Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie hot/dead pixele w D7000

Witam,

Przejdę od razu do sedna. Wiem, że są tematy związane z hotami na forum, ale ja tak troszkę od innej strony. Otóż pytanie jest skierowane głównie do użytkowników D7K, jak się można domyślić Chciałbym, abyście podzielili się ze mną taką informacją czy zauważyliście na Waszych matrycach ciągle włączone lub ciągle wyłączone pixele? A jeśli tak, to mniej więcej ile. Pytam po to, ponieważ ja mam całkiem sporo i jest to denerwujące szczególnie w trybie LV. Ciągle widzę białe lub w większości niebieskie plamki. Ciekawi mnie, czy to tylko moja przypadłość czy jednak w D7K tak już jest i ze względu na dużą matrycę będzie również procentowo więcej hotów niż w innych puszkach?
    N D7k + 18-105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarens Zobacz posta
    Witam,

Przejdę od razu do sedna. Wiem, że są tematy związane z hotami na forum, ale ja tak troszkę od innej strony. Otóż pytanie jest skierowane głównie do użytkowników D7K, jak się można domyślić Chciałbym, abyście podzielili się ze mną taką informacją czy zauważyliście na Waszych matrycach ciągle włączone lub ciągle wyłączone pixele? A jeśli tak, to mniej więcej ile. Pytam po to, ponieważ ja mam całkiem sporo i jest to denerwujące szczególnie w trybie LV. Ciągle widzę białe lub w większości niebieskie plamki. Ciekawi mnie, czy to tylko moja przypadłość czy jednak w D7K tak już jest i ze względu na dużą matrycę będzie również procentowo więcej hotów niż w innych puszkach?
    na zachodnich forach ktore czytuje , pelno jest watkow odnosnie hot'ów, nawet na video samplach na yotubie nieraz widac HOTY

Domyślnie

Jak je widzisz szczególnie w LV, to może świecą Ci piksele na LCD?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybermar Zobacz posta
    na zachodnich forach ktore czytuje , pelno jest watkow odnosnie hot'ów, nawet na video samplach na yotubie nieraz widac HOTY
    tak, ale chciałem wiedzieć jakie są wrażenia polskich użytkowników

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Jak je widzisz szczególnie w LV, to może świecą Ci piksele na LCD?
    niestety - widać je również na materiale jak odtwarzam na kompie. dlatego wyświetlacz LCD jest ok.
    N D7k + 18-105 VR

Domyślnie

tak, ale chciałem wiedzieć jakie są wrażenia polskich użytkowników

niestety - widać je również na materiale jak odtwarzam na kompie. dlatego wyświetlacz LCD jest ok.
    No to wyślij body na Postępu w Warszawie to Ci zrobią mapowanie matrycy. Wysyłałem D300, zrobili szybciutko i nic za to nie zapłaciłem. W D7000 jeszcze nic złego związanego z matrycą nie zauważyłem.

Domyślnie

po mapowaniu również wartość pixeli wyświetlanych w LV jest również obliczana z wartości sąsiednich? tzn, przy LV również nie będzie widać hotów czy dopiero po zrobieniu zdjęcia jakieś algorytmy zastępują je innymi wartościami? nigdy nie robiłem mapowania stąd moje pytanie
    N D7k + 18-105 VR

Domyślnie

po mapowaniu również wartość pixeli wyświetlanych w LV jest również obliczana z wartości sąsiednich? tzn, przy LV również nie będzie widać hotów czy dopiero po zrobieniu zdjęcia jakieś algorytmy zastępują je innymi wartościami? nigdy nie robiłem mapowania stąd moje pytanie
    "Znikną" na każdy możliwy sposób. Przynajmniej tak mam w D300 po mapowaniu.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 23-11-2010 o 16:50

Domyślnie

Ok, dzięki wielkie za udzielenie pomocy.
    N D7k + 18-105 VR

Domyślnie

do rzeczy: test jest prosty: NR off, ISO 100, czas ok. 10s, f/22 i więcej (wtedy wyłazi prawie wszystko), i nie ma co kombinować w testach na darki, to nie to, robiłem wyszedł 1 (słownie jeden). w foceniu jak pisałem dziesiątki a może i setki (nie sposób policzyć).

ciekaw jestem jak się powiodło to czyszczenie. ja w sobotę kupiłem korpus. w niedzielę oddałem. nie po to kupiłem, fatalny zakup. polecam testu dokonać na miejscu w sklepie. jak czytam fora i posty o tym że to normalne i wystarczy mapowanie to ręce mi opadają. podeślę albo podepnę przykład ale dajcie mi miejsce na to. na moim wysłużonym d80 po 77 tys klapnięć nie miałem ani jednego hot piksela.

Nikon D7000|AF-S105mm f/2.8G VR|AF 50mm f/1.4 D|AF Fisheye 10.5 f/2.8G|AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 VR|MF80-200mm f/4.5|SB900|SB600|Manfrotto|Triopo

Domyślnie

no też mi się zdaje, że sprzęcik nowiutki za ciężką kasę powinien być zbliżony do ideału - ale cudów nie ma
    N D7k + 18-105 VR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów