Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90 firmware / kręcenie filmów

Zbyncom
23-11-2010, 22:38
Czy ktoś posiada info od Nikona albo coś słyszał, czy możliwe że w przyszłości będzie firmware poprawiający
możliwości kręcenia filmów D90tką. Pracuję teraz nad projektem videoartu na uczelnię. Problem tkwi w przysłonie, blokadę ekspozycji i falowanie obrazu już przeskoczyłem i wiem co i jak. Brak ustawienia przysłony to jednak straszna bida , nawet jeśli przyciskam podgląd ekspozycji i równocześnie włączam tryb live view to nic nie hula. Prawdopodobnie będe musiał kupić starsze manulane obiektywy, a przynajmniej z manualnym ustawianiem przysłony... Czy komuś udało się to przeskoczyć. Wgrał nowszy soft ? Brak możliwości ustawienia prędkości shuttera też nie zachwyca. Czy ktoś kręcił D3s film ? Da się tam to ustawić ( tak z ciekawości pytanie ) Pozdrawiam

ps. proszę o nie wypowiadanie się na temat sensu kręcenia flimów lustrzanką, bowiem już taki temat był i jest to dyskusja na inny temat :)

Piotr_
23-11-2010, 23:04
Nie było, nie ma i najprawdopodobniej nie będzie aktualizacji oprogramowania dla D90 pomijając uaktualnienie bazy korekcji dystorsji obiektywów.

Fatman
23-11-2010, 23:17
Zbyncom, o ile mnie pamięć nie myli przysłonę w D90 dla trybu filmowania możesz zmienić przed wejściem w LV (no chyba, że tak można dopiero w D300s). D3s posiada pełny manual w trybie filmowania.

daromax
24-11-2010, 00:01
Pomyśl o obiektywach nie koniecznie zupełnie manualnych które posiadają pierścień od przysłony, chyba takowe nowsze też są?

reggy
24-11-2010, 11:01
Pomyśl o obiektywach nie koniecznie zupełnie manualnych które posiadają pierścień od przysłony, chyba takowe nowsze też są?

Samyang teraz zaczął wypuszczać sporo swoich manuali w nowej, filmowej wersji, z pewnymi udogodnieniami, np. płynną pracą przesłony i wygodniejszymi pierścieniami przesłony i ostrości. Przynajmniej Fish-eye'a takiego już wypuścili.

darkmajin
25-11-2010, 10:43
nie licz na to d90 do końca roku wychodzi ze sprzedaży , a nikon raczej rzadko firmware wypuszcza

Zbyncom
26-11-2010, 02:37
no i wszystko jasne. Przysłonę rzeczywiście da się wcześniej ustawić programowo, ale nie do końca czyli ona przymyka się chyba to wartości 8 albo 11, co jest kurcze dziwne :/ no ale taka wartość starczy chyba że się robi film na plaży, gorzej jest z kodekiem motion jpg, no wiec ogólnie zrobię to co mam w założeniu i wymienie pewnie D90 na coś co lepiej robi filmy. Pozdrawiam

darkmajin
26-11-2010, 08:38
najlepiej na kamere...

Zbyncom
26-11-2010, 19:56
A ja się uparłem na lustrzankę. Jest coraz więcej ludzi którzy doceniają lustrzanki jako narzędzie do kręcenia filmów. Zobaczymy co pokaże przyszłość.

Fatman
26-11-2010, 20:08
Zbyncom, filmowaniem na plaży to się nie martw, automat (bo tak jest w D90, D300s, D3100) ustawi 1/2000 i na 2.8 spokojnie będziesz sobie filmować. A przymykać możesz przed wejściem do LV dowolnie.

http://www.vimeo.com/13731532

Zbyncom
26-11-2010, 20:33
Fatman dzięki. W takim razie nie jest to jakiś specjalny powod do niepokoju, Tyle że właśnie jak u mnie nastawiam przysłonę na 18 to przymyka się do 11 albo 8 nie wiem dokładnie po prostu obserwowałem zachowanie apertury. Ale wyższych wartości się nie używa w filmie. Zobacze jak wyjdzie to co mam zrealizować bo będzie tam troche mniej światła i boję się falowania. Pozdrawiam

Fatman
26-11-2010, 20:42
No powód do niepokoju jest już przez to, że trzeba się zdać na automatykę......... migawka typu 1/1000 przy filmowaniu daje dosyć nieprzyjemny (lub raczej niepokojący) dla oka efekt (Szeregowiec Ryan, sceny desantu na plaży, jako przykład). Optymalnie jest używanie migawki o szybkości ilość klatek na sekundę razy 2 (czyli dla 25fps ustawić 1/50s).

Zbyncom
26-11-2010, 23:02
Z zakresu nagrywania video jeszcze sporo przede mną, skąd masz takie fajne info o szeregowcu Ryan ?
Ja trochę nie rozumiem szybkości migawki w cyfrze, rozumiem że jest to prędkość zczytywania pikseli z matrycy, tzw. rolling shutter ale w takim razie nie powinno to wpływać tak jak w filmowej kamrze szybka migawka na ostrość obrazu ? Bo w analogowej kamerze jak rozumiem po prostu jest węższy otwór migawki i to dodatkowo wyostrza obraz, bo po prostu taka jest technologia. Ale w życiu nie miałem analogowej kamery z prawdziwego zdarzenia w rękach wiec pozostaje mi się domyślać, że kąt migawki jest powiązany z czasem naświetlania, choć z drugiej strony może w tych pro kamerach kąt migawki to jedno, a jej prędkość czas to inne i te dwie rzeczy można ustawiać równolegle. A ciekawe czy pro kamery cyfrowe mają migawki mechaniczne ?

Fatman
26-11-2010, 23:43
Z zakresu nagrywania video jeszcze sporo przede mną, skąd masz takie fajne info o szeregowcu Ryan ?

Zbadane własnymi oczami, wyczytane (na temat różnic przy filmowaniu pomiędzy 1/50 a np. 1/1000) w mądrych tekstach, usłyszane od ludzi o dużej wiedzy w tym temacie.

Ja trochę nie rozumiem szybkości migawki w cyfrze, rozumiem że jest to prędkość zczytywania pikseli z matrycy, tzw. rolling shutter

Zgadza się nie rozumiesz :-) Zaczytywanie obrazu z matrycy a migawka (elektroniczna w dodatku) to inna sprawa zupełnie :-)
Chodzi o czas naświetlania klatki, przy 1/50 pewna nieostrość powoduje wrażenia większej płynności obrazu.
Dodatkowo jak by się w płynność wgłębiać mocniej to dochodzi jeszcze sprawa trybów i oraz p -ale to już zupełnie inna bajka, na dodatek dosyć skomplikowana (na tyle, że ja tego logicznie nie wytłumaczę).

Zbyncom
27-11-2010, 00:01
No właśnie nie rozumiem bo nie powinna wpływać na tzw. motion blur, ale narazie to i tak aparat wybiera szybkość za mnie wiec za jedno mi :)
Właśnie wpadłem dzisiaj na genialny pomysł. Profesjonalna lustrzanka robiąca 24 kaltki na sekundę zdjęcia w formacie full hd. czyli stukające lustro z taką szybkością ale za to znacznie lepszy podgląd np. poprzez wizier kątowy, myśle że może kiedyś takie powstaną. Tak właśnie odbywa się to w kamerach analogowych, chociaż tam jest łatwiej to uzyskać. Aż zacząłem szukać jaka jest nawyższa szybkość dzisiejszych dslrów 10/sec, może niedlugo coś takiego powstanie. Wiem że istniał analog canona z 24/sec wiec kto wie.

fortilama
03-12-2010, 18:25
Witam,
Zbyncom mam pytanie. W jaki sposób pozbyłeś się falowania obrazu? Jajakoś nie mogę uporać się z tematem więc jak mozesz to podpowiedz mniej doświadczonemu koledze.

Fatman
03-12-2010, 18:39
No niestety na stałe się nie da...... Jedyna możliwość to zablokowanie ekspozycji w odpowiednim momencie -kierujemy obiektyw w różne strony, obserwując LCD, jak nie ma migotania/falowania to blokujemy ekspozycję. Metoda ma tą wadę, że czasem jest pioruńsko czasochłonna i niestety często mamy prześwietlony lub niedoświetlony obraz.

fortilama
03-12-2010, 18:51
Fatman, dzięki za odpowiedź. Pokombinuje i może uda się pozbyć tego pasudnego falowania.
pozdrawiam

fortilama
04-12-2010, 10:46
Jeszcze jedno pytanko do szanownych kolegów. Czy zmiana ISO ma wpływ na ilość ziarna podczas kręcenia?BO u mnie nawet przy niskim ISO i dobrym oświetleniu ziarno jest dość widoczne.Po zmianie ISO nie widać w zasadzie różnicy.

Fatman
04-12-2010, 11:25
Niestety zmiana ISO podczas nagrywania filmów w D90 jest niemożliwa. Cały czas działa AutoISO. Pełny automat :-(