Zobacz pełną wersję : zoom sie nie kreci
wczoraj upadł mi mój aparat z podpiętym Tamronem 17-50/2.8 Puszcze nie stało się chyba nic (zacna D80 =D), ale mój Tamron niestety nie wyszedł z tego równie dobrze.
Pierścień od ogniskowej tak się wykrzywił, że utknęło na najszerszej ogniskowej, przy czym nie utknęło w zakresie 17-50 tylko gdzieś poza skalą. Poporstu nie da się nim obracać.
AF działa, szkła nietknięte.
Ile może mnie coś takiego kosztować?
photoaction
12-12-2010, 08:00
Nikt Ci nie wyceni naprawy przez internet bo nawet nie widać jak to wyglada. Moze to być bardzo błacha sprawa albo jakaś skomplikowana operacja. Idz do serwisu.
Kiedyś naprawiałem ten obiektyw po podobnym upadku. Oto rozwiązanie: NAPRAWA TAMRONA (http://www.skibek.pl/zts/2010/09/tamron-28-752-8-naprawa/).
Pytałem się wtedy w gdańskim serwicie Tamrona ile kosztują te części. Wycenili je na 120zł (w tym przesyłka). Ja to naprawiłem domowym sposobem, ale warto pokusić się o zakup nowych części zamiennych.
Oczywiście to tylko podpowiedź, co może być uszkodzone. Przez zamówieniem tych części musisz się upewnić, że to one zostały uszkodzone.
po dokonaniu wyceny wyszło im: 599,02 zł brutto :|
części:261zł a robocizna 190zł. Po podliczeniu wsyzstkich dupereli uzbierało się aż 600 zeta. Nie wiem czy teraz jest sens aby bawić się samemu w naprawianie czegos takiego, tym bardziej, że nie wiem jak się dokonuje kalibracji obiektywu :|