Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    palmerus
    Gość

Domyślnie 4 nocne z Magdą

witam

Moja pierwsza próba 2 zdjęć nocnych i 2 portretów. Uwagi, sugestie, konstruktywna krytyka mile widziana.

1.

2.

3.

4.

Domyślnie

Nie rób tego dziewczęciu...
    Krzysztof Paszkiewicz

palmerus
    Gość

Domyślnie

Dzięki, a bardziej konstruktywnie? na co zwrócić szczególnie uwagę, co razi w oczy?

conik
    Gość

Domyślnie

brak ostrosci, krzywe, niepotrzebne detale, nedzne kadrowanie....sugeruje kupic jakas fajna ksiazke z obrazkami i potrenowac kadrowanie i lapanie swiatla na mniej wrazliwych modelach

Domyślnie

Brak ostrości...

palmerus
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z brakiem ostrości na jedynce ale pozostałe 3 chyba ok. z niepotrzebnych detali to pewnie ten szyld niebieski na 1. też go dopiero teraz zauważyłem. co do 1 to raczej chyba bardziej poruszone niż nietrafiona ostrość, ale mogę się nie znać

Domyślnie

Brak ostrości to jedno, ale zdjęcia wydają się być poruszone... zdjęcia nr 1 bym na Twoim miejscu nie publikował... Wybacz mi , nie mam nic złego na myśli ale dziewczyna nocą w takiej pozycji i takim miejscu ... Może mam głupie skojarzenia ale zacytuję EKONET-a "Nie rób tego dziewczęciu..."
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

1/30, F 1.4 i masz powód nieostrości... O WB nie wspomnę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez palmerus Zobacz posta
    Dzięki, a bardziej konstruktywnie? na co zwrócić szczególnie uwagę, co razi w oczy?
    Razi wszystko po kolei.
    #1 - zdjęcie "leci" w lewo i do ucięcia pas z tym niebieskim świecącym z lewej. Konotacje na temat zależności dziewczyny i latarni pomińmy.
    #2 - kompozycja przypadkowa, przyciąga uwagę świecący plafon z tyłu, z prawej strony kadru niedocięte kawałki muru. Nie bardzo wiadomo, co jest tematem tego zdjęcia, być może lewa noga modelki, gdyż jest w mocnym punkcie.
    #3 i #4 - tutaj bezlitośnie wyeksponowałeś mankamenty wyglądu dziewczyny, a późna pora i kiepskie światło tylko spotęgowały to wrażenie. Rzucają się w oczy: łuszcząca się skóra u nasady nosa (tam, gdzie się zaczyna lewa brew), tzw. odrosty (włosy wołające o ponowne farbowanie) oraz przetłuszczone i nieświeże włosy. Centralne kadrowanie z dużą ilością miejsca nad głową też nie czyni tych zdjęć lepszymi. #3 nieco lepiej wyglądałoby po ścięciu od góry do kwadratu, mniej więcej w połowie czoła, może ciut wyżej. Ale nie pomoże to na nieciekawe światło.
    Szkoda, bo dziewczyna ładna i gdybyś pozwolił jej zrobić coś ze swoim wyglądem (dziewczyny wiedzą najczęściej, jak się do tego zabrać) oraz popracowałbyś nad światłem, kadrami i obróbką, niewątpliwie miałbyś o wiele lepsze efekty. A pokazałeś dziewczynie np. zdjęcie 3 i 4? Co powiedziała o swoim wyglądzie? "O, Jezu"?
    Być może patrzysz na te zdjęcia mocno subiektywnie i mają dla Ciebie znaczenie emocjonalne. My, którym pokazałeś te zdjęcia, jesteśmy tego podłoża emocjonalnego pozbawieni i odbieramy je zupełnie inaczej. Staraj się wyobrazić sobie, jak Ty byś oglądał takie zdjęcia zupełnie obcej dziewczyny. To może pomóc.
    Krzysztof Paszkiewicz

palmerus
    Gość

Domyślnie

I o coś takiego mi chodziło, teraz wiem nad czym popracować. Emocjonalnego związku brak, dziewczyna zdjęcia widziała. Zastanawiam się czy gdybym wydłużył czas i użył lampy zewnętrznej to czy błysk zamroził by modelkę na zdjęciu pierwszym i było by wtedy ostre?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów