Zobacz pełną wersję : Fajna obudowa
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Fotogaleria_obudowa_jakiej_jeszcze_nie_bylo-3392.html
http://www.thermaltake.com/product_gallery.aspx?PARENT_CID=C_00001541&id=C_00001542&name=Level+10&ov=&ovid=&parent_cp=
zależy co się komu podoba ... a patrząc na cenę to już całkiem mi się nie podoba :)
Mi oprócz ceny podoba się wszystko - no może oprócz konieczności czyszczenia z kurzu
Mój komputer na wielordzeniowym procesorze kosztował mniej niż ten szkielet. Mój z lekka podkręcony procesor w obudowie Fractal Design ma obecnie 29'C. Mebel z tego ThermalTake ładny, co też funkcjonalnie na moje potrzeby - bezużyteczny.
Każdemu według potrzeb - notabene Thermaltake wcale znów do najdroższych nie należy ;)
de Fresz
16-11-2010, 13:48
Pojawiła się już z rok temu i wtedy cena na Europę miała oscylować w okolicach 800 ojro. Nie powiem, mi się bardzo podoba, ale grat to niemały i cena jednak ciut wygórowana. No i jest to na prawdę interesująca odmiana w stosunku do przytłaczającej większości PCujowego chłamu, gdzie żeby znaleźć coś ładnego i praktycznego, trzeba się zdrowo naszukać.
... żeby znaleźć coś ładnego i praktycznego, trzeba się zdrowo naszukać.
Prawda, ale znaleźć się da. I to nawet w rozsądnych cenach.
Fractal Design (http://www.fractal-design.com/)
Lian Li (http://www.lian-li.com/v2/en/contact_us/index1.php)
Mam Lian-Li i chyba bym na nic innego nie zamienił :)
http://www.lian-li.com/v2/en/product/product06.php?pr_index=326&cl_index=1&sc_index=38&ss_index=96
co prawda już ma kilka lat, ale dbałość wykonania, spasowania i materiały do tej pory mnie zachwycają :)
Dla mnie wzorcowy producent
de Fresz
16-11-2010, 17:24
Prawda, ale znaleźć się da. I to nawet w rozsądnych cenach.
Fractal Design (http://www.fractal-design.com/)
Lian Li (http://www.lian-li.com/v2/en/contact_us/index1.php)
Pod warunkiem że lubi się schludny minimalizm, w dodatku z drzwiczkami. Znaleźć coś nieco bogatszego w formie, jednocześnie praktycznego, dobrze wykonanego i estetycznego, to nie lada wyzwanie. Tak to jest, jak kogoś przez długi czas rozpieszczał wujek Jobs ze stryjkiem Ive ;-).
No i w naszy drogim kraju idź i znajdź sklep, który ma kilka lepsiejszych obudów do pomacania. Bardzo długo chodziłem za obudową do swojego sierściucha i z Lian-Li to widziałem na własne oczy ze 2 dość tanie modele. A jak sobie wybrałem któryś, który mi się naprawdę podobał, to okazało się, że w Polsce w ogóle go się nie da kupić, trza by ciągnąć z Niemiec, ufając zdjęciom, cena wychodziła dobrze ponad 200 ojro.
Mam Lian-Li i chyba bym na nic innego nie zamienił :)
http://www.lian-li.com/v2/en/product/product06.php?pr_index=326&cl_index=1&sc_index=38&ss_index=96
co prawda już ma kilka lat, ale dbałość wykonania, spasowania i materiały do tej pory mnie zachwycają :)
Dla mnie wzorcowy producent
Fuuuuuj. W jakość wykonania wierzę (bo widziałem), ale wygląd jak dla mnie paskudny. Ale ok, degustibusy.
Fractal bardzo fajny ale wygląda jakby był plastikowy. Tak przynajmniej wyglądają "wrota" od wewnątrz. A czy klapka przeszkadza? Mi osobiście nie. Nagrywarki używam raz na ruski rok, dyskietek już chyba nikt w zastosowaniach domowych nie stosuje więc po co cały czas trzymać t o na widoku. Ostatnio w firmie chodzi news że będą robić coś ze starym Maciem Pro i myśle czy nie zapisać się po samą obudowę :) Oddają za grosze.
Pod warunkiem że lubi się schludny minimalizm, w dodatku z drzwiczkami.
Uwielbiam. To ma być funkcjonalne pudło a nie choinka dla grającego dziecka. Mnie odpowiada idealnie. Zamówiłem przez sieć, kurier na drugi dzień w domu.
Fractal bardzo fajny ale wygląda jakby był plastikowy.
Ale w rzeczywistości to kawał kloca. Stalowy stelaż, wytłumienie, osobne sekcje na zasilacz i dyski. Do tego cena to połowa kwoty którą trzeba zapłacić za podobne modele Lian Li.
Ja jakies 2 miesiace temu szukalem obudowy. Zebym wiedzial ze takie cudo mozna kupic.... ehhhh :) A tak skonczylem z jakims malo dizajnerskim CoolerMaster'em 690 II..... No spac nie bede mogl normalnie :mrgreen:
Stus, masz całkiem fajną budę. Zmieniłem CM 690 II Adv na Fractala R2 i nie jestem zadowolony. Jak dla mnie, Fractal jest o wiele za drogi, jeśli weźmie się pod uwagę to, co oferuje.
Wiem wiem :) Ja ja bardzo lubie i nie zamierzam zmieniac. Taki zarcik :)
Fuuuuuj. W jakość wykonania wierzę (bo widziałem), ale wygląd jak dla mnie paskudny. Ale ok, degustibusy.
Belmondo też piękny nie był
:mrgreen:
Że się podepnę pod temat.
Czy taką obudowę można kupić samodzielnie? http://www.vobis.pl/oferta/komputery_stacjonarne/biurowy/703277_vd_w7p_e7500_master.aspx
Stus, masz całkiem fajną budę. Zmieniłem CM 690 II Adv na Fractala R2 i nie jestem zadowolony. Jak dla mnie, Fractal jest o wiele za drogi, jeśli weźmie się pod uwagę to, co oferuje.
Oferuje to samo o ile nie więcej a kosztuje podobnie. Ja swojego R3 kupiłem nawet za trochę mniej niż musiałbym wydać na CM 690II
Sapphiron
17-11-2010, 01:45
To ja się podepnę pod temat z dwoma pytaniami:
1. Jaką byście polecali obudowę, prostą, dobrze przewiewną, mieszczącą 4 dyski + DVD i co najgorsze mieszczącą wielki radiator Scythe Katana 2?
2. Czy akcesoria "tłumiące" typu oringi na śrubki, mocowania do dysków, podkładki pod zasilacz dyski itp coś dają czy to czysty "chłyt marketindozy" jak to mówił słynny Chińczyk?
To ja się podepnę pod temat z dwoma pytaniami:
1. Jaką byście polecali obudowę, prostą, dobrze przewiewną, mieszczącą 4 dyski + DVD i co najgorsze mieszczącą wielki radiator Scythe Katana 2?
2. Czy akcesoria "tłumiące" typu oringi na śrubki, mocowania do dysków, podkładki pod zasilacz dyski itp coś dają czy to czysty "chłyt marketindozy" jak to mówił słynny Chińczyk?
No przecież post wyżej masz wymienione dwie a kilka postów wcześniej więcej. Mocowanie dysków na szynach z gumowymi podkładkami jest fabryczne, dobry zasilacz ma stabilny, wolnoobrotowy wiatrak i siedzi ciasno w swojej przegrodzie, więc nie rozważałem dokupywania czegokolwiek.
Sapphiron
17-11-2010, 02:18
fushiro, zapomniałem dodać jednego warunku... cena niższa niż 300zł...
Aha. To zmienia postać rzeczy. Niemniej zastanów się. Oba powyższe pudła kupisz za circa 350,- Jeżeli kupisz tańsze będziesz chciał z czasem dokupić jakieś wytłumiacze, dodatkowe wentylatory i inne bajery, które i tak nie muszą zapewnić lepszego przepływu powietrza a cena z pewnością przekroczy w sumie 400. Tutaj w standardzie dostajesz dwa wydajne, wysokoobrotowe wiatraki, wymuszony obieg powietrza, wytłumienie pianką, komory na podzespoły, szyny na dyski i mnóstwo miejsca na stalowym stelażu (Fractal Design R3 to blisko trzynastokilogramowy kloc). Kupując taniej musisz się zdecydować czy chcesz mieć cicho, ładnie czy funkcjonalnie. Wydając trochę więcej masz te trzy rzeczy w standardzie a ów standard możesz jeszcze z czasem podnieść.
Oferuje to samo o ile nie więcej a kosztuje podobnie. Ja swojego R3 kupiłem nawet za trochę mniej niż musiałbym wydać na CM 690II
To samo? To zrób wodę we Fractalu. ;) Nie jest cichsza, maty w R2 brzydko pachną i się odklejają, jest gorzej wentylowana (ale mimo wszystko wystarczająco), gorzej wykonana, ma cienką blachę, nie można wymontować koszyka na dyski, ma tylko 2 zatoki 5,25'', nie pomieści tak długich kart graficznych jak CM 690 II, ma mniej miejsca za tacką, ma otwory na opaski zaciskowe za tacką, które... nie pomieszczą opasek, śrubki są zbyt miękkie i się rozjeżdżają, ma gorsze wentylatory (do tego mniejsze i jest ich mniej), nie ma x-docka, łatwo ją zarysować, nie ma instrukcji, nie ma dołączonych opasek zaciskowych... To chyba wszystko. Rzeczywiście, oferuje "to samo, o ile nie więcej". -__-' Jakość materiałów i wykonanie tej budy wołają o pomstę do nieba. Zwłaszcza, że tania nie jest.
CM 690 II Lite, Gladius 400/600/800, Aerocool rs-9, Apartech Venator, Lancool k58.
To samo? To zrób wodę we Fractalu. ;) Nie jest cichsza, maty w R2 brzydko pachną i się odklejają, jest gorzej wentylowana (ale mimo wszystko wystarczająco), gorzej wykonana, ma cienką blachę, nie można wymontować koszyka na dyski, ma tylko 2 zatoki 5,25'', nie pomieści tak długich kart graficznych jak CM 690 II, ma mniej miejsca za tacką, ma otwory na opaski zaciskowe za tacką, które... nie pomieszczą opasek, śrubki są zbyt miękkie i się rozjeżdżają, ma gorsze wentylatory (do tego mniejsze i jest ich mniej), nie ma x-docka, łatwo ją zarysować, nie ma instrukcji, nie ma dołączonych opasek zaciskowych... To chyba wszystko. Rzeczywiście, oferuje "to samo, o ile nie więcej". -__-' Jakość materiałów i wykonanie tej budy wołają o pomstę do nieba. Zwłaszcza, że tania nie jest.
W takim razie szczerze współczuję. Twoja R2 to musi być faktycznie wybrakowany model. Moja Black Pearl R3 jest przystosowana do chłodzenia cieczą; nic się nie odkleja i nie pachnie; jest bardzo dobrze wentylowana (tylko na dwóch standardowych wiatrakach a można dokupić kilka więcej); jest bardzo dobrze wykonana z grubej blachy (13kg!); można wymontować (slide-in) wszystkie koszyki na dyski; które są mocowane gumą na dystansowych śrubach; mieści wszystkie największe karty graficzne (53cm dł.); śruby z twardej oksydowanej stali; kwestii opasek nie rozumiem, ale wszystkie kable siedzą tam gdzie mają; dwa wolnoobrotowe, ciche (fluid berrings) wiatraki 120mm z zewnętrzną regulacją obrotów na tylnym panelu; x-dock - nie wiem co to, ale jak jakiś panel z wejściami to ma nie mieć, bo jest zaprojektowana stylistycznie jako jedna bryła; łatwo ją zarysować? czym? śrubokrętem? blacha jest pokryta lakierem proszkowym - mat i lekko chropowata powierzchnia, na której kładę klucze, śrubokręty i przybory; śladów nie ma; ma instrukcję; posortowane śruby w osobnym kartonowym opakowaniu; ekstra opaski zaciskowe do kabli; obudowa to twarda, ciężka lakierowana proszkowo blacha z plastikowym panelem przednim, który przypomina lakier fortepianowy na stabilnych i precyzyjnych zawiasach. Kupiłem ją za mniejszą kasę niż CM w overclockers.co.uk/ (http://overclockers.co.uk/)
Jesteś pewien, że ktoś ci nie przetrzepał kartonu przy sprzedaży? Może była wybrakowana, albo kupiłeś inny model?
Nie. To są mankamenty R2 i nie tylko ja tak twierdzę. Na pclabie jest więcej niezadowolonych użytkowników, a kwestia odklejających się mat jest powszechnie znana. Najwyraźniej poprawili się w R3, co nie zmienia faktu, że ja już niczego od tej firmy nie kupię.
Nie. To są mankamenty R2 i nie tylko ja tak twierdzę. Na pclabie jest więcej niezadowolonych użytkowników, a kwestia odklejających się mat jest powszechnie znana.
Dlaczego więc porównujesz różne modele? Wyraźnie napisałem którą obudowę posiadam i jaki był stosunek cenowy. Wprowadzamy w ten sposób czytających w błąd.
Najwyraźniej poprawili się w R3, co nie zmienia faktu, że ja już niczego od tej firmy nie kupię.
Nie jest to swego rodzaju demagogia? Przecież nie każda firma posiada same idealne produkty. Nie ma kiepskich CoolerMaster?
Żeby nie było niejasności, że staram się tę markę deprecjonować. Mnie bardzo podobają się ich produkty. Bardzo efektywne skrzynie i świetne wiatraki, które sam kupuję. Nie zdecydowałem się na obudowę CM tylko ze względu na stylistykę. Konkurencja oferuje podobną funkcjonalność, ale stylistyka odpowiada mi bardziej. Mam alergię na wszystko co przypomina owady, kosmiczne statki i jest naszpikowane kolorowymi diodami. Dużą rolę odgrywa tu zapewne młodzież, która jest szerokim odbiorcą takich produktów. Biorąc pod uwagę nawet te kryteria CM690II jest w zasadzie dość dyskretny, jednak FD R3 - bardziej.
de Fresz
17-11-2010, 15:27
A czy klapka przeszkadza? Mi osobiście nie. Nagrywarki używam raz na ruski rok, dyskietek już chyba nikt w zastosowaniach domowych nie stosuje więc po co cały czas trzymać t o na widoku.
Ja wolę bez. Klapka to taki substytut – zamiast zrobić po prostu ładny front ze zmyślnie maskowanymi napędami (szit, coś co w Makach jest już od lat nastu, w PC można policzyć na palcach jednej ręki), to robi się płaską minimalistyczną powierzchnię (która OK, może się podobać), dodającą 2 ruchy więcej przy chęci skorzystania z napędu. No i najczęściej pod spodem wieje koszmarną tandetą i kiepskim plastikiem. Nie w każdej też drzwiczki otwierają się o 270 stopni co zresztą też wymaga zostawienia miejsca obok budy na taki manewr.
Ostatnio w firmie chodzi news że będą robić coś ze starym Maciem Pro i myśle czy nie zapisać się po samą obudowę :) Oddają za grosze.
Nie wiem czy uda Ci się tam upchnąć standardowe bebechy PC – może być potrzebny diaks, dremel i zmysł majsterkowicza. Tam wszystko jest rozwiązane nietypowo.
Uwielbiam. To ma być funkcjonalne pudło a nie choinka dla grającego dziecka. Mnie odpowiada idealnie. Zamówiłem przez sieć, kurier na drugi dzień w domu.
Ja w sumie lubię minimalizm, ale taka płaska blacha to jednak trochę mało, żeby nazwać to per "dizajn". Co do zamawiania przez net – ja bym to zrobił tylko w ostateczności, no w każdym razie raczej nie bez wcześniejszego obmacania własnymi łapskami. Nie po tym, jak kilka fajnie wyglądających na zdjęciach obudów w rzeczywistości okazało się wionącymi megatandetnym plastikiem wydmuszkami – źle spasowane, skrzypiące przy dotknięciu badziewie. Swojego CM Mystique kupiłem tylko dlatego (oprócz depseracji związanej z 3-miesięcznymi poszukiwaniami i niemożnością znalezienia niczego ciekawszego), że przypadkiem go obmacałem we włoskim markecie, u nas nawet przy obudowie za 400 zł bywają problemy z dostępnością od ręki. Za jakiś czas po przemeblowaniu będę chciał ją zmienić na coś w stylu hi-fi (czy tam jak to się modnie określa HTPC) i z dostępnością tych, to dopiero są jazdy.
Belmondo też piękny nie był
:mrgreen:
No nie był, ale i dlatego nie trzymam go w pokoju ;-)
Dodam tylko, że używam R3 i jestem bardzo zadowolony.
Pany a jak się ma Gladius 600 od Silentium PC - chyba tak to bylo. Macałem przez chwile í było OK. Podobała mi się kwestia dostępu, łatwe czyszczenie. Ktoś porównywał funkcionalność. do CMa 690 lub Fractala tu omawianych?
nie widzialem tej obudowy na zywo. generalnie pomyslana jest nie najgorzej na pierwszy rzut oka. dla mnie jednak jest spora wada - waga. zrobiona z cienkiej blachy i wazy ok 6 kilo. a powinna z 2x wiecej zeby to byla stabilna konstrukcja. a tak sie bedzie giela i pracowala we wszystkie strony. za 2 paki z hakiem to mozna jakiegos chocby chiefteca kupic. moze bedzie odrobine mniej przemyslany, ale bedzie porzadniejszy.
Dlaczego więc porównujesz różne modele? Wyraźnie napisałem którą obudowę posiadam i jaki był stosunek cenowy. Wprowadzamy w ten sposób czytających w błąd.
Nie jest to swego rodzaju demagogia? Przecież nie każda firma posiada same idealne produkty. Nie ma kiepskich CoolerMaster?
Dlatego, że podejrzewam Fractala o kosmetyczne zmiany w R3 w stosunku do R2. Ale w ręce nie miałem, więc pewnym być nie mogę.
Myślę, że w tym przedziale cenowym (300-400 zł) nie ma kiepskich CM.
nie widzialem tej obudowy na zywo. generalnie pomyslana jest nie najgorzej na pierwszy rzut oka. dla mnie jednak jest spora wada - waga. zrobiona z cienkiej blachy i wazy ok 6 kilo. a powinna z 2x wiecej zeby to byla stabilna konstrukcja. a tak sie bedzie giela i pracowala we wszystkie strony. za 2 paki z hakiem to mozna jakiegos chocby chiefteca kupic. moze bedzie odrobine mniej przemyslany, ale bedzie porzadniejszy.
Tylko będzie miał beznadziejnie pomyślany system chłodzenia i zasilacz u góry. ;)
Gladius 400/600/800 to całkiem porządna obudowa. Często jest polecana do zestawów i jeszcze nie widziałem, żeby ktoś na nią narzekał. Bliźniaczą konstrukcją jest Apartech Venator (tańszy).
Ja w sumie lubię minimalizm, ale taka płaska blacha to jednak trochę mało, żeby nazwać to per "dizajn". Co do zamawiania przez net – ja bym to zrobił tylko w ostateczności, no w każdym razie raczej nie bez wcześniejszego obmacania własnymi łapskami. Nie po tym, jak kilka fajnie wyglądających na zdjęciach obudów w rzeczywistości okazało się wionącymi megatandetnym plastikiem wydmuszkami – źle spasowane, skrzypiące przy dotknięciu badziewie. Swojego CM Mystique kupiłem tylko dlatego (oprócz depseracji związanej z 3-miesięcznymi poszukiwaniami i niemożnością znalezienia niczego ciekawszego), że przypadkiem go obmacałem we włoskim markecie, u nas nawet przy obudowie za 400 zł bywają problemy z dostępnością od ręki. Za jakiś czas po przemeblowaniu będę chciał ją zmienić na coś w stylu hi-fi (czy tam jak to się modnie określa HTPC) i z dostępnością tych, to dopiero są jazdy.
A to jest prawda. Fractal na zdjęciach wygląda super, na żywo... plastikowa tandeta. Dobrze, że można nie podłącząć pwr led, bo wali po oczach, jak halogen.
CM690 II ma wiatraczek 140 z niebieskim ledem na froncie a na panelu na gorze ma guziczek dktorym leda mozna wylaczyc :) Jak mam humor to sobie wlaczam hehe
Tylko będzie miał beznadziejnie pomyślany system chłodzenia i zasilacz u góry. ;)
Gladius 400/600/800 to całkiem porządna obudowa. Często jest polecana do zestawów i jeszcze nie widziałem, żeby ktoś na nią narzekał. Bliźniaczą konstrukcją jest Apartech Venator (tańszy).
ale za to nie bedzie sie giela pod palcami.. cos za cos ;)
a kto ma narzekac. z tego co widzialem po opisach to wysoki przedzial cenowy dla czesci kupujacych. wiec nie sadze zeby mieli mozliwosc zakupu CM, Fractala, Anteca, czy Thermaltaka i porownania.
To, że się gnie, samo w sobie nie jest moim zdaniem wadą. Wadą jest wibrowanie. Fractal się gnie, ale nie wibruje, więc w sumie nie obchodzi mnie to.
no coz.. moja buda z klamotami wazy tyle ze czesc ludzi jej nie podniesie. nie wiem czy blacha 0.6 dalaby rade. ale to jest kwestia potrzeb tudziez upodoban. na pewno gladius jest przewiewny. choc biorac pod uwage liste dziur to nie wiem po co mowia o filtrach w nim. po prostu po opisie i zdjeciach mi nie przypadl jakosciowo do gustu. moze na zywo byloby inaczej.
Sapphiron
18-11-2010, 14:00
CM 690 II Lite, Gladius 400/600/800, Aerocool rs-9, Apartech Venator, Lancool k58.
Dziękuję serdecznie :) nie znam się za bardzo ale z wyglądu zacne budy, ciekawe tylko która z tych najlepsza :P
Czy to już kwestia gustu jeśli chodzi o wygląd?
Maly5 - tak z ciekawości - jaką Ty masz obudowę?
mam chiefteca. musialbym znalezc symbol. kusi mnie zmiana na fractala bo zapoznalem sie z r3 i poczulem zew zeby cos zmienic, ale musialbym wziac xl bo 2 dziury 5.25 to troche malo. ja o dziwo nie narzekam na wentylacje i temperatury w srodku ani na dyskach ani na reszcie elementow, choc na pewno zasilacz na dole jest lepszym rozwiazaniem. ale nie zauwazylem zeby moj zasilacz sie z raz jakos rozkrecil wiec chyba mu nie jest goraco. ale mam nawalone wentyli od groma.
Sapphiron
18-11-2010, 15:25
choc na pewno zasilacz na dole jest lepszym rozwiazaniem.
Jam włochaty durnowaty i kurde nie rozumiem... Mógłbyś wytłumaczyć? może czegoś się nauczę wkońcu...
Strzelam ze chodzi o to ze jesli zasilka jest na dole to powietrze do wiatraczka idzie z zewnatrz (od spodu czyli) a nie ze srodka obudowy. stad lepsza wentylacja - chlodniej jest
Dziękuję serdecznie :) nie znam się za bardzo ale z wyglądu zacne budy, ciekawe tylko która z tych najlepsza :P
Moim zdaniem CM i Lancool są najlepsze. Gladius i Apartech to prawie to samo, a Aerocool też jest do nich podobny, ale ma jedną bardzo fajną zaletę - kontroler obrotów. :)
Jam włochaty durnowaty i kurde nie rozumiem... Mógłbyś wytłumaczyć? może czegoś się nauczę wkońcu...
w wiekszosci obudow zasilacz jest nad plyta glowna zamontowany (czyli na gorze obudowy). przyjelo sie tak od zawsze z prostego powodu - kiedys zazwyczaj byl tam jedyny wentylator w calej obudowie (czasem byl jeszcze na procku), a zasilacz czesto byl najcieplejszym elementem ukladu. cieple powietrze szlo do gory i bylo wywalane na zewnatrz przez wentylator zasilacza na zewnatrz.
teraz w czesci lepszych obudow zasilacz znajduje sie na dole. jego wentylator pobiera zimne powietrze z dolu, ze srodka obudowy, a dosc czesto bezposrednio z zewnatrz (spoza towera). plusy - nie bierze udzialu w wyciaganiu cieplego powietrza w srodku, nie przegrzewa sie, wentylator nie wkreca sie na obroty.
zalozenie jest oczywiscie takie ze znajduja sie w srodku inne wentylatory zajmujace sie wyciaganiem goracego powietrza na zewnatrz (co jak sie patrzy na popularnie sprzedawane komputery w sklepach nie jest wcale takie oczywiste).
ed. kontroler obrotow to sobie mozna dokupic po prostu. w zaleznosci od potrzeb jest spory wybor. niektore maja fajne bajery :D
Osobiście używam takiego chiefteca http://www.chieftec.pl/index.php?strona=podstrona&id=50 . I od pewnego czasu "nosi mnie" na zamianę na fractala trzeciego :) No i chyba w końcu go kupię. A z ciekawości - jakiej grubości jest blacha fractala?
de Fresz
18-11-2010, 17:19
musialbym wziac xl bo 2 dziury 5.25 to troche malo.
Właśnie właśnie, może Ty mi wyjaśnisz skąd się bierze wśród zagorzałych pececiarzy ten pęd do fyfnstu zatok 5.25, zwłaszcza dostępnych z zewnątrz? Ni w ząb tego nie mogę zrozumieć.
Ja troche tez.... mam jeden naped i jakby w zupelnosci mi to wystarcza.... sam nie wiem po co wiecej tych zatok
Osobiście używam takiego chiefteca http://www.chieftec.pl/index.php?strona=podstrona&id=50 . I od pewnego czasu "nosi mnie" na zamianę na fractala trzeciego :smile: No i chyba w końcu go kupię. A z ciekawości - jakiej grubości jest blacha fractala?
ja mam bardzo podobnego. wydaje mi sie ze we fractalu jest ciensza odrobine blacha - w r2 bylo 0.8 i r3 chyba taka pozostala.
Właśnie właśnie, może Ty mi wyjaśnisz skąd się bierze wśród zagorzałych pececiarzy ten pęd do fyfnstu zatok 5.25, zwłaszcza dostępnych z zewnątrz? Ni w ząb tego nie mogę zrozumieć.
nie wiem czy jestem zagorzaly ;) ale u mnie to sila przyzwyczajenia do moich napedow - stara nagrywarka cd teaca do wypalania audio, dvd teaca, nagrywara pionka. oprocz tego kontroler zalmana. z jednego napedu pewnie bym i zrezygnowal, ale z dwoch na razie jakos jeszcze.. psychicznie nie jestem gotowy ;) hehe
Kontroler obrotów - bardzo fajna sprawa. Dla niektórych też czytniki kart.
Nie no Cooler Master ma ugruntowaną pozycję (tylko tutaj usłyszałem że ma wady), 690 nie do końca mi tylko z wyglądu. Kurde nie wiedziałem że Gladus tak nisko wypadnie. Niższa waga na + przy przenoszeniu ale jak ma mi się giąć a z nią płyta?! no nie wiem :roll:
Fractall - słyszysz (prawie) same plusy. Laancala nie znam :) Kurna nie chce wydawać ponad 2 stówki na obudowe :confused:
Art Erie
18-11-2010, 22:51
Bardzo długo chodziłem wokół Cooler Master CM Stacker 830, ale w końcu się zdecydowałem i kupiłem :)
http://www.youtube.com/watch?v=NnmeUTcnbFs
:smile::smile: 6 stów za bude nie dam ale funkcjonalność zaj....ta!
Moje podsumowanie jest takie: Rynek nasycony jest na tyle, że cudów spodziewać się już nie można. Za konkretną cenę otrzymujemy pewne standardy i określone minimum. I tak od ok 350zł możemy spodziewać się przyzwoitych materiałów, zwartej konstrukcji, niezłego chłodzenia i dobrej funkcjonalności. Poniżej tej kwoty trzeba zrezygnować z min dwóch w/w aspektów. Powyżej możemy wymagać pancerności, mnóstwa gadżetów, super chłodzenia i niemal serwerowej budowy. Wszystko zależy od tego kto chce ile wydać.
Gladius/Apartech/Aerocool to dobra buda. Brać i nie smęcić. Jemu chodziło o to, że jak przyciśniesz ręką, to blacha może się lekko ugiąć, ale tak jest też we Fractalu. :)
A powiedzcie mi, czy w którejś z wymienianych przez Was obudów jest patent, który znalazł się budzie, którą kupiłem jakiś czas temu? Też łaziłem za obudową, nie mogłem się zdecydować i koniec końców padło na Thermaltake'a Swing RS. Bo akurat był dostępny od ręki. Generalnie to już obudowa nieco z poprzedniej epoki (ale też wtedy była kupowana) w sensie, że np. zasilacz jeszcze na górze, ale jeżeli chodzi o jakość wykonania, solidność, czy "przemyślanośći" rozwiązań, to nie mam zastrzeżeń. Miejsca full, na wiatraki, na dyski, zatoki 5,25", co tylko dusza zapragnie. Ale jedno rozwiązanie mnie naprawdę pozytywnie zaskoczyło. I nie spotkałem się z czymś takim nigdzie indziej. Mianowicie płyta główna nie jest przykręcana bezpośrednio do ramy, tylko do wyjmowanego panelu. Więc można sobie wszystko w płytę pozakładać na biurku, bez gmerania w budzie i potem całość "klap" na zatrzasku w odpowiednie gniazdo, jedną śrubką dokręcić, żeby nie brzęczało. Ma to znaczenie tylko przy wymianach sprzętu, ale w sumie ze dwie, czy trzy konfiguracje sprzętowa ta obudowa przeżyła. Niby nic wielkiego, ale zawsze przy wymianie bebechów sobie łapy pokanceruję, a tu sprawa ułatwiona.
spotkalem sie z takimi budami swego czasu (chyba jakis Vobis byl pierwszy - oni zawsze mieli fajne budy). z jednej strony fajna sprawa, z drugiej jednak malo uzyteczna. dla kogos kto zmienia czesto sprzet - moze byc ulatwienie pod warunkiem zmiany calej platformy. dla kogos rzadko zmieniajacego - zero przydatnosci (teraz lepsiejsze obudowy nie sa juz z nieobrobionej blachy zeby mozna sie bylo pokaleczyc tak latwo). jak sie chce zmienic jakas *******e to tez slaba opcja bo zazwyczaj trzeba odpiac wszystkie kable zeby to wyciagnac wiec operacja robi sie bez sensu. moze plus ze rama pod plyte jest niezalezna konstrukcja nie pracujaca razem z obudowa. choc przy budowie thermaltakow raczej na niestabilnosc narzekac nie mozna :D
de Fresz
19-11-2010, 15:03
A ja tęskniłem za takim patentem, jak zmieniałem cooler na procku. Matko jedyna, ileż się z tym napierdzieliłem z racji ciasnoty, trudności z włożeniem łapsk, przeszkadzającymi kablami. Koniec końców musiałem użyć do tego kobiety. Znaczy jej szczuplejszych dłoni. I też nie było łatwo.
A powiedzcie mi, czy w którejś z wymienianych przez Was obudów jest patent, który znalazł się budzie, którą kupiłem jakiś czas temu? Też łaziłem za obudową, nie mogłem się zdecydować i koniec końców padło na Thermaltake'a Swing RS. Bo akurat był dostępny od ręki. Generalnie to już obudowa nieco z poprzedniej epoki (ale też wtedy była kupowana) w sensie, że np. zasilacz jeszcze na górze, ale jeżeli chodzi o jakość wykonania, solidność, czy "przemyślanośći" rozwiązań, to nie mam zastrzeżeń. Miejsca full, na wiatraki, na dyski, zatoki 5,25", co tylko dusza zapragnie. Ale jedno rozwiązanie mnie naprawdę pozytywnie zaskoczyło. I nie spotkałem się z czymś takim nigdzie indziej. Mianowicie płyta główna nie jest przykręcana bezpośrednio do ramy, tylko do wyjmowanego panelu. Więc można sobie wszystko w płytę pozakładać na biurku, bez gmerania w budzie i potem całość "klap" na zatrzasku w odpowiednie gniazdo, jedną śrubką dokręcić, żeby nie brzęczało. Ma to znaczenie tylko przy wymianach sprzętu, ale w sumie ze dwie, czy trzy konfiguracje sprzętowa ta obudowa przeżyła. Niby nic wielkiego, ale zawsze przy wymianie bebechów sobie łapy pokanceruję, a tu sprawa ułatwiona.
LianLi ma taki patent w niektórych swoich obudowach, ale cena zabija.
.. Koniec końców musiałem użyć do tego kobiety..
slusznie slusznie :mrgreen: :mrgreen:
Gladius vs Dominator - czy wejdą 2 wentyle na przód (łatwo) i jakie maxymalnie?
Bez kombinowania ani do jednej, ani drugiej nie wejdą 2.
Inna sprawa, że jeśli nie robisz wc, to jest to zupełnie niepotrzebne. W tej chwili mam 1 wydmu****ący wentylator z tyłu i 2 na coolerze cpu - praktycznie nie ma różnicy przy większej liczbie wentylatorów.
Mam budę chiefteca bo grubość blachy jest prawie jak w tych starych z przed 8-10 lat nie wpada tak w rezonans i sama nie gra, sama buda waży ok 12kg, a nie to co puszka po coli, 5-6 kieszeni na HDD
Czego brakuje ?
Widziałem patent w ramkach na dyski gumeczki które nie przenoszą tak drgań (na dysk) w jakiejś plastikowej budzie w cenie mojego chifteca.
hydra_nt
04-01-2011, 09:32
Dobra , niedroga , cicha , super wentylowana , którą polecam :
http://zenlabs.pl/obudowy/76-obudowa-antec-three-hundred/ . Siedzi w niej - HD 5850, zasilacz 650W , 12GB RAM'u i i7 w sumie 4 dyski , w tym dwa w Raid0
Articool
04-01-2011, 11:52
Ten Fractal R3 wygląda bardzo ładnie. Zastanawia mnie tylko rozwiązanie chłodzenia na froncie, a mianowicie w jaki sposób te wiatraki pobierają powietrze z zew?? skoro są przykryte najpierw jedną klapką. Potem klapa frontowa wygłuszona matą.
I jak są montowane HDD? Śrubki czy jakieś szybkozłączki? Te białe elementy w zatokach HDD to system wygłuszający?
Ten Fractal R3 wygląda bardzo ładnie. Zastanawia mnie tylko rozwiązanie chłodzenia na froncie, a mianowicie w jaki sposób te wiatraki pobierają powietrze z zew?? skoro są przykryte najpierw jedną klapką. Potem klapa frontowa wygłuszona matą.
I jak są montowane HDD? Śrubki czy jakieś szybkozłączki? Te białe elementy w zatokach HDD to system wygłuszający?
Pomiędzy osłoniętym frontem a wiatrakiem znajduje się calowa przestrzeń do której powietrze wciągane jest żebrowaną osłoną z boku obudowy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/2k07sz-1.jpg
źródło (http://i52.tinypic.com/2k07sz.jpg)
HDD's montowane są w białych szynach które elastycznie wchodzą na wcisk a same dyski są do nich przykręcane dystansowymi śrubami z gumową podkładką tłumiącą drgania.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/2ljq844-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/2ljq844.jpg)
Articool
04-01-2011, 14:12
Wiesz może czy da się odkręcić górne 4 miejsca na HDD, czy to jest konstrukcyjnie całość i albo wszystko albo nic?
Front klapa jest na magnesiki, tak?
Wejścia Front USB są na tyle szeroko, że wejdą dwa grube peny? Większość obudów ma to nie przemyślane kompletnie.
Wiesz może czy da się odkręcić górne 4 miejsca na HDD, czy to jest konstrukcyjnie całość i albo wszystko albo nic?
Front klapa jest na magnesiki, tak?
Wejścia Front USB są na tyle szeroko, że wejdą dwa grube peny? Większość obudów ma to nie przemyślane kompletnie.
Przednia klapa jest świetnie wyważona i ma dobre zawiasy, domykana na magnes.
Odstęp pomiędzy frontowymi portami USB jest na tyle duży, że zmieściłby się dodatkowy port pomiędzy nimi (dokładnie szerokośc portu). Osobiście nie korzystam z przedniego panelu. Mam sporo wejść z tyłu obudowy plus komplet w monitorze.
Da się wyjąć wszystkie szyny, ale pozostaje stelaż do ich mocowania. Zależy do czego ci to potrzebne? W szyny można zamontować dyski 2,5cala, 3,5cala i dyski SSD.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/rhj2fr-1.jpg
źródło (http://i51.tinypic.com/rhj2fr.jpg)
Dobra , niedroga , cicha , super wentylowana , którą polecam :
http://zenlabs.pl/obudowy/76-obudowa-antec-three-hundred/ . Siedzi w niej - HD 5850, zasilacz 650W , 12GB RAM'u i i7 w sumie 4 dyski , w tym dwa w Raid0
Potwierdzam! Obudowa naprawde dobrze zrobiona i calkiem stabilna, na zdjeciach nie widac tego, ale jest z pozadnych materialow i ciezka.....nasz forumowy kolega niedawno taka zakupil, mialem przyjemnosc wkrecac w to kompa;)
Articool
04-01-2011, 14:39
Zależałoby mi aby można było zdemontować górne 4 miejsca na HDD wraz ze stelażem. Daje to więcej przestrzeni plus ewentualnie jeszcze więcej miejsce na grafikę. Obecne modele mieszczą się ponoć na styk (29cm) Marudze, wiem, ale chyba jednak sobie taką sprawię. Myślałem nad Lian Li, ale tego typu model kosztuje 2x tyle niestety.
Articool
04-01-2011, 16:06
Nie mogłem już edytować
Czy w CM 690 II Adv. można zatoki na HDD demontować wedle upodobań i potrzeb? Czytałem opinie że można ale wolę się upewnić. Czy ten system mocowania HDD jest stabilny i solidny?