Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 80-200mm +KENKO???

Witam.Zastanawiam sie nad zakupem pierścieni pośrednich Kenko głównie do fotografi makro z obiektywem 105mm,ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?
    Pozdrawiam
    N 80-200mm 2.8 ; N 100mm 2,8 micro ; Samyang 8mm ;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micgekon Zobacz posta
    ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?

do takich zdjęć potrzebny jest telekonwerter a nie pierścienie pośrednie.
    Pierścienie umożliwią ustawienie ostrości bliżej niż minimalna odległość ostrzenia samego obiektywu ale nie pozwalają na ostrzenie na dalsze odległości.
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

ale mam pytanie co wyjdzie z połączenia tych pierścieni z 80-200mm? Czy da radę "ustrzelić" jakiegoś ptaszka z większej odległości i zrobić w miarę przyzwoite foto księżyca?
    To zależy jakiego "ptaszka" ale na wieksze odległości to się nie da, Sebar wyczerpał temat
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

To zapytam teraz w drugą stronę ,czy telekonwerter sprawdzi się z 105mm w makrofotografi??? Sorry za może banalne pytania ale nie mialem jeszcze doświadczeń z w/w elementami
    Ostatnio edytowane przez micgekon ; 12-11-2010 o 13:16
    N 80-200mm 2.8 ; N 100mm 2,8 micro ; Samyang 8mm ;

Domyślnie

To zapytam teraz w drugą stronę ,czy telekonwerter sprawdzi się z 105mm w makrofotografi??? Sorry za może banalne pytania ale nie mialem jeszcze doświadczeń z w/w elementami
    Ja to próbowałem z tc2x.
    Trzeba pamiętać, że jasność obiektywu spadnie 2x. Jeśli np. masz przysłonę 3.3 (co i tak jest osiągnięciem na małe odległości dla N105/2.8 ) to wyobraź sobie jak będzie ciemno z tym konwerterem i jak czas wtedy trzeba zastosować. Generalnie (wg mnie) spadek jakości obrazka jest tak duży, że nie opłaca się skórka za wyprawkę.

Natomiast zastosowanie tego konwertera do N20-80/2.8 - a to już inna bajka. Jeśli tylko nie będzie za ciemno (i przez to czas za długi), to obrazek nie jest taki zły.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Uprawnienia umieszczania postów