Zobacz pełną wersję : Pytanko w sprawie kupna Ps cs5
Zauważyłem że nowy Photoshop jest 3 razy tańszy jeśli kupi go student lub uczeń i potwerdzi rzynależność do szkoły.
Moje pytanie polega na tym czy jezeli mój kuzyn by kupił photoshopa i po otrzymaniu numeru seryjnego od Adobe, sprezentowałby mi go, to czy nadal by się liczyło że mam legallną wersje?
Matey3000
20-11-2010, 02:29
Nie, on/kolega bedzie wlascicielem licencji. Musi wyslac kopie legitymacji studenckiej i podobno weryfikują.
rychu_cmg
20-11-2010, 02:38
a jeśli zabrać kogoś z domowników to będzie to legalne ?
Grzesiek_G
20-11-2010, 12:08
Nie, nie nie będzie. Licencja jest przypisana do konkretnej osoby. Weryfikacja tez nie jest prosta - kupujesz program, wysyłasz do adobe kopie legitymacji dostajesz klucz.
Podobno cały zestaw Adobe kosztuje 1600 zł dla studentów. Pani grafik zachęcała nas na zajęciach do kupna, ale że studia są nieco z innej bajki, to jakoś nikt się nie pali.
rychu_cmg
20-11-2010, 14:11
Nie, nie nie będzie. Licencja jest przypisana do konkretnej osoby. Weryfikacja tez nie jest prosta - kupujesz program, wysyłasz do adobe kopie legitymacji dostajesz klucz.
no dobra, ale jak licencja będzie na brata to czy ja mogę też używać tego programu na jego komputerze ?
I co pół roku muszę im przesyłać skan Indeksu, że zaliczyłem semetr? ;)
Co będzie, jak skończę studia? Program stanie się nielegalny? Będę go mógł oddać do sklepu? Zakupić licencję "normalną" po promocyjnej cenie?
rychu_cmg
20-11-2010, 16:04
Skibek tu masz FAQ ze strony adobe:
http://www.adobe.com/pl/education/students/studentteacheredition/faq.html
Czy uczeń, student, nauczyciel lub wykładowca może nadal używać wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli po zakończeniu nauki lub nauczania?
Tak. Po zakończeniu nauki lub nauczania można nadal używać wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli.
no ale potwierdzenie jest jednorazowe, przecież jak zakupi to może potem sprezentować komuś, albo powiedzieć że do nauki u mnie
de Fresz
20-11-2010, 16:56
Nie może sprezentować. No, przynajmniej w zgodzie z licencją. Bo jak to zrobi, program stanie się równie legalny, co ściągnięty z torrentów. W przypadku domowników (np. syn, czy brat student, ojciec czy żona nauczyciel) jest to de facto niemożliwe do udowodnienia. Ale już w przypadku sąsiada - dopóki nie będzie przychodził korzystać z komputera właściciela licencji lub tenże właściciel nie pożyczy mu całego swojego komputera z zainstalowanym softem (choć toteż dyskusyjne) - to będzie złamanie warunków licencji.
I jedną kwestią jest złamanie warunków z umowy licencyjnej, a czym innym realność jakichkolwiek konsekwencji z tego tytułu (w takim przypadku - w okolicach zera).
czyli muszę zostać studentem?:)
czyli muszę zostać studentem?:)
Tak,a najlepiej wiecznym:smile:
Drobne sprostowanie:
Licencja edukacyjna jest przypisana do konkretnej osoby + konkretnego komputera (nr IP). No i nie można robić aktualizacji do nowej wersji tylko trzeba kupować od nowa.
de Fresz
20-11-2010, 20:05
Licencja edukacyjna jest przypisana (...) konkretnego komputera (nr IP).
To akurat nierealne, aby soft był przypisany do IP. Może raczej chodzić o mac-adress karty sieciowej.
Być może masz rację, bo sama aktywacja softu odbywa się automatycznie, więc nie wiem co konkretnie Adobe niuchało w moim komputerze. W każdym razie kiedy kontaktowałem sie z Adobe poinformowano mnie, że można tylko używać na tym komputerze, z którego następowała aktywacja; i to osoba z którą rozmawiałem podała mi tą informację o IP (być może błędnie).
Wg mnie licencja jest przypisana do jednej osoby, a do konkretnego komputera numer seryjny (w momencie aktywacji). Być może istotny jest tu numer płyty głownej. IP napewno nie bo może być zmienne (zależy od sieci). U siebie w Photoshopie mam opcje dezaktywacji oprogramowania i instalacji na nowym komputerze. Ale nie próbowałem więc nie wiem jak to działa. Z drugiej strony skoro ma się licencję to Adobe powinno w awaryjnej sytuacji (np. awaria komputera, czy dysku) przysłać nowy numer seryjny.
[QUOTE=Woland;2162532]Zauważyłem że nowy Photoshop jest 3 razy tańszy jeśli kupi go student lub uczeń i potwerdzi rzynależność do szkoły.
Kolego Woland a jak to się ma jeśli ten program chciałby zakupić uczeń technikum informatycznego, czy tom możliwe i gdzie trzeba się odezwać, wiesz zbliża się gwiazda i myślę dla syna zakupić
Wg mnie licencja jest przypisana do jednej osoby, a do konkretnego komputera numer seryjny (w momencie aktywacji). Być może istotny jest tu numer płyty głownej. IP napewno nie bo może być zmienne (zależy od sieci). U siebie w Photoshopie mam opcje dezaktywacji oprogramowania i instalacji na nowym komputerze. Ale nie próbowałem więc nie wiem jak to działa. Z drugiej strony skoro ma się licencję to Adobe powinno w awaryjnej sytuacji (np. awaria komputera, czy dysku) przysłać nowy numer seryjny.
hmm ale kuzynka może kupić i uczyć się u mnie:)
[QUOTE=Woland;2162532]Zauważyłem że nowy Photoshop jest 3 razy tańszy jeśli kupi go student lub uczeń i potwerdzi rzynależność do szkoły.
Kolego Woland a jak to się ma jeśli ten program chciałby zakupić uczeń technikum informatycznego, czy tom możliwe i gdzie trzeba się odezwać, wiesz zbliża się gwiazda i myślę dla syna zakupić
na allegro masz
a jak to się ma jeśli ten program chciałby zakupić uczeń technikum informatycznego, czy tom możliwe i gdzie trzeba się odezwać, wiesz zbliża się gwiazda i myślę dla syna zakupić
Każdy uczeń może ten program zakupić i to niekoniecznie na Allegro, ale od normalnego resellera Adobe, np.:
http://www.cortland.pl/adobe-photoshop-extended-cs5-win-pl-student-teacher-edition.html
Tam masz też podane warunki jakie trzeba spełnić, żeby otrzymać numer seryjny od Adobe.
Chyba jednak nie jest to numer płyty głównej. Wydaje mi się, że kol. de Fresz ma rację: chodzi tu chyba o adres mac karty sieciowej, tylko ta Pani, z którą rozmawiałem miała kłopot z odróżnieniem adresu mac od IP.
Chyba jednak nie jest to numer płyty głównej. Wydaje mi się, że kol. de Fresz ma rację: chodzi tu chyba o adres mac karty sieciowej, tylko ta Pani, z którą rozmawiałem miała kłopot z odróżnieniem adresu mac od IP.
A ja bym upierał się jednak przy płycie głównej, tak jak to jest rozwiązane w przypadu aktywacji Windowsa i Office`a. Wówczas jeżeli zmieniamy inne elementy komputera np. dysk twardy to aktywacja nadal jest możliwa. A kartę sieciową łatwo można zmienić. U siebie w notebooku mam 3 karty sieciowe (połączenie kablowe, WiFi i GSM) i każda ma inny numer MAC (przynajmniej 2 pierwsze). Te dwie ostatnie karty są wymienne. No i chyba adres MAC karty sieciowej też można zmienić.
I co w takim przypadku z aktywacją?
Faktycznie trudno się zorientować, ale chyba nie tylko płyta główna, bo na stronie aktywacyjnej piszą, że nawet wymiana HD wiąże się z koniecznością dezaktywacji i powtórnej aktywacji produktu, a jeśli twardy dysk padł, to jedyną kuracją jest kontakt z Adobe Support. Może więcej elementów jest próbnikowanych w czasie aktywacji.
Faktycznie trudno się zorientować, ale chyba nie tylko płyta główna, bo na stronie aktywacyjnej piszą, że nawet wymiana HD wiąże się z koniecznością dezaktywacji i powtórnej aktywacji produktu, a jeśli twardy dysk padł, to jedyną kuracją jest kontakt z Adobe Support. Może więcej elementów jest próbnikowanych w czasie aktywacji.
Utrudniają życie uczciwemu klientowi, bo piraci i tak te zabezpieczenia omijają. A ktoś kto kupi musi się starać, aby program zadziałał. Mam podobnie z programem Website X5, sformatowałem dysk i już potrzebny był nowy klucz od producenta, bo zmienił się numer dysku czy coś takiego. Paranoja.
W rozmowei z pracownikiem Adobe Call Center czy jak to się tam zwie ani razu nie padło stwierdzenie dotyczące problemu z aktywacją.
Ponadto program można zainstalować zarówno na komputerze stacjonarnym (praca w domu) jak i przenośnym (np. praca u klienta, w plenerze itp.).
Studentem wystarczy być w momencie zakupu programu. Warunkiem zarobkowania jest fakt używania go na prywatnym komputerze przez tą osobę, co go zakupiła.
Nic takiego się nie dzieje.... po weryfikacji zgodnie z postanowieniami licencji (skan aktualnego dokumentu potwierdzającego studiowanie przesłany na podany adres @), zostaje przesłany serial do PS`a, mozna reinstalować na róznych dyskach płytach głównych itp.. aktywuje sie bez najmniejszego problemu.... przerabiałem na komputerach znajomego...
Co do samych licencji typu "student" są dwa rodzaje:
- ok 1600 PLNstandardowa dla wszystkich którzy studiują, uczą się, uczą innych itp...
- ok 550 PLN - licencja extra mega czad na CS5 Design Premium ale musisz studiować na uczelniach z którymi Adobe podpisało umowę na takowe specjalne traktowanie....... http://www.program-akademicki.pl/
W rozmowei z pracownikiem Adobe Call Center czy jak to się tam zwie ani razu nie padło stwierdzenie dotyczące problemu z aktywacją.
Bo problemu takiego normalnie nie ma, aktywacja następuje automatycznie. Problem pojawia się kiedy zmieniasz komputer, pada twardy dysk itp. I pamietaj, że masz tylko dwie aktywacje, czyli, że w przypadku zainstalowania od razu na dwóch komputerach (lub komputerze i laptopie) nie możesz więcej razy aktywować. W razie kłopotu z kompem pozostaje tylko ciężka walka z Adobe, w tym wiszenie na telefonie i przekonywanie osoby z drugiej strony, że wszystko co mówisz jest prawdą. Znam kilka osób, które straciły kupę nerwów przy tej okazji.
de Fresz
24-11-2010, 02:32
W razie kłopotu z kompem pozostaje tylko ciężka walka z Adobe, w tym wiszenie na telefonie i przekonywanie osoby z drugiej strony, że wszystko co mówisz jest prawdą. Znam kilka osób, które straciły kupę nerwów przy tej okazji.
To fascynujące co piszesz, bo już 2 razy przez to przechodziłem i za każdym razem nie trwało to dłużej niż z 5 minut sympatycznej rozmowy. Ale pewnie musiałem trafić na jakiegoś zepsutego konsultanta...
Ok, czyli np. jutro zapisuje sie na jakis kierunek studiów, dostaje legitke, kupuje pakiet CS5 i moge go wykorzystać komercyjnie. Mija semestr, zostaje skreślony z listy studentów i mogę dalej korzystać z licencji tak? A jak w tym momencie wygląda sprzedaż prac graficznych wykonanych za pomocą takiego oprogramowania. Jest to program prywatny więc nawet mając działalność gospodarczą nie mogę wystawić faktury na to. Dobrze myśle?
Inna sprawa, co w momencie kiedy nie będę już studentem a będą jakieś problemy z aktywacją. Czy nie bycie już studentem nie jest w tym momencie problemem?
BlackRoger
25-11-2010, 22:52
Jest to program prywatny więc nawet mając działalność gospodarczą nie mogę wystawić faktury na to. Dobrze myśle?
Nie widzę problemu żeby wystawić fakturę za zdjęcie obrobione na tym PS'ie. Chyba nie do końca właściwie myślisz. Idąc tym tokiem rozumowania pracując np. na komputerze domowym nie kupionym na firmę również nie mógłbyś wystawić faktur za zdjęcia.
Hmm, bo coś za pięknie mi to wygląda. Właściwie każda osoba posiadająca firme i chcąca zarabiać na grafice/zdjęciach które przejdą przez pakiet CS5, wystarczy, że zapisze się do byle jakiej szkoły i kupi ten pakiet za "grosze". Oczywiście może korzystać jedynie samemu z tego oprogramowania. Pytanie czy jeśli komputer jest firmowy to czy może tam zainstalować omawiane oprogramowanie? A wydaje mi się, że nie. Jedynie na prywatnym komputerze.
BlackRoger
26-11-2010, 08:40
Pytanie czy jeśli komputer jest firmowy to czy może tam zainstalować omawiane oprogramowanie? A wydaje mi się, że nie. Jedynie na prywatnym komputerze.
To jest właśnie jedno z ograniczeń licencji studenckiej.
Z dyskusji na stronie : http://fotoblogia.pl/2010/05/18/photoshop-cs5-pl-z-rabatem-do-80-i-mozliwoscia-komercyjnego-wykorzystania
wynika, że można korzystać na firmę, o ile jest to firma w której nie współdzielimy majątku z inną osobą”, czyli np. zwykła firma jednoosobowa
Dyskusja dyskusją, a wyjątek z licencji edukacyjnej Adobe swoje:
Jak kupić?
Uczniowie i studenci mogą kupić wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli w Sklepie edukacyjnym* na stronie Adobe.com. Taki zakup może dotyczyć tylko jednej licencji każdego z produktów firmy Adobe w wersji dla uczniów i nauczycieli. Uczniowie i studenci mogą używać tej licencji jedynie na własnych, prywatnych komputerach. Nie można odsprzedawać produktów w wersji dla uczniów i nauczycieli. Więcej:
http://www.adobe.com/pl/education/solutions/students/studentteacheredition/
Oprócz sklepu "edukacyjnego" kupić można oczywiście u wybranych reselerów Adobe.
Taki zakup może dotyczyć tylko jednej licencji każdego z produktów firmy Adobe w wersji dla uczniów i nauczycieli.
Co automatycznie oznacza, że bez problemów możesz kupić np. Design Premium oraz np. Lr na jedną osobę.
Jeśli chodzi o reinstalacje z kompa (np. zepsutego) na drugi, kiedyś też takie opowieści chodziły bodajże o Licencjach Windows XP. Sprawdzałem osobiście, nie było z tym ŻADNEGO problemu.
To jest właśnie jedno z ograniczeń licencji studenckiej.
Z dyskusji na stronie : http://fotoblogia.pl/2010/05/18/photoshop-cs5-pl-z-rabatem-do-80-i-mozliwoscia-komercyjnego-wykorzystania
wynika, że można korzystać na firmę, o ile jest to firma w której nie współdzielimy majątku z inną osobą”, czyli np. zwykła firma jednoosobowa
Dyskusja ok, ale jak na to adobe? Niedługo zamierzam zakładać właśnie jednoosobową działalność gospodarczą i załóżmy, że kupuje pakiet Design Standard w wersji studenckiej, instaluje go na komputerze prywatnym, wykonuje jakieś prace graficzne dla innej firmy. Czy w tym momencie mogę wystawić fakturę vat jako moja firma? Czy muszę kombinować jakieś umowy zlecenie jako osoba prywatna?
Moim zdaniem nie możesz wystawiać faktury jako firma korzystając z komputera prywatnego z pakietem Adobe. Ale jako umowa nie na firmę, to jak najbardziej tak, bo pakiety edukacyjne można również używać w celach komercyjnych. To zresztą wynika zarówno z dyskusji na fotoblogii, jak i z licencji Adobe.
Moim zdaniem nie możesz wystawiać faktury jako firma korzystając z komputera prywatnego z pakietem Adobe. Ale jako umowa nie na firmę, to jak najbardziej tak, bo pakiety edukacyjne można również używać w celach komercyjnych. To zresztą wynika zarówno z dyskusji na fotoblogii, jak i z licencji Adobe.
To ze komercyjnie mozna to oczywiste od poczatku. Wlasnie sprawa rozchodzi sie o wystawianie fv. Jesli mam jednoosobowa firme, korzystam z prywatnego kompa to teoretycznie powinno byc to legalne. Przedzwonie w tygodniu do Adobe jesli nie znajde jednoznacznej odpowiedzi.
Przychylam się ku wersji lookasha, jednak musiałby się tu wypowiedzieć ktoś z Adobe lub zaznajomiony z prawem. Bo sprawa wg mnie rozgrywa się o to czy można komputera prywatnego używać w firmie jednosoobowej. Wg mnie tak bo właścicielem firmy i komputera jest ta sama osoba. Wiadomo, że jak ma się licencje programów tzw. domowe, np MS Office Home, to używanie tych programów jest nielegalne i trzeba kupić wersję dla małych firm. Ale jeżeli ma się od razu licencję komercyjną to chyba można. Tylko zakupu programu Adobe nie wliczymy sobie w koszta działalności firmy.
Tylko zakupu programu Adobe nie wliczymy sobie w koszta działalności firmy.
Myśle, że jest to niewielka wada w momencie gdy płacimy za pakiet np 1200 zamiast 6500.
PS szkoły podyplomowe też się zaliczają do tego? Jeśli tak to lecę się*zapisać. W innym wypadku zapiszę się do liceum prywatnego. Nic chyba nie stoi na przeszkodzie temu, jeśli mam już zrobionego magistra? :P
Nic chyba nie stoi na przeszkodzie temu, jeśli mam już zrobionego magistra? :P
Ale przecież możesz zdecydować się na doktorat :D
Ale przecież możesz zdecydować się na doktorat :D
Ale po pierwsze trzeba się na doktoranckie dostać, po drugie na zapisanie się*jest już za późno. A do takiego liceum prywatnego, np Cosinus, można się zapisać kiedy chce ;)