Zobacz pełną wersję : D90 firmware / kręcenie filmów
Czy ktoś posiada info od Nikona albo coś słyszał, czy możliwe że w przyszłości będzie firmware poprawiający
możliwości kręcenia filmów D90tką. Pracuję teraz nad projektem videoartu na uczelnię. Problem tkwi w przysłonie, blokadę ekspozycji i falowanie obrazu już przeskoczyłem i wiem co i jak. Brak ustawienia przysłony to jednak straszna bida , nawet jeśli przyciskam podgląd ekspozycji i równocześnie włączam tryb live view to nic nie hula. Prawdopodobnie będe musiał kupić starsze manulane obiektywy, a przynajmniej z manualnym ustawianiem przysłony... Czy komuś udało się to przeskoczyć. Wgrał nowszy soft ? Brak możliwości ustawienia prędkości shuttera też nie zachwyca. Czy ktoś kręcił D3s film ? Da się tam to ustawić ( tak z ciekawości pytanie ) Pozdrawiam
ps. proszę o nie wypowiadanie się na temat sensu kręcenia flimów lustrzanką, bowiem już taki temat był i jest to dyskusja na inny temat :)
Nie było, nie ma i najprawdopodobniej nie będzie aktualizacji oprogramowania dla D90 pomijając uaktualnienie bazy korekcji dystorsji obiektywów.
Zbyncom, o ile mnie pamięć nie myli przysłonę w D90 dla trybu filmowania możesz zmienić przed wejściem w LV (no chyba, że tak można dopiero w D300s). D3s posiada pełny manual w trybie filmowania.
Pomyśl o obiektywach nie koniecznie zupełnie manualnych które posiadają pierścień od przysłony, chyba takowe nowsze też są?
Pomyśl o obiektywach nie koniecznie zupełnie manualnych które posiadają pierścień od przysłony, chyba takowe nowsze też są?
Samyang teraz zaczął wypuszczać sporo swoich manuali w nowej, filmowej wersji, z pewnymi udogodnieniami, np. płynną pracą przesłony i wygodniejszymi pierścieniami przesłony i ostrości. Przynajmniej Fish-eye'a takiego już wypuścili.
darkmajin
25-11-2010, 10:43
nie licz na to d90 do końca roku wychodzi ze sprzedaży , a nikon raczej rzadko firmware wypuszcza
no i wszystko jasne. Przysłonę rzeczywiście da się wcześniej ustawić programowo, ale nie do końca czyli ona przymyka się chyba to wartości 8 albo 11, co jest kurcze dziwne :/ no ale taka wartość starczy chyba że się robi film na plaży, gorzej jest z kodekiem motion jpg, no wiec ogólnie zrobię to co mam w założeniu i wymienie pewnie D90 na coś co lepiej robi filmy. Pozdrawiam
darkmajin
26-11-2010, 08:38
najlepiej na kamere...
A ja się uparłem na lustrzankę. Jest coraz więcej ludzi którzy doceniają lustrzanki jako narzędzie do kręcenia filmów. Zobaczymy co pokaże przyszłość.
Zbyncom, filmowaniem na plaży to się nie martw, automat (bo tak jest w D90, D300s, D3100) ustawi 1/2000 i na 2.8 spokojnie będziesz sobie filmować. A przymykać możesz przed wejściem do LV dowolnie.
http://www.vimeo.com/13731532
Fatman dzięki. W takim razie nie jest to jakiś specjalny powod do niepokoju, Tyle że właśnie jak u mnie nastawiam przysłonę na 18 to przymyka się do 11 albo 8 nie wiem dokładnie po prostu obserwowałem zachowanie apertury. Ale wyższych wartości się nie używa w filmie. Zobacze jak wyjdzie to co mam zrealizować bo będzie tam troche mniej światła i boję się falowania. Pozdrawiam
No powód do niepokoju jest już przez to, że trzeba się zdać na automatykę......... migawka typu 1/1000 przy filmowaniu daje dosyć nieprzyjemny (lub raczej niepokojący) dla oka efekt (Szeregowiec Ryan, sceny desantu na plaży, jako przykład). Optymalnie jest używanie migawki o szybkości ilość klatek na sekundę razy 2 (czyli dla 25fps ustawić 1/50s).
Z zakresu nagrywania video jeszcze sporo przede mną, skąd masz takie fajne info o szeregowcu Ryan ?
Ja trochę nie rozumiem szybkości migawki w cyfrze, rozumiem że jest to prędkość zczytywania pikseli z matrycy, tzw. rolling shutter ale w takim razie nie powinno to wpływać tak jak w filmowej kamrze szybka migawka na ostrość obrazu ? Bo w analogowej kamerze jak rozumiem po prostu jest węższy otwór migawki i to dodatkowo wyostrza obraz, bo po prostu taka jest technologia. Ale w życiu nie miałem analogowej kamery z prawdziwego zdarzenia w rękach wiec pozostaje mi się domyślać, że kąt migawki jest powiązany z czasem naświetlania, choć z drugiej strony może w tych pro kamerach kąt migawki to jedno, a jej prędkość czas to inne i te dwie rzeczy można ustawiać równolegle. A ciekawe czy pro kamery cyfrowe mają migawki mechaniczne ?
Z zakresu nagrywania video jeszcze sporo przede mną, skąd masz takie fajne info o szeregowcu Ryan ?
Zbadane własnymi oczami, wyczytane (na temat różnic przy filmowaniu pomiędzy 1/50 a np. 1/1000) w mądrych tekstach, usłyszane od ludzi o dużej wiedzy w tym temacie.
Ja trochę nie rozumiem szybkości migawki w cyfrze, rozumiem że jest to prędkość zczytywania pikseli z matrycy, tzw. rolling shutter
Zgadza się nie rozumiesz :-) Zaczytywanie obrazu z matrycy a migawka (elektroniczna w dodatku) to inna sprawa zupełnie :-)
Chodzi o czas naświetlania klatki, przy 1/50 pewna nieostrość powoduje wrażenia większej płynności obrazu.
Dodatkowo jak by się w płynność wgłębiać mocniej to dochodzi jeszcze sprawa trybów i oraz p -ale to już zupełnie inna bajka, na dodatek dosyć skomplikowana (na tyle, że ja tego logicznie nie wytłumaczę).
No właśnie nie rozumiem bo nie powinna wpływać na tzw. motion blur, ale narazie to i tak aparat wybiera szybkość za mnie wiec za jedno mi :)
Właśnie wpadłem dzisiaj na genialny pomysł. Profesjonalna lustrzanka robiąca 24 kaltki na sekundę zdjęcia w formacie full hd. czyli stukające lustro z taką szybkością ale za to znacznie lepszy podgląd np. poprzez wizier kątowy, myśle że może kiedyś takie powstaną. Tak właśnie odbywa się to w kamerach analogowych, chociaż tam jest łatwiej to uzyskać. Aż zacząłem szukać jaka jest nawyższa szybkość dzisiejszych dslrów 10/sec, może niedlugo coś takiego powstanie. Wiem że istniał analog canona z 24/sec wiec kto wie.
fortilama
03-12-2010, 18:25
Witam,
Zbyncom mam pytanie. W jaki sposób pozbyłeś się falowania obrazu? Jajakoś nie mogę uporać się z tematem więc jak mozesz to podpowiedz mniej doświadczonemu koledze.
No niestety na stałe się nie da...... Jedyna możliwość to zablokowanie ekspozycji w odpowiednim momencie -kierujemy obiektyw w różne strony, obserwując LCD, jak nie ma migotania/falowania to blokujemy ekspozycję. Metoda ma tą wadę, że czasem jest pioruńsko czasochłonna i niestety często mamy prześwietlony lub niedoświetlony obraz.
fortilama
03-12-2010, 18:51
Fatman, dzięki za odpowiedź. Pokombinuje i może uda się pozbyć tego pasudnego falowania.
pozdrawiam
fortilama
04-12-2010, 10:46
Jeszcze jedno pytanko do szanownych kolegów. Czy zmiana ISO ma wpływ na ilość ziarna podczas kręcenia?BO u mnie nawet przy niskim ISO i dobrym oświetleniu ziarno jest dość widoczne.Po zmianie ISO nie widać w zasadzie różnicy.
Niestety zmiana ISO podczas nagrywania filmów w D90 jest niemożliwa. Cały czas działa AutoISO. Pełny automat :-(