś albo że gdzieś tam pojęczałeś b-molem w D-dur nie z werblem.Jeżeli podszedłeś z intencją,rozgryzłeś temat.To po pierwsze przechodzisz test na publice.Każdy ma inne kryteria więc odbiorców musi być co najmniej...myślę 100.Wiadomo-rozrzut gustów i wrażliwości jest nieprzebrany.
Czuje że mój wynik to ok 51% (tylko jednoprocentowy wzrost ale za to z tendencją "na" sądząc po tonie waszych wypowiedzi jak na razie-to dla mnie bardzo pokrzepiające.
Prośba ok?
Nawet jak się mylę to nie uzmysławiajcie mi tego:-).
Dzięki za komentarze.
aaa pózno odpisuję,byłem off line.A jak już byłem on to musiałem jeszcze kapustkę przygotować solidnie:-)
********************* W E S O Ł Y C H Ś W I Ą T ŻYCZĄ WSZYSTKIM KOWALSCY **************************
PS
Ucinam zdania,bo no za długo by pisać-myśli zbyt szybkie,za dużo...fluidy mnie jakieś pobudzają.Tak myślę że chyba trzeba to połaczyć z faktem iż przeżyłem po raz pierwszy w życiu wstrząs tektoniczny który nastąpił 22.12 o godz 22:59 dwa km od miejscowości Coniston(Cumbria,UK). O sile 3,6 Richtera.Tąpneło na głębokości 15,3 km a epicentrum znajdowało sie jakieś 20 km w lini peostej od mego miejca.Drugie piętro mi się przesunęło z ładnych kilka moze nawet kilkanaćie cm.Najpier był szum nadchodzący,fala.Brzmiałao to jakby wewszystkich rurach zaczeła b.głośo wzbierać wrząca woda,nagle parę drgnieć jakby wjechać na gołych obręczch rowerem po grubym żwirze,potem bujniecie w lewo i wolniejszy powrót a na końcu ten sam szum powoli odchodzący w dal(szum nadchodził z nikąd i odszed gdzieś-cięzko było zlokalizować jego kierunek,był wszedzie)...trwało jakieś 20-30 sek-cięzko oszacować gdyż nadchodzi szybciutko i tak zaskakuje iz w pierwszej chwili masz pustkę w głowie.
Najpierw strach,nie odrywaliśmy wzroku od siebie,pózniej zachwyt,na końcu bezilnoć i uświadomienie sobie czym jest Natura... .Rocznie następuje ok 18 000 takich tąpnięc na Ziemi .
Wszystko to ,plus przedświąteczny szczyt miksuje sie w b.pozytywny klimat,wielotematyczny i soczysty.Swiątecznie jest jednym słowem.WESOŁYCH WSZYTKIM NIKONIARZOM I ICH RODZINOM.
Chlopie opisales to przezycie niczym Steven King....nie zazdroszcze bo to nerwy dodatkowe sa....
Tak czy inaczej Zdrowych spokojnych wesolych Swiat;)
Jest troche ciemno, ale z drugiej strony, w takim wlasnie charakterze sa utrzymane Twoje prace. Pomyslalem, ze to celowe, ale... pozwolilem sobie sciagnac zdjecie na dysk, wrzucilem do PS i deko rozjasnilem - szczerze: duzo lepiej odbieram te prace po rozjasnieniu :D ;)
Pozdrawiam i zycze wesolych Swiat :)
Kurde,na jednym z ostatnich zdjęć zapodałem naprawde ciemnice(było też dużo głosów że ciemno)ale jakoś to przełkneliście-może dlatego że kadr był o wiele ciekawszy...niemożliwe aby było aż tak zle z monitorem...muszę to zweryfikować koniecznie.
Dzięki wszystkim raz jeszcze.
Teraz pan ma relaks.
Nikonozaur
25-12-2010, 16:15
Ładnie, starannie, wieczorowo-porannie, podoba mi się.
Ładnie, starannie, wieczorowo-porannie, podoba mi się.
Wieczorowo.
Dziękuję.Tak troszkę o niczym ale ja takie lubię.Co do ataranności to jestem średnio zadowolony z srodka kadru-taki wyszedł lekko nieczytelny jakiś,no nie wiem.Każda próba zrobienia czegoś z tym konczyła sie fiaskiem wiec zostawiłem,ale z drugiej strony zrobił sie z tego taki odcinek do przeskoczenia na trzeci plan...może wymiarowość przez to zyskała.Tak się to naświatliło i tak zostało.Dzięki raz jeszcze.
bardzo ciekawa dobrze pokazana fotografia, szczególnie podoba mi się ta wieloplanowość i różnorodność faktur. Pozdrawiam.