PDA

Zobacz pełną wersję : Legalność oprogramowania Adobe

Raulo
03-12-2010, 22:19
Witam
Chciałbym się poradzić, może ktoś zna się na rzeczy.
Zakupiłem na aukcji internetowej Adobe Photoshop CS4 - licencja komercyjna.
Jak się okazało zakupiłem go dość niefortunnie. Zakupiłem od prywatnej osoby.

Jak wiemy oprogramowanie nie jest tanie i po licytacji udało mi się kupić w korzystnej cenie w/w oprogramowanie.
Paczka przyszła z UK o czym wiedziałem.
Ale do rzeczy:
Po instalacji oprogramowania klucz z pudełka pasował i mogłem zacząć pracę. Niestety po ok 10 min pracy okazało się, że wyskoczył monit o tym, że klucz jest nieprawidłowy. Na tym moja zabawa z PS się zakończyła.
Oprogramowanie przyszło do mnie tak jak ze sklepu w pudelku i oryginalnie zafoliowane. Nic oprócz tego błędu nie wskazywało ani nie wskazuje na jakąś kopię oprogramowania. Wygląda na oryginał.

Teraz pytanie jak można i czy w ogóle można sprawdzić, czy owe oprogramowanie nie było gdzieś wcześniej skradzione a klucz został dodany do czarnej listy.

marszull
03-12-2010, 23:37
Najlepiej to die odezwac do supportu adobe uk

statler
04-12-2010, 04:11
...a potem do PayPala po zwrot kasy za pirata;)
oby to był problem po stronie Adobe, ale czytałem swego czasu o świetnie podrobionych piratach z pudełkiem itd,które od oryginału różniły się niemal wyłącznie numerem seryjnym. Trafienie PS taniego, oryginalnego i w niezbyt starej wersji imo graniczy z cudem. Jeśli trafi się taki w zafoliowanym pudełku to można spokojnie zgłosić cud do Watykanu, nie ma szans żeby nie uznali:)

marszull
04-12-2010, 17:17
cos w tym jest co pisze statler ;)
ale mail od adobe ze to podrobka, pomoze Ci szybciej odzyskac kase z paypal

matyjasz
04-12-2010, 18:49
Najpierw pogadaj o zwrocie kasy z gościem. Jeśli są opory, po prostu spakuj, odeślij jako registered, claimuj od Paypala, podeślij im proof nadania (z opisem zawartości) z poczty, Paypal natychmiast cofnie gościowi kasę, jeśli on nie wykona jakiegoś ruchu, a pozostaje mu tylko zgodzić się z Twoja decyzją, to i tak po chyba 45 czy 60 dniach kasa wraca do Ciebie. Strata jedynie na odsyłce. Szczęście w nieszczęściu że to PayPal był.

Raulo
05-12-2010, 22:13
Wstępnie Adobe po podaniu danych z naklejki pudełka odpowiedziało, ze na 99% posiadam produkt nielegalny.
Aby dokładnie odpowiedzieć, mam im wysłać PS'a do analizy i wtedy mi odpowiedzą na 100%
Trochę mix z tym całym zakupem.
Kupiłem na Allegro, paczka przyszła z UK ale sam program jest made in USA.
Póki co sprzedający sie nie odzywa. Chyba wyślę do Adobe jak prosili. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wojteksw
05-12-2010, 22:22
Zapytaj w Adobe, czy po analizie zwrócą Tobie program, bo jeśli nie, to jak odzyskasz pieniądze.

marszull
05-12-2010, 23:17
Jak na allegro to bedziesz musial zlozyc doniesienie o przestepstwie, jak chcesz odzyskac kase.
Chyba ze sprzedawca sie poczuje i odda Ci kase. Niestety allegro jest o wiele gorsze w takich wypadkach od ebay.

freefly
05-12-2010, 23:51
Zapytaj w Adobe, czy po analizie zwrócą Tobie program, bo jeśli nie, to jak odzyskasz pieniądze.

Producent oprogramowania nie musi zwracać "podróbek" swoich produktów.
Zgodnie z ● Art. 1 i 7 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych (Dz.Urz. UE L z
2009 r. nr 111, poz. 16) takie kopie podlegają konfiskacie w całej UE.

jackrabbit
06-12-2010, 00:01
zaloz mu sprawe na paypalu i odzyskasz kase w 5 minut zapewne

Wojteksw
06-12-2010, 10:12
Producent oprogramowania nie musi zwracać "podróbek" swoich produktów.
Zgodnie z ● Art. 1 i 7 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych (Dz.Urz. UE L z
2009 r. nr 111, poz. 16) takie kopie podlegają konfiskacie w całej UE.

Nie chciałem dobijać kupującego, ale niestety tak jest.

MirekM
06-12-2010, 10:24
O ile pamiętam , to już kiedyś roztrząsano sprawę legalności urzytkowania PSa przeznaczonego na rynek USA w UE z wynikiem negatywnym . Sprawdź warunki umowy .

de Fresz
06-12-2010, 11:24
zaloz mu sprawe na paypalu i odzyskasz kase w 5 minut zapewne

Następny. Pomijając fakt, że podobna rada padła już fefnaście razy w tym wątku, czy mógłbyś wskazać palcem gdzie Raulo napisał, że płacił PayPalem?
Co do wysyłki do Adobe - na razie bym nie radził, próbuj Raulo najpierw odzyskać kasę od sprzedawcy na własną rękę (na co, nie oszukujmy się, masz marne szanse).

jackrabbit
06-12-2010, 11:27
Następny. Pomijając fakt, że podobna rada padła już fefnaście razy w tym wątku, czy mógłbyś wskazać palcem gdzie Raulo napisał, że płacił PayPalem?

napisal ze kupil z za granicy wiec skojarzenie sie samo nasunelo, domyslam sie ze czeku nie wysylal ani pieniedzy w kopercie, ty moze tak robisz ;)

marszull
06-12-2010, 11:39
proponuje doczytac watek w ktorym sie wypowiadasz ;)
napisal ze kupil na allegro, a z tego co wiem allegro nie korzysta z paypal

Gio
06-12-2010, 12:07
Witam
Jak wiemy oprogramowanie nie jest tanie i po licytacji udało mi się kupić w korzystnej cenie w/w oprogramowanie.
Paczka przyszła z UK o czym wiedziałem.

Jaka bardzo była 'korzystna' ta cena? Bo współczuję Ci szczerze, ale jak czytam to co napisałeś to według mnie sprawiłeś sobie w prezencie kłopot na własne życzenie. Soft Adobe to nie jest chiński uchwyt do lampy, który w jednym podszanghajskim garażu wyprodukują za 5 dolarów, a w garażu obok za dolarów 3. Łapanie się na szczególne okazje w przypadku produktu, który ma cenę prawie taką samą na całym świecie (z różnicami w sposobie licencjonowania ewentualnie) jest - eufemizm - mocno nierozsądne...

de Fresz
06-12-2010, 13:24
Ale wiesz - CS4 pudełkowy, poprzednia wersja, komuś się gdzieś ostał na półce (pal sześć że powinen się kwalifikować na darmowy apgrejd), atrakcyjna cena może niby być uzasadniona. W każdym razie taka sytuacja ma jakieś znamiona prawdopodobieństwa.

Gio
06-12-2010, 14:43
Może i tak. Ja przykładam do tego swoja miarę, według której im większa okazja tym bardziej staram się transakcji dokonać nie na odległość. I to dużą odległość....

freefly
06-12-2010, 14:59
Wytropiłem chyba naciągacza.

p9yIpKVnZOQ

sebas
06-12-2010, 15:32
Przegładnąłem sobie z ciekawości zakończone aukcje Allegro z "okazyjnymi" ofertami kupna Photoshopa. To jest ich trochę. CS3 EXT ENG można już było kupić od 300-400 zł, wersję CS4 EXT za ponad 500 i 900. Większość z tych Allegrowiczów oferuje wysyłkę z Wilekiej Brytanii i co ciekawe pomimo sprzedarzy nie mają jak na razie negatywnych opinii. Albo sprzedają jednak legalne oprogramowanie, albo potencjalni kupujący nie zdają sobie sprawy, że kupili pirata.

Czornyj
06-12-2010, 16:03
Bo zwykle taki Photoshop jest już skrakowany i "aktywuje" się bezproblemowo. Jest to drugi po Windowsach najczęściej podrabiany program.

zorg76
08-12-2010, 15:45
Wszystko to wygląda na oszustwo. Tylko żeby tego dowieść, trzeba najpierw stwierdzić, że kopia faktycznie jest piracka. Można to zrobić na 2 sposoby:
1. Wysłać do Adobe, stwierdzą i sprawa jasna, wystarczy tylko potem udać się do najbliższego Komisariatu i złożyć stosowne zawiadomienie.
2. Udać się do najbliższego Komisariatu dysponując wiedzą jaką kolega Raulo ma na chwilę obecną i ustalenie czy kopia jest piracka pozostawić Policji. Ważne jest w tym przypadku to, że firma Adobe już stwierdziła to na 99%.
Tak po ludzku, to jak się sprzedający nie odzywa, to sprawa legalności jest raczej jasna...

Gio
08-12-2010, 15:59
Zorq, czy Ty byłeś kiedyś w polskim komisariacie zgłaszać sprawę jako pokrzywdzony? Bo mam wrażenie że jeśli Raulo udałby się tam z takim problemem, to wzbudziłby nieskrywany rechot szanownych funkcjonariuszy...

zorg76
08-12-2010, 16:01
Akurat mam w tej kwestii doświadczenie niestety...

Gio
08-12-2010, 17:10
Ja też mam i to w sprawie wydawałoby się znacznie poważniejszej i z naszego podwórka, po której popadłem w głębokie załamanie nad zaangażowaniem i możliwościami polskiej policji. Dlatego sprawa zakupu softu gdzieś za górami, lasami i morzami zrzucona na barki najbliższego komisariatu to byłaby konkretna strata czasu bez żadnego efektu.

Robert_P
08-12-2010, 17:16
Dla przestrogi prosimy o podanie danych kolesia z allegro o ile pirat okaże się na 100% piracki :)

tomwidlak
08-12-2010, 17:21
Ja też mam i to w sprawie wydawałoby się znacznie poważniejszej i z naszego podwórka, po której popadłem w głębokie załamanie nad zaangażowaniem i możliwościami polskiej policji. Dlatego sprawa zakupu softu gdzieś za górami, lasami i morzami zrzucona na barki najbliższego komisariatu to byłaby konkretna strata czasu bez żadnego efektu.

Z tego co pamietam jesli transakcja przekracza 500zl. policja musi wszczac postepowanie, a jaki ono bedzie mialo efekt nie ma w sumie dla kupujacego znaczenia bo wszystko co potrzebuje do tego aby ALLEGRO zwrocilo pieniadze to pismo z policji o wszczeciu postepowania.

Ja bym wpierw napisal do goscia list polecony na adres ktory podal w Allegro o tym ze aby odzyskac pieniqadze z Allegro musze zglosic sprawe oszusta na Policji i dac mu wybor, zwrot kasy albo policja i ubieganie sie o zwrot z Allegro.

wiecej tu np. - http://peb.pl/scena-internetowa/441347-allegro-pok-program-ochrony-kupujacych-ile.html

Photoartbox
08-12-2010, 17:33
dac mu wybor, zwrot kasy albo policja

To szantaz i ukrywanie przestepstwa, na to tez sa §-y

Krzychu_Z
08-12-2010, 19:52
O ile pamiętam , to już kiedyś roztrząsano sprawę legalności urzytkowania PSa przeznaczonego na rynek USA w UE z wynikiem negatywnym . Sprawdź warunki umowy .

Bzdura - ja kupiłem na Amazonie CS4 i z powodzeniem go w Polsce używałem, zarejestrował się bez najmniejszych problemów a w umowie (co jest chyba dość oczywiste) nic na ten temat nie ma.

jurekb
08-12-2010, 20:48
Bzdura - ja kupiłem na Amazonie CS4 i z powodzeniem go w Polsce używałem, zarejestrował się bez najmniejszych problemów a w umowie (co jest chyba dość oczywiste) nic na ten temat nie ma.

Ciekawe. Czytałeś dokładnie licencję. Może się i zarejestrował ale może też istnieć sprzeczność z licencją.
Z tego co wiem to to adobe bardzo nie lubi Europy, szczególnie tzw wschodniej.

Raulo
08-12-2010, 22:02
Widzę, że rozgorzała dyskusja w temacie. Mimo bólu cieszę się, bo może uchroni ona innych potencjalnych naiwniaków takich jak ja.
Ale do rzeczy.
Dziś rozmawiałem telefonicznie z konsultantem Adobe na obszar UE.
Dał mi jasno do zrozumienia, ze posiadam pirata. Ocenił to po moim opisie pudełka i całej reszty. Stwierdził, że nie musze już przysyłać mu oprogramowania, wiedza jaką mu przekazałem wystarczyła do tego aby uznać produkt za nielegalny.
I tak :
Mój CD-Key nigdy nie wyszedł z Adobe, to po pierwsze. Ale nawet gdyby była to sztuka legalnie kupiona w USA to i tak byłbym piratem, ponieważ na pudełku nie ma napisane (a powinno) że program jest dopuszczony do obrotu w UE. Jeśli w USA to nie mam prawa używać tego programu legalnie. Czyli jak ktoś kupi sobie np na Amazonie wersje USA to jest piratem (to jest fakt niestety). Jest od tego wyjątek.
Wyjątek polega na tym, ze posiadając taki soft zakupiony w USA z prawem do dystrybucji tylko na terenie USA, posiadamy go legalnie jeśli udokumentujemy, że jakiś czas rezydowaliśmy w USA i tam kupiliśmy program na włąsny użytek. Mówimy o rezydowaniu bynajmniej nie jednodniowym a przynajmniej miesiącu. Nie ma to być wycieczka a zameldowanie i praca.

Wracając do samego oprogramowania i Allegro. Sprzedający ma czas do piątku, jeśli nie zwróci kasy zgłaszam sprawę na policję. Dla informacji zainteresowanych :
w tym wątku padła już aukcja na której kupiłem felerne oprogramowanie za cenę ponad 900 PLN.

jurekb
08-12-2010, 22:19
Ale nawet gdyby była to sztuka legalnie kupiona w USA to i tak byłbym piratem, ponieważ na pudełku nie ma napisane (a powinno) że program jest dopuszczony do obrotu w UE. Jeśli w USA to nie mam prawa używać tego programu legalnie. Czyli jak ktoś kupi sobie np na Amazonie wersje USA to jest piratem (to jest fakt niestety).
To jest właśnie Ameryka.
To jest jeden z tych tematów, których nie mogę zrozumieć. W US sprzedajemy soft za 100US$ a w UE za 400US$.
Potem lobbują żeby tępić piractwo.
Złodziejstwo w świetle prawa.

zorg76
08-12-2010, 23:07
Z tego co pamietam jesli transakcja przekracza 500zl. policja musi wszczac postepowanie, a jaki ono bedzie mialo efekt nie ma w sumie dla kupujacego znaczenia bo wszystko co potrzebuje do tego aby ALLEGRO zwrocilo pieniadze to pismo z policji o wszczeciu postepowania.

Ja bym wpierw napisal do goscia list polecony na adres ktory podal w Allegro o tym ze aby odzyskac pieniqadze z Allegro musze zglosic sprawe oszusta na Policji i dac mu wybor, zwrot kasy albo policja i ubieganie sie o zwrot z Allegro.

wiecej tu np. - http://peb.pl/scena-internetowa/441347-allegro-pok-program-ochrony-kupujacych-ile.html

Kwota w przypadku przestępstwa z art 286 kk nie ma żadnego znaczenia, oszustwo nawet na złotówkę jest oszustwem i bardzo dobrze.