Zobacz pełną wersję : 50mm 1.2 G
patent-for-a-new-nikon-af-s-nikkor-50mm-f1-2g (http://nikonrumors.com/2010/02/07/there-is-a-patent-for-a-new-nikon-af-s-nikkor-50mm-f1-2g-lens.aspx)
jak myślicie? będzie czy nie będzie ? :D
Chociaż mi nic w tym że muszę ręcznie ostrzyć nie przeszkadza (wręcz przeciwnie) ale takie nowe cudo to by było coś ;)
The price of the Nikkor AF-S 50mm f/1.2G is reported to be around 350,000 Yen (aprox. USD 4,200) which is a bit high IMHO (FYI: Canon’s EF 50mm f/1.2L lens costs around USD 1,300).
żeby nie wiem jak było wspaniałe to chyba dziekujemy za takie szkło ;) za 15000 zł wole 200mm f2 :]
Mariusz888
18-11-2010, 16:46
Wg mnie lekka bzdura ;) kto kupi 50/1.2 za 15k? ;) przecież za tyle to można mieć 5D MkII + 50/1.2L i jeszcze powinno trochę zostać w kieszeni ;)
Wg mnie lekka bzdura ;) kto kupi 50/1.2 za 15k? ;) przecież za tyle to można mieć 5D MkII + 50/1.2L i jeszcze powinno trochę zostać w kieszeni ;)
Ten kupi, kto pracuje w systemie Nikona i potrzebuje tak jasnej pięćdziesiątki. Po prostu.
Choć i tak uważam, że te plotki to tylko plotki...
Artykuł i komentarze sprzed dokładnie 9-ciu miesięcy więc nawet jeśli był poczęciem to póki co dzieciaka z tego nie ma :D
ooo ceny nie zauważyłem,
piękna :P
Nikon are working on an autofocus upgrade of the classic 50mm f/1.2. It is still rather far from production however the optical formula is very similar to the Ai-s lens. The auto focus of this lens is different than the currently used in AF-S lenses. The upgraded focusing is what would be consider an evolution and not a revolution. It’s slightly faster on existing bodies. It allows quick stop-to-stop autofocus while maintaining a comfortable manual focusing speed- which is particularly important with the shallow depth of field of a lens this fast.
może za pracę nad lepszeniem AF-S mieliby sobie tyle życzyć :P
Ale nawet jak wyjdzie to w cene, sory ale nie wierze. Nie może tyle kosztować i już. Nie ma tam miliona soczewek w tysiącu grup i jeszcze większymi macierzami do obliczeń, to 'tylko 50mm' (układ soczewek to chyba mocno zmodyfikowany Biotar), a skoro warstwy antyrefleksyjne mieli już dawno temu takie żeby zejść do 1.2 to nie widzę tu powodu dla takiej ceny.
a moim zdaniem, jeśli to szkło wyjdzie w takiej cenie (bo fakt, że wyjdzie jest chyba pewny - do 10 lat :) ) to na 99% będzie się bronić super uber hiper mega ultra turbo ostrością oraz bokehem plus :]
marcin_G
18-11-2010, 19:44
No nie wiem - mam mieszane uczucia w tej materii....To, że standard AF ze światłem f/1,2 przydałaby się, wiadomo od roku 1986 :)
Zarówno 50/1,2 jak i 55/1,2 to dobre układy optyczne. Wystarczyłoby może zmienić jakąś zwyłą soczewkę na szkło ED, tu i ówdzie psiknąć powłoki nanokrystaliczne i nowy Nikkor - o ile byłby w rozsądnej cenie - szedłby jak ciepłe bułki. Gdyby tak jeszcze jakąś soczewkę asferyczną.... - mód malina
Ale nie - Nikon ostatnio ma dziwne posunięcia: robi drogiego 85/1,4 bez szkła ED, podczas gdy Samyang taką soczewkę wkłada do obiektywu znacznie tańszego. Robi przeciętnego optycznie 28-300 podczas gdy wszyscy od dawna czekają na wybitnego optycznie 70-200/4 w rozsądnej cenie.
Jedno wiem - pojawienie się nowego AF-S50/1,2 silnie odbije się na cenie 50/1,2 oraz nocta. W którą stronę - zależy od osiągów tego nowego AF-Sa
jak wyjdzie będzie lekko droższy od canona czyli obstawiam 7ooo-8ooo ;) czyli i tak kosmos, ale 15ooo ? bucha cha
to jedyny rozsądny komentarz do ceny ;)
etam, mogę się już teraz założyć o to 4300 USD (czyli jakieś 12-13 tys PLN), że cena nie będzie wyższa niż 8000 PLN. Nikt nie zapłacić ekstra kilkanaście tysięcy PLN dodatkowo za tylko 1/3 EV (w porównaniu do 50 1.4), nawet mając na uwadze inne względy, typu plastyka, bokeh i inne.
Tomasz Dudrak
19-11-2010, 13:16
Ja myślę, że cena będzie w okolicach 5 tysięcy złotych.
Ja myślę, że cena będzie w okolicach 5 tysięcy złotych.
Tia...
Tomasz Dudrak
19-11-2010, 13:40
Kto kupi nieciekawą ogniskową 50 mm za 7-8 tysięcy?
"Nieciekawa ogniskowa 50mm" to raczej odważna teoria...
Tomasz Dudrak
19-11-2010, 13:49
Nieciekawa dla wielu, ale jestem w stanie sprzedaż wszystko ze swojej stopki, żeby kupić taką 50-tkę. :-)
Mariusz888
19-11-2010, 14:02
Cena MUSI być relatywna do tego co proponuje Canon lub ciut więcej bo przy 12-15k to lepiej sobie kupić z pełnoklatkowym body w gratisie u Canona takie 50mm ;) pytanie jest raczej czy takie szkło w ogóle kiedyś wyjdzie ;)
Nieciekawa dla wielu, ale jestem w stanie sprzedaż wszystko ze swojej stopki, żeby kupić taką 50-tkę. :-)
A jak kolega sprzeda wszystko ze stopki to co zrobić później z samym obiektywem ;)
Tomasz Dudrak
19-11-2010, 14:14
A jak kolega sprzeda wszystko ze stopki to co zrobić później z samym obiektywem ;)
Jasna sprawa, że aparat zostawię...
mibartek
19-11-2010, 14:30
to jeżeli przewidywana cena się sprawdzi to może nie starczyć :mrgreen:
Szczerze mówiąc przy tej cenie to z miejsca kupiłbym Canona i 50mm f1.2. Dwa systemy, więcej możliwości z manualami, inne kolory, można by się pouczyć trochę innej obróbki....same plusy.... a prawdziwa prawda jest taka, że nie dałbym nigdy w życiu tylu pieniędzy za to 0,5 EV
no dla nas taka jasna nie byla...
Tomasz Dudrak
19-11-2010, 15:27
no dla nas taka jasna nie byla...
Doskonale Cię rozumiem, bo to takie logiczne, że sprzedaje się cały sprzęt, łącznie z aparatem, żeby kupić sobie tylko jeden obiektyw, a potem najlepiej w nim rzeżuchę zasadzić.
a prawdziwa prawda jest taka, że nie dałbym nigdy w życiu tylu pieniędzy za to 0,5 ev
1/3 ev :D
marcin_G
19-11-2010, 17:41
1/3 ev :D
Skąd pomysł, że między f/1,4 i f/1,2 jest 1/3EV a nie 1/2EV?
po chwili.....
O kuuuuuurcze - rzeczywiście: 1,4 / 1,2 = 1.16(6)7 a 1,6(6)7 podniesione do kwadratu to 1,36111, czyli o 36,1% więcej światła......
A pół wszechświata sądzi, że f/1,2 to o pół EV więcej, bo to dokładnie w połowie między f/1,0 i f/1,4...
I nawet tęgie głowy robiące testy na optyczne.pl zaznaczają wyniki rozdzielczości dla f/1,2 w połowie między f/1,0 i f/1,4. Człowiek uczy się cały czas.....
Człowiek uczy się cały czas.....
.. i gÓpi umiera.
Też dałem się "nabrać" :-)
Gdybyśmy w praktyce częściej używali światła 1.2 pewnie podobnego błędu byśmy nie popełnili.
Hmmm
Czyli idąc tymi obliczeniami jaka jest różnica pomiędzy f1.8 a f2?? Ja zawsze myślałem, że 1/3EV a teraz jak tak samo obliczymy to mamy 2/1.8 = 1,1111 do kwadratu daje nam 1,23456 czyli o 23% więcej światła czyli 1/4EV ?? Coś mi tu nie gra :/ Tyle,że faktycznie różnice między poszczególnymi EV rosną w kwadracie i dlatego między f1 a f1.4 mamy tylko 0,4 a między np f5.6 a f8 mamy 2.4 i to i to jest 1EV...
marcin_G
19-11-2010, 20:02
Do tego dochodzi jeszcze smutny fakt, że rzeczywisty otwór względny (czyli ten prawdziwy, geometryczny) jest praktycznie zawsze mniejszy niż ten deklarowany jako nominalny.
Jeśli klikniecie sobie na stronie NikonRumors w patent tej pięćdziesiotki, to okaże się, że ogniskowa wynosi 51.63 mm. (nic w tym złego), ale otwór względny to nie f/1,2, ale f/1,25!
Czyli zysk świata w porównaniu do f/1,4 to tylko 25,5%.
Na pocieszenie pozostaje fakt, że nasze obiektywy f/1,4 to często f/1,45 lub f/1,5, więc nie taki diabeł straszny. Między f/1,25, a f/1,5 mamy zysk aż 44%, czyli praaaawie 0,5 EV :)
Kocham matematykę ;)
marcin_G, jakbyś mógł jeszcze udowodnić, że moje 2.8 to tak na prawdę 1.4 jest ;) No pliiiis. ;)
wasilewk
21-11-2010, 20:04
Kocham matematykę ;)
marcin_G, jakbyś mógł jeszcze udowodnić, że moje 2.8 to tak na prawdę 1.4 jest ;) No pliiiis. ;)
Nie, no !!!
Czyścisz mi moje 26cali !
Nie, no !!!
Czyścisz mi moje 26cali !
Hjehje, dobrze, że nie "18 centymetrów" ;)
wasilewk
21-11-2010, 20:09
Hjehje, dobrze, że nie "18 centymetrów" ;)
To zawsze 2x tyle (dlatego zaznaczyłem).
Pzdr.
P.S.
Do tej pory trudno mi opanować śmiech.