Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] O zachodzie...
Widzę, że ostatnio "na czasie" łódki, więc i ja swoje pokażę... ;-)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img63.imageshack.us/img63/3359/dscf0670w.jpg)
T_P_
judith_manson
09-12-2010, 21:22
pusto mi tutaj
pusto mi tutaj
Możesz nieco bliżej, bo z takowego komentarza ciężko cokolwiek wywnioskować... :)
T_P_
judith_manson
09-12-2010, 21:37
po prostu wieje nuda.
nic sie nie dzieje.
nie wiadomo na czym oko zawiesic ? na 1szym planie skrawka kamieni czy na tym statku w oddali i paru innych kamykach koloru zoltego ?
po prostu bez wyraznej tresci.
zdjecie z serii "tu bylem, a oto co widzialem" - jakkolwiek widok nie przynosi zadnych emocji....
ale nie każda fotografia musi obfitować w emocje, zależy czego się oczekuje, znam autora i wiem ze przemyślał kadr - ta fotografia emanuje cisza i spokojem i ja odbieram ja pozytywnie :)
judith_manson, dzięki za uzupełnienie komentarza...
Zgadzam się jednak z harbem, iż "nie każda fotografia musi obfitować w emocje"... Niejednokrotnie może być to praca, która ukazuje dane miejsce (w szczególności stricte fotografia krajobrazu), a z którego, jak wskazał harb, emanuje spokój... Tego właśnie szukałem wczoraj i wówczas, jak popełniałem fotografię...
Zaś odnośnie elementów w kadrze, to zostały poukładane świadomie... Jedne dla oddania skali, drugie, dla zrównoważenia kompozycji...
T_P_
To, że kompozycja nie jest tutaj dziełem przypadku, wydaje się raczej oczywiste :) Mnie się ten delikatny i prosty obrazek podoba. Jedyne moje "ale" dotyczy dolnego cięcia, tj. albo 4mm wyżej (tak, aby wyleciał skrawek kamienia bliżej prawej), a najchętniej dobry jeden cm niżej bym to widział. Myślę, że ta odrobinę większa ilość pierwszego planu wyszłaby zdjęciu na dobre.
PS. Czy to przypadkiem nie jest Szwecja? :)
Krótko - jest słabo, ani kadr, ani kolory, motyw tutaj nic nie przyciąga uwagi.
W tym kadrze jest wszystko i nic. Kamienie na pierwszym planie uciete, kawałek trawy na drugim planie, łódki, kamienie które świecą.
Poza tym mocno leci w prawo.
Nie znam autora i nie bede ocenial czy robi kadry przemyslane czy nie. Po prostu ten dla mnie jest przypadkowy, a praca domowa ( obrobka ) kiepsko wykonana.
nie doszukiwałbym się tu większej ideologii... zdjęcie (jeżeli mogę wyrazić swoje zdanie, żeby nikogo nie urazić...) jest kiepskie, bez polotu i chyba bez większego pomysłu... jeżeli (tak myślę), że jeżeli by zamieścił jakiś nowicjusz, to by zostało pominięte, albo skrytykowane...na nie!
...a najchętniej dobry jeden cm niżej bym to widział. Myślę, że ta odrobinę większa ilość pierwszego planu wyszłaby zdjęciu na dobre.
Zgadzam się, jak popełniałem zdjęcie, wiedziałem, że będzie stanowić to in minus... Zaś nieśmiało myślałem, że tego nie zauważycie... :wink: Ech, nic nie umknie... :smile: Niestety, ale póki co, w niektórych przypadkach brakuje "mm" na cyfrze...
PS. Czy to przypadkiem nie jest Szwecja? :smile:
Tak, Szwecja, i skrawek jej południowego wybrzeża...
nie doszukiwałbym się tu większej ideologii... zdjęcie (jeżeli mogę wyrazić swoje zdanie, żeby nikogo nie urazić...) jest kiepskie, bez polotu i chyba bez większego pomysłu... jeżeli (tak myślę), że jeżeli by zamieścił jakiś nowicjusz, to by zostało pominięte, albo skrytykowane...na nie!
Każdy mam prawo do swojego zdania, w tym do uzasadnionej krytyki...
Zaś nie uważam się za jakiego wielkiego artystę, a właśnie za nowicjusza (w szczególności w świecie fotografii cyfrowej), który od czasu do czasu, naciśnie spust migawki, a następnie zaprezentuje swoje wypociny... :grin:
Pienia, zauważ również, że większość opinii jest właśnie na "nie" i pomimo tego, iż uważam je za nieuzasadnione, to dają do myślenia...
T_P_
anonymos
11-12-2010, 12:21
Dość osobliwe zestawienie w kadrze. Właściwie to widzę tu 3 składowe, które mogłyby posłużyć za osobne zdjęcia. Czyli pierwszoplanowe skałki, potem jachty a na koniec skałki n a drugim planie. W obecny kadrze niestety nie współgrają ze sobą za dobrze. Poza tym jest w miarę poprawne światło i barwy. Jedynie można by się pokusić o zdjęcie nieco tej żółci z kamieni.