Zobacz pełną wersję : problem z d50
mam problem z D50; otóż do tej pory zdjęcia nim robione były ostre, że czasem oczy bolały. Od niedawna coś się dzieje i zdjęcia nie mają już dawnej ostrości. W większości zdjęcia są dobre, ale brakuje im tej pierwotnej ostrości. Ostatnio robiłem kilka sesji plenerowych i to samo jest. Ma ktoś jakis pomysł??
Hmmm... Poprzestawiałeś coś w ustawieniach puszki? (reset ustawień albo coś w tym stylu?) Założyłeś inny obiektyw? Filtr na obiektywie? Starzejesz się i czas na okulary?
Pokaż przykładowe zdjęcia, lub wycinki zdjęć. Czy dzieje się to na tym samym obiektywie, czy może na innym? Może jest jakiś problem z zasilaniem, bateria na wyczerpaniu? Najgorsza możliwość to rozregulowany AF. Ile aparat zrobił już zdjęć?
nic nie zmieniałem, cały czas robie na tych samych nastawieniach, obiektyw owszem założyłem nowy, ale to działo się przed zmianą. I to jest dziwne, bo na przykład robiłem zdjęcia we wnętrzu na imprezie i z lampą było cacy, ostro jak cholera, a jak innego dnia poszedłem na plener to twarzom brakuje tej ostrości. Filtry stosuję tylko UV. Nie wiem jaki ma przebieg ten aparat, jak to sprawdzić??? Mam dwa obiektywy 18-70 nikona i 700-300 sigme i na obu ma takie kaprysy nieraz.
Tak to jest gdybanie.
Wstaw 2 zdjęcia - jedno Twoim zdaniem ostre, że oczy bolą, drugie felerne. Tylko fotki zrobione w miarę na jednakowych ustawieniach i podobnym miejscu.
Stawiam na starość ;) Z wiekiem łapki zaczynają drżeć. Walnij 100g i ponów sesje ;)
ps. Przebieg sprawdzisz Opandą. Było setki razy na forum.
21 lat to chyba nie starośc :) łapki mam podobno całkiem sprawne :d wybiore fotki i wrzucę:)
Kundzior
29-11-2010, 18:23
21 lat to chyba nie starośc :) łapki mam podobno całkiem sprawne :d
Nie wież Kobietom :P
zdjeciowiec
29-11-2010, 21:19
A czyściłeś kiedyś szło lub matrycę? Albo filtr? (najlepiej do testów go zdejmij).
... łapki mam podobno całkiem sprawne ...
Nie pytałem się co robisz łapkami, tylko prosiłem o wstawienie zdjęć ;)
jackrabbit
29-11-2010, 22:06
Nie wież Kobietom :P
dokladnie, tez mi tak jedna mowila a w koncu wyszla za innego :mrgreen:
danz1ger
30-11-2010, 08:20
Pewnie znalazła kogoś z wieżą.
czyściłem matrycę w serwisie nikona, nie wiem czy to dobra inicjatywa byłą, a co do rączek nie wiem, czy kilka osób może się mylic w ten sam sposób
zdjeciowiec
30-11-2010, 22:48
No to jeszcze Ci szkło zostało. Czyściłeś? :P