PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] 4 nocne z Magdą

palmerus
19-11-2010, 01:27
witam

Moja pierwsza próba 2 zdjęć nocnych i 2 portretów. Uwagi, sugestie, konstruktywna krytyka mile widziana.

1.
http://fotopalmer.pl/forum/IMG_0156.jpg

2.
http://fotopalmer.pl/forum/IMG_0189w.jpg

3.
http://fotopalmer.pl/forum/IMG_0172.jpg

4.
http://fotopalmer.pl/forum/IMG_0171.jpg

ekonet
19-11-2010, 01:32
Nie rób tego dziewczęciu...

palmerus
19-11-2010, 01:45
Dzięki, a bardziej konstruktywnie? na co zwrócić szczególnie uwagę, co razi w oczy?

conik
19-11-2010, 01:51
brak ostrosci, krzywe, niepotrzebne detale, nedzne kadrowanie....sugeruje kupic jakas fajna ksiazke z obrazkami i potrenowac kadrowanie i lapanie swiatla na mniej wrazliwych modelach

klekacz
19-11-2010, 01:52
Brak ostrości...

palmerus
19-11-2010, 01:56
Zgadzam się z brakiem ostrości na jedynce ale pozostałe 3 chyba ok. z niepotrzebnych detali to pewnie ten szyld niebieski na 1. też go dopiero teraz zauważyłem. co do 1 to raczej chyba bardziej poruszone niż nietrafiona ostrość, ale mogę się nie znać

copyman
19-11-2010, 02:08
Brak ostrości to jedno, ale zdjęcia wydają się być poruszone... zdjęcia nr 1 bym na Twoim miejscu nie publikował... Wybacz mi , nie mam nic złego na myśli ale dziewczyna nocą w takiej pozycji i takim miejscu ... Może mam głupie skojarzenia ale zacytuję EKONET-a "Nie rób tego dziewczęciu..."

NBA
19-11-2010, 02:31
1/30, F 1.4 i masz powód nieostrości... O WB nie wspomnę...

ekonet
19-11-2010, 09:05
Dzięki, a bardziej konstruktywnie? na co zwrócić szczególnie uwagę, co razi w oczy?
Razi wszystko po kolei.
#1 - zdjęcie "leci" w lewo i do ucięcia pas z tym niebieskim świecącym z lewej. Konotacje na temat zależności dziewczyny i latarni pomińmy.
#2 - kompozycja przypadkowa, przyciąga uwagę świecący plafon z tyłu, z prawej strony kadru niedocięte kawałki muru. Nie bardzo wiadomo, co jest tematem tego zdjęcia, być może lewa noga modelki, gdyż jest w mocnym punkcie.
#3 i #4 - tutaj bezlitośnie wyeksponowałeś mankamenty wyglądu dziewczyny, a późna pora i kiepskie światło tylko spotęgowały to wrażenie. Rzucają się w oczy: łuszcząca się skóra u nasady nosa (tam, gdzie się zaczyna lewa brew), tzw. odrosty (włosy wołające o ponowne farbowanie) oraz przetłuszczone i nieświeże włosy. Centralne kadrowanie z dużą ilością miejsca nad głową też nie czyni tych zdjęć lepszymi. #3 nieco lepiej wyglądałoby po ścięciu od góry do kwadratu, mniej więcej w połowie czoła, może ciut wyżej. Ale nie pomoże to na nieciekawe światło.
Szkoda, bo dziewczyna ładna i gdybyś pozwolił jej zrobić coś ze swoim wyglądem (dziewczyny wiedzą najczęściej, jak się do tego zabrać) oraz popracowałbyś nad światłem, kadrami i obróbką, niewątpliwie miałbyś o wiele lepsze efekty. A pokazałeś dziewczynie np. zdjęcie 3 i 4? Co powiedziała o swoim wyglądzie? "O, Jezu"?
Być może patrzysz na te zdjęcia mocno subiektywnie i mają dla Ciebie znaczenie emocjonalne. My, którym pokazałeś te zdjęcia, jesteśmy tego podłoża emocjonalnego pozbawieni i odbieramy je zupełnie inaczej. Staraj się wyobrazić sobie, jak Ty byś oglądał takie zdjęcia zupełnie obcej dziewczyny. To może pomóc.

palmerus
19-11-2010, 09:10
I o coś takiego mi chodziło, teraz wiem nad czym popracować. Emocjonalnego związku brak, dziewczyna zdjęcia widziała. Zastanawiam się czy gdybym wydłużył czas i użył lampy zewnętrznej to czy błysk zamroził by modelkę na zdjęciu pierwszym i było by wtedy ostre?

onia
19-11-2010, 09:15
A wiec tak :) Witam kolegę z Kielc :) to po pierwsze :)

na temat zdjęć rzeczowo się nie wypowiem bo zrobił to już kolega ekonet. Czekamy zatem na następna próbe :)

a zauważyłem jednak coś : zdjęcie nr 1 jest ostre ... ale nie tam gdzie powinno być.
Zamiast na dziewczynie masz ostrość na latarni.

ekonet
19-11-2010, 09:22
I o coś takiego mi chodziło, teraz wiem nad czym popracować. Emocjonalnego związku brak, dziewczyna zdjęcia widziała. Zastanawiam się czy gdybym wydłużył czas i użył lampy zewnętrznej to czy błysk zamroził by modelkę na zdjęciu pierwszym i było by wtedy ostre?
Jeśli się ruszyła, to błysk mógłby nie pomóc, otrzymałbyś prawdopodobnie (przy 1/60) ostry obrazek z rozmytym "duchem". I pewnie doszłoby do zróżnicowania kolorystycznego modelki świeconej lampą oraz otoczenia, co może dałoby się sensownie tu zagospodarować. Spróbuj. Można też użyć lampy zdalnej, świecącej prostopadle z prawej strony.

Gundrum
19-11-2010, 10:18
Ja do ekoneta dołożę jeszcze jeden drobiazg: te zdjęcia nie wyglądają na nocne, nie mają klimatu. Powinieneś moim zdaniem niedoświetlić porządnie i doświetlić modelkę. Przy krótszym czasie nie miałbyś też takich problemów z utrzymaniem aparatu.

missbizarre
19-11-2010, 11:01
1 - kosz, ostrość jest na słupie, a nie na modelce, poza tym, za jasno, wszystko dookoła odwraca uwagę od modelki
2, twarz jest zbyt jasna, neon z tyłu wygląda źle, znowu za jasno
3 i 4 to bardzo słabe zdjęcia, jak robione zwykła małpką, kiepskie kadry, nieostro, modelka niezbyt korzystnie pokazana

palmerus
19-11-2010, 16:31
3 i 4 robione bez lampy, co do nocnych, no cóż, trzeba się wybrać na miasto jeszcze raz w nocy;)
dzięki za komentarze.

DonArturo
19-11-2010, 17:00
widziałem Twoją stronę(wiele nieudanych zdjęć) - rozumiem, że jesteś profesjonalistą
a te umieszczone w tym wątku zostały już skomentowane- a dużooo im brakuje do profesjonalizmu

panoramix
19-11-2010, 17:30

Wydłużył czas? A po co? Żeby otrzymać mazajca, czy żeby przepalić? A lampa do czego? Do świecenia na tylną kurtynę chyba? Bo jakoś nie bardzo mogę zrozumieć. Ostrego światła na 1 i 2 masz aż za dużo, chciałbyś poprawiać to lampą i coś mi się zdaje, że nawet palnikiem na wprost.... Co prawda twardym trza być, a nie mientkim... jak mawia klasyk, ale twarde/ostre światło nie do wszystkiego i nie zawsze pasuje.

Ja też byłem na Twojej stronie... Poważnie? I płacą Ci ? Z litości nie powiem nic więcej.

...aaa, bo ja nie zrozumiałem, a teraz dopiero doczytałem różnice pomiędzy amatorem, a profesjonalistą.
Oni obaj robią zdjęcia, tylko, że amator dla przyjemności, a profeska dla pieniędzy... ożeszty orzeszku, czy jak tam to się pisze.

Robert_P
19-11-2010, 22:15
Sporo zostało napisane , ja proponuję zacząć od sesji dziennych przy wczesnym lub późnym słońcu, będzie Ci łatwiej zapanować nad światłem.

santo
19-11-2010, 22:35
Mógłbyś nieco popracować nad 1, a mianowicie wyprostować słup, dać troche przestrzeni po prawej (o ile to możliwe), skonwertowac do b&w i będzie znacznie lepiej... :)

walus4
20-11-2010, 10:11
To może coś ode mnie fotoamatora ze średnim pojęciem na temat fotografii

Ad1
Zdjęcie nie jest ostre w tym miejscu gdzie powinno masz złapaną ostrość na latarni, a nie na dziewczynie po drugie to to zdjęcie na oddaje klimatu nocy jest po prostu na nim jasno jak w dzień proponowałbym tu krótszy czas po trzecie kadr trochę krzywy

Ad2
To zdjęcie choć trochę przypomina zdjęcie zrobione nocą, ale mam wrażenie, że walnąłeś tu centralnie lampą w modelkę przez do skóra wyszła jakaś blada nienaturalna jak dla mnie za szeroki kadr

Ad3
Tutaj tez w złym miejscu złapałeś ostrość na czole i włosach, a dla mnie najważniejszym punktem są oczy i jest uśmiech nie będę mówił tak jak przedmówcy, że modelka kompletnie nie przygotowana do robienia zdjęć portretowych

Ad 4
Tu większych zastrzeżeń odnośnie ostrości nie mam, ale chyba coś mi nie pasuje z WB, a tak po za tym to co mówiłem odnośnie poprzedniego zdjęcia

To jest moje subiektywna ocena fotoamatora niech wypowiedzą się profesjonaliści zajmujący się portretami na co dzień