patent-for-a-new-nikon-af-s-nikkor-50mm-f1-2g
jak myślicie? będzie czy nie będzie ?
Chociaż mi nic w tym że muszę ręcznie ostrzyć nie przeszkadza (wręcz przeciwnie) ale takie nowe cudo to by było coś![]()
Szukaj
patent-for-a-new-nikon-af-s-nikkor-50mm-f1-2g
jak myślicie? będzie czy nie będzie ?
Chociaż mi nic w tym że muszę ręcznie ostrzyć nie przeszkadza (wręcz przeciwnie) ale takie nowe cudo to by było coś![]()
48ProjectBlog[/CENTER]
The price of the Nikkor AF-S 50mm f/1.2G is reported to be around 350,000 Yen (aprox. USD 4,200) which is a bit high IMHO (FYI: Canon’s EF 50mm f/1.2L lens costs around USD 1,300).
żeby nie wiem jak było wspaniałe to chyba dziekujemy za takie szkłoza 15000 zł wole 200mm f2 :]
Wg mnie lekka bzdurakto kupi 50/1.2 za 15k?
przecież za tyle to można mieć 5D MkII + 50/1.2L i jeszcze powinno trochę zostać w kieszeni
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Artykuł i komentarze sprzed dokładnie 9-ciu miesięcy więc nawet jeśli był poczęciem to póki co dzieciaka z tego nie ma![]()
ooo ceny nie zauważyłem,
piękna :P
Nikon are working on an autofocus upgrade of the classic 50mm f/1.2. It is still rather far from production however the optical formula is very similar to the Ai-s lens. The auto focus of this lens is different than the currently used in AF-S lenses. The upgraded focusing is what would be consider an evolution and not a revolution. It’s slightly faster on existing bodies. It allows quick stop-to-stop autofocus while maintaining a comfortable manual focusing speed- which is particularly important with the shallow depth of field of a lens this fast.
może za pracę nad lepszeniem AF-S mieliby sobie tyle życzyć :P
Ale nawet jak wyjdzie to w cene, sory ale nie wierze. Nie może tyle kosztować i już. Nie ma tam miliona soczewek w tysiącu grup i jeszcze większymi macierzami do obliczeń, to 'tylko 50mm' (układ soczewek to chyba mocno zmodyfikowany Biotar), a skoro warstwy antyrefleksyjne mieli już dawno temu takie żeby zejść do 1.2 to nie widzę tu powodu dla takiej ceny.
48ProjectBlog[/CENTER]
a moim zdaniem, jeśli to szkło wyjdzie w takiej cenie (bo fakt, że wyjdzie jest chyba pewny - do 10 lat) to na 99% będzie się bronić super uber hiper mega ultra turbo ostrością oraz bokehem plus :]
Naucz się czytać
No nie wiem - mam mieszane uczucia w tej materii....To, że standard AF ze światłem f/1,2 przydałaby się, wiadomo od roku 1986
Zarówno 50/1,2 jak i 55/1,2 to dobre układy optyczne. Wystarczyłoby może zmienić jakąś zwyłą soczewkę na szkło ED, tu i ówdzie psiknąć powłoki nanokrystaliczne i nowy Nikkor - o ile byłby w rozsądnej cenie - szedłby jak ciepłe bułki. Gdyby tak jeszcze jakąś soczewkę asferyczną.... - mód malina
Ale nie - Nikon ostatnio ma dziwne posunięcia: robi drogiego 85/1,4 bez szkła ED, podczas gdy Samyang taką soczewkę wkłada do obiektywu znacznie tańszego. Robi przeciętnego optycznie 28-300 podczas gdy wszyscy od dawna czekają na wybitnego optycznie 70-200/4 w rozsądnej cenie.
Jedno wiem - pojawienie się nowego AF-S50/1,2 silnie odbije się na cenie 50/1,2 oraz nocta. W którą stronę - zależy od osiągów tego nowego AF-Sa
Nikoniarz-majsterkowicz
jak wyjdzie będzie lekko droższy od canona czyli obstawiam 7ooo-8oooczyli i tak kosmos, ale 15ooo ? bucha cha
to jedyny rozsądny komentarz do ceny![]()
Skontaktuj się z nami