Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i HDR
darek795
21-11-2010, 17:31
Czy w NIkonie D50 można ustawić bracketing a potem samowyzwalacz - tak by zrobić od razu serię 3 zdjęć do HDRu.
Jak ustawię bracketing to potem samowyzwalacz robi tylko 1 zdjęcie zamiast serii - czy można to jakoś zmienieć?
wasilewk
21-11-2010, 17:35
...Jak ustawię bracketing to potem samowyzwalacz robi tylko 1 zdjęcie zamiast serii - czy można to jakoś zmienieć?
A masz włączone 'zdjęcia seryjne' ?
darek795
21-11-2010, 17:57
Właśnie o to chodzi, że nie można włączyć jednocześnie zdjęć seryjnych i samowyzwalacza. Nie można wykonać serii zdjęć z samowyzwalacza. Kiepskie oprogramowanie aparatu. Zastanawiam się czy można obejść jakoś ten problem. CHyba tylko kupując pilota?
wasilewk
21-11-2010, 18:02
Właśnie o to chodzi, że nie można włączyć jednocześnie zdjęć seryjnych i samowyzwalacza. Nie można wykonać serii zdjęć z samowyzwalacza. Kiepskie oprogramowanie aparatu. Zastanawiam się czy można obejść jakoś ten problem. CHyba tylko kupując pilota?
Oczywiście, że nie można ! Albo automat albo seryjne. Kup pilota na kabel i voila !
darek795
21-11-2010, 18:06
Wcale nie oczywiście, bo taka funkcja bracketing plus seria zdjęć plus samowyzwalacz jest w oprogramowaniu CHDK, które używałem w kompakcie Canona.
Dlatego zdziwiło mnie, że lustrzanki Nikona są gorsze w tym punkcie od kompaktów Canona.
wasilewk
21-11-2010, 18:13
Wcale nie oczywiście, bo taka funkcja bracketing plus seria zdjęć plus samowyzwalacz jest w oprogramowaniu CHDK, które używałem w kompakcie Canona.
Dlatego zdziwiło mnie, że lustrzanki Nikona są gorsze w tym punkcie od kompaktów Canona.
No przecież sam wybrałeś system ! Nikt Ci nie każe 'mordować się' z Nikonem. Masz i Canona i Sony i Pentaxa. A spróbuj pożyczyć trudniejszy sprzęt (Sinar, Bronica, Hasselblad) - zobaczysz jakie tam 'schody' sie zaczną.
Wybór systemu jest uwarunkowany tylko sposobem i przedmiotem fotografowania a nie pieniędzmi.
Pzdr.