PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3 i sb900 problem..

photoaction
22-12-2010, 21:36
Witam,
Dziś zauwazyłem takie oto zjawisko:

Błyskając w w TTL gdy robię zdjęcie nawet na bardzo krótkim czasie widzę błysk wizjerze tuż przed zdjęciem. Samo zdjęcie jest niedoświetlone.

Problem nie występuje w trybie manualnym lampy. W M robiąc zdjęcie nie widzę błyśnięcia w wizjerze aparatu.

Wydaje mi się, że autoamtyka nie trafia z klapnięciem migawki. Tak jakby aparat łapał tylko połowę błysku, bo coś tam tego światła jest ale nie cały błysk...

Dlaczego w autoamcie lampa błyska odrobinę przed klapnięciem?

Kwestia tego, że cos poprzestawałem?
Pozdrawiam

markB
23-12-2010, 00:13
Lampa wysyła przedbłyski pomiarowe w i-TTL, ale nie powinny być widoczne. Gdyby nie było synchronizacji błysku, widziałbyś pasek na zdjęciu lub zaczernioną część kadru. A więc:
- ustawiłeś nieświadomie kompensację błysku,
- masz błysk ustawiony na tylną kurtynkę i tylko zdaje się tobie, że błyska przed zdjęciem, a w rzeczywistości błyska na koniec ekspozycji,
i jeszcze wiele możliwości. Najlepiej podaj co tam masz na tylnim LCD, i ewentualnie wrzuć przykładowe niedoświetlone zdjęcie z exifem.

photoaction
23-12-2010, 00:51
Robię 2 zdjęcia.
1 w automacie - na tylnym panelu lampy mam 2 piorunki w lewym górnym rogu, znaczek ttl. Informację o ISO, odległość 2-2,2m. zoom, wartość przysłony, poziom palnika i czujnik temperatury. Na samym dole mam znaczek +/- taki sam, co na body koło pokrętła przysłony. Zdjęcie moim zdaniem jest niedoświetlone. EV w lampie 0.0

2 robię w manualu. Wszystko to samo, zniknęły piorunki, pojawił się symbol M i zniknął symbol +/-

zdjęcia wrzucę jutro.

dodam, ze zrobiłem reseta lampy i dalej to samo.

Tommii
23-12-2010, 00:59
To co widzisz w wizjerze to błyski pomiarowe, które zawsze będą widoczne w wizjerze bo są emitowane przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra. Po nich następuje otwarcie migawki i błysk główny. W trybie manualnym nie ma błysków pomiarowych bo nie działa automatyka lampy i dlatego nie widzisz ich w wizjerze.
Ustaw długi czas naświetlania kilka sekund i synchronizację błysku na 2 kurtynę. Wtedy odróżnisz błyski pomiarowe od błysku głównego.
Co do niedoświetlenia to czy lampa sygnalizuje niedoświetlenie? W i-TTL podaje wartość w EV. Jeśli nie to według automatyki fotka jest prawidłowa. Ale automatyka może się mylić w zależności od tego co ma przed obiektywem - jasny czy ciemny obiekt.
Polecam zapoznać się z podstawami pracy z lampą i działaniem systemu Nikona :http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/01.html

photoaction
23-12-2010, 01:05
w instrukcji wyczytałem, że faktycznie mam włączone błyski próbne ale nie pisze jak je wyłaczyć.. wie ktoś gdzie?

Tommii
23-12-2010, 01:23
W trybie TTL nie da się ich wyłączyć bo na tym polega pomiar TTL. Jeśli nie chcesz ich to już sam napisałeś co trzeba zrobić. Używaj lampy w trybach manualnych.

photoaction
23-12-2010, 01:27
kurcze, ale wydaje mi się, że wcześniej w ttl miałem tylko jeden błysk a teraz ewidentnie mam 2.
Kwestia przewrażliwienia?

markB
23-12-2010, 01:35
W SB900 błysk modelujący to to samo co błysk próbny, który wyzwala się pierwszym przyciskiem z prawej u góry (są tam cztery w szeregu).
Niesamowicie wąski zakres odległości masz. Co to za obiektyw?

photoaction
23-12-2010, 01:38
50 1.4

Czytam instukcję i wyczytałem, że można to gdzieś wyłączyć. jednak w menu lampy takiej pozycji znaleźć nie mogę.
Mam jeszcze pytanie - jak w D3 ustawić lampę na 2 kurtynę?

markB
23-12-2010, 01:55
Chodzi o wyłączanie przedbłysków monitorujących (nie mylić z błyskiem próbnym!)? W TTL tego nie wyłączysz, bo jak lampa ma mierzyć ekspozycję. W trybie automatycznym można wyłączyć w menu.
Druga kurtyna - naciskasz na aparacie przycisk z piorunem na lewo od pryzmatu i kręcisz tylnim pokrętłem aż pokaże się na górnym ekraniku rear. Żeby nie było niedomówień - to robisz na D3, a nie na lampie.
I jeszcze jedno - koledzy wspominali, że może widzisz błyski pomiarowe. Ja ich nie widzę, przed chwilą się upewniłem, żadnych błysków monitorujących nie widać na TTL czy i-TTL. Coś masz nie tak ustawione.
A jeśli chodzi o błyski próbne (modelujące), to je się wyzwala tym przyciskiem co opisałem u góry lub podglądem przysłony. Nie powinny się pojawiać przy naciskaniu spustu.
A może masz przypadkowo ustawiony błysk stroboskopowy? Hmm, ale wtedy na panelu lampy powinien być widoczny symbol RPT.

photoaction
23-12-2010, 02:10
dziwne ze nawet reset nie pomaga.

rozumiem ze na ttl po wcisnieciu spustu masz tylko jeden błysk?

markB
23-12-2010, 02:21
Dokładnie, nawet sobie strzelam nie patrząc przez wizjer - jest tylko jeden błysk widoczny na TTL. Przedbłyski pomiarowe oczywiście są, ale niezauważalne. A jaki tryb pomiaru masz ustawiony na pryzmacie?

photoaction
23-12-2010, 10:23
A jaki tryb pomiaru masz ustawiony na pryzmacie?

tzn?

zotornik
23-12-2010, 15:06
Chyba jeszcze jedna możliwość nie została wzięta pod uwagę. A mianowicie przy ustawionej opcji redukcji czerwonych oczu - lampa śle serię słabych /ale ewidentnie widocznych !/ błysków.
Przedbłyski pomiarowe - w przeciwieństwie do tych o których ja piszę - są praktycznie niewidoczne.

photoaction
23-12-2010, 15:30
mam ewidentnie 2 błyski o tej samej mocy. gdy dam lampe na drugą kurtynę i powiedzmy czas rzędu 6 sekund, łapię ostrość, wciskam spust do końca i tu mam jeden błysk, naświetla 6 sekund i mam drugi błysk.
Tylko skąd ten pierwszy?

a gdy wyzwalam próbnie - przyciskiem czerwonym to błyska raz. Nie rozumiem, dlaczego w automacie podaje mi 2 błyśnięcia

JK
23-12-2010, 15:50
Ale ty coś czytasz, czy tylko piszesz? Już ci tłumaczono, że ten pierwszy błysk, to przedbłysk. Żeby puszka mogła prawidłowo ustawić parametry ekspozycji, to przed otwarciem migawki muszą na chwilę błysnąć wszystkie pracujące lampy. Na podstawie pomiaru tego błysku aparat może wszystko pomierzyć, poustawiać i zrobić zdjęcie. Jeśli masz błysk na pierwszą kurtynę, to wtedy te błyski praktycznie się zlewają i wydaje sie, że to jest jeden błysk. Jeśli robisz błysk na drugą kurtynę, to w iTTL zawsze będzie tak, jak to opisałeś. Pierwszy błysk jest przedbłyskiem pomiarowym, po jego zakończeniu otwiera sie migawka, jeśli czas jest długi, to nic się nie dzieje i na koniec, przed rozpoczęciem zamykania migawki nastepuje właściwy błysk oświetlający/doświetlający scenę. Jeśli wyłączysz automatykę pomiaru błysku, to ten pierwszy błysk, czyli przedbłysk, nie będzie do niczego potrzebny i się nie pojawi.

photoaction
23-12-2010, 16:06
to dziwne, że u kolegów wygląda to inaczej.

markB
23-12-2010, 22:34
tzn?

Pytałem się w związku z tymi niedoświetleniami. Bo przy pomiarze punktowym nie masz i-TTL BL, tylko standardowy i-TTL.

Tommii
27-12-2010, 01:26
to dziwne, że u kolegów wygląda to inaczej.

To pewnie koledzy mają coś popsute. :smile: