PDA

Zobacz pełną wersję : Ramki do slajdów

marekon
08-01-2007, 17:16
Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.

Jacek_Z
08-01-2007, 23:01
jest standart wymiarów zewnetrznych. Ale nie grubosci. Zachodnie ramki (Hama, Rowi i inne) są wąskie. Często wpadały do Diapola i Krokusa do środka i trzeba rozkręcać rzutnik. Lepiej kup grube ramki. Dawniej takie robił Foton w Bydgoszczy, potem przejeła to inna firma, mozna chyba jeszcze je gdzieś dostać.
Laby pewnie będa pakowły w lepsze ramki - to znaczy w cieńsze niestety. Te fotonowskie sa tańsze. Niestety czasami sie same otwierają.
Bywają droższe ramki z szybkami (slajd nie wygnie sie od ciepła zarówki), a ponieważ moga one dawać tęczowe obwódki to są (jeszcze droższe) z szybkami tzw antynewtonowskimi.
bywają też ramki z szybka tylko z jednej strony.
Ramki z szybkami są grubsze - co dla ciebie moze być istotne.

MzMarcin
09-01-2007, 02:28
Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.
Na allegro poszukaj tych Fotona co to o nich Jacek pisał wcześniej...

MzMarcin
09-01-2007, 02:30
Aha co do sklepów to www.czarnobiałe.pl (http://www.czarnobiałe.pl) Rzeczy mają drogie, ale ramki czasami tak kupuję... Ahaaa w rosmannie można wywołać z ramkami, ale to komletnie nie opłacalne...

pAtRyK
12-01-2007, 16:54
czy każdy rodzaj ramki będzie pasował do każdego rzutnika? jak jest z magazynkami do rzutników? czy każdy magazynek da się zainstalować w każdym rzutniku? pytania mogą Wam się wydać banalne ale nie mam o tym pojęcia zielonego a mam trochę slajdów, które leżą wywołane ale nie mam sprzętu, żeby je obejrzeć, dlatego myślę o rzutniku. tylko że mam w głowie mętlik, bo słyszę o różnych systemach ramek/magazynków/rzutników i nie wiem jak to jest z ich wzajemną kompatybilnością i jak to wygląda cenowo.

Jacek_Z
12-01-2007, 17:30
nie ma takiej pełnej kompatybilosci
rzutniki akceptują określone magazynki (na szczęcie przeważnie kilka typów)
do konkretnych magazynków pasują określone ramki (ze względu na ich grubość lub na prowadnice - niektóre systemy sa takie, że dzięki opowiedniej prowadnicy w magazynku i wycięciu w ramce slajdy się nie wysypują nawet jak odwrócisz magazynek do góry nogami.

pAtRyK
12-01-2007, 18:04
więc czym kierować się przy wyborze systemu ramek? oczywiście jak ktoś ma już jakiś rzutnik albo np. magazynki i ramki, to pozostałe elementy dokupi w oparciu o te części zestawu, które już posiada. ale jeśli jedyne co mam to kilka naświetlonych i wywołanych slajdów i nic poz tym, jak wybrać i co???

Jacek_Z
12-01-2007, 18:17
1. już nie jestem w temacie, nie wiem co jest teraz na rynku. Ale pewnie ten rynek wymiera - jak cały analog.
2. zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...

pAtRyK
12-01-2007, 19:08
zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...

imho to w ogóle nieopłacalna opcja. rzutnik cyfrowy kosztuje kupe kasy. to już lepiej kupić cyfrową lustrzankę i mieć foty od razu w wersji elektronicznej, bez zabawy w skanowanie. skanowanie slajdów to znowu potężny wydatek a jakość fatalna. zrobiłem w wakacje ostatnie dwie rolki slajdu, reszta negatwy i skan ze sladju wygląda tragicznie. w ogóle nie jest wart pieniędzy jakie trzeba w to włożyć. zeskanowanie kilku(nastu) rolek slajdu to koszt taki, że można się zaopatrzyć pewnie w uzywany rzutnik i jakiś ekran. potem koszty już nie byłyby tak znaczne - jedynie co, to wywołanie slajdu i jakieś ramki. a może po prostu zostać przy negatywach, które skanują się o wiele lepiej, są bardziej uniwersalne i tańsze...

marekon
12-01-2007, 19:12
,,Nie wszystek umarł,,slajd :)
Właśnie co prawda dostałem rzutnik Diapol,kupiłem ekran za grosze,trochę ramek i magazynków.
Wieczorem załączyłem rzutnik,slajdy z wakacji.Wróciły wspomnienia,miła atmosfera.Może i lepiej na ekranie monitora,ale jest w tym jakiś czar.Same przygotowania do prezentacji to ekscytujące zajęcie.Na zimowe wieczory w sam raz.Nie wyrzucajcie analogów,róbcie slajdy to naprawdę wspaniała sprawa.Może i drogo,ale zawsze pozostaje skan i z tym można już zrobić więcej.Czy zawsze ma być łatwo i tanio.

pAtRyK
13-01-2007, 14:08
jaki jest orientacyjnie koszt takiego zestawu, tzn. ekran + rzutnik + ew. jakieś magazynki i trochę ramek? i czym kierować się przy wyborze systemu, bo o ile wiem rodzajów ramek jest sporo - z szybką, bez szybki, grubsze, cieńsze? jak to wygląda?

marekon
13-01-2007, 15:03
Rozrzut cenowy jest dość duży jeśli chodzi o rzutniki od kilkudziesięciu do kilkaset złotych.Magazynki w cenie ok 5 zł,ramki ok. 20 gr.Ekrany są też dostępne używane w cenie kilkudziesięciu złotych.Co jeszcze- dochodzi zakup materiału (slajd) tu już drożej niż negatyw.Wywołanie i najlepiej jeszcze zeskanowanie.Może się przydać jeszcze przeglądarka koszt ok. 20 zł.Na początku trochę trzeba wydać póżniej to już porównywalnie z obróbką tradycyjnego negatywu.Zasadniczy plus masz skan.Wszystko do dostania na Alledrogo,zainteresowanie jest dość duże jak na ,,umierający,, slajd.No i jakość nie podlegająca kmentarzowi.Jednak trudniej zrobić dobry slajd,więcej odrzutów.Ale te które wyjdą,sama przjemność glądania.

pAtRyK
13-01-2007, 17:47
a jak jest z jakością tych najtańszych rzutników? tzn. czy w ogóle warto kupować jakieś cudo za kilkadziesiąt złotych, czy lepiej wykazać cierpliwość, dozbierać, i kupić coś za kilkaset zł? co do przyjemności oglądania to oczywiście się zgadzam - jest super. pewnie trzeba się w końcu zmobilizować, kupić i cieszyć się pięknymi fotkami na dużym ekranie. miodzio. natomiast skanowanie slajdów mnie nie przekonuje jakoś. te, które mam są po prostu tragiczne. nie wiem czy spartolili w labie, czy slajd tak ma, że kiepsko wygląda zeskanowany

marekon
13-01-2007, 19:30
Za jakość wyświetlanych slajdów odpowiada optyka i rodzaj ekranu.Jak mi się wydaje tzw.perlisty powinien być lepszy,ale nie mam w tym temacie zbyt rozległej wiedzy.Trudno coś mi tu doradzać ale chyba wystarczą polskie rzutniki.Może inne są lepsze ,ale z kolei droższe.Więc trzeba tu wybrać i nie ma chyba co przesadzać.Jeśli robisz to dla siebie to zapewne efekt cię zadowoli.

Jacek_Z
13-01-2007, 20:38
slajdów nie skanuje sie w labie. Nic dziwnego, że cię ta jakość nie zadowala.
Mozna kupić sobie skaner do małego obrazka za nieco ponad 1 tys. Dawanie na skan bębnowy to droga sprawa. Trzeba sobie przekalkulować. Nie trzeba skanowac 36 zjęć z rolki filmu, a te najlepsze. To wtedy nie wyjdzie już jakoś szokująco drogo.