PDA

Zobacz pełną wersję : Hosting

siona
25-11-2010, 10:59
witam

mam pytanko do zorientowanych w tematach hostingowych :) - gdzie się przenieść?
do tej pory byłem użytkownikiem hostingu pro futuro (netia) w bardzo podstawowej opcji (jak mnie nie myli 5gb dysku, nielimitowana ilość kont i domen, jakieś bazy (nigdy nie korzystałem) i koło 30 gb transferu miesięcznie) - nazywało się to chyba basic flexo czy jakoś tak i kosztowało coś 300 pln/rok. teraz niestety netia (właściciel pro futuro) zamyka hosting i przenosi klientów do ogicom. wszystko byłoby niby git ale sprawdziłem cennik tej firmy no i wtedy przestało być ....

więc poradźcie coś sensownego w rozsądnej cenie. potrzebuję tak na prawdę korzystać z poczty na jakiś 5 domenach, możliwość postawienia stronki byłaby mile widziana (sklepu nie planuję) no i przydałby się dobry ftp (obsługa wznawiania połączeń, szyfrowanie, zdalna obsługa transferu ftp-ftp)

docxxx
25-11-2010, 11:27
Niech moja wypowiedz bedzie kontynuacja... Wczesniej dyskutowalem z filkiem nt. Superhosta. Ja bylem za nimi, filek mowil, ze przesadzaja z oversellingiem i dziwnymi mailami o przeciazaniu serwera. Minelo duzo czasu. I... przyznaje filkowi calkowita racje. To, co wyrabial SH ostanio to jakis horror, ale i farsa. Testowa strona postawiona na Joomla z odwiedzinami dziennie na poziomie (uwaga!) 50 UU (tak, piecdziesiat unikalnych!) to wg wykresu SH obciazenie rzedu 700-800%! I te ich maile o wylaczeniu strony, jesli nie zaradze temu przypadkowi...
Poszedlem w koncu po rozum do glowy i przerzucilem wszystkie swoje stronki na hosting, ktory jest... 5-krotnie tanszy! Ba, dodatkowo w ciagu 7 dni testowych specjalnie obciazylem wszystkie statystykami online. To bylo nie do pomyslenia, abym wlaczyl je na SH. A tu smigaly az milo. Wylaczylem rowniez caly cache (!). Po 5 dniach kontaktuje z pomoca technicza "tego drugiego" hostingu i pytam o obciazenie, a gosc do mnie: "Jakie przeciazenie? Ja tu nic nie widze". No i pieknie. To mnie przekonalo do calkowitego pozegnania sie z SH. Napisalem do nich jeszcze ladnego maila, w ktorym podziekowalem im za to, ze przez miniony rok nauczylem sie naprawde duzo o optymalizacji witryny. Szkoda, ze to nie pomoglo, dlaczego dziekuje im za wspolprace i przenosze sie w inne miejsce.
Dzis jestem szczesliwym klientem Linuxpl.com Z czystym sumieniem polecam ten hosting.

prz3mo
25-11-2010, 11:27
Polecam http://www.linuxpl.com/
Dobre ceny, zero problemów, świetne wsparcie techniczne (nawet w nocy na GG siedzą konsultanci i odpowiadają na pytania).

marszull
25-11-2010, 11:51
Dobre ceny, zero problemów, świetne wsparcie techniczne (nawet w nocy na GG siedzą konsultanci i odpowiadają na pytania).

ja sie tam przenioslem dwa lata temu, mam kilka stron poczte w 4 domenach
i jest ok, plus wsparcie szybko reagujace
tez polecam

Strus
25-11-2010, 13:03
Bylo juz kilka takich watkow. szukac mi sie nie chce ale ja polecam webd.pl

siona
25-11-2010, 13:13
ja polecam webd.pl

ma ktoś jeszcze jakieś opinie o tym hostingu ? oferta wygląda obiecująco ... za 130 pln mam nawet więcej niż mi potrzeba. może ktoś pokusiłby się o porównanie dwóch wyżej wymienionych z ich wadami i zaletami ? bo mi cięzko to trochę ogarnąć ...

vredota
25-11-2010, 13:25
webd.pl? Jezu, skąd Ty się urwałeś? Przy jakichkolwiek problemach ze strony webd.pl (pad serwera, problem z kopiami zapasowymi po padzie, itp.) nie uzyskasz właściwie żadnej odpowiedzi. Na bardziej skomplikowane pytanie ciężko jest uzyskać odpowiedź (dobry Admin odpowie, to nie są pytania z serii s-f). Gdy jednak user spowoduje zbytnie obciążenie to wiedzą, jak do Ciebie uderzyć. Dla prostego hostingu plików, statycznej strony lub niewielkiej bazy danych bez dużego obciążenia webd.pl jest OK, dla jakiejś galerii czy bardziej rozbudowanego skryptu, który po prostu wymaga solidnych podstaw sprzętowych w serwerowni za rozsądną cenę: nie polecam. Problem był nie raz i nie dwa. Niejeden znajomy z głupim 4images bez żadnych dodatków został już od nich dyskretnie wyproszony, a gdzie 4images do innych wymagających skryptów galeriowych, blogowych itp. rzeczy...

Być może się poprawili, moja opinia kończy się na początku 2010 roku. Poczytaj sobie na webhostingu: http://www.webhostingtalk.pl/topic/101-opinie-webdpl/page__st__20 i ogólnie polecam cały http://webhostingtalk.pl jako miejsce o opiniach i doświadczeniach z hostingami, często Admini lub właściciele hostingów odpisują w swoich wątkach (np. mam hosting na prohost.pl, gdzie właściciel sukcesywnie wypowiada się w wątku i odpowiada na zarzuty).

Bartek - NinoVeron
25-11-2010, 13:30
a ja proponuję www.klatka.pl

fIlek
25-11-2010, 13:36
Niech moja wypowiedz bedzie kontynuacja... Wczesniej dyskutowalem z filkiem nt. Superhosta. Ja bylem za nimi, filek mowil, ze przesadzaja z oversellingiem i dziwnymi mailami o przeciazaniu serwera. Minelo duzo czasu. I... przyznaje filkowi calkowita racje. To, co wyrabial SH ostanio to jakis horror, ale i farsa. Testowa strona postawiona na Joomla z odwiedzinami dziennie na poziomie (uwaga!) 50 UU (tak, piecdziesiat unikalnych!) to wg wykresu SH obciazenie rzedu 700-800%! I te ich maile o wylaczeniu strony, jesli nie zaradze temu przypadkowi...
Poszedlem w koncu po rozum do glowy i przerzucilem wszystkie swoje stronki na hosting, ktory jest... 5-krotnie tanszy! Ba, dodatkowo w ciagu 7 dni testowych specjalnie obciazylem wszystkie statystykami online. To bylo nie do pomyslenia, abym wlaczyl je na SH. A tu smigaly az milo. Wylaczylem rowniez caly cache (!). Po 5 dniach kontaktuje z pomoca technicza "tego drugiego" hostingu i pytam o obciazenie, a gosc do mnie: "Jakie przeciazenie? Ja tu nic nie widze". No i pieknie. To mnie przekonalo do calkowitego pozegnania sie z SH. Napisalem do nich jeszcze ladnego maila, w ktorym podziekowalem im za to, ze przez miniony rok nauczylem sie naprawde duzo o optymalizacji witryny. Szkoda, ze to nie pomoglo, dlaczego dziekuje im za wspolprace i przenosze sie w inne miejsce.
Dzis jestem szczesliwym klientem Linuxpl.com Z czystym sumieniem polecam ten hosting.

Nooo, a wiesz, że jeszcze dołożyli 2x większe dopuszczalne obciążenia? :mrgreen: Tylko chyba nie wzięli tego pod uwagę w konfigu WisePanela. Ja mam w tej chwili u nich 2 dedyki i sporo się uspokoiło, no ale coś za coś. Nie każdy chce płacić prawie 900zł miesięcznie... za serwer

docxxx
25-11-2010, 13:47
Filek, ja z 200zl (a juz mialem wziac u nich za 400zl sic!) przeszedlem na... 50zl. Bylem w szoku, ze mozna miec wiecej za mniej!

stig
25-11-2010, 14:41
A tak z ciekawosci zapytam przy okazji -- co sadzicie o 1&1 (http://www.1and1.pl)? Bardzo agresywnie wskoczyli na nasz rynek i szczerze mowiac zastanawia mnie ich oferta i jakosc uslug. Ostatnimi czasy przerzucilem swoje wszystkie uslugi do home.pl, ale zaczynaja mnie powoli wpieniac. Jak to przez lata (kiedy tylko jedno konto mialem u nich), zlego slowa powiedziec nie moglem, tak teraz dzieja sie cuda. A to padnie im serwer i pliki JPG uszkodzone (nawet po sesji odzysku z kopii), a to przez kilka godzin maile nie chca wyjsc z serwera, a to znowu (tak jak dzisiaj od samego rana) problem z serwerem news... No Q! szlag juz mnie zaczyna trafiac. :[

Majek
25-11-2010, 14:49
Warto spróbować. Dają na 24 miesiące za free. Ciekawe, czy jest jakiś haczyk w tym. Tak mi chodzi po głowie, żeby sobie tę usługę u nich zamówić, tylko mam problem, bo jakąś domenę muszę wymyślić. W zasadzie z hostingu, z którego teraz korzystam jestem w 100% zadowolony, ale może warto sprawdzić jakie są alternatywy, szczególnie, że za free.

Strus
25-11-2010, 15:14
webd.pl? Jezu, skąd Ty się urwałeś?

A Ty ? Jakos jestem z nimi od 3 lat i nie mialem ani jednego problemu. Obecnie mam na serwerze swoja strona, bloga i troche roznych galerii dla znajomych z takiej czy innej okazji.

docxxx
25-11-2010, 15:15
1&1: http://www.1and1.pl/xml/order/tariffselect;jsessionid=3BC1B08BE1AAEC42A750A5EB21 F205D3.TCpfix152b?__frame=_top&__lf=Static
To mi przypomina troche opcje OVH i ich KimSufi. Tam to byl cyrk. Az zlozylem reklamacje. A bylo to tak:
Po tym, jak SH zaczal mnie juz doprowadzac do bialej goraczki, pomyslalem sobie, ze wykupie serwer wirtualny z oferty OVH. Ceny przystepne, parametry extra, nic tylko brac. Zaplacilem, przenioslem jedna strone, przenosze druga... Chwila, zaraz. Guzik! Wykupilem hosting z niebotycznym transferem, pojemnoscia, kontami mail, bazami danych i chwcj, a moge tam miec tylko "natywnie" (bez przekierowan) tylko JEDNA domene! Myslalem, ze rozniose ich na strzepy przez telefon. Na pytanie "dlaczego nikt o tym nie informuje" dostalem odpowiedz "Pan nie pytal o to". Nosz ****... I ich pomoc techniczna po... francusku! Nie zapomne tego, jak dzwonie po 18 w piatek a tu mi babka wyjezdza z "parlewufranse". Myslalem, ze jestem w ukrytej kamerze. Co chwile tam musialem dzwonic i dogadywac sie po angielsku, bo na ich stronie serwer mysql mial adres (przykladowo) abcd.pl a babka mi mowi, ze nie, xyz99.ovh.com! Jaka nie z tej ziemi. W koncu rozpatrzyli moja reklamacje i podziekowalem. Na koniec, zupelnie przypadkowo natrafilem na Linuxpl.com (ze co? 50zl za hosting? Pewnie jakis szajs!). I tak zostalem.
A, tej oferty KimSufi juz nie ma. Juz teraz wiem dlaczego.

MARS CooL
25-11-2010, 15:31
mam na home.pl - jak dotychczas mało problemów, ale nie obsługują Ror a nowa strona www powstaje w tym systemie. Założyłem też na ovh darmowe konto i wygląda to ok. do tego śmieszne kwoty za przedłuzenie domen. Zastanawiam się też nad iSwift.pl zamiast home.pl i ich usługą "servery VPS" (sklep internetowy). Otrzymałem od nich ofertę i wygląda to bardzo obiecująco - jeśli wprowadzą tak jak obiecali obsługę Ror.

Blasius.G
25-11-2010, 21:19
Ja tam porownania nie mam ale wzialem usluge na www.1and1.pl Sa rozne opinie w sieci jednak po przeczytaniu wielu foròw uznalem, ze nie ma sie czego bac. Wypytalem o co sie da mailowo uslugodawce i mam u nich domene. Sprawdz sobie.

docxxx
25-11-2010, 21:28
Co jak co, ale domeny nigdy nie bralbym "za darmo". Jest to unikatowy adres, ktory naprawde nie warto tracic dla 100zl rocznie. Pomyslcie sobie, macie kapitalny adres i nagle uslugodawca mowi Wam: "to bylo za darmo, wiec nie masz do niego prawa". Pliki zawsze mozna skopiowac.

eristoff
26-11-2010, 00:38
nie mam porównania z innymi ale ja mam home.pl , bardzo chwalę sobie, odzyskiwanie folderów, baz prawie od ręki, tylko czasami na słuchawce trzeba powisieć,, no i co jakiś czas zwiększają pojemności transfery i ilość baz. Instalator Joomli, i innych

Indi
26-11-2010, 20:45
Obecnie przeniosłem się do www.ionic.pl i generalnie duży pozytyw jeżeli chodzi o szybkość działania serwerów mam tam shared-a konto pro opcja medium, polecam jak ktoś by chciał, to zapraszam na pw podam linka na którym skorzystają obie strony.

kZC_
26-11-2010, 21:12
ja korzystam z usług linuxpl.com; kontakt 24h po przez gg z usługodawcą :) zero problemów, polecam.

rychu_cmg
26-11-2010, 21:40
ja korzystam z usług linuxpl.com; kontakt 24h po przez gg z usługodawcą :) zero problemów, polecam.

Podpisze się pod opiniami kolegów. Dobry kontakt, przystępne ceny. Mam hosting od roku i miałem tylko 2 godzinne pady.
Ze swojego doświadczenia mogę odradzić cal.pl: masa kantów, tragiczny kontakt i pomoc techniczna, wolne i często padające serwery

messer
26-11-2010, 22:25
megiteam.pl (http://www.megiteam.pl) -- zdecydowanie i do samego końca.

A przerobiłem 3/4 w polsce i nie tylko....

Foto7
27-11-2010, 10:53
http://www.linuxpl.com/

Mam od 4 lat , musiałem się szybko ewakuować z dawnego hostingu i mi szybko pomogli to zrobić. 3 domeny siedzą bez problemu, kontakt super, doradzą jak trzeba , w razie awarii szybka reakcja . Raz miałem problem z skryptem i 3 godziny na gg razem szukaliśmy co jest nie tak . Będę miał u nich konto do końca świata i jeden dzień jak tak dalej będą mieli taką jakość usług .
Pozdrawiam

stig
27-11-2010, 10:58
nie mam porównania z innymi ale ja mam home.pl , bardzo chwalę sobieA ja od trzech dni nie moge wymoc na nich naprawy ich serwera NNTP. :( Od czwartku rana lezy i kwiczy. Kontakt z pomoca konczy sie na "dziekujemy za zgloszenie, zajmiemy sie tym". :[

krzysztof jot
29-11-2010, 15:45
no nie wiem - ale nazwa.pl daje obecnie za 300 zł 20GB i naprawdę spora funkcjonalnośc - nie wiem czy mają inne mniejsze pakiety, ale ja jestem zadowolony z ich usług, zawsze jeszcze mozna nawet komus załozyc stronę na tej swojej przestrzeni i pobrac pare groszy za serwer w ramach "zwrotu nakładu" a pierwsze 6 mc jest za free - więc...

MARS CooL
30-11-2010, 12:05
http://home.pl/promocje/mikolajki?utm_source=interia&utm_medium=mailing_zew&utm_campaign=mikolajki&utm_content=20101130_mailing_zew_interia_mikolajki

czyżby odwilż w wysokich cenach na home.pl?

stig
30-11-2010, 12:07
http://home.pl/promocje/mikolajki?utm_source=interia&utm_medium=mailing_zew&utm_campaign=mikolajki&utm_content=20101130_mailing_zew_interia_mikolajki

czyżby odwilż w wysokich cenach na home.pl?1-dniowa jaskolka, wiosny nie czyni (tym bardziej 6 grudnia). ;)

MARS CooL
30-11-2010, 12:54
czyni nie czyni ale oddech konkurencji pewnie wymusi na nich lepsze ceny ;)

fumio
30-11-2010, 13:08
A ja proponuję www.wcsw.net - mam tam hosting już chyba ze 4 lata (taniej nie spotkasz)

Pozdr.

gadas
30-11-2010, 20:12
Nooo, a wiesz, że jeszcze dołożyli 2x większe dopuszczalne obciążenia? :mrgreen: Tylko chyba nie wzięli tego pod uwagę w konfigu WisePanela. Ja mam w tej chwili u nich 2 dedyki i sporo się uspokoiło, no ale coś za coś. Nie każdy chce płacić prawie 900zł miesięcznie... za serwer

No to mnie teraz zastanowiłeś co masz od nich za te 900 zł m-nie

bhk
30-11-2010, 21:33
Wcześniej ktoś żalił się na webd.pl i bardzo się zdziwiłem czytając tego posta. Mam na webd 2 konta od 4 lat i nie miałem nigdy żadnego problemu. Mam forum phpbb2, fotobloga pixelposta i wordpressa.

gadas
30-11-2010, 21:34
Na home.pl jestem już od 10 lub 11 lat miałem styczność w ramach zleceń z kilkoma hostingami .
Na home.pl z obsługą było tak jak z temperaturą w naszym kraju czyli często skrajnie ale od ostatnich 3 lat
nasza współpraca jest bardziej niż bezproblemowa .
I powiem wam że mogę płacić trochę więcej za to co otrzymuję w zamian .
Strony , sklepy działają rewelacyjnie i szybko nie mam problemu z dogadaniem się i analizą przy wyborze usługi na rok następny .
Polecam home.pl i nazwa.pl .

ThomasVoland
01-12-2010, 00:00
1&1 ma jeden problem - co mi po 2 latach za free, skoro nie mogę podpiąć już istniejącej domeny. Ma się to zmienić, ale nie wiadomo kiedy. Aczkolwiek jak ktoś domen nie ma, to bardzo dobra okazja. U mnie skończyło się na wymianie maili z obsługą, bo obecna domena jest mi potrzebna.

Fastom.pl - miałem to ale jakieś 5 lat temu i wolał bym przemilczeć. Już darmowe hostingi były lepsze.

Nazwa.pl - to miałem też już dość dawno, ale wtedy było uznawane za jeden z najlepszych hostingów. Byłem bardzo zadowolony, ale kiedy strona się rozrosła to kazano mi się przenieść na dedykowany serwer (600 zł/miesiąc). Nie było by w tym nic dziwnego, ale zamiast mnie poinformować, że zbliżam się do granicy dopuszczalnego obciążenia serwera (użytkownik nie miał tego jak sprawdzić), to po prostu zablokowali stronę. Skończyło się na emigracji do desk.pl. Nazwa ma jeszcze jedną wadę (nie wiem czy dalej tak jest), że cesja domeny jest problematyczna - trzeba wysyłać pismo pocztą polską.

Desk.pl - tutaj za dużo nie napiszę, bo nie miałem wykupionego hostingu, tylko sponsorowany. Jakość była rewelacyjna, i nie było żadnych problemów. Portal przy którym serwery nazwa.pl zaczynały płonąć, na desku chodził doskonale. Niestety ceny dla normalnych użytkowników były (wtedy) wysokie.

progreso.pl - z tego nigdy nie korzystałem, ale żałowałem że nie poszedłem tam zamiast do nazwy. Tutaj też nie wiem jak jest w tej chwili, ale kiedyś progreso było bardzo chwalone, właściwie ciężko było znaleźć coś z lepszymi opiniami. Oczywiście ceny do niskich nie należały.

Majek
01-12-2010, 03:21
A ja po raz kolejny polecę iq.pl. Korzystam z ich usług ładnych parę lat i nigdy nie mieli żadnej wpadki. Wsparcie reaguje natychmiast, nie ma problemu z kontaktem. Mają super panel administracyjny, gdzie można w zasadzie wszystko skonfigurować, przejrzeć statystyki itd. W ramach jednego serwera wirtualnego mam chyba z 5 domen (plus subdomeny), 3 strony i z 15 maili. Do tego mam 2 kolejne serwery pod opieką. Wszystko ustawia się samemu w panelu. Naprawdę polecam.

docxxx
01-12-2010, 10:08
A ja pomyslalem sobie o 1&1 jako o dwuletniej promocji na darmowy hosting zdjec;)
Pomyslcie, zero ingerencji (sami ustalamy jakie zdjecia, jaki format, kompresja), 10GB miejsca. Czego chcec wiecej?