PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanko d40 czy.....

moulder
08-01-2007, 10:44
Znowu być albo nie byc czyli nikon d40 czy Pentax ist DL2 +18-55 +50-200 ?

Wiem że forum jest tylko o nikonie ale... Szukam maszynki dobrej jakościowo, Pentax też jest japoński i do tego w takiej cenie z 2 szkłami!!! Porównując d40 to ma chociażby wiecej pól autofokusa. Pytanie kieruję do speców, prosze napiszcie w co warto zainwestować, nie biorę pod uwagę d50 i d70s powód cena i wielkość, pozdrawiam

Pawel Pawlak
08-01-2007, 10:58
przy tego typu konstrukcjach nie sugerowałbym się pierdołami typu "ilość pól AF"

moulder
08-01-2007, 11:05
please nie rugajcie mnie tylko poradźcie.....

Brachson
08-01-2007, 11:13
wątków w tym temacie powstało circa: 40 więc nic nowego nie wymyślimy tutaj...

Pamiętaj że piszesz na forum NIKONA, ale i tak polece D40 - nie mam, duzo czytałem o tym aparaciku i jest to bardzo udane maleństwo - dla mnie to raczej małpka taka - ale jednak lustro...jeśli cena gra dużą role i chcesz lustro to bierz D40 (chociaż dołożysz 300zł i masz już półprofesjonalne D70s) - Twoja wola :)

powodzenia!

moulder
08-01-2007, 11:23
2100 mamy pentaxa porównywalnego z d40 wraz z dwoma obeiktywami dlatego zapytałem sie na forum tutaj czy polecacie tego pentaxa może ktoś miał z nim doświadczenia, oto link do jego parametrów
http://www.allegro.pl/item154877406_pentax_ist_dl2_18_55_50_200_nowy_kat owice_krakow.html

Brachson
08-01-2007, 11:51
to może lepiej będzie zapytać na forum pentaxa jak się sprawuje, tam będziesz miał większe szanse na znalezienie użytkownika tego Pentaxa...

GTM
08-01-2007, 17:14
Ze specyfikacji raczej niczego sie nie dowiesz bo w teorii obie puszki sa bardzo podobne ;) moim zdaniem lepszy jest jednak d40 ale z drugiej strony w pentaxie dostajesz jakby 2 obiektyw gratis ;) nikkor 55-200 kosztuje jednak te 600zl. W pentaxie raczej na bank bedzie wolniejszy af dodatkowo te pentaxowe kolorki ;) wyraznie inne niz u nikona czy canona. Ciezko cos wiecej powiedziec o tym modelu bo nie znalazlem zadnej recenzji tego sprzetu a jedynie pare sampli. Natomiast jesli chodzi o nikona to na necie moznesz juz naprawde sporo o nim przeczytac dodatkowo ma juz go pare osob (w tym ja) i raczej nie slyszalem zeby ktos byl niezadowolony.

TJD
08-01-2007, 19:06
Pentaxa nie znam, a co do D40 to stanowcze NIE. Co to za lustrzanka, do której nie pasują obiektywy?

fotoamator
08-01-2007, 19:29
ale pod wzgledem szumow i jakosci obrazu jest naprawde bardzo dobrze. zadziwiajaco dobrze, ale coz sie dziwic, nowy produkt.

noktoto
08-01-2007, 19:51
TJD nie wprowadzaj kolegi w błąd. Starsze obiektywy pasują do D40, tylko AF nie działa. Skoro mulder napisał, że jest laikiem to raczej nie ma kolekcji szkieł bez własnego napędu. Gdy bym sam był w takiej sytuacji brał bym D40. Na początek 18-55 wystarczy. Z czasem można go wymienić go na 18-70, dokupić 70-300VR itd itp, a obiektywów AF-S (i HSM) będzie coraz więcej na rynku wtórnym. Jedyne czego żal to tanie stałki, ale nie każdy z nich korzysta.

TJD
08-01-2007, 19:53
Może, ale co komu po szumach jak obiektyw jest wątpliwej jakośći ..a lepszego za rozsądne pieniądze nie kupisz, bo, póki co, te z SWM kosztują chore pieniądze.

Pawel Pawlak
08-01-2007, 20:27
Może, ale co komu po szumach jak obiektyw jest wątpliwej jakośći ..a lepszego za rozsądne pieniądze nie kupisz, bo, póki co, te z SWM kosztują chore pieniądze.

Nie przesadzajmy... AFS18-70 ani AFS70-300VR nie kosztują majątku. podobnie (biorąc pod uwagę zakes ogniskowych) 18-200VR. Dla amatora (nawet zaawansowanego) moga być wystarczającą szklarnią. Wiem że nie mozna bawić się GO itp. Ale może minąć troszkę czasu zanim zacznie to przeszkadzać... A wtedy na pewno znajdzie się rozwiązanie tego "problemu" ;)

noktoto
08-01-2007, 21:35
Dokładnie. W Pentaxie o SWM można zapomnieć, a solidne szkła też swoje kosztują.

TJD
08-01-2007, 21:54
Tylko w Pentaxie wszystkie szkła działają, a w tym Nikonie tylko niektóre. Ot różnica. A powiedzcie mi, jaki obiektyw za ludzkie pieniądze nadaje się dobrze do portretów i współpracuje z D40?

noktoto
08-01-2007, 21:59
W D40 też działają tyle że bez AF!!! Do portretu MF to nie problem (o makro już nie wspominając). Natomiast jeśli ktoś nie jest bardzo wymagający to 18-70 czy nawet 18-55 do pstrykania fotek rodzinie czy koleżance wystarczy. Zresztą wątek dotyczy konkretnych, kitowych obiektywów (AF-S w przypadku D40).

TJD
08-01-2007, 22:18
W Zenicie też działa MF ;)
A tak serio - chyba nie po to ładujesz kasę w sprzęt AF, żeby mieć MF.

Zbigniew
08-01-2007, 22:20
Nie chodzi o to czy MF czy AF, ale o pomiar światła, który w Pentaksie masz z każdym rodzajem obiektywu. Ja sam przez długi czas czaiłem się na K10D i w końcu wróciłem do Nikona D80. Powody ? K10D to super puszka, ale, tak jak cały sprzęt Pentaksa w PL - zawodzi dystrybucja, gdyż Apollo Electronics ma, delikatnie mówiąc, nasz rynek w poważaniu. Poza tym do Nikona masz szklarnię niezależnych producentów, a w Pentaksie tego jak na lekarstwo (wiem, że są Sigmy i inne na bagnet K ale znacznie, znacznie mniej niż dla Nikona). Kolejne argumenty za zółtą firmą ? Szybki AF - chwilowo w Pentaksie wszystko jest na śrubokręt, a szklarnia z SWM będzie wiosną i chyba w cenie eLek. Porównywałem AF na K10D i jest dla mnie wystarczający, ale isty i inne modele mają znacznie wolniejszy, nie ma co porównywać do Nikona. Na duży i niezaprzeczalny plus Pentaksa - szejk ridakszyn. W Nikonie nie będziesz miał stabilizowanej stałki MF 50/1.4 za < 300 zł :)

Nie wiem czy pomogłem, bo zacząłem pisać sobie luźne przemyślenia, ale wierz mi, że czaiłem się (po Nikonie) przez dwa miesiące na Pentaksa i, gdy już się pojawił, pojechałem do Hesji po D80 :)

Jeszcze jedno - weź przy wyborze systemu pod uwagę CAŁĄ szklarnię (nie tylko 18-70 i 70-300, ale jakieś ambitniejsze rzeczy), bo po roku ich zapragniesz. Poza tym lampki i inne graty - to też taniej w Nikonie.

noktoto
08-01-2007, 22:26
I z tego co się orientuje to na DL2 SWM działać nie będą (może MF). Ale nie jestem pewien. Na forum Pentaxa pewnie będą wiedzieli ;)

rotor
08-01-2007, 22:30
Pentax ma ISO3200, podnoszenie lustra, tradycyjnie można się spodziewac lepszego pomiaru matrycowego, stary manualny obiektyw będzie miał pomiar światła z nową puszką-to tak na szybko dostrzeżone zalety Pentaxa

TJD
08-01-2007, 22:46
D40 to, w mojej opinii, najgorsza aktualnie produkowana/sprzedawana lustrzanka cyfrowa na świecie.

Jedyny atut jej zwolenników to ponoć niskie szumy. Niestety na tym się kończy - resztę bierze konkurencja (atuty Pentaxa - patrz post wyżej).

noktoto
08-01-2007, 22:47
D40 też ma ISO3200, podnoszenie lustra laikowi raczej nie jest potrzebne, przewaga jednego pomiaru matrycowego nad drugim to dyskusyjna sprawa.

noktoto
08-01-2007, 22:59
D40 to, w mojej opinii, najgorsza aktualnie produkowana/sprzedawana lustrzanka cyfrowa na świecie.

Jedyny atut jej zwolenników to ponoć niskie szumy. Niestety na tym się kończy - resztę bierze konkurencja (atuty Pentaxa - patrz post wyżej).

Tak, D40 ma też tragiczny wyświetlacz, nie daje się obsługiwać bez specjalnego szkolenia (rocznego) i w ogóle to nie chce działać.

Wszystko zależy od oczekiwań klienta. I coś mi się wydaje, że Nikon znajdzie wielu chętnych na D40 (podobnie jak to miało miejsce z np. D50). Jako prosta lustrzanka będąca zamiennikiem droższych kompaktów bije na głowę konkurencje - jako jedyna oferuje SWM w połączeniu z dużym wyświetlaczem za takie pieniądze (a ludzie szukający czegoś zamiast kompaktów raczej tego potrzebują, a nie możliwości podpięcia szkieł których nie mają).

Zbigniew
08-01-2007, 23:04
Mnie przy D40 trochę słabi brak śrubokręta, bo skoro mówimy o taniej lustrzance, to pewnie 18-55 do niej (jako tani obiektyw). Niemniej tani jest też np. 50/1.8, ale można z D40 na nim tylko jechać w manualu, co jest słabe. Nikon IMO się tutaj nie popisał.

TJD
08-01-2007, 23:15
Tak, D40 ma też tragiczny wyświetlacz, nie daje się obsługiwać bez specjalnego szkolenia (rocznego) i w ogóle to nie chce działać.

Zupełnie jak z kobietą o samochodach... ma być czerwony i już!

noktoto
08-01-2007, 23:17
możesz jaśniej?

TJD
08-01-2007, 23:22
LCD w aparacie jest, IMO, parametrem równie istotnym, jak kolor samochodu. Jedno nie wpływa na zdjęcia, a drugie na jazdę. Ot, kosmetyka. Lepiej by zrobili, gdyby zamiast kastrować silnik usunęli LCD - była by przynajmniej większa funkcjonalność. Za analogów ludzie nie mieli takich problemów jak LCD....

Pawel Pawlak
08-01-2007, 23:22
Nie przeszadzaj ;) Jedni wolą automat, inni manual... Znam sporo osób którym najbardziej zalezy na dobrej jakości jpgów prosto z aparatu i to przy jak najmniejszym wkładzie swojej pracy przed naciśnięciem spustu. Uwazasz że oni nie "zasługują" na pstrykanie lustrem ?
Ludzie mają różne potrzeby,troszkę wyrozumienia... ;)

TJD
08-01-2007, 23:24
Nie przeszadzaj ;) Jedni wolą automat, inni manual...

Masz rację. Co kto woli.

noktoto
08-01-2007, 23:30
LCD w aparacie jest, IMO, parametrem równie istotnym, jak kolor samochodu. Jedno nie wpływa na zdjęcia, a drugie na jazdę. Ot, kosmetyka. Lepiej by zrobili, gdyby zamiast kastrować silnik usunęli LCD - była by przynajmniej większa funkcjonalność. Za analogów ludzie nie mieli takich problemów jak LCD....

Masz D50 (też mam) i tam LCD jes zbyt słabe, żeby wystrcząco ocenić jakość zdjecia w terenie, natomist nowe wyświetlacze 2.5 już się do tego nadają, to olbrzymie ułatwienie, no chyba że sie fotki tylko w domu pstryka lub ma notebooka ze sobą nonstop, a i wtedy nie możesz na bierząco korygować ustawień na podstwie dopiero co zrobionych zdjęć. W sprzęcie dla początkujących (D40 to chyba taki sprzęt, nie?) ma być dużo ułatwień, a nie funkcji typu podnoszenie lustra.

GTM
09-01-2007, 00:10

Ktos ci placi za te brednie? moze jestes halndlarzem i zalegaja ci stare modele w magazynie? Bo inaczej nie widze powodu zebys mial opluwac ten BARDZO DOBRY sprzet. Mam d40 i nie boli mnie ze brakuje w nim srobokreta, ty za to nie masz (pewnie nawet nie macales) tegoz aparatu a wieszasz na nim psy. Proponuje troche dystansu do sprzetu. Ja np nigdy nie mialem zamiaru kupowac stalki 50mm ktora notabene tez nie jest za darmo bo kosztuje 550zl, wole to przeznaczyc na tele. IMO 50mm to jest co najmniej dziwny zakres (w cyfrowce) ani to szeroki kat ani tele takie niewiadomo co chyba tylko do portretow (ktorych praktycznie nie robie) i dla mnie jedynym plusem tego obiektywu jest swiatlo a to za malo zebym go kupil.

Niestety nie jest to jedyny atut tego lustra ;) moglbym ci ulozyc cala liste w czym d40 jest lepszy od np d50 ale po co dolewac oliwy do ognia.
D40 i D50 to IMO bardzo podobne sprzety ktore roznia sie pewnymi rzeczami, jeden woli to drugi tamto. Wiadomo ze lepiej by bylo gdyby nikon wypuscil d60 ktory by laczyl najlepsze cechy obydwu sprzetow ale stalo sie inaczej i trzeba sie z tym pogodzic. Ja sie pogodzilem i wybralem D40 i jestem zadowolony ty wybrales D50 pewnie tey jestes zadowolony wiec w czym problem?

rotor
09-01-2007, 00:24
D40 też ma ISO3200, podnoszenie lustra laikowi raczej nie jest potrzebne, przewaga jednego pomiaru matrycowego nad drugim to dyskusyjna sprawa.

ma 3200?? to dlaczego nie wymieniaja tego np. tu http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2783&idZestaw=0
podnoszenie lustra- niepotrzebne dzisiaj, a kto wie co będzie jutro? w każdym bądź razie, lepiej miec, niż nie miec. Robienie makro ze statywu, telezoomem, czy standard zoomem przy długich czasach ze statywu-to chyba nie jest fotografia tylko dla "profi" i super wtajemniczonych?

GTM
09-01-2007, 00:32
ma 3200??

Ma ;) i na stronie ktora podales w specyfikacji tez o tym pisza
"Czułość ISO - auto, 200-1600 co 1EV, możliwość ustawienia czułości o jeden stopień wyższej od 1600"

noktoto
09-01-2007, 00:38
ma 3200?? to dlaczego nie wymieniaja tego np. tu http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2783&idZestaw=0
podnoszenie lustra- niepotrzebne dzisiaj, a kto wie co będzie jutro? w każdym bądź razie, lepiej miec, niż nie miec. Robienie makro ze statywu, telezoomem, czy standard zoomem przy długich czasach ze statywu-to chyba nie jest fotografia tylko dla "profi" i super wtajemniczonych?

ISO3200 w D40 jest w trybie HI 1 ( http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page2.asp (http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page2.asp%29) ), nie wiem dokłądnie jak to wygląda ale jest. Na zasadzie "co będzie jutro" to warto od razu w D200 albo lepiej D2Xs zainwestować. A swoją drogą podnoszenie lustra nie jest niezbędne do robienia zdjęć makro ze statywu, telezoomem itd.

Jakubas
09-01-2007, 00:54
"Fiat to chyba najgorszy produkowany na swiecie samochod.": Mozna tak powiedziec, ale rozejrzyjcie sie po ulicach - jest po prostu tani, a "taniosc" nie bierze sie bynajmniej z niczego. Brak srubokreta to problem, zwlaszcza przy lichym wizjerku. Ale nie jest zle - jasna 30 sigmy mozna kupic z HSM, albo N 105 AFS VR Macro. Tylko jak kogos interesuja takie szkla, to raczej nie do D40. Ale mozliwosc jest. I blagam, nie rozgrzebujcie znowu tematu, ktory byl juz walkowany wzdluz i wszerz... Krajst!

noktoto
09-01-2007, 01:01
No tak to jest, że kontrowersyjne rozwiązania to dobry temat do zażartych, niekończących się dysput ;)

rotor
09-01-2007, 02:04
A swoją drogą podnoszenie lustra nie jest niezbędne do robienia zdjęć makro ze statywu, telezoomem itd.

nie jest niezbędne?-pewnie, że nie :-) ale zrób ostre zdj. przy zoomie 300mm i czasie np.1/30s ze statywu-> niech będzie nawet Manfr.055Pro przy wyciągniętej max.kolumnie :-) Albo macro, w nietypowym ustawieniu statywu-a więc mało stabilnym-przy czasach 1/8,1/15,1/30s.-trudno no nie? bez dodatkowych zabiegów usztywniających cały zestaw:aparat+statyw

noktoto
09-01-2007, 02:20
Pewnie że w takich sytuacjach podnoszenie lustra jest bardzo przydatne, obawiam się jednak, że potencjalnie użytkownicy D40 niezbyt często robią takie fotki (szczególnie to makro w nietypowym ustawieniu) :P

szymony
09-01-2007, 02:35
Pewnie że w takich sytuacjach podnoszenie lustra jest bardzo przydatne, obawiam się jednak, że potencjalnie użytkownicy D40 niezbyt często robią takie fotki :P

I tu jest sedno sprawy. Żaden amator wiedzący do czego służy (D)SRL nie kupi tak pokastrowanego korpusu, bo na każdym kroku będzie go ograniczać. Kupi go natomiast cała armia pstrykaczy, która nawet nie zdaje sobie sprawy, że tam można inne szkło podpiąć. A jak się dowie, to stwierdzi że rękę trzyma w nocniku, bo to co by mu pasiło to nie ma w wersji AF-s lub jest za taką kasę, że lepiej body zmienić. Ważne że jest duży telewizor i ładnie fotki widać, bo wskazania światłomierza, a później histogram to dla niego "black magic".

Nieliczne wyjątki tylko potwierdzają regułę.

GTM
09-01-2007, 03:58
I tu jest sedno sprawy. Żaden amator wiedzący do czego służy (D)SRL nie kupi tak pokastrowanego korpusu, bo na każdym kroku będzie go ograniczać. Kupi go natomiast cała armia pstrykaczy, która nawet nie zdaje sobie sprawy, że tam można inne szkło podpiąć. A jak się dowie, to stwierdzi że rękę trzyma w nocniku, bo to co by mu pasiło to nie ma w wersji AF-s lub jest za taką kasę, że lepiej body zmienić. Ważne że jest duży telewizor i ładnie fotki widać, bo wskazania światłomierza, a później histogram to dla niego "black magic".

Nieliczne wyjątki tylko potwierdzają regułę.

Hm a to dziwne bo ja wiem ze do d40 mozna podpiac inne szla ba wiem nawet ktore beda chodzily z af a ktore nie. I w dalszym ciagu nie czuje zeby mnie cos ograniczalo. D40 jest dla poczatkujacych i ja za takowego sie uwazam, ponad to mysle ze na dzien dzisiejszy to raczej ja ograniczam sprzet a nie on mnie. Masz racje ze d40 kupi armia pstrykaczy poniewaz sam za takowego sie uwazam ;) moze jak nabiore doswiadczenia oswoje sie ze sprzetem i fotografia wciagnie mnie na serio to zrewiduje swoje poglady ale narazie d40 + dualkit = az nadto dla mnie.

PS. do czego sluzy podnoszenie lusta? :P

szymony
09-01-2007, 04:06
PS. do czego sluzy podnoszenie lusta? :P

Przeczytaj ostatnie zdanie mego poprzedniego postu :-)

Co do meritum:
Nie podnoszenie lustra, tylko wstępne podniesienie lustra. Lustro porusza sie dosyć szybko i wprawia korpus w drgania. W normalnej pracy nie jest to odczuwalne (widziane na fotach), ale są sytuacje kiedy już to widać (czasy w okolicach 1/15 i długa ogniskowa, lub duże odwzorowanie). I w takich sytuacjach MLU ratuje dupę. Podnosisz wpierw lustro czekasz aż drgania wygasną i dopiero potem wyzwalasz migawkę.

noktoto
09-01-2007, 09:34
A ja tylko dodam, że w D50 też brak wstępnego podnoszenia lustra i jakoś znaleźli się chętni, i to chyba całkiem sporo.

moulder
09-01-2007, 10:04
Bardzo dziękuję za wszystkie posty na temat, który zapodałem wyżej. Chyba zdecyduję się jednak na nikona d40 jak się znudzi albo będzie potrzebne inne szkło to go po prostu sprzedam. Chętnych do zobaczenia prac laika z aparatu olympusa mju zapraszam do zakupu troszkę brukowej gazetki Życie na GOrąco numer 3, będzie tam artykuł o mojej wyprawie do Syrii z 10 zdjęciami. Z drugiej strony zastanawia mnie fakt, że w żadnym z komisów fotograficznych w 3mieście nikt prawie od roku nie miał żadnej lustrzanki cyfrowej na sprzedaż, albo cieszą się wielką popularnością albo nie opłaca się ich sprzedawać, zresztą allegro też im odbiera rynek. Pozdrowienia

rotor
09-01-2007, 11:08
A ja tylko dodam, że w D50 też brak wstępnego podnoszenia lustra i jakoś znaleźli się chętni, i to chyba całkiem sporo.

wątek dotyczył porównania D40 z Pentaxem, a że D50 nie ma MLU-to już kiedyś na ten temat "rzucałem gromy" :!:

TJD
09-01-2007, 12:19
Ktos ci placi za te brednie? moze jestes halndlarzem i zalegaja ci stare modele w magazynie? Bo inaczej nie widze powodu zebys mial opluwac ten BARDZO DOBRY sprzet. Mam d40 i nie boli mnie ze brakuje w nim srobokreta, ty za to nie masz (pewnie nawet nie macales) tegoz aparatu a wieszasz na nim psy.

Niestety. Macałem - klęknąłem na kolanach i Bogu podziękowałem, że zdążyłem z zakupem D50.

PS. Handlarzem nie jestem.

noktoto
09-01-2007, 14:59
wątek dotyczył porównania D40 z Pentaxem, a że D50 nie ma MLU-to już kiedyś na ten temat "rzucałem gromy" :!:

Powinienem napisać, że D50 podbnie jak D40 nie ma MLU i to dla wielu żaden problem, może byś się nie przyczepił.

Kolekcjoner
09-01-2007, 15:14
(.....) Z drugiej strony zastanawia mnie fakt, że w żadnym z komisów fotograficznych w 3mieście nikt prawie od roku nie miał żadnej lustrzanki cyfrowej na sprzedaż, albo cieszą się wielką popularnością albo nie opłaca się ich sprzedawać, zresztą allegro też im odbiera rynek. Pozdrowienia

No sam sobie odpowiedziałeś. Jak ktoś ma alternatywę, że aparat będzie leżał w komisie przez pół roku i zapytają o niego trzy osoby na krzyż, albo wystawi na allegro gdzie będzie miał kilkadziesiąt (kilkaset) wejść na aukcję dziennie - to co wybierze? W Krakowie jest to samo dawno nie widziałem cyfrówki w komisach.

GTM
09-01-2007, 16:12
... Chyba zdecyduję się jednak na nikona d40 jak się znudzi albo będzie potrzebne inne szkło to go po prostu sprzedam...

Nie przesadzajmy jest pare szkielek w stosunkowo niskich cenech do tego nikona tyle ze to raczej temat tabu :P

nikkor 18-55 tego zapene kupisz
nikkor 18-70 mozna kupic za okolo 900zl
nikkor 18-135 1200zl
nikkor 55-200 600zl

Za lepsze swiatlo tak czy siak trzeba dac grubo powyzej tysiaka (oprocz stalek ktore nie kazdemu podchodza) wiec napewno nie bede sie pchal w takie wydatki.

noktoto
09-01-2007, 16:56
Bardzo dziękuję za wszystkie posty na temat, który zapodałem wyżej. Chyba zdecyduję się jednak na nikona d40 jak się znudzi albo będzie potrzebne inne szkło to go po prostu sprzedam. Chętnych do zobaczenia prac laika z aparatu olympusa mju zapraszam do zakupu troszkę brukowej gazetki Życie na GOrąco numer 3, będzie tam artykuł o mojej wyprawie do Syrii z 10 zdjęciami. Z drugiej strony zastanawia mnie fakt, że w żadnym z komisów fotograficznych w 3mieście nikt prawie od roku nie miał żadnej lustrzanki cyfrowej na sprzedaż, albo cieszą się wielką popularnością albo nie opłaca się ich sprzedawać, zresztą allegro też im odbiera rynek. Pozdrowienia

Przed zakupem najlepiej udać się do dużego sklepu ze sprzętem foto żeby pomacać i porównać (warto zwrócić uwagę np. na prace AF czy wielkość i jasność wizjera - z tego się korzysta non stop, a nie okazjonalnie). Jeśli planujesz pstrykać podczas kolejnych wypraw to z pewnością docenisz duże LCD (ku przerażeniu kolegi TJD) bo wątpie żebyś kompa ze sobą taszczył.

Kolekcjoner
09-01-2007, 18:45
Jest jeszcze do dostania D50 w wielu sklepach. Wtedy masz znacznie większy dostęp do taniej szklarni także warto go jednak brać pod uwagę.

szymony
10-01-2007, 01:13

D70(s) też nie ma. Inna sprawa ze duże grono go kupiło, bo nie miało za bardzo innej alternatywy. D100 był na wymarciu a cenę trzymał niezłą, D2h był koszmarnie drogi.

szymony
10-01-2007, 01:16
Nie przesadzajmy jest pare szkielek w stosunkowo niskich cenech do tego nikona tyle ze to raczej temat tabu :P

nikkor 18-55 tego zapene kupisz
nikkor 18-70 mozna kupic za okolo 900zl
nikkor 18-135 1200zl
nikkor 55-200 600zl

Za lepsze swiatlo tak czy siak trzeba dac grubo powyzej tysiaka (oprocz stalek ktore nie kazdemu podchodza) wiec napewno nie bede sie pchal w takie wydatki.

Masz rację, parę. Parę mizernych szkiełek, z tego trzy z dublującym się zakresem.

tester
10-01-2007, 10:30
Ktos ci placi za te brednie? moze jestes halndlarzem i zalegaja ci stare modele w magazynie? Bo inaczej nie widze powodu zebys mial opluwac ten BARDZO DOBRY sprzet. Mam d40 i nie boli mnie ze brakuje w nim srobokreta, ty za to nie masz (pewnie nawet nie macales) tegoz aparatu a wieszasz na nim psy.

Kto jemu placi to nie wiem, ale za Twoje brednie zaplaciles sam :)

Kupiles D40 i wiadomo ze nie napiszesz zlego slowa, bedziesz chwalil pod niebiosa, bo wywaliles na niego kase i za zadne skarby swiata sie nie przyznasz chodzbys wtopil kase. Taka natura ludzi.

Miales w reku D50 ? Miales D70, 80, 200? Pentaxa, Canona w tym samym momencie co D40 ?
Robiles porownania z innymi aparatmi ? Bawiles sie w tym samym swietle i warunkach na tej samej ogniskowej ?

Skoro kupiles D40 to znaczy zes amator. D40 to zabawka ktora moze wprowadzic w swiat luster.

Oceny aparatow zostaw tym ktorzy sie na tym znaja bo nie masz skali porownawczej.

T.

rdm
10-01-2007, 13:56
Nowy jestem. Witam wszystkich.

Podzielę się uwagami gdyż rozpatrywałem podobny sprzęt i mam zamiar kupić d40.

Co do wyboru to każdy aparat ma jekieś ograniczenia i zalety. Trzeba je poznać i już. Dodatkowo to, co dla jednego jest zaletą dla innego jest wadą. Wybrać trzeba samemu. Moje priorytety to mały korpus i przyzwoity wizjer. Poniżej uwagi do tego co rozpatrywałem:

1. Korpusy pentaxa/samsunga mają same zalety a kit 18-55 pentaxa jest lepszy od 18-55 nikona. Niestety trzeba liczyć się z hot pixelami już przy 1/30, 1/8 sek. Sprawdziłem to osobiście. Jednym to przeszkadza innym nie. Mnie akurat przeszkadzało. Nawet fantastyczny wizjer ds/1s nie pomógł.
2. 400D/350D – fatalny wizjer.
3. D50 – jak dla mnie cegła, dodatkowo wizjer jak w pkt 2
4. D40 – niezwykle poręczny, całkiem przyzwoity wizjer, nie zauważyłem hot pixeli przy czasach jak w pkt 1.

I tyle. Może to komuś pomoże w decyzji.

noktoto
10-01-2007, 16:33
Oceny aparatow zostaw tym ktorzy sie na tym znaja bo nie masz skali porownawczej.

No bez przesady, oceniać każdy może. Natomiast to czy dana opinia będzie dla innych miarodajna to już każdy sam sobie zdecyduje.

GTM
10-01-2007, 20:29
Kto jemu placi to nie wiem, ale za Twoje brednie zaplaciles sam :).

To milo ;) a o jakie moje brednie konkretnie ci chodzi? O to ze napisalem ze to bardzo dobry sprzet?

Kupiles D40 i wiadomo ze nie napiszesz zlego slowa, bedziesz chwalil pod niebiosa, bo wywaliles na niego kase i za zadne skarby swiata sie nie przyznasz chodzbys wtopil kase. Taka natura ludzi.

Nawet nie wiesz jak bardzo sie myslisz ;) mialem wczesniej kompakta ktory mial byc super mega fajny a okazalo sie ze jednak nie byl, i bynajmniej nie oszczedzalem go na forum (tyle ze merytorycznie pisalem co mnie boli a nie brednie typu "ten sprzet jest najgorszy na swiecie!" bo komus innemu jego wady nie przeszkadzaly i byl z niego zadowolony i ja to potrafie zrozumiec)
Kazdy sprzet ma jakies zalety i wady a jak czytam posty w tylu "bierz tego on jest zajebisty, idealny itp" albo "tego nie bierz bo to szrot" bez slowa wyjasnienia to wlacza mi sie opcja "ignore" i nie zwracam na to uwagi bo pisza to w wiekszosci fanboye.

Miales w reku D50 ?

Tak, pare razy sie nim bawilem.

Miales D70, 80, 200? Pentaxa, Canona w tym samym momencie co D40 ?
Robiles porownania z innymi aparatmi ? Bawiles sie w tym samym swietle i warunkach na tej samej ogniskowej ??

nie, nie, NIE! podobnie jak nie bawilem sie canonem 30d, 5d czy pentaxem k10d i wieloma innymi sprzetami ktore byly dla mnie za drogie o pare tysiecy.
Bralem pod uwage nikona d50, canona 350d, ogolnie sprzety oscylujace w granicach 2tysiakow i tylko nimi sie bawilem.
Nie musisz sie o mnie martwic, przed zakupem ogladnalem setki mb sampli, przeczytalem chyba wszystkie dostepne recenzje, porownania, komentarze na forum itp. D40 kupilem w pelni swiadomie bo wczesniej tez zastanawialem sie co do niego podpiac i stwierdzilem ze i tak nie bede inwestowal w foto duzych pieniedzy bo jestem amatorem i najpierw musze dobrze wykorzystac to co mam a nie wydawac grube tysiaki na wyrost. Mi wystarczy dual kit.

Po swietach niektore sprzety poszly ostro w dol ale i tak nie zaluje zakupu :) pewnie teraz jakbym mial kupowac sprzet to bardzo mocno zastanowalbym sie na pentaxem idl2 w dual kicie za 2100.

Skoro kupiles D40 to znaczy zes amator. D40 to zabawka ktora moze wprowadzic w swiat luster.

Smiech :D nie odkryles ameryki, tak jestem amatorem ;) ludzi z d50 czy nawet z d70s tez raczej trudno uznac za profesjonalistow :P
A d40 to nie zabawka, dla niektorych kompakt za 1000zl to juz jest porzadny sprzet a ja mam traktowac lustro jako zabawke? ;)

T.

Fajnie ;) to moze jeszcze ktos ma wybrac aparat za mnie wedlug swoich preferencji? sorry ale mam swoj rozum i sam wiem czego oczekuje od aparatu.
Hmm fajnie tez jak jakis "profesjonalista" forumowy bedzie ocenial moj sprzet po tym jak go sobie potrzyma 2 minuty w mediamarkcie w dodatku bez baterii ; ))) co taki profesjonalista moze po tym stwierdzic? ze d40 NIE MA SRUBOKRETA!!! :D
Oceny profesjonalistow, ktorzy testowali ten sprzet juz poznalem i sa one do siebie podobne (bardzo pozytywne).

ropusz
10-01-2007, 20:52
i stwierdzilem ze i tak nie bede inwestowal w foto duzych pieniedzy bo jestem amatorem i najpierw musze dobrze wykorzystac to co mam a nie wydawac grube tysiaki na wyrost

Ja kilka lat temu kupiłem lustrzankę Minolta 505si Super z obiektywem Tamrona 28-200 za 2.000 zł co jak na owe czasy było dla mnie dużo. Sama puszka miała dużo różnych bajerów a obiektyw duży zoom - tak na wyrost. Przyznaję, że nigdy nie wyszedłem poza program P a duży zoom w większości przypadków się nie nadawał bo nie nosiłem ze sobą statywu (przy 200 światło 6.3). Teraz to mam problem ze sprzedażą tego zestawu za 500 zł i dlatego uważam, że sprzęt należy kupować na miarę swoich potrzeb i możliwości na daną chwilę, bo być może nigdy w życiu nie dane nam będzie wykorzystać tych możliwości, które oferuje. :)

everland
29-05-2007, 17:42
pracuję w sklepie gdzie miałem okazję przez parę dni wypróbowac 400d i sony a 100 i pentaxa 100d i olka 400d no i d 50
i powiem krótko w foto siędzę już jakiś czas i sam jak tylko usłyszałem o d40 i zobaczyłem go 1 raz , nazwałem go IDIOT CAMERĄ , ale tym większe było było moje zdziwienie gdy okazało się że efekty pracy na kitowym obiektywie są o wiele bardziej przyjemne niż z cana 400........możecie mówi co chcecie, ale d40 to naprawde bdb aparat a jedyny jego - to właśnie brak współpracy ze standardowym f-af, ale jest kilka dobrych i wcale nie drogich szkieł z af-s........................zanim się wypowiecie weżcie aparat do ręki i zprawdzcie.

barjab
29-05-2007, 18:39

T.

Aleś się zbłaźnił ;-)

Pozdrawiam

3arteq
29-05-2007, 18:50
Coś takiego 1 aparat i tyle zamieszania ;) Kolega co post zakładał już pewnie kupił lustrzankę i nie widzę sensu się sprzeczać, wiadomo że w Nikonach do ok. 2500 zł najlepszy jest D70s(bez s), później obkrojona jego wersja (model niżej) D50 (czemu zabrali 2gie pokrętło :( !!) i D40 obkrojona wersja D50.

everland
15-06-2007, 17:19
a pokaż mi gdzie wyczytałęś że d 40 to okrojona wersja d 50.....tu się mylisz, jak już to raczej okrojona wersja d 80 , a ajk sugerujesz się cyferkami to e 500 jest pewnie lepszy od e 400 co?

poczytaj, a najlepiej weż tak jak ja oba te aparaty do ręki i dopiero wypowiadaj swoje mądrości...