Zobacz pełną wersję : hot/dead pixele w D7000
Witam,
Przejdę od razu do sedna. Wiem, że są tematy związane z hotami na forum, ale ja tak troszkę od innej strony. Otóż pytanie jest skierowane głównie do użytkowników D7K, jak się można domyślić ;) Chciałbym, abyście podzielili się ze mną taką informacją czy zauważyliście na Waszych matrycach ciągle włączone lub ciągle wyłączone pixele? A jeśli tak, to mniej więcej ile. Pytam po to, ponieważ ja mam całkiem sporo i jest to denerwujące szczególnie w trybie LV. Ciągle widzę białe lub w większości niebieskie plamki. Ciekawi mnie, czy to tylko moja przypadłość czy jednak w D7K tak już jest i ze względu na dużą matrycę będzie również procentowo więcej hotów niż w innych puszkach?
cybermar
23-11-2010, 16:28
Witam,
Przejdę od razu do sedna. Wiem, że są tematy związane z hotami na forum, ale ja tak troszkę od innej strony. Otóż pytanie jest skierowane głównie do użytkowników D7K, jak się można domyślić ;) Chciałbym, abyście podzielili się ze mną taką informacją czy zauważyliście na Waszych matrycach ciągle włączone lub ciągle wyłączone pixele? A jeśli tak, to mniej więcej ile. Pytam po to, ponieważ ja mam całkiem sporo i jest to denerwujące szczególnie w trybie LV. Ciągle widzę białe lub w większości niebieskie plamki. Ciekawi mnie, czy to tylko moja przypadłość czy jednak w D7K tak już jest i ze względu na dużą matrycę będzie również procentowo więcej hotów niż w innych puszkach?
na zachodnich forach ktore czytuje , pelno jest watkow odnosnie hot'ów, nawet na video samplach na yotubie nieraz widac HOTY
Rafał_Sz
23-11-2010, 16:30
Jak je widzisz szczególnie w LV, to może świecą Ci piksele na LCD?
na zachodnich forach ktore czytuje , pelno jest watkow odnosnie hot'ów, nawet na video samplach na yotubie nieraz widac HOTY
tak, ale chciałem wiedzieć jakie są wrażenia polskich użytkowników :)
Jak je widzisz szczególnie w LV, to może świecą Ci piksele na LCD?
niestety - widać je również na materiale jak odtwarzam na kompie. dlatego wyświetlacz LCD jest ok.
Rafał_Sz
23-11-2010, 16:34
tak, ale chciałem wiedzieć jakie są wrażenia polskich użytkowników :)
niestety - widać je również na materiale jak odtwarzam na kompie. dlatego wyświetlacz LCD jest ok.
No to wyślij body na Postępu w Warszawie to Ci zrobią mapowanie matrycy. Wysyłałem D300, zrobili szybciutko i nic za to nie zapłaciłem. W D7000 jeszcze nic złego związanego z matrycą nie zauważyłem.
po mapowaniu również wartość pixeli wyświetlanych w LV jest również obliczana z wartości sąsiednich? tzn, przy LV również nie będzie widać hotów czy dopiero po zrobieniu zdjęcia jakieś algorytmy zastępują je innymi wartościami? nigdy nie robiłem mapowania stąd moje pytanie
Rafał_Sz
23-11-2010, 16:48
po mapowaniu również wartość pixeli wyświetlanych w LV jest również obliczana z wartości sąsiednich? tzn, przy LV również nie będzie widać hotów czy dopiero po zrobieniu zdjęcia jakieś algorytmy zastępują je innymi wartościami? nigdy nie robiłem mapowania stąd moje pytanie
"Znikną" na każdy możliwy sposób. Przynajmniej tak mam w D300 po mapowaniu.
Ok, dzięki wielkie za udzielenie pomocy.
do rzeczy: test jest prosty: NR off, ISO 100, czas ok. 10s, f/22 i więcej (wtedy wyłazi prawie wszystko), i nie ma co kombinować w testach na darki, to nie to, robiłem wyszedł 1 (słownie jeden). w foceniu jak pisałem dziesiątki a może i setki (nie sposób policzyć).
ciekaw jestem jak się powiodło to czyszczenie. ja w sobotę kupiłem korpus. w niedzielę oddałem. nie po to kupiłem, fatalny zakup. polecam testu dokonać na miejscu w sklepie. jak czytam fora i posty o tym że to normalne i wystarczy mapowanie to ręce mi opadają. podeślę albo podepnę przykład ale dajcie mi miejsce na to. na moim wysłużonym d80 po 77 tys klapnięć nie miałem ani jednego hot piksela.
no też mi się zdaje, że sprzęcik nowiutki za ciężką kasę powinien być zbliżony do ideału - ale cudów nie ma :)
Jakąś drobną wadę w postaci 1-2 pikseli można by jeszcze wybaczyć... w momencie kiedy jest ich powyżej 10ciu... (to co prawda nieduże ilości, jeśli weźmie się pod uwagę kilkanaście milionów pikseli na całej matrycy...) jest już mocno irytujące...
no to ja mam troszkę więcej niż dwa - bardziej w okolicach 10-15
Kundzior
24-11-2010, 20:55
do rzeczy: test jest prosty: NR off, ISO 100, czas ok. 10s, f/22 i więcej (wtedy wyłazi prawie wszystko), i nie ma co kombinować w testach na darki, to nie to, robiłem wyszedł 1 (słownie jeden). w foceniu jak pisałem dziesiątki a może i setki (nie sposób policzyć).
??? To twój test na hoty/dedy ??? NR off ok, iso 100?? F22??? Albo pomieszało Ci się coś, albo za dużo chcę, za mało wiem.
W ten sposób możesz szukać syfów na matrycy, ale nie uszkodzonych pikseli.
kupiłem, po 24h zawiozłem do sklepu, po kilku dniach wrócił z serwisu po mapowaniu. dziś poszedłem do sklepu. dalej to samo. na dodatek matryca jest już brudna.
czekam i nie wiem co dalej: jeśli macie d7000 zróbcie prosty test: ISO100, czas naświetlania 10 sekund, przysłona 22 lub więcej ale nie mniej, ostrość na mydło, ważne aby na drabince np. w manualu była prawidłowa ekspozycja. fotkę należy oglądać powoli na podglądzie korpusu na maksymalnym zoomie lub w kompie na zoomie 200-300% rotując kolejne zdjęcia.
nie wiem jak się to skończy, wydałem 5tys. i spłacam kredyt, jestem petentem, sklep i ja zależymy od serwisu nikona. a ten nie widzi tego w ten sposób, to dopiero 6 dni mam nadzieję że skończy się ok,
poza tym korpus jest świetny, polecam ale ważne aby spr. te hot piksele.
ja dzisiaj byłem na Postępu - 10 minut i wszystko jest cacy. tzn jest cacy na fotach, ponieważ na wideo, to już nie da rady zmapować (tak mi powiedzieli w serwisie). dodatkowo nikon uważa, że jak wydajemy kasę to i tak musimy się liczyć z tym, że hoty/deady będą ponieważ matryce spełniają jakąś tam normę ... także nigdy się tego nie zwycięży
Normę ISO (http://www.okazje.info.pl/porada/komputery/wadliwe-piksele-i-norma-iso-13406-2.html) mówiącą że ileś tam części procenta wyrobu może być wadliwe. W przypadku milionów piksli te kilka/kilkanaście to i tak ułamek dopuszczalny przez normę.
Różni producenci różnie do tego podchodzą. W świecie monitorów LCD jest pełen wybór sposobów ustalania co jest dobre a co złe. Od idealnego że cokolwiek wylezie w pierwszym miesiącu to wymiana do ścisłych wyliczeń w stylu ...nie więcej niż 10 na całym wyświetlaczu no chyba że 3 sąsiadujące... itp.
tak sobie pisze z innymi i dostałem w odpowiedzi kilka fotek - na każdej to samo ;(
kruca, a taki fajny zakres tonalny.
nikon powinien przeprosić klientów i coś wreszcie z tym zrobić, każdemu może się zdarzyć ale robiąc to z premedytacją i udając że to normalne powoduje że zmienię moje klamoty na nie nikon.
moj d7000 tez jest dotkniety ta wada na ISO 3200 juz jest zle a jak sie dobrze przyjrzec to i na ISO 800 widac pojedyncze hoty... pojade do wawy osobiscie i postaram zalatwic to na miejscu. Byl ktos? zalatwiaja to bezplatnie i na miejscu? Chodzi mi o mapowanie matrycy
bezpłatnie i szybko (kilka min) od ręki