PDA

Zobacz pełną wersję : jak taki efekt?

music2000
07-12-2010, 13:26
czy to hdr czy da sie uzyskac cos takiego w LR?

http://marek505.republika.pl/1122.jpg

stig
07-12-2010, 13:44
czy to hdr czy da sie uzyskac cos takiego w LR?

http://marek505.republika.pl/1122.jpgHDR? :D Przeciez to jest lampa oswietlone.

t0m3k
07-12-2010, 13:45
Da się, ale o wiele szybciej będzie jak poczekasz na lato, kupisz sobie lampę, ustawisz modelkę między tobą a słońcem i doświetlisz ją lampą ;)
ewentualnie można wkleić słońce do "zwykłego zdjęcia" - to można zrobić w lightroomie ;)

Spóźniłem się ;)

music2000
07-12-2010, 13:54
HDR? :D Przeciez to jest lampa oswietlone.

Przeziez wiem ze to jest lampa oswietlone, chodzi mi o to jak uzyskac te specyficzne kolory i kontrasty

stig
07-12-2010, 13:57
Przeziez wiem ze to jest lampa oswietlone, chodzi mi o to jak uzyskac te specyficzne kolory i kontrastyA napisales wczesniej o tym? Moze na przyszlosc -- trzeba sie dokladniej okreslac co do swojego pytania?
Nie widze tu zadnych specyficznych kontrastow. Postaw lampe, stan pod slonce, potem w kompie przywal jakims "shadow/higlight" (i to tak mocno, zeby wylazlo jak na tym zdjeciu na chmurach), rusz ze dwa suwaczki od balansu i nasycenia, i gotowe.

music2000
07-12-2010, 14:01
no mozliwe,, dzieki

Fiod
12-12-2010, 03:20
Pierwsze z lewej wyszparowana postać jest z piachem i to dość nieudolnie (widać prześwity), chyba obydwa foto mają zmienione niebo, generalnie tak jak przedpiszca plus surface blur aby modelka lalkę przypominała.

tomek murański
23-12-2010, 10:48
Fiod - jesli było szparowane i podmieniane tło, to z calym szacunkiem, ale moim zdaniem to zostało zrobione całkiem udolnie. Prześwitów nie widzę. A tak wogóle, to czym się tu ekscytować? Fota świecona w ladny, sloneczny dzień, skóra później rozmydlona w sposób dowolny czy to na warstwach, czy to jednym z miliona filtrów i tyle. Nic szczególnego, kadr - szczególnie z prawej z ta wielką stopą tez na nagrodę sie nie nadaje, więc co autora wątku tak tu urzekło - ciężko powiedzieć. Jak dla mnie samego szopa tu jest niewiele. recepta na takie zdjęcia? ustaw światła, a nie kombinuj jak to zrobic w ps-ie ;)
pozdro
t.

MirekM
23-12-2010, 13:09
Co do HDRa , pytanie wcale takie bezzasadne nie jest . Świadczyłyby o nim te obwódki wolół rąk na lewym . Samo zdjęcie równie dobrze mogło powstać w studio , oczywiście motyw główny . Obstawiałbym że po połączeniu tła i głównego jeszcze było wszystko korygowane .

stig
23-12-2010, 14:04
Co do HDRa , pytanie wcale takie bezzasadne nie jest . Świadczyłyby o nim te obwódki wolół rąk na lewym .A co maja obwodki do HDRa? Znam przerozne, niedoskonale techniki obrobki, w ktorych efektem ubocznym bywaja takie obwodki, ale HDR na pewno sie do nich nie zalicza. Oczywiscie prawdziwy HDR, a nie jakies pseudo-ch.-wie-co.

PS. Co Cie nauczylo stawiac spacje przed znakami interpunkcyjnymi?

MirekM
23-12-2010, 14:54
Ano to mają , że jeśli się robi HDRa z jednego np. JPEGa to obwódki robisz bez problemu . To że Ty uzyskasz obwódki w czym innym , to sława i chwała (ale musiałbyś chyba mieć czerwone uszy gdyby Cię na tym przyłapano) . Poza tym pytanie było o HDRa .

PS. Lepiej widzę czy nie zapomniałem o nich .

Sapphiron
23-12-2010, 15:11
ech co za ludzie...

teraz super efekt można uzyskać tylko w studio połączonym z fotoszopką? A nie można już zwykłym dobrym błyskaniem?

no paranoja...

stig
23-12-2010, 15:12
Ano to mają , że jeśli się robi HDRa z jednego np. JPEGa to obwódki robisz bez problemu .Ale to wtedy nie jest żaden HDR, tylko właśnie ch.-wie-co. :)

PS. Lepiej widzę czy nie zapomniałem o nich .Ale Ty nie piszesz dla siebie, tylko dla innych, więc postaraj się dostosować do norm i zasad, które mówią, że przed znakami interpunkcyjnymi nie stawia się spacji! :)

morzon
23-12-2010, 19:59
Przecież to, że było błyskane widać nawet po ziemi/piachu na lewej fotce - cienie idealnie z przeciwnej strony niż źródło światła które jest na modelce. No chyba, że ktoś myśli, że autor foty poszedł i doświetlał w ten sposób pierwszy plan, żeby później wkleić tam modelke w ten sposób... w takim razie gratulacje :lol:

Pomysł z HDR'em totalnie chybiony. Tak jak Stig pisze - te syfne obwódki można całym mnóstwem narzędzi zrobić - choćby w PSie Lowpassem, albo jakimiś pluginami do zwiększania kontrastu lokalnego.

Co do tych tutaj na konkretnym zdjęciu, bardzo możliwe, że RAW był wywoływany na dwa razy (osobno dla nieba), a później łączony - a owe obwódki to niechlujstwo w malowaniu maski.

coroner
25-12-2010, 13:34
Ja tylko dodam, że jeśli niebo nie było podklejane z RAWa wywołanego ze zgaszoną o jakiś 1 EV ekspozycją, to musiała to być bardzo mocna, studyjna lampa.

lukiii
26-12-2010, 17:34
Ja tylko dodam, że jeśli niebo nie było podklejane z RAWa wywołanego ze zgaszoną o jakiś 1 EV ekspozycją, to musiała to być bardzo mocna, studyjna lampa.
Ja bym obstawiał i wyciąganie nieba i mocną lampę, bo trudno w słoneczny dzień tak zbalansować słońce :)

Fiod
27-12-2010, 21:34
Fiod - jesli było szparowane i podmieniane tło, to z calym szacunkiem, ale moim zdaniem to zostało zrobione całkiem udolnie. Prześwitów nie widzę.pozdro
t.
Dla ciebie to szczyt możliwości najwyraźniej, dla mnie kaszana, teraz widzisz?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/1411/1122q.jpg)

Sapphiron
27-12-2010, 21:45
Ja bym obstawiał i wyciąganie nieba i mocną lampę, bo trudno w słoneczny dzień tak zbalansować słońce :)

saer jakoś daje rade...

lukiii
27-12-2010, 22:22
saer jakoś daje rade...
A to ciekawe, bo nie przypominam sobie podobnego kadru ze słońcem widocznym w kadrze :)

hostman22
28-12-2010, 02:28
w sumie jak już ktoś podmieniał tło, to mógł zrobić jej fajniejszy tyłeczek :mrgreen:

dwie mocne lampy studyjne może także filtr ND i efekt końcowy byłby nawet lepszy od tego :)