PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Big Dael

JaroPienza
12-11-2010, 01:12
Witam

Przyznaje się bez bicia.Zdjęcie zostało strzelone przeze mnie.Obróbką zajęła się osoba,która jeśli zechce to się sama przyzna. Jak do tej pory jest jednym z najlepszym zdjęciem jakim widziałem ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img828.imageshack.us/my.php?image=jaro1.jpg)

Pozdrawiam

akustyk
12-11-2010, 01:14
no to jednak malo widziales.

Locter
12-11-2010, 01:32
Zdjecie jest przeciętne, nie wiem kto obrabiał, ale mz. przesadził z czerniami. Kadrowo jestem na tak.

Duder
12-11-2010, 01:40
Pozornie jest efektowne,ale podkreślam pierwsze słowo tego zdania.Grafika jakich wiele,choć ma swój urok,o ile ktoś nie ma uczulenia na desaturację cześci kadru.To zawsze ryzykowny zabieg i rzadko się broni.Wolałbym,żeby drugi plan miał chociaż lekki odcień niebieski,albo sepii.Czerń jest dla mnie na granicy akceptacji.
BTW czy nie miało być "deal"?

jaś
12-11-2010, 01:47
:) widać związek emocjonalny - następnym razem odczekaj z pokazem 3 miesiące od zrobienia - to pomaga złapać rzeczywistość
jeśli chodzi o zdjęcie to dól mi się podoba tak do 1/3 kadru.

JaroPienza
12-11-2010, 08:40
Pozornie jest efektowne,ale podkreślam pierwsze słowo tego zdania.Grafika jakich wiele,choć ma swój urok,o ile ktoś nie ma uczulenia na desaturację cześci kadru.To zawsze ryzykowny zabieg i rzadko się broni.Wolałbym,żeby drugi plan miał chociaż lekki odcień niebieski,albo sepii.Czerń jest dla mnie na granicy akceptacji.
BTW czy nie miało być "deal"?

Szanuje Twoj punkt widzenia. Forum jest miejscem w którym jest większość osob, ktore chcą widzieć zdjęcia "poprawne". Jakakolwiek wariacja jest odbierana jako "dziwna" i nie do przyjęcia. Nie czekam na pozytywne przyjęcie .Wielu świetnych artystów zostało zauważonych po śmierci .

Wracając do zdjęcia. Zdjęcie posiada swój charakter, swój filing, swoją dusze i charakter. Coś co lukierkowe i przeostrzone zdjęcia nie bedą posiadać nigdy.

P.S. Miało być "Big Deal", wina emocji ;)

JaroPienza
12-11-2010, 08:44
:) widać związek emocjonalny - następnym razem odczekaj z pokazem 3 miesiące od zrobienia - to pomaga złapać rzeczywistość
jeśli chodzi o zdjęcie to dól mi się podoba tak do 1/3 kadru.

Świetnie, ze coś Ci sie podoba

krzysztofz24
12-11-2010, 12:51
Bardzo mi sie podoba ten panoramiczny kadr. Te drzewka po srodku i pofalowany horyzont, i bardzo dobrze dopelniajace kadr te chmurki po prawej...tak ze przede wszystkim to gratuluje osobie, ktora to tak fajnie przyciela i poukladala w kadrze, ciekawe czy to ty.
Obrobka ok, osobiscie bym widzial tylko nie az tak smoliste czernie...

Mi sie ogolnie podoba:-).

P.S I tak maly OT...tak troche dziwnie brzmia slowa, "ze jest to jedno z najlepszych zdjec jakie widziales"...jako autora tej fotografii;-) i jeszcze ten dopisek w kolejnym twoim poscie "o docenianiu wielu artystow po smierci". No bez przesady:-).
Ja rozumiem ze zdjecie jest dla ciebie super ekstra i jestes z nim zwiazany emocjonalnie, ale (bez urazy, mam nadzieje), przyjmowanie postawy chwalipiety w stylu patrzcie i podziwiajcie na najlepsze zdjecie jakie widzialem ktorego sam jestem autorem, korzysci wiele nie przyniesie i lekko juz zahacza o narcyzm;-).

Dla mnie jako osoby postronnej zdjecie jest dobre i ma to cos jak napisales...ale wiesz co, na pewno mogloby byc lepiej. Ktos moglby cos napisac, doradzic. Ale pisanie " juz jest the best" blokuje wiele pozytecznych uwag ktore moglyby sie pod zdjeciem pojawic i niejako zamyka droge do dyskusji o zdjeciu.

ART69
12-11-2010, 14:18
Trochę samokrytyki by się przydało :-) takie stwierdzenia długo się pamięta :-) a kadr jak kadr, nie jest zły, ani to arcydzieło :-) ale miejscówka ekstra

bulinko
12-11-2010, 15:22
Zdjęcie mi się podoba, ma w sobie klimat. Więcej nie powiem bo na krajobrazach za bardzo się nie znam:)

darek_d
12-11-2010, 15:26
Czyli Twoje zdjęcie , nie Twoja obróbka to 50% sukcesu. Dodać skromność z tym "najlepszym" zdjęciem to odbiór psuje jak trzeba.
Dla mnie w momencie naciśnięcia spustu migawki to zdjęcie zepsułeś, a ktoś pomógł Tobie obróbką, widać za wiele nie mógł zrobić ze źle naświetlonego NEF-a, mz.
Ogólnie dobre, ale po przeczytaniu Twego wstępu, to... tylko gratuluję narodzin nowego mistrza ;)

T_P_
12-11-2010, 15:42
Zaś ja uważam, że kolega JaroPienza, niezły żarcik nakreślił... Tym bardziej, że na końcu jego wypowiedzi emotioikonki widnieją... :smile:

Jeżeli nie, to może zapomniał dodać, że "swojego portfolio"... oczywiście w żaden sposób nie ujmując, a jedynie obiektywnie patrząc na zaprezentowaną pracę...

T_P_

Reju
12-11-2010, 16:06
Kadrowo zdjęcie jest całkiem ciekawe ,co do obróbki to za Darkiem
...a i samochwalstwo przemawia ;)

harb
12-11-2010, 18:37
komentarz autora jest może i troszeczkę na wyrost :):):) natomiast sam fotografia mz. jest bdb, te smoliste czernie o których piszą koledzy nadają tej pracy charakteru i tkzw. duszy, a kadr mz. jest znakomity, zdjęcie z tych które się zapamiętuje, domyślam się kto je obrabiał i dodam ze bardzo sobie cenię niektóre fotografie tego autora (chyba że się mylę :) ) uważam ze ma wyobrażnię fotograficzną, co widać na tej pracy

jaś
12-11-2010, 19:12
Świetnie, ze coś Ci sie podoba
zawsze staram się dostrzegać dobre aspekty sprawy :) nawet niewielkie (dla mnie szklanka w 2/3 pusta jest w 1/3 pełna) mam propozycję już ją parę razy napisałem na forum - nie jest to oczywiście absolutny miernik dobroci zdjęcia ale zawsze coś tam mówi - wrzuć to zdjęcie na 1x.com.

Hoobie
12-11-2010, 19:21
Super miejscowka...
... i jak tak dluzej patrze na to zdjecie, to co raz bardziej przekonuje sie do jego obrobki ... ;)

harb
12-11-2010, 19:30
Super miejscowka...
... i jak tak dluzej patrze na to zdjecie, to co raz bardziej przekonuje sie do jego obrobki ... ;)

popatrz na to co jest w kadrze, środek piękna kępa strzelistych drzew, dodatkowo obramowana trawami , tył wzgórza w chmurach we mgle, i dobrze dobrana tonacja nieba z chmurami, do tego pofalowany dół zróżnicowany kolorystycznie, i swoisty minimalizm, z uwagi na centralność świetny podział kadru - zaręczam ze w dużym formacie nawet takim o boku 3m ta fotografia zrobi furorę :)

ps. to forum robi się coraz bardziej techniczne, szuka się kropek na matrycy, zamiast zastanawiać się nad treścią zdjęcia, większą wagę przywiazuje się czasami do skrupulatnego wyostrzania, aniżeli do klimatu fotografii - to jest naprawdę zła droga

Hoobie
12-11-2010, 19:38
popatrz na to co jest w kadrze, środek piękna kępa strzelistych drzew, dodatkowo obramowana trawami , tył wzgórza w chmurach we mgle, i dobrze dobrana tonacja nieba z chmurami, do tego pofalowany dół zróżnicowany kolorystycznie, i swoisty minimalizm, z uwagi na centralność świetny podział kadru - zaręczam ze w dużym formacie nawet takim o boku 3m ta fotografia zrobi furorę :)

(...)
... i tak sobie wracam do tego zdjecia i wpatruje sie, i wpatruje, i ... przyznaje racje... Chcialbym zobaczyc to w wiekszym, drukowanym formacie! :D

T_P_
12-11-2010, 19:56
popatrz...

harb, o ile zgodzę się w pełni z drugą częścią Twojej wypowiedzi, to z pierwszą już nie tak do końca... Otóż, centralizm jak najbardziej wskazany przy ujęciu takiego motywu, ale w tym wypadku, zastanowiłbym się czy jest uzasadniony. Bowiem ujęte po prawej stronie wzgórza w chmurach, sprawiają wrażenie, że kompozycja ciąży w tą właśnie stronę - począwszy od środka kadru. Co sprawia, iż można się zastanowić, czy w ogóle warto było ukazywać lewą część kadru, jak tam wzrok nie sięga... A może nieco inaczej kadrować... Tak więc są znaki zapytania, przez co nie mogę napisać, że kompozycja idealna, a już na pewno, że jedna z lepszych jaką widziałem...

Odnosząc się zaś do tonacji zdjęcia, to pozostawię kwestię bez większego komentarza... Jednym będzie podobać się, drugim nie, gdyż widzieliby ów ujęcie w bardziej naturalistycznej wizji...

T_P_

harb
12-11-2010, 20:11
harb, o ile zgodzę się w pełni z drugą częścią Twojej wypowiedzi, to z pierwszą już nie tak do końca... Otóż, centralizm jak najbardziej wskazany przy ujęciu takiego motywu, ale w tym wypadku, zastanowiłbym się czy jest uzasadniony. Bowiem ujęte po prawej stronie wzgórza w chmurach, sprawiają wrażenie, że kompozycja ciąży w tą właśnie stronę - począwszy od środka kadru. Co sprawia, iż można się zastanowić, czy w ogóle warto było ukazywać lewą część kadru, jak tam wzrok nie sięga... A może nieco inaczej kadrować... Tak więc są znaki zapytania, przez co nie mogę napisać, że kompozycja idealna, a już na pewno, że jedna z lepszych jaką widziałem...

Odnosząc się zaś do tonacji zdjęcia, to pozostawię kwestię bez większego komentarza... Jednym będzie podobać się, drugim nie, gdyż widzieliby ów ujęcie w bardziej naturalistycznej wizji...

T_P_

wiesz co w/g mnie równoważy prawą stronę - KOLOR - ten ciemny dół po lewej jest znakomitą przeciwwagą prawej strony :)

T_P_
12-11-2010, 20:19
wiesz co w/g mnie równoważy prawą stronę - KOLOR - ten ciemny dół po lewej jest znakomitą przeciwwagą prawej strony :)

Powrócę jeszcze do tej pracy, może wówczas znajdę równowagę w kadrze...

Póki co, pozostaję z wątpliwościami... :smile:

T_P_

Nikonozaur
12-11-2010, 20:21
Też tak uważam. Fota jest bardzo porządna, choć za pierwszym wejrzeniem nie zakochałem się. ;)

maniak666
12-11-2010, 23:33
Kadr się podoba , i to bardzo. A wstęp...? Cóż-poniosło Cię trochę;)

Nemeth
12-11-2010, 23:44
Ładny kadr ale obróbką to ktoś Ci krzywdę zrobił ;) Zbyt kontrastowa jest mz.

(...)- nie jest to oczywiście absolutny miernik dobroci zdjęcia ale zawsze coś tam mówi - wrzuć to zdjęcie na 1x.com.

To nie jest żaden miernik ;) Jak na każdej stronie tak i na tej panują określone gusta i jeśli się w nie trafi tym większe szanse się ma na publikacje. Choć logika jaką kierują się głosujący na 1x jest dla mnie wciąż zagadką :D

(...)
ps. to forum robi się coraz bardziej techniczne, szuka się kropek na matrycy, zamiast zastanawiać się nad treścią zdjęcia, większą wagę przywiazuje się czasami do skrupulatnego wyostrzania, aniżeli do klimatu fotografii - to jest naprawdę zła droga

To forum zawsze było techniczne :)

georghe
13-11-2010, 01:27
Mnie się bardzo podoba, Fota OK.
I cieszę się, że forumowy autorytet sprowadził krytykantów na ziemię.
Dziękuję za uwagę.

wingeo
13-11-2010, 01:37
..... zapewne zrobiłbym inaczej, ...... a to akceptuję, podoba mi się, ........ coraz bardziej :D

danz1ger
13-11-2010, 08:11
"Jak do tej pory jest jednym z najlepszym zdjęciem jakim widziałem. "

"Szanuje Twoj punkt widzenia. Forum jest miejscem w którym jest większość osob,ktore chcą widzieć zdjęcia "poprawne".Jaka kolwiek wariacjia jest odbierana jako "dziwna" i nie do przyjęcia. Nie czekam na pozytywne przyjęcie .Wielu świetnych artystów zostało zauwarzonych po śmierci .
Wracając do zdjęcia. Zdjęcie posiada swój charakter, swój filing, swoją dusze i charakter. Coś co lukierkowe i prze ostrzone zdjęcia nie bedą posiadać nigdy."

A ja mam taki filing, że sie dusze.

Strus
13-11-2010, 09:38
Za smoliste czernie na drzewach. Poza tym mi sie podoba. Nawet bardzo.

JaroPienza
13-11-2010, 11:31
"Jak do tej pory jest jednym z najlepszym zdjęciem jakim widziałem. "

"Szanuje Twoj punkt widzenia. Forum jest miejscem w którym jest większość osob,ktore chcą widzieć zdjęcia "poprawne".Jaka kolwiek wariacjia jest odbierana jako "dziwna" i nie do przyjęcia. Nie czekam na pozytywne przyjęcie .Wielu świetnych artystów zostało zauwarzonych po śmierci .
Wracając do zdjęcia. Zdjęcie posiada swój charakter, swój filing, swoją dusze i charakter. Coś co lukierkowe i prze ostrzone zdjęcia nie bedą posiadać nigdy."

A ja mam taki filing, że sie dusze.

Nie trzeba musisz mnie powtarzać wiem co napisałem . Masz filing to go wypuść bo się udusisz, a szkoda