Zobacz pełną wersję : Ramki do slajdów
Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.
jest standart wymiarów zewnetrznych. Ale nie grubosci. Zachodnie ramki (Hama, Rowi i inne) są wąskie. Często wpadały do Diapola i Krokusa do środka i trzeba rozkręcać rzutnik. Lepiej kup grube ramki. Dawniej takie robił Foton w Bydgoszczy, potem przejeła to inna firma, mozna chyba jeszcze je gdzieś dostać.
Laby pewnie będa pakowły w lepsze ramki - to znaczy w cieńsze niestety. Te fotonowskie sa tańsze. Niestety czasami sie same otwierają.
Bywają droższe ramki z szybkami (slajd nie wygnie sie od ciepła zarówki), a ponieważ moga one dawać tęczowe obwódki to są (jeszcze droższe) z szybkami tzw antynewtonowskimi.
bywają też ramki z szybka tylko z jednej strony.
Ramki z szybkami są grubsze - co dla ciebie moze być istotne.
MzMarcin
09-01-2007, 02:28
Gdzie kupić ramki do slajdów do rzutnika Diapol.Są jakieś różnice systemowe do różnych rodzajów rzutników,czy jest to standart.Jak najlepiej zadbać o slajdy aby się nie niszczyły.I jeszcze jedno czy są jakies laby które wywołują i pakują w ramki slajdy najlepiej wysyłkowo.Dzięki za odpowiedzi.
Na allegro poszukaj tych Fotona co to o nich Jacek pisał wcześniej...
MzMarcin
09-01-2007, 02:30
Aha co do sklepów to www.czarnobiałe.pl (http://www.czarnobiałe.pl) Rzeczy mają drogie, ale ramki czasami tak kupuję... Ahaaa w rosmannie można wywołać z ramkami, ale to komletnie nie opłacalne...
czy każdy rodzaj ramki będzie pasował do każdego rzutnika? jak jest z magazynkami do rzutników? czy każdy magazynek da się zainstalować w każdym rzutniku? pytania mogą Wam się wydać banalne ale nie mam o tym pojęcia zielonego a mam trochę slajdów, które leżą wywołane ale nie mam sprzętu, żeby je obejrzeć, dlatego myślę o rzutniku. tylko że mam w głowie mętlik, bo słyszę o różnych systemach ramek/magazynków/rzutników i nie wiem jak to jest z ich wzajemną kompatybilnością i jak to wygląda cenowo.
nie ma takiej pełnej kompatybilosci
rzutniki akceptują określone magazynki (na szczęcie przeważnie kilka typów)
do konkretnych magazynków pasują określone ramki (ze względu na ich grubość lub na prowadnice - niektóre systemy sa takie, że dzięki opowiedniej prowadnicy w magazynku i wycięciu w ramce slajdy się nie wysypują nawet jak odwrócisz magazynek do góry nogami.
więc czym kierować się przy wyborze systemu ramek? oczywiście jak ktoś ma już jakiś rzutnik albo np. magazynki i ramki, to pozostałe elementy dokupi w oparciu o te części zestawu, które już posiada. ale jeśli jedyne co mam to kilka naświetlonych i wywołanych slajdów i nic poz tym, jak wybrać i co???
1. już nie jestem w temacie, nie wiem co jest teraz na rynku. Ale pewnie ten rynek wymiera - jak cały analog.
2. zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...
zeskanuj slajdy i daj sobie spokój, jak masz kilkanascie rolek. Cyfrowe pliki mozna rzucać cyfrowymi rzutnikami. To nie to, ale...
imho to w ogóle nieopłacalna opcja. rzutnik cyfrowy kosztuje kupe kasy. to już lepiej kupić cyfrową lustrzankę i mieć foty od razu w wersji elektronicznej, bez zabawy w skanowanie. skanowanie slajdów to znowu potężny wydatek a jakość fatalna. zrobiłem w wakacje ostatnie dwie rolki slajdu, reszta negatwy i skan ze sladju wygląda tragicznie. w ogóle nie jest wart pieniędzy jakie trzeba w to włożyć. zeskanowanie kilku(nastu) rolek slajdu to koszt taki, że można się zaopatrzyć pewnie w uzywany rzutnik i jakiś ekran. potem koszty już nie byłyby tak znaczne - jedynie co, to wywołanie slajdu i jakieś ramki. a może po prostu zostać przy negatywach, które skanują się o wiele lepiej, są bardziej uniwersalne i tańsze...
,,Nie wszystek umarł,,slajd :)
Właśnie co prawda dostałem rzutnik Diapol,kupiłem ekran za grosze,trochę ramek i magazynków.
Wieczorem załączyłem rzutnik,slajdy z wakacji.Wróciły wspomnienia,miła atmosfera.Może i lepiej na ekranie monitora,ale jest w tym jakiś czar.Same przygotowania do prezentacji to ekscytujące zajęcie.Na zimowe wieczory w sam raz.Nie wyrzucajcie analogów,róbcie slajdy to naprawdę wspaniała sprawa.Może i drogo,ale zawsze pozostaje skan i z tym można już zrobić więcej.Czy zawsze ma być łatwo i tanio.
jaki jest orientacyjnie koszt takiego zestawu, tzn. ekran + rzutnik + ew. jakieś magazynki i trochę ramek? i czym kierować się przy wyborze systemu, bo o ile wiem rodzajów ramek jest sporo - z szybką, bez szybki, grubsze, cieńsze? jak to wygląda?
Rozrzut cenowy jest dość duży jeśli chodzi o rzutniki od kilkudziesięciu do kilkaset złotych.Magazynki w cenie ok 5 zł,ramki ok. 20 gr.Ekrany są też dostępne używane w cenie kilkudziesięciu złotych.Co jeszcze- dochodzi zakup materiału (slajd) tu już drożej niż negatyw.Wywołanie i najlepiej jeszcze zeskanowanie.Może się przydać jeszcze przeglądarka koszt ok. 20 zł.Na początku trochę trzeba wydać póżniej to już porównywalnie z obróbką tradycyjnego negatywu.Zasadniczy plus masz skan.Wszystko do dostania na Alledrogo,zainteresowanie jest dość duże jak na ,,umierający,, slajd.No i jakość nie podlegająca kmentarzowi.Jednak trudniej zrobić dobry slajd,więcej odrzutów.Ale te które wyjdą,sama przjemność glądania.
a jak jest z jakością tych najtańszych rzutników? tzn. czy w ogóle warto kupować jakieś cudo za kilkadziesiąt złotych, czy lepiej wykazać cierpliwość, dozbierać, i kupić coś za kilkaset zł? co do przyjemności oglądania to oczywiście się zgadzam - jest super. pewnie trzeba się w końcu zmobilizować, kupić i cieszyć się pięknymi fotkami na dużym ekranie. miodzio. natomiast skanowanie slajdów mnie nie przekonuje jakoś. te, które mam są po prostu tragiczne. nie wiem czy spartolili w labie, czy slajd tak ma, że kiepsko wygląda zeskanowany
Za jakość wyświetlanych slajdów odpowiada optyka i rodzaj ekranu.Jak mi się wydaje tzw.perlisty powinien być lepszy,ale nie mam w tym temacie zbyt rozległej wiedzy.Trudno coś mi tu doradzać ale chyba wystarczą polskie rzutniki.Może inne są lepsze ,ale z kolei droższe.Więc trzeba tu wybrać i nie ma chyba co przesadzać.Jeśli robisz to dla siebie to zapewne efekt cię zadowoli.
slajdów nie skanuje sie w labie. Nic dziwnego, że cię ta jakość nie zadowala.
Mozna kupić sobie skaner do małego obrazka za nieco ponad 1 tys. Dawanie na skan bębnowy to droga sprawa. Trzeba sobie przekalkulować. Nie trzeba skanowac 36 zjęć z rolki filmu, a te najlepsze. To wtedy nie wyjdzie już jakoś szokująco drogo.