PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor do Metz 50 AF-1

TheAltair
05-12-2010, 15:21
Nie wiem czy w dobrym miejscu o to pytam (jeśli nie proszę moderatora o przeniesienie w odpowiedniejsze miejsce). Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek na forum jest w stanie mi podpowiedzieć jaki dyfuzor dobrać do Metz 50 AF-1, którego ostatnio stałem się posiadaczem? :D To w miarę świeży produkt i nie za bardzo udało mi się znaleźć jakieś sensowne dyfuzory. Może ktoś już ma i może polecić jakieś model.
Przekopując się przez forum znalazłem tylko post o tym iż podobno dyfuzory od Metz 48 AF-1 nie pasuje do 50 AF-1 :???:

JacekCz
06-12-2010, 19:25
Mydelniczkę (klon Stofena) kupiłem do 48-ki, ale nie używam. Pochylanie i wbudowany kartonik mi zupełnie wystarcza.

Kiedyś był test, więc w "ślepym teście" przypięty recepturką kawałek białego biletu wyszedł lepiej od hiper-duper dyfuzura za 150 dolców. Bez białego sufitu/ściany dyfuzor za pińcet też nic nie da. Jak oglądacie reklamówki Gary Fonga, to PRZYPADKOWO wszystkie są w jasnych pomieszczeniach.

Może kiedyś dojrzeję do dyfuzora który dobrze będzie pracował w układzie kadru i aparatu pionowym (portretowym). Od Fonga jest taka 'rybia płetwa' ale nie widziałem w Polsce. Prawdopodobnie jednak skorzystam z posiadanych rzepów i skrawków plastiku od reklamiarzy.

PS. Wiem o Lighspherach kurzacych się w torbach u kumpli

Pirko
08-12-2010, 11:10
Już pisałem kiedyś, pasują te dedykowane do 48 af-1 ;-)

TheAltair
08-12-2010, 23:16
Hmmm... Sugerowałem się tą częścią wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157876&page=5 przy zadawaniu tego pytania na forum - tzn. że niektórzy mają problem z dyfuzorami od Metz 48 AF-1. Pogubiłem się już całkowicie. :?