PDA

Zobacz pełną wersję : D90 problem z barwami :(

wolka
22-12-2010, 19:09
Witam mam taki problem.Zaraz mnie pewnie wszyscy zjadą ale ja już nie wiem o co chodzi .
A więc posiadam aparat nikona D90 z 18-105 ,dostałam go w prezencie.Nie bardzo znam się na fotografii no ale jak już się dostało to postanowiłam sie czegoś dowiedzieć,Przeczytałam instrukcje obsługi ,coś pokombinowałam .
Po takim aparacie spodziewałam się czegoś lepszego niż mi wychodziło .Początkowo zganiałam to na mój brak wiedzy i umiejętności .A więc do sedna ,kolorystyka na zdjęciach jest marna,zero w niej wyrazu jest blada ,nie naturalne,matowe.
Czy to wina obiektywu czy aparatu ,pewnie zaraz ktoś się mnie doczepi ,słusznie można pomyśleć ,że to moja wina ,też tak myślałam dopóki nie spotkałam się z innym posiadaczem takiego samego sprzętu i zrobiliśmy zdjęcia w tym samym miejscu i czasie tego samego obiektu i nawet w trybie auto różnica była masakryczna .Chciałabym jednak nie musieć za każdym razem maksymalnie retuszować kolorystyki na komputerze.
A więc co to może być wina obiektywu ,korpusu czy to jakieś ustawienia ????
proszę pomóżcie mi .

adolfik9501
22-12-2010, 19:30
Najsampierw sprawdź stronę 109 i następne w instrukcji.

EDIT: Wcześniej nie zawadzi zastosować sztuczkę ze strony 75, tak na wszelki wypadek ;)

wolka
22-12-2010, 19:47
To nic nie dało , ja fotografuje głównie psy w ruchu ,sama mam psa o intensywnych kolorach a na zdjęciach jest on matowy .Aparat też nie łapie ostrości na biegnącym psie nawet na auto ruch jest problem .
Zastanawiałam się czy wgranie nowego softa by coś zmieniło ??

Averne
22-12-2010, 19:58
Do D90 nie ma nowego softu, bo ten jest idealny :)

krzysiekn
22-12-2010, 19:59
chyba faktycznie najlepiej zacząć od str.75, a potem przeskoczyć na str.109.(np.żywe)

adolfik9501
22-12-2010, 20:01
1. Jak szperanie w ustawieniach dotyczących wyglądu zdjęcia mogło nic nie dać?!?
2. W trybie AF-C zdjęcia w znakomitej większości wychodzą ostro. Więc dlaczego u Ciebie tak nie jest...
3. Gdzie oglądasz te zdjęcia, że kolory Ci się nie widzą? Może przeglądarkę zdjęć trza zmienić, albo monitor...

Wypadałoby jednak poczytać instrukcję.

kkokosz
22-12-2010, 20:05
A możesz wrzucić jakąś fotkę, która wg Ciebie jest "matowa" oraz tę samą, ale już obrobioną? Tak do obejrzenia - nie musi tam być Twojego psa czy czegoś, co boisz się publicznie pokazywać ;)
No i pytanie, jakiego trybu kolorów używasz? Vivid? Normal?

Vifoto
22-12-2010, 20:09
Też mam ten problem. Wydaje się że zaprogramowane fabrycznie przetwarzania obrazu poprzez funkcję D-lighting spłaszczają obraz. Wykonane jednocześnie foty jako NEF + JPG dają obraz NEF o lepszej kolorystyce niż JPG. JPG można podciągnąć w programie graficznym. Uważam że najlepiej zaprogramować sobie dodatkowe alternatywne przetwarzania modyfikująć te zaprogramowane. Ja jestem w Nikonie od niedawna i jeszcze tego nie zrobiłem. Podobno gotowe ustawienbia są na stronie Nikona, Może starsi stażem posiadacze D90 mają takie. Ustawienia przetwarzania można wgrać do aparatu jako te dodatkowe do zaprogramowania.

wolka
22-12-2010, 20:20
Jeśli mówię że instrukcję przeczytałam to nie mówię tego tylko żeby mówić ,przeczytałam ją z 4 razy i czytam jeszcze raz .Kolory mi się nie wiszą już w aparacie ,a na kompie jest jeszcze gorzej .Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach .
To jest zdjęcie robione co prawda na auto ale kolory chyba nie powinny tak wyglądać ??
http://i964.photobucket.com/albums/ae124/wolka13/_DSC8886.jpg
To zdjęcie jest nic nie poprawiane retuszowane ,wrzucone z aparatu prosto.

Vifoto
22-12-2010, 20:50
Pozwoliłem sobie zobaczyć inczej tę fotkę. Oryginał to inne przetwarzanie. Fotka dostępna 48 godzin

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8084/dsc8886a.jpg)

dzej
22-12-2010, 21:05
Moim zdaniem, to przedobrzyłeś w drugą stronę:)

Meggido
22-12-2010, 21:05
wolka, wejdź w menu aparatu i poszukaj profili barwnych (neutralne, żywe, itp.). Ustaw sobie żywe, nawet je zmodyfikuj, dodaj jeszcze nasycenia, kontrastu. Troszkę pomajstruj w tym i wreszcie znajdziesz swoje ustawienie.

kazwita
22-12-2010, 21:06
(…) Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach (…)

Może warto porównać dane EXIF omawianych plików. Powinno to dać odpowiedź, czy ustawienia były naprawdę identyczne.

deseroza
22-12-2010, 21:12
Może spróbuj stworzyć osobiste ustawienie przetwarzania obrazu (str113).
[MENU FOTOGRAFOWANIA-DOPASUJ PRZETWARZANIE - ZAPISZ / EDYTUJ
Najlepiej "podrasuj" VIVID i zapisz jako nowy profil. Pozdrawiam.

Vifoto
22-12-2010, 21:18
Przedobrzyłem oczywiście żeby pokazać że kolorów jest nawet nadmiar pomimo że fotka wyjściowa jest blada. To wszystko co tu mogę napisać.
Reszta w menu aparatu.

wolka
22-12-2010, 21:39
dzięki wielkie że poświęciliście mi czas,z przetwarzaniem obrazu już kombinowałam ,właśnie po przeczytaniu instrukcji ,wcześniej nie chodziło mi że zmiana ustawień nic nie dała ,chodziło mi o to że nie było znacznej i zadowalającej poprawy.Nie mniej jednak nie jest to wina sprzętu tak?? Będę starała się stosować do wskazówek ale na prawdę czasem mnie skręca jak zdjęcia z D60 robione przez moją znajomą są o niebo lepsze niż moje robione nawet w trybie auto (wiem wiem,że nie po to jest lustro żeby w trybie auto robić zdjęcia ) ale jeszcze nie mam na tyle wiedzy i doświadczenia żeby ustawić aparat w każdych warunkach ,
Jeszcze raz wam dziękuję .
Pozostaje mi jeszcze problem z ostrością :(

Meggido
22-12-2010, 21:52
Przełącz się w tryb P zamiast auto.

Pozostaje mi jeszcze problem z ostrością :(
Co to za problem?

deseroza
22-12-2010, 21:53
Sprzęt daje radę;-) zapewniam cię.
A jaki problem z ostrzeniem?

czar_ro
22-12-2010, 21:54
Pozwoliłem sobie zobaczyć inczej tę fotkę. Oryginał to inne przetwarzanie. Fotka dostępna 48 godzin

źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8084/dsc8886a.jpg)

na jakim profilu przetworzona ta fotka??

deseroza
22-12-2010, 21:59
Według mnie to nie profil w cyfraku tylko soft w kompie...

wolka
22-12-2010, 23:17
Z ostrością jest tak że nie łapie psa w ruchu , ustawiam pole ostrości na psa kadruje a i tak pies jest rozmyty ,bardzo mało zdjęć mi wychodzi żeby pies był nie rozmazany .
A przy zdjęciach seryjnych na żadnym nie mam psa nierozmytego .Może to jest normalne a ja się nie znam ,w niektórych przypadkach robię zdjęcia na auto sport bo nie wiem jak mam ustawić żeby mi dobrze ostrzyło ale i tak jest źle ,może ja mam za duże wymagania jak na mój obiektyw bo to dziwne że konie wychodziły ok a psa nie mogę złapać.

Wozlow
22-12-2010, 23:27
Może pies za szybko się rusza i gdy skadrujesz ucieka ci z pola ostrości? Jak masz ustawiony AF?

Meggido
22-12-2010, 23:35
wolka, sporo nauki jeszcze przed Tobą.
Pies porusza się zbyt szybko, a czas migawki masz dobrany przez automatykę za długi do jego ruchu. Nie masz ich rozmazanych z powodu błędnie ustawionej ostrości, ale w wyniku nieprawidłowo ustawionego czasu migawki. Czas przestać robić zdjęcia na "Auto", ale zacząć korzystać z priorytetów czasu i przysłony. No i oczywiście postudiować książki o fotografii aby zrozumieć jej mechanizmy. :-)

weelkoo
22-12-2010, 23:55
Witam.
Trzeba było sobie kupić np. D5000, który posiada tryb "portret zwierzęcy", D90 tego nie ma, więc nie wie jak poprawnie zrobić takie zdjęcie :-P

A na poważnie, kiedy kupiłem sobie D80 też dziwiłem się, że zdjęcia robione kompaktem były lepsze niż lustrzanką. Cóż, długa droga przed Tobą... Musisz poznać sprzęt, jego możliwości (które są ogromne). Moja rada: nie rób na "AUTO". Popróbuj sobie na "A", lub "S". Po pewnym czasie nabierzesz wprawy i zapomnisz o czymś takim jak "AUTO" i innych pomocnych ;-) trybach automatycznych. Nie zrażaj się, z czasem wszystko samo przyjdzie. Trzeba tylko ćwiczyć i eksperymentować.
Pozdrawiam.

wolka
22-12-2010, 23:59
Jestem świadoma tego że dużo jeszcze przede mną ;) niestety nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc na żywo :(, jak była ładna pogoda i dobre światło to nawet zapomniałam że jest takie coś jak auto ;) Co prawda pies mój porusza się bardzo szybko z zawrotną prędkością .
Dziękuję wam jeszcze raz za poświęcony mi czas może jeszcze się wstrzymam ze sprzedażą sprzętu ,bo szczerze miałam moment, że nie podołam .
Pozdrawiam

Tommii
23-12-2010, 00:41
Jeśli mówię że instrukcję przeczytałam to nie mówię tego tylko żeby mówić ,przeczytałam ją z 4 razy i czytam jeszcze raz .Kolory mi się nie wiszą już w aparacie ,a na kompie jest jeszcze gorzej .Nie zawracałabym głowy jakbym nie stała koło takiego samego aparatu i nie widziała zdjęć z tego samego miejsca i czasu robione na tym samym trybie i ustawieniach .
To jest zdjęcie robione co prawda na auto ale kolory chyba nie powinny tak wyglądać ??

Szczerze mówiąc jakoś dziwnie to zdjęcie jest wyprane z kolorów. Mi przez rok używania D90 nie udało się zrobić tak bladego zdjęcia. Od początku używam profilu STANDARD z podniesionym kontrastem +1, wyostrzaniem +5 pozostałe parametry na "0". Jak przesiadłem się z Canona to denerwowało mnie że D90 na tych ustawieniach ma takie słodkie, zbyt nasycone i nienaturalne kolory w stosunku do Canona. Teraz się już przyzwyczaiłem. Uważam że D90 za bardzo słodzi kolory, ale te twoje są jakieś dziwne. Wrzuć jakieś zrobione w słoneczny dzień prawidłowo naświetlone bo to jak dla mnie jest lekko prześwietlone.

pawelsz
23-12-2010, 01:12

Odniosę się tylko do kolorystyki, jak dla mnie to jest ok. Przecież świat wcale nie jest taki kolorowy jak w większości zdjęć po retuszu w sofcie. Zdjęcie wydaje się może za blade dlatego, że jest faktycznie trochę prześwitlone ale to już kwestia wprawy i poznania sprzętu.

Greg77
23-12-2010, 02:14
D90 daje rade w 100%, koledzy wspominali o zlym ustawieniu kolorow, druga sprawa, ze pewnie masz ustawione adobeRGb w aparacie a ogladasz w przegladarce ktora nie pokaze tych kolorow, monitor pewnie tez.....do tego zdjecie wyglada jak wstawione z profilem adobe....nie mam jak sprawdzic w pracy:)
Powiedz czy te zdjecia pokazuja sie tez blade na ekranie aparatu? Jezeli tak to podbij sobie kontrast i kolory w trybach ustawienia obrazu i juz!
Ja mam wszystko ustawione na standard, d-lighting wylaczone, odszumianie wylaczone i pewnie ze dwa jpgi ta puszka zrobilem....

Pietern
23-12-2010, 08:45
wolka, sporo nauki jeszcze przed Tobą.
Pies porusza się zbyt szybko, a czas migawki masz dobrany przez automatykę za długi do jego ruchu. Nie masz ich rozmazanych z powodu błędnie ustawionej ostrości, ale w wyniku nieprawidłowo ustawionego czasu migawki. Czas przestać robić zdjęcia na "Auto", ale zacząć korzystać z priorytetów czasu i przysłony. No i oczywiście postudiować książki o fotografii aby zrozumieć jej mechanizmy. :-)

W instrukcji obsługi też o tym piszą, nawet z obrazkami.
Fakt, że w książkach o fotografii potrafią dać ładniejsze obrazki jako sample. :)

Vifoto
23-12-2010, 10:49
Volka jest chyba ukontentowana. Psa tak na szybko to fotografuj w trybie sportowym z zamrożeniem ruchu. Brak ostrosci wg. momo 200 to absurdalne stwierdzenie. Jak pisałem poprzednio ustawienia przetwarzania fabryczne trochę piorą kolory. Może ktoś ze starszych (posiadaniem D90) ma opracowane własne alternatywne przetwarzania i może je mailowo udostępnić. Niestety dzisiejsza pora roku nie sprzyja takiemu opracowaniu.

pil74
23-12-2010, 12:54
Dla mnie te przedstawione wyżej zdjęcie jest zwyczajnie przepalone.
Po co w tym przypadku iso2000 i po co f10?
Jak nie chcesz grzebać w puszcze to ustaw WB na chmurkę. Będzie cieplej i przyjemniej dla oka.

Rascal
23-12-2010, 13:23
Wszystko jest kwestia przetwarzania obrazu. Wstepnie kazde zdjecie jest plaskie, i bez wyrazu. W nastepnej kolejnosci aparat je polepsza poprzez dodatkowe przetwarzanie surowego zrzutu z matrycy, dodaje kontrast, kolor, wyostrzanie itp. takie przetwarzanie mozna ustawic zle, lub dobrze. Nie zapomnij takze o sRGB w aparacie, ta przestrzen w tej chwili bedzie wystarczajaca.

Uzycie tak wysokiego ISO jak 2000, 1/400 i f10 w tych warunkach jest wogole nie uzasadnione, trzeba miec na uwadze ze od pewnej wartosci obraz traci na jakosci, kolory, tonalnosc itp.

Vifoto
23-12-2010, 19:56
Jestem na tym forum od niedawna. To co napisałem dotąd jest jak najbardziej słuszne. Znalazłem na tym forum wątek na temat dodatkowych profili przetwarzania i tam należało skierować autorkę tego wątku. Są tam adresy do wykorzystania dodatkowych profili. Profile te można dodatkowo zmodyfikować i wykorzystać jako 9 dodatkowych zachowując profile firmowe w niezmienionej wersji.I to by było na tyle.

Averne
23-12-2010, 19:58
Ale przecież D90 samo z siebie robi bardzo dobre zdjęcia :) Trzeba tylko panować nad ekspozycją i wyłączyć ulepszacze w postaci np. D-lighting.

Antonioo
23-12-2010, 20:16
zdjęcie jest za jasne.....wystarczy lekko skorygować jasność, i kontrast i już nie wygląda tak fatalnie.....
a w aparacie możesz skorygować ekspozycję +/-....i dodać lub odjąć kontrastu....
zdjęcia będą wychodzić piękne, miodzio, super kolorowe :D

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/1764/ds1c8886.jpg)

pioter m
23-12-2010, 20:35
To zdjecie nie jest zbyt jasne. Poprostu jest zrobione w pochmurny dzien. W taka pogode swiatlo jest rozproszone, co pogarsza kontrast. Mozna poprawiac balans bieli oraz kontrast, ale cudow nigdy nie bedzie. Jest to wiedza elementarna.

Averne
23-12-2010, 20:37
ISO 2000 też zbija kontrast :-)

Jatin
24-12-2010, 00:06
Proponuje na dzień dobry użyć sRGB zamiast Adobe.

Rascal
24-12-2010, 05:06
Przelam lenia! poznaj potega RAW'a, fotografia nie konczy sie z chwila zamkniecia migawki, to dopiero poczatek :)

Averne
24-12-2010, 13:04
Ja bym najpierw proponował ogarnąć zależność czas migawki/przysłona/ISO na efekt i jakość zdjęcia. Zapomnieć na zawsze o trybach automatycznych i wziąć się za kreatywną fotografię. D90 jest świetną puszką, która doskonale radzi sobie z wykonywaniem zadań zleconych przez fotografa.

Vifoto
27-12-2010, 16:59
To co ponizej to tylko moje subiektywne spostrzeżenia. Kupiłem niby lepszy aparat od posiadanego Olympusa a fotki w JPG przy wszystkich dostępnych przetworzeniach małem gorsze. Z tekstów na fotorecenzji wynika że faktycznie D90 produkuje bardziej wyprane zdjęcia. Ale tak być nie musi. Dostępne profile w necie niewiele zmieniają. Po pierwsze wyłączyłem funkcje D-Lighting w menu przetwarzania. W razie potrzeby można ją właczać, albo potem skorzystać z niej w menu retuszu. We wszystkich przetwarzaniach z wyjątkiem cz.b. podwyższyłem przetwarzanie (opcja szybka korekta) na plus. Te ustawienia zapisałem jako własne. Efekty wyglądają na zadawalające. W razie potrzeby mogę wprowadzić dalsze modyfikacje.

Tommii
27-12-2010, 18:37
Ja wszystkie parametry przetwarzania (oprócz wyostrzania) mam ustawione na "0" i uważam, że kolory są za bardzo cukierkowe. To była pierwsza rzecz, na którą zwróciłem uwagę po przesiadce z Canona.

JacekCz
27-12-2010, 19:23
Odniosę się tylko do kolorystyki, jak dla mnie to jest ok. Przecież świat wcale nie jest taki kolorowy jak w większości zdjęć po retuszu w sofcie. Zdjęcie wydaje się może za blade dlatego, że jest faktycznie trochę prześwitlone ale to już kwestia wprawy i poznania sprzętu.

Dodajmy, że kompakty przyzwyczaiły ludzi do oczoj...nych kolorów, jako że takie zadowalają masowego klienta. Kolorowe tygodniki, reklamy ... to samo.

Tu przepał, pochmurna pogoda i koledzy zwracają słusznie uwagę na zbyt wysokie ISO.

Greg77
28-12-2010, 13:00
Dodajmy, że kompakty przyzwyczaiły ludzi do oczoj...nych kolorów, jako że takie zadowalają masowego klienta. Kolorowe tygodniki, reklamy ... to samo.

To nie to samo.

Sapphiron
28-12-2010, 13:25
a masz ustawione srgb w aparacie czy AdobeRGB?

Olanta
05-01-2011, 18:23
Faktycznie fotografia jest płaska i nieciekawa kolorystycznie. Tutaj proponowałabym - tak jak z resztą większość się wypowiedziała - żeby wyłączyć tryb Auto i przejść na czas nauki np w tryb A, dzięki któremu twoim jedynym zadaniem będzie ustawianie wielkości przysłony a aparat sam dobierze czas. Również ważną rzeczą już wcześniej wspomnianą w przypadku tego zdjęcia jest ustawienie ISO na 2000, co przy takim świetle jest o wiele za duże (w tym przypadku stawiałabym raczej na 200) no i przysłonę przerzucić kilka działek w tył, chyba, że zależy ci na dużej głębi ostrości. spowoduje to również skrócenie czasu i zachowa lepszą jakość zdjęcia. Co do kolorów od siebie dodam, że warto byłoby się przyjrzeć ustawieniom balansu bieli. w moim D90 WB jest ustawiony na auto jeżeli nie wymagam od siebie ani od zdjęcia jakichś wyjątkowych wyczynów i fotografie wychodzą w porządku. Może namieszałaś coś w korekcji balansu bieli?
Co do zatrzymywania psa w ruchu proponowałabym czasami użyć lampy. zamrozi psa, rozmyje tło na dłuższych czasach i przy okazji ustawiłabym Auto Focus na C - będzie miał za zadanie "śledzenie" obiektu w ruchu.
Prawdę mówiąc faktycznie wszystko jest napisane w instrukcji. Rozumiem jednak, że dla kogoś kto nie ma dużego zasobu informacji w dziedzinie fotografii nawet instrukcja może być czasami ciężka do zrozumienia.

Hargin
05-01-2011, 22:06
biorąc pod uwagę, że koleżanka "walczyła" z ustawieniami, to zanim zacznie stosować powyższe rady, z którymi nie sposób się nie zgodzić... niech dokona RESTU ustawień (tak na wszelką pewność)

jo44
05-01-2011, 22:54
a masz ustawione srgb w aparacie czy AdobeRGB?
Jak wynika z nazwy pliku jest to AdobeRGB. Zastanawiający jest numer fotki: 8886 - dość sporo już "naklepano".

deseroza
05-01-2011, 23:26
Jak wynika z nazwy pliku jest to AdobeRGB. Zastanawiający jest numer fotki: 8886 - dość sporo już "naklepano".

Z pierwszego posta autorki nie wynika że prezent (D90) był nowy... Tak MISIE wydaje;)

zbieracz-szkła
07-01-2011, 16:38
Jeśli chodzi o kolor to proponowałbym zastosowanie się do rad na tych stronach Kena Rockwella http://www.kenrockwell.com/

Moim zdaniem to świetne źródło wiedzy dla każdego amatora, który nie chce sie bawić w RAWy i nie chce na swoich zdjęciach odwzorowywać nudnej rzeczywistości, tylko robić po prostu ładne zdjęcia.

Tam jest taki tutoriał - instrukcja obsługi D90. Proponuję wziąc te ustawienia za punkt wyjścia, a potem ewentualnie skorygować. Ja osobiście nie podciągam koloru az tak jak Ken, ale na pewno mi pomógł.

PS Moje pierwsze zdjęcia z D80 wyglądały zupełnie tak samo beznadziejnie :)

mOSAd
11-01-2011, 21:56
Uspokoję. Aparat OK, złe zdjęcia to wina niedostatecznej wiedzy.

Kobi
14-01-2011, 15:22
W 100% zgadzam się z przedmówcą. Jestem na etapie ogarniania tematu. Początkowo zmieniłem tonację na "vivid". Z czasem stwierdziłem, że za kolorowo ( jeżeli ma być kolorowo zawsze można wyedytować jakimś softem ).
Obecnie większą uwagę zwracam na balans bieli w trybach półautomatycznych i dalej się uczę obsługi aparatu...

pioter m
14-01-2011, 15:52
Jesli masz kompa, to rob RAW-y, a nie JPEG-i. Balans bieli da sie poprawic na kompie i kolory tez, bo to jeden czort, czy surowke obrobi aparat, czy komp, aczkolwiek komp jednak wiecej moze.
Wtedy mozna sie skupic na tym, co jest najwazniejsze - na kadrze i ekspozycji. Latwiej.

wolka
01-09-2011, 18:23
Witam ,przepraszam za bierność w temacie ale po waszych wypowiedziach poczułam się jak zdeptany robal i postanowiłam zastosować się do waszych rad jednak niedługo potem (możecie mnie przeklinać ) położyłam aparat do szafy ponieważ już kompletnie mi nie wychodziło .
Ostatnio jednak chciałam wrócić do fotografowania i po zastosowaniu się do niektórych z rad stwierdzam,że jest jeszcze gorzej .Może ja się do tego nie nadaje ale szkoda pieniędzy moich rodziców żeby taki sprzęt leżał w szafie !!!!.
Kolejny raz zwracam się do was z prośbą ,ale trochę inną
czy jest ktoś na tym forum kto może obejrzeć ten mój aparat i stwierdzić co jest grane ?????
Aparat dostałam używany więc może coś tam jest pomieszane w ustawieniach ,albo ja jeszcze więcej coś namieszałam i nie wiem jak do tego dojść .
Sama nie wiem co mam już zrobić ,
Ktoś na górze napisał żebym psa fotografowała na auto sport a więc mówię moim aparatem się nie da ,w jakich warunkach bym nie była kolory są wyprane,zdjęcie matowe i bez wyrazy :(
Ktoś mi zasugerował że mam coś z balansem bieli nie tak ale ja tego sama nie stwierdzę .

Jeszcze raz proszę o pomoc może się znajdzie jakaś dobra duszyczka .
moje gg 11133362 (mieszkam zachodniopomorskie ,wyspa wolin ) .

Z góry dziękuje będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

lukpiecz
01-09-2011, 20:21
wolka wpadaj na Grupę Gryf (link w podpisie)
jak bywasz w Szczecinie to mogę pooglądać aparat... choć szpecem nie jestem

jak w szczecinie nie bywasz to kiedyś przy okazji wyjazdu nad morze możemy się zgadać :)

Axis Mundi
08-09-2011, 20:59
Ktoś dał dobrą radę - reset ustawień. Zrobić duży kubeł zielonej herbaty albo dobrego drina i czytać instrukcję jak fascynujący kryminał. Podstawa to obsługa wszystkich guziczków/ funkcji bez zbędnego grzebania w menu i dokładne opanowanie podstaw . Moim zdaniem trochę namieszaliście dziewczynie i szkoda że się zasugerowała aparatami innych. Jak bym mieszkał w okolicy to chętnie bym pomógł :) Może się da inaczej...

No i bez przesady z tymi NEFami dla początkującego! D90 ma robić poprawne eleganckie JPGi przy opanowanych podstawach foto i obsłudze aparatury. Na RAWy przyjdzie czas ( miły czas :) )...

J@bek
09-09-2011, 10:01
Witam,

Miałem podobny problem po przesiadce z NIKONA D60 na NIKONA D90.
Rozwiązanie jest proste:
1) Reset ustawień
2) Modyfikacja w MENU - Ustawianie przetwarzania obrazu STANDARDOWE - dodajemy nasycenie +1 , odcień +1
3) Funkcja D-LIGHT - NORMAL
Resztę pozostaw w MENU bez zmian.

Polecam wykonać kilka fotek do testów w JPG i NEF - przeglądać je w VIEWNX2 (pozwala zachować profile i ustawienia aparatu NIKONA - kolorystyka, z pozostałym softem jest różnie chodzi o pliki NEF, potrafi ostro pomieszać ustawieniami). Możesz tam robić drobne korekty z kolorami, balans bieli, kompozycja - program jest prosty w obsłudze i szybki. Niestety nie masz możliwości z jego poziomu ustawiania redukcji szumu (co przy ustawieniach VIVID ostro widać w cieniach przejścia tonalne). Posiadam monitor na S-IPS , więc uzyskane kolory na monitorze po proponowanej korekcie kolorów w MENU aparatu są fajne- chodź zdarza mi się na potrzeby www dodać w ViewNX podbicie kolorów +5 (nature).
Wszystkie foty D90 robię w NEF, z dwóch powodów NIKON D90 pozwala przerabiać foty NEF na JPG z puszki (te które potrzebuje na już), a ViewNX dzięki szybkości i prawidłowemu rozkodowaniu NEF konwersje do JPG(szybko i sprawnie z możliwością edycji).

Z mojego doświadczenia jakie zdobyłem fotografując - NIKONAMI d50,d60,d5000 i D90. Te pierwsze mają bardziej cukierkowe kolory i są łatwiejsze w obsłudze. Jednak D90 ma możliwość ustawienia własnego profilu.

------------------------------
NIKON d90, Nikkor 18-105VR, Tamron 17-50, Tamron 70-300VC, Nikkor 50-1.8

hadwao
09-09-2011, 14:01
Ja jeszcze tylko dodam, że jeśli jako wzór bierzesz zdjęcia zamieszczane tu na forum to weź pod uwagę, że 99% tych zdjęć jest poddawane obróbce po wykonaniu zdjęcia - kolory są wyciągane, balans bieli poprawiany, często ludzie wykonują swoje fotki z dodatkowym osprzętem typu lampy, lepsze od kitowych obiektywy czy filtry no i ogólnie rzadko kiedy fotki zamieszczane są przez osoby, który robią je od wczoraj.
Zdjęcie prosto z puszki nie wychodzi takie fajne i trzeba nad nim trochę popracować. Ważne jest też wiele aspektów podczas robienia zdjęcia - nie chcę się tu wymądrzać bo sam dopiero zaczynam na poważnie zabawę, ale widzę już, że światło odgrywa ogromne znaczenie i jeśli światło jest nudne to fotografia też wyjdzie nudna (np. zdjęcie robione w pomieszczeniu przy świetle żarówki rzadko wyjdzie ciekawie).

zbieracz-szkła
13-09-2011, 16:17
Ja bym zrobił tak:
1. Nie oczekiwał, że zdjęcia będą takie jak najlepsze na tym forum
2. Kolory: ustawić sRGB, Vivid (nasycenie +1, wyostrzanie 5), WB można lekko ocieplić i robić zdjęcia w JPG
3. Ostrość psa: kupić obiektyw z dobrym, szybkim AF (np 70-300VR)

Jeśli kolory będą nadal mdłe, a pies nieostry to rozbić sprzęt młotkiem :)

Pozdrawiam

Axis Mundi
17-09-2011, 22:23
Ja bym zrobił tak:
1. Nie oczekiwał, że zdjęcia będą takie jak najlepsze na tym forum
2. Kolory: ustawić sRGB, Vivid (nasycenie +1, wyostrzanie 5), WB można lekko ocieplić i robić zdjęcia w JPG
3. Ostrość psa: kupić obiektyw z dobrym, szybkim AF (np 70-300VR)

Jeśli kolory będą nadal mdłe, a pies nieostry to rozbić sprzęt młotkiem :)

1. zgoda
2. wiesz co znaczy sRGB??? ( ja mam sRGB non stop TYLKO dla tego że fotografuję produkty) .. nasycenie wyostrzanie? - to aparat nie jest w stanie zrobić normalnej foty bez efektów? to "na śmietnik" aparat... WB.. tak jak mówiłem instrukcja - najlepiej robić na PRE czyli nauczyć się predefiniować balans bieli.
3. kupić taki obiektyw? dla amatora? to jest za drogie po co to komu- amatorowi ... fajnie zumować ale co z tego jak się nie umie obsługiwać samego body
4. Dziewczyna po pierwsze musi nauczyć się samej obsługi tego co ma ( rozmawiałem prywatnie w tym przypadku)

Czekamy na to czy właścicielka d90 zrezygnuje z fotografowania czy jednak złapała trochę cierpliwości...
Pozdrawiam ją i was również oczywiście :)

swider
18-09-2011, 22:41
2. wiesz co znaczy sRGB??? ( ja mam sRGB non stop TYLKO dla tego że fotografuję produkty
Po Twojej wypowiedzi obawiam się, że to jednak Ty nie wiesz czym jest sRGB. :)

[…] nasycenie wyostrzanie? - to aparat nie jest w stanie zrobić normalnej foty bez efektów?
A co to jest „normalna fota”? Dla jednego to taka z podbitą saturacją, kontrastem i ostrością, dla innego blade, bez kontrastu i mocnego koloru, zdjęcie.

Niesłusznie się czepiasz, oj niesłusznie.

Axis Mundi
19-09-2011, 21:20
..No offence bro :P

Ogólnie chodzi mi o to by w takiej sytuacji nie próbować na siłę nadrabiać ewentualnie uszkodzony sprzęt czy na siłę efekcić ponieważ rejestrujemy rzeczywistość i przynajmniej aparat musi zorbić ładnie naświetloną nasyconą scenę (biorąc pod uwagę umiejętności nastawcze :P) - a jak chcemy mocno żywych kolorów itp. to po to są darmowe RAWy w aparacie i oprogamowanie również darmowe się znajdzie by swoje foty upiększać. Po drugie -takie rady pośrednie nie prowadzą moim skromnym zdaniem do rozwiązania problemu.

"swider" - dobrze wiesz o co mi chodzi z normalną fotą w tym przypadku :P

ok. bez robienia jakiegoś offtopa.

Pozdrawiam

swider
19-09-2011, 22:04
..No offence bro :P
W rzeczy samej, z mojej strony pełen spokój i luz. ;)

Ogólnie chodzi mi o to by w takiej sytuacji nie próbować na siłę nadrabiać ewentualnie uszkodzony sprzęt czy na siłę efekcić ponieważ rejestrujemy rzeczywistość i przynajmniej aparat musi zorbić ładnie naświetloną nasyconą scenę (biorąc pod uwagę umiejętności nastawcze :P) - a jak chcemy mocno żywych kolorów itp. to po to są darmowe RAWy w aparacie i oprogamowanie również darmowe się znajdzie by swoje foty upiększać. Po drugie -takie rady pośrednie nie prowadzą moim skromnym zdaniem do rozwiązania problemu.

Po części masz rację, ale jednak jak pisałem post wyżej -- gusta są różne. Co dla jednego będzie blade i bez kontrastu, dla innego super-naturalne.
W każdym razie… patrząc na wstawione wcześniej zdjęcie przez koleżankę, to z aparatem wszystko jest ok, a jedyny problem tkwi w fotografie. :)

Co do przestrzeni sRGB. Rada kolegi zbieracz-szkła była całkiem słuszna. W większości przypadków ta przestrzeń zupełnie wystarczy. Mało tego, nie przysporzy tylu problemów co AdobeRGB, osobom nie mającym zbytniego pojęcia o zarządzaniu barwą w aplikacjach graficznych i SO. Dlatego całkiem niesłusznie przyczepiłeś się do tej uwagi.
Reasumując: jeśli ktoś nie wie do czego może mu się przydać AdobeRGB -- nie tykać!

matynio
18-11-2011, 02:23
Jestem początkującym użytkownikiem D90-tki i ogólnie początkuje z fotografowaniem lustrzanką. Mam pecha bo i mnie dotyczy problem kolorów. Są po prostu za blade. Oczywiście zgodzę się z przedmówcami, że to rzecz względna ale w moim przypadku są mi nie odpowiadające. Poczytałem trochę tutaj i też indziej :) (google również) i jedyna rada dla następnych użytkowników to taka aby się przełączyć w tryb P. Niestety w trybie auto nic z tym nie poradzimy. Żadne zmiany nie przyniosły efektu.
Pokrótce rada taka:

Przełącz się tryb P

Jeśli już zobaczyłeś poprawę kolorów to powinieneś być szczęśliwy. Ale jeśli nie to:

Wejdź do Menu->Menu fotografowania->Ustaw przetwarzanie obrazu->Żywe (jeśli dalej mało wyraźne to przejdź w prawo kursorem i zmień według uznania Wyostrzanie/Nasycenie/Odcień)->na koniec zapisz sobie profil [ja mam Nasycenie +1-2, Odcień +1]
W Menu fotografowania można również według uznania wyłączyć/włączyć D-Lighting [u mnie włączona]
Przestrzeń barw->sRGB
Redukcja szumów->OFF

Na koniec czytać i uczyć się bo to potęgi klucz :) a na poważnie to z czasem człowiek dochodzi do indywidualnych ustawień swojego aparatu. Takich jakie mu pasują. Mi zajeło to 3 dni prób :) ale jestem zadowolony i mądrzejszy o podstawy fotografowania.

JacekCz
18-11-2011, 08:12
Na koniec czytać i uczyć się bo to potęgi klucz :) a na poważnie to z czasem człowiek dochodzi do indywidualnych ustawień swojego aparatu. Takich jakie mu pasują. Mi zajeło to 3 dni prób :) ale jestem zadowolony i mądrzejszy o podstawy fotografowania.

Święte słowa. Znakiem czasów cyfry, jest "właściciel" (np lustrzanki, lub Bardzo Drogiej Lustrzankim w każdym razie nie fotograf/fotografujący), który ma ambicję NIC nie czytać, NIE analizować żadnych zdjęć itp. Cyfra pozwala na to, że zdjęcia "wychodzą", fatalne kadry, elektronika jakoś poradzi sobie z cechami technicznymi zdjęcia (ew. czasem aparat jest 'za kiepski').

Dzięki za te słowa.

tomek67
18-11-2011, 08:47
Jestem początkującym użytkownikiem D90-tki i ogólnie początkuje z fotografowaniem lustrzanką. Mam pecha bo i mnie dotyczy problem kolorów. Są po prostu za blade.
Przełącz się tryb P
Jeśli już zobaczyłeś poprawę kolorów to powinieneś być szczęśliwy. Ale jeśli nie to:
Wejdź do Menu->Menu fotografowania->Ustaw przetwarzanie obrazu->Żywe (jeśli dalej mało wyraźne to przejdź w prawo kursorem i zmień według uznania Wyostrzanie/Nasycenie/Odcień)->na koniec zapisz sobie profil [ja mam Nasycenie +1-2, Odcień +1]
W Menu fotografowania można również według uznania wyłączyć/włączyć D-Lighting [u mnie włączona]
Przestrzeń barw->sRGB
Redukcja szumów->OFF

Tryb P nie ma nic wspólnego z kolorami.
On odpowiada jedynie za automatyczny dobór przesłony i czasu przez aparat.
O tym jakie kolory dostaniemy decyduje właśnie wybór "Standard", "Żywe","Neutral" plus ewentualne ich zmodyfikowanie.
No i jeszcze kolory zależą od ustawień balansu bieli, jeśli w trybie auto aparat się wyraźnie pomyli to obraz może mieć przebarwienia.

ska
18-11-2011, 10:41
Chciałem zobaczyć zdjęcie ale niestety już go nie ma a najlepiej jpg prosto z aparatu

mOSAd
19-11-2011, 00:24
Tryb P nie ma nic wspólnego z kolorami.
On odpowiada jedynie za automatyczny dobór przesłony i czasu przez aparat.
O tym jakie kolory dostaniemy decyduje właśnie wybór "Standard", "Żywe","Neutral" plus ewentualne ich zmodyfikowanie.
No i jeszcze kolory zależą od ustawień balansu bieli, jeśli w trybie auto aparat się wyraźnie pomyli to obraz może mieć przebarwienia.
A to nie jest przypadkiem tak, że na AUTO te własne modyfikacje po prostu nic nie dają, ponieważ AUTO wybiera sobie raz tryb nocny, raz sportowy, a raz portretowy. A w każdym z nich jest inny kontrast, nasycenie itd.? A dopiero w trybach półautomatycznych oraz manualnym, uwzględniane są preferencje użytkownika?

matynio
19-11-2011, 02:06
Dzięki mOSAd bo to właśnie chciałem napisać, że cokolwiek bym nie zmieniał na auto i tak wychodzą podobnie i nie zadawalająco mnie. Tak więc tryb P i zmiana parametrów coś daje (co do trybów S,A i M to dla mnie jeszcze za wcześnie). I ja wiem, że tryby manualne nic nie mają z kolorami ale w nich można cokolwiek zmienić co pośrednio ma wpływ na kolory.