Zobacz pełną wersję : 80-200mm +KENKO???
micgekon
12-11-2010, 08:52
Witam.Zastanawiam sie nad zakupem pierścieni pośrednich Kenko głównie do fotografi makro z obiektywem 105mm,ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?
Pozdrawiam :)
ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?
do takich zdjęć potrzebny jest telekonwerter a nie pierścienie pośrednie.
Pierścienie umożliwią ustawienie ostrości bliżej niż minimalna odległość ostrzenia samego obiektywu ale nie pozwalają na ostrzenie na dalsze odległości.
ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?
To zależy jakiego "ptaszka" :mrgreen: ale na wieksze odległości to się nie da, Sebar wyczerpał temat
micgekon
12-11-2010, 13:09
To zapytam teraz w drugą stronę ,czy telekonwerter sprawdzi się z 105mm w makrofotografi??? Sorry za może banalne pytania ale nie mialem jeszcze doświadczeń z w/w elementami :)
wasilewk
12-11-2010, 13:33
To zapytam teraz w drugą stronę ,czy telekonwerter sprawdzi się z 105mm w makrofotografi??? Sorry za może banalne pytania ale nie mialem jeszcze doświadczeń z w/w elementami :)
Ja to próbowałem z tc2x.
Trzeba pamiętać, że jasność obiektywu spadnie 2x. Jeśli np. masz przysłonę 3.3 (co i tak jest osiągnięciem na małe odległości dla N105/2.8 ) to wyobraź sobie jak będzie ciemno z tym konwerterem i jak czas wtedy trzeba zastosować. Generalnie (wg mnie) spadek jakości obrazka jest tak duży, że nie opłaca się skórka za wyprawkę.
Natomiast zastosowanie tego konwertera do N20-80/2.8 - a to już inna bajka. Jeśli tylko nie będzie za ciemno (i przez to czas za długi), to obrazek nie jest taki zły.
Pzdr.