PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jesienne wariacje :)

Sapphiron
11-11-2010, 20:50
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fujiklub.pl/album_pic.php?pic_id=15583)

Komentarze mile widziane, konstruktywna krytyka również :)

_

conik
11-11-2010, 21:13
fatalnie pokazales szyje modelki

Sapphiron
11-11-2010, 21:14
conik, a można jaśniej co z nią nie tak?

trezrrr, dzięki za bardzo "treściwy" komentarz... Gałązka pozdrawia i dziękuje za komplement...

missbizarre
11-11-2010, 23:09
szyja jest po prostu nieproporcjonalna - a wystarczyłoby żeby modelka mniej odchyliła się cała do tyłu, a tylko samą głowę odchylić, naciągnęłyby się mięśnie szyi i tym samym wyglądałaby na smuklejszą -poza tym b.dobre technicznie foto do portfolio wizażystki

copyman
12-11-2010, 02:10
Kolor - podoba się , światło też ... Ale modelka ma szyję nieproporcjonalną do reszty ciała ... to bardzo psuje odbiór zdjęcia

Gundrum
12-11-2010, 08:29
To zaczynamy. Na początek:

"Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC. Mi może pomóc w dalszym rozwoju :)" - jak wszystkim innym. Może pokrytykuj trochę konstruktywnie kolegów?

O zdjęciu:
Jak już mówiłem, przede wszystkim podoba mi się gałązka. Stylizacja i makijaż bardzo fajne, nie znam się na tym zbytnio ale odbieram to pozytywnie. Obróbka i światło zbyt glamourowe jak dla mnie. Nie ma tu rysów twarzy. Wiem, że taka obróbka jest celowa, jest dobrze zrobiona, po prostu modelka pozbawiona została moim zdaniem indywidualnych cech które w portrecie są dosyć ważne. Jak na glamour - super.
Światło - o świeceniu w studio może ktoś bardziej kompetentny napisze. Światło wydaje się dobrze rozstawione, ale zbyt mocne (ok, znowu glamour). Generalnie światło na plus.
Kompozycja - tu Cię nie pochwalę. Dałeś ciała. W dole karu masz trójkąt solidny jak piramida. Bark modelki jest źle ułożony, przechył i wejście na róg kadru to moim zdaniem błąd w tym przypadku. Do tego taki obrót głowy modelki - napięło się ścięgno z przodu szyi i przez to szyja wydaje się bardzo szeroka.

Mam nadzieję że pomogłem.

Sapphiron
12-11-2010, 09:35
trezrrr Bóg zapłać :) Jakby tak każdy komentował to byłby raj na ziemi na tym forum, a nie tak jak widzisz... Jakbyś był kiedyś w Lublinie to zapraszam na piwko :)

Gundrum
12-11-2010, 09:50
Hehe, komentuję naiwnie licząc że się ktoś kiedyś odwdzięczy czymś podobnym w moim wątku. I przekazuję wyłącznie subiektywne opinie laika.
A na piwko chętne wpadnę.

mOSAd
12-11-2010, 12:29
Niestety za przedmówcami - niekorzystnie tu modelka wyszła. Chyba w ogóle usunąłeś w obróbce jej całe ścięgno szyjne, bo tak na mój rozum to tam być powinno, a go nie ma. Przez to grdyka wyszła lalkowato, plastikowo, bez cieni i kształtu. Poza tym sztucznie, zdjęcie wymuskane, kliniczne, dziewczyna jak manekin. Ona sztuczna, gałązka też wygląda sztucznie, białe tło i bezcieniowe światło potęgują efekt. Zdjęcie jest bez życia.

Strus
12-11-2010, 13:48
Jak ktos wspomnial - jako fotka dla wizazystki moze byc. Ale poza tym to zupelnie tak sobie - szyja wyszla jakby byla sztucznie wydluzona. Kadr tez sie jakos nie ulozyl - jakby poprawiac cieciami to 1/4 w porywach do 1/3 od gory i tak z 1cm od dolu.

ja generalnie nie lubie zdjec studyjnych na bialym, sterylnym tle. Zeby w takich warunkach zdobic naprawde dobre zdjecie trzeba miec perfekcyjnie opanowane swiatlo i umiec wykorzystac cienie. Do tego dobra stylizacja i jest szansa. Tutaj zabraklo obu tych elementow

Sapphiron
12-11-2010, 13:59
mOSAd, owszem wymuskane bo lubuję się w beauty i do tego dążę :)

Sapphiron
14-11-2010, 17:12
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fujiklub.pl/album_pic.php?pic_id=15592)

Tym razem bardziej "naturalnie" tym razem chyba nie jest źle pokazana szyja itp :P

Gundrum
15-11-2010, 10:41
Światło i obróbka bardziej mi pasuje. Poprzednich błędów też nie ma. Szyja wyszła bardzo dobrze. Zwróć za to uwagę na kark i plecy modelki... Chyba po prostu za bardzo się wykręciła i za mocno napięła mięśnie. Poza tym kadr trochę dziwny, zdecydowanie za mało dołu :) Wygląda jakbyś kadrował tak, żeby broń Boże nie pokazać biustu i przez to ciąłeś bark, biust i łopatkę w bardzo dziwny sposób.

Sapphiron
15-11-2010, 15:20
Owszem, kadrowałem w taki sposób ale takie było zamierzenie. Chciałem się skupić na twarzy reszta ciała nie wchodziła w zakres wiec nie była wystylizowana.

Ale dzięki wielkie za komentarz :)

mOSAd
15-11-2010, 17:32
Znów czysto techniczne zdjęcie, znów mi się nie podoba. Lalka barbie, pomalowana, z wpiętą gałązką, na białej ścianie. Znów brak życia (w oczach). Kadr nie powala.
A możesz dać link do jakiegoś folio modelki? Rzadko o to proszę, ale tu chętnie zobaczę, czy to jakaś specyficzna jej cecha, czy tak wyszło tylko tu itd.

Bonzo
16-11-2010, 00:40
popraw tło na 2 bo widać wymazywanie :)

Sapphiron
16-11-2010, 11:12
wiem, wiem że widać... niestety nie umiem jeszcze tak dobrze panować nad białym tłem jakbym chciał, szczególnie że ma tylko 120x90cm :P