Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Question Dyfuzor do Metz 50 AF-1

Nie wiem czy w dobrym miejscu o to pytam (jeśli nie proszę moderatora o przeniesienie w odpowiedniejsze miejsce). Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek na forum jest w stanie mi podpowiedzieć jaki dyfuzor dobrać do Metz 50 AF-1, którego ostatnio stałem się posiadaczem? To w miarę świeży produkt i nie za bardzo udało mi się znaleźć jakieś sensowne dyfuzory. Może ktoś już ma i może polecić jakieś model.
    Przekopując się przez forum znalazłem tylko post o tym iż podobno dyfuzory od Metz 48 AF-1 nie pasuje do 50 AF-1
    D90 | 18-105 VR | 50mm f/1.8D | Metz 50 AF-1 | Marumi DHG Super Circular PLD 52mm, 67mm | + kilka pomysłów...

Domyślnie

Mydelniczkę (klon Stofena) kupiłem do 48-ki, ale nie używam. Pochylanie i wbudowany kartonik mi zupełnie wystarcza.

Kiedyś był test, więc w "ślepym teście" przypięty recepturką kawałek białego biletu wyszedł lepiej od hiper-duper dyfuzura za 150 dolców. Bez białego sufitu/ściany dyfuzor za pińcet też nic nie da. Jak oglądacie reklamówki Gary Fonga, to PRZYPADKOWO wszystkie są w jasnych pomieszczeniach.

Może kiedyś dojrzeję do dyfuzora który dobrze będzie pracował w układzie kadru i aparatu pionowym (portretowym). Od Fonga jest taka 'rybia płetwa' ale nie widziałem w Polsce. Prawdopodobnie jednak skorzystam z posiadanych rzepów i skrawków plastiku od reklamiarzy.

PS. Wiem o Lighspherach kurzacych się w torbach u kumpli
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 06-12-2010 o 19:30
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    W-wa/3miasto

Domyślnie

Już pisałem kiedyś, pasują te dedykowane do 48 af-1
    cała szafa puszek i zawalona piwnica słoikami

Domyślnie Dyfuzor do Metz 50 AF-1

Hmmm... Sugerowałem się tą częścią wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=157876&page=5 przy zadawaniu tego pytania na forum - tzn. że niektórzy mają problem z dyfuzorami od Metz 48 AF-1. Pogubiłem się już całkowicie.
    D90 | 18-105 VR | 50mm f/1.8D | Metz 50 AF-1 | Marumi DHG Super Circular PLD 52mm, 67mm | + kilka pomysłów...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów