Zobacz pełną wersję : Photoshop i clipboard
O ile pamietam, to zawsze moglem sobie robic tak, ze przy odpalonym Photoshopie, robilem Print Screena i wklejalem do Shopa. Pozniej minimalizowalem Shopa i robilem kolejnego Print Screena. Wracalem do Shopa i wklejalem. Ostatnio zauwazylem jednak, ze zrobic moge tylko raz (znaczy w schowku systemowym siedzi tylko pierwszy zrobiony grab). Musze zamknac i uruchomic Shpa raz jeszcze i dopiero wtedy moge zrobic i wkleic drugi obrazek zapisany do schowka przez PrintScreen. Spotkal sie juz ktos z taka upierdliwoscia?
Windows 7 x64, Photoshop CS5 (12.02) x64.
O, myslalem, ze tylko ja tak mam! Wyzywam PS od najgorszych. Wydaje mi sie jednak, ze to wina W7 64bit. Wczesniej siedzialem na XP i nie bylo problemu, ale po modernizacji kompa przesiadlem sie na "siodemke" i... krew mnie zalewa. Czasami nie dziala klawisz Escape, co jakis czas w Quarku 8 wylacza sie bufor wydruku, w PS jest problem ze schowkiem.
Wydaje mi sie jednak, ze to wina W7 64bit.No a ja wlasnie nie jestem do konca o tym przekonany. Tez przesiadlem sie na W7 po modernizacji, ale to bylo rok temu. Nie jestem na 100% pewny, czy w tym czasie nie robilem podobnych zabiegow, a problem zauwazylem moze kilka(nascie) dni temu. Aktualizacja Shopa do 12.02 wyszla raptem 3 dni temu bodajze, wiec to na pewno nie to.
Kundzior
10-12-2010, 16:54
Masz szopa otwierasz nowy [OK] ctrl+v, robisz 2giego prtScn i znów nowy [OK] i ctrl+V, samo wklejenie wali ten sam. Na CS5 sprawdzone.
Masz szopa otwierasz nowy [OK] ctrl+v, robisz 2giego prtScn i znów nowy [OK] i ctrl+V, samo wklejenie wali ten sam. Na CS5 sprawdzone.Niestety -- u mnie nie. Po pierwszym wklejeniu, powrot do systemu, print screen innego okienka, powrot do PSa, New (i juz w tym momemencie widac, ze nic z tego, bo wymiary nowego okna sa z grabu pierwszego screena). Dla pewnosci sprawdzam (Ctrl+V) i niestety wkleja ten sam obrazek, ktory skopiowalem na poczatku.
Kundzior
10-12-2010, 17:10
Może coś w jakiś ustawieniach clipa, bo ostatnio kilka razy screeny robiłem a też mam W7 i normalnie było.
Może coś w jakiś ustawieniach clipaAle w jakich ustawieniach? W Shopie (poza "Export Clopboard", ktory z tym problemem raczej nic wspolnego nie ma) nic takiego nie widze. A w systemie wszystko jest ok -- inne programy nie maja z tym zadnego problemu. Ot -- chociazby teraz sprawdzilem na szybko w InDesignie, a nawet w Wordzie. Wszedzie dziala to normalnie.
Masz szopa otwierasz nowy [OK] ctrl+v, robisz 2giego prtScn i znów nowy [OK] i ctrl+V, samo wklejenie wali ten sam. Na CS5 sprawdzone.
Dalej rade. Mysle, ze stig raczej wie o "kontrolfał" i "kontrolce" ;)
Kundzior
10-12-2010, 20:41
Jeśli u Was nie działa, to niestety nie pomogę, mimo szczerych chęci.
Władca Pixeli
11-12-2010, 08:24
Poczytaj to:
http://forums.adobe.com/message/3121361
Poczytaj to:
http://forums.adobe.com/message/3121361Ooo... Dzieki Wladco. Faktycznie -- problemem jest SelectivePalette.8li od NiK'a.
Ja nie mam NIk'a, ale przynajmniej teraz wiem, ze "cos" powoduje konfilikt na linii PS vs. schowek. Zaczne poszukiwania.
To jednak zdecydowanie wina CS5. Testowałem na CS4 (na 32 i 64 bitach) i wszystko jest ok. Mam W7 64bit i u mnie śmiga jak należy. Też mam NIKi ;)
To jednak zdecydowanie wina CS5. Testowałem na CS4 (na 32 i 64 bitach) i wszystko jest ok. Mam W7 64bit i u mnie śmiga jak należy. Też mam NIKi ;)Bo to jest kwestia wersji. Problem powoduje SelectivePalette.8li w konkretnej wersji.
Uwaga, znalazlem u siebie przyczyne! Zaczalem wylaczac wszystkie programy i uslugi, ktore mialem uruchomione. Okazalo sie, ze u mnie winowajca jest... Thunderbird! Po jego wylaczeniu schowek PS dziala jak ta lala.
ps. Workflow: PrintScreen -> Paint (!) -> Wklej/Zapisz -> Menager Plikow -> Photoshop. Wrazenia bezcenne.
pps. Cos mi sie wydaje, ze z TB w W7 HomePremium jest cos nie tak. Dziad nie otwiera mi zalacznikow z Worda. To niz, ze ustawilem w opcjach domyslny program. To nic, ze zainstalowalem OpenOffice i tez ustawilem go jako domyslny. Za kazdym razem mam komunikat, ze nie mozna otworzyc pliku, bo nie ma skojarzenia z programem. I znowu: TB -> Zapisz -> Menager Plikow -> Otworz. Zamiast 2xLPM. Czasami czuje sie, jakbym byl w ukrytej kamerze.
stig, a nie masz przypadkiem W764 HomePremium?
Bo znowu na HP nie dziala Esc ;)
Bo znowu na HP nie dziala Esc ;)Znaczy w jakich sytuacjach?
No w kazdej. U mnie nie dziala (moge jutro sprawdzic, czy z PS, czy bez). Na grupie rowniez pisali, ze maja taka niespodzianke.
Zainstalowales update do 12.03? Co prawda nie naprawil problemu z *.8li NiKa, ale moze naprawili Escape? ;)
To jest raczej wina CS5 + HP anizeli samego systemu. Na W764 Ultimate nie ma z tym problemu.