Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikon D3 i sb900 problem..

Witam,
    Dziś zauwazyłem takie oto zjawisko:

Błyskając w w TTL gdy robię zdjęcie nawet na bardzo krótkim czasie widzę błysk wizjerze tuż przed zdjęciem. Samo zdjęcie jest niedoświetlone.

Problem nie występuje w trybie manualnym lampy. W M robiąc zdjęcie nie widzę błyśnięcia w wizjerze aparatu.

Wydaje mi się, że autoamtyka nie trafia z klapnięciem migawki. Tak jakby aparat łapał tylko połowę błysku, bo coś tam tego światła jest ale nie cały błysk...

Dlaczego w autoamcie lampa błyska odrobinę przed klapnięciem?

Kwestia tego, że cos poprzestawałem?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Lampa wysyła przedbłyski pomiarowe w i-TTL, ale nie powinny być widoczne. Gdyby nie było synchronizacji błysku, widziałbyś pasek na zdjęciu lub zaczernioną część kadru. A więc:
    - ustawiłeś nieświadomie kompensację błysku,
    - masz błysk ustawiony na tylną kurtynkę i tylko zdaje się tobie, że błyska przed zdjęciem, a w rzeczywistości błyska na koniec ekspozycji,
    i jeszcze wiele możliwości. Najlepiej podaj co tam masz na tylnim LCD, i ewentualnie wrzuć przykładowe niedoświetlone zdjęcie z exifem.

Domyślnie

Robię 2 zdjęcia.
    1 w automacie - na tylnym panelu lampy mam 2 piorunki w lewym górnym rogu, znaczek ttl. Informację o ISO, odległość 2-2,2m. zoom, wartość przysłony, poziom palnika i czujnik temperatury. Na samym dole mam znaczek +/- taki sam, co na body koło pokrętła przysłony. Zdjęcie moim zdaniem jest niedoświetlone. EV w lampie 0.0

2 robię w manualu. Wszystko to samo, zniknęły piorunki, pojawił się symbol M i zniknął symbol +/-

zdjęcia wrzucę jutro.

dodam, ze zrobiłem reseta lampy i dalej to samo.
    Ostatnio edytowane przez photoaction ; 23-12-2010 o 00:54

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

To co widzisz w wizjerze to błyski pomiarowe, które zawsze będą widoczne w wizjerze bo są emitowane przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra. Po nich następuje otwarcie migawki i błysk główny. W trybie manualnym nie ma błysków pomiarowych bo nie działa automatyka lampy i dlatego nie widzisz ich w wizjerze.
    Ustaw długi czas naświetlania kilka sekund i synchronizację błysku na 2 kurtynę. Wtedy odróżnisz błyski pomiarowe od błysku głównego.
    Co do niedoświetlenia to czy lampa sygnalizuje niedoświetlenie? W i-TTL podaje wartość w EV. Jeśli nie to według automatyki fotka jest prawidłowa. Ale automatyka może się mylić w zależności od tego co ma przed obiektywem - jasny czy ciemny obiekt.
    Polecam zapoznać się z podstawami pracy z lampą i działaniem systemu Nikona :http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/01.html

Domyślnie

w instrukcji wyczytałem, że faktycznie mam włączone błyski próbne ale nie pisze jak je wyłaczyć.. wie ktoś gdzie?
    Ostatnio edytowane przez photoaction ; 23-12-2010 o 01:19

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

W trybie TTL nie da się ich wyłączyć bo na tym polega pomiar TTL. Jeśli nie chcesz ich to już sam napisałeś co trzeba zrobić. Używaj lampy w trybach manualnych.

Domyślnie

kurcze, ale wydaje mi się, że wcześniej w ttl miałem tylko jeden błysk a teraz ewidentnie mam 2.
    Kwestia przewrażliwienia?

Domyślnie

W SB900 błysk modelujący to to samo co błysk próbny, który wyzwala się pierwszym przyciskiem z prawej u góry (są tam cztery w szeregu).
    Niesamowicie wąski zakres odległości masz. Co to za obiektyw?

Domyślnie

50 1.4

Czytam instukcję i wyczytałem, że można to gdzieś wyłączyć. jednak w menu lampy takiej pozycji znaleźć nie mogę.
    Mam jeszcze pytanie - jak w D3 ustawić lampę na 2 kurtynę?

Domyślnie

Chodzi o wyłączanie przedbłysków monitorujących (nie mylić z błyskiem próbnym!)? W TTL tego nie wyłączysz, bo jak lampa ma mierzyć ekspozycję. W trybie automatycznym można wyłączyć w menu.
    Druga kurtyna - naciskasz na aparacie przycisk z piorunem na lewo od pryzmatu i kręcisz tylnim pokrętłem aż pokaże się na górnym ekraniku rear. Żeby nie było niedomówień - to robisz na D3, a nie na lampie.
    I jeszcze jedno - koledzy wspominali, że może widzisz błyski pomiarowe. Ja ich nie widzę, przed chwilą się upewniłem, żadnych błysków monitorujących nie widać na TTL czy i-TTL. Coś masz nie tak ustawione.
    A jeśli chodzi o błyski próbne (modelujące), to je się wyzwala tym przyciskiem co opisałem u góry lub podglądem przysłony. Nie powinny się pojawiać przy naciskaniu spustu.
    A może masz przypadkowo ustawiony błysk stroboskopowy? Hmm, ale wtedy na panelu lampy powinien być widoczny symbol RPT.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 23-12-2010 o 02:12

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów