Zobacz pełną wersję : Photoshop - Rzeczpospolita
Nie wiem czy taki wątek się już pojawił czy nie - nie znalazłem. (w razie czego ten wyślijcie w kosmos)
Dziś w Rzeczpospolitej (oczywiście, że o gazetę chodzi) dołączano płytkę "Photoshop - kurs obróbki kolorystycznej zdjęć". Akurat udało mi się upolować, więc jeśli ktoś jest zainteresowany, a nie miał szczęścia trafić w kiosku tej gazetki -- zapraszam na PW :-) Przykłady są w wersji CS4.
Chyba, że udostępnienie obrazu w postaci .iso jest legalne - wtedy mogę tu podlinkować; ale niech się może jakiś spec od prawa wypowie... bo znów nas/mnie będą ścigać jakieś złe moce.
UPDATE:
Wszystkim zainteresowanym odpowiem na PM jak tylko wykona się operacja wysyłania odpowiednich plików na odpowiedni FTP :-)
UPDATE 2:
Powariowaliście!! :-)
Jakieś zapisy, kolejka, panie w ciąży przodem... no nie wiem.
... się kopiuje...
Hehehe,a ja miałem przyjemność zakupić gazetkę razem z płytą po uprzednim odwiedzeniu 10 kiosków.
Taaaaak tylu,bo kuźwa o 8.00 rano zabrakło Rzeczpo........hmmm:/.
Bo to trzeba mieć "znajomości", Panie.
Ja uprzedziłem dzień wcześniej znajomą panią z kiosku osiedlowego z prośbą o "towar spod lady" dnia następnego... jak się okazało - skutecznie :-)
Zatem w drodze po bułki o poranku gazetka z płytką podczepioną gumką aptekarską czekała dzielnie, łypiąc spod lady stęsknionym wzrokiem... ulitowałem się, zaś. Zanabyłem. I dobrem podzielić się zechciałem. A co!
... swoją drogą w życiu bym nie przypuszczał, że nagle tylu nikoniarzy jest "przy nadziei"!! :-D
lepiej powiedzcie czy warto, bo ani ja w ciąży, ani kombatant a kolejka jak się czyta to kawałek ma;)
lepiej powiedzcie czy warto, bo ani ja w ciąży, ani kombatant a kolejka jak się czyta to kawałek ma;)
Znając Twoje zdjęcia -- nie warto.
Co prawda IMO jest to dość fajnie zrobione (dobra jakość, sensowna forma, bardzo przystępnie pokazane, dużo skrótów klawiszowych np.), jednak merytorycznie to raczej podstawy i próba "natchnienia" młodych adeptów photoshopa do eksperymentów (np. poprzez zaprezentowanie pracy na maskach, różne tryby krycia warstw itp.)
Ponadto w większości gość pracuje na JPG, dopiero na końcu jest wzmianka o Camera RAW.
UPDATE:
Odpisuję na PMki :-)
Znając Twoje zdjęcia -- nie warto.
ojej, dziękuję:D
w takim razie nie robię sztucznego tłoku.
ja zamówiłem w kiosku ale niestety nie dotarła ani jedna sztuka. Jak nie znajdę u znajomych to ustawie się w kolejce
ale mam wczorajszą płytę sztuka robienia zdjęć
login_87
09-11-2010, 22:39
a wczoraj byl kurs robienia zdjec, chcialem kupic ale juz nie mieli ale za to zamowilem sobie dzisiejsza gazetke i rano odebralem:) Wiec niedlugo pierwsze kroki z ps...
Dobra. Słuchajcie. U mnie koniec zapisów.
Na te PMki które dostałem - odpowiedziałem.
Jeśli wśród tych co pobiorą znajdzie się ktoś, kto będzie chętny dalej się dzielić - proszę bardzo. Myślę, że w wątku pojawią się info...
Plik pod linkiem który podałem powisi do jutra do 11 rano. Później zniknie.
EDIT:
Aha; Dodam oczywiście, że wszelkie datki w postaci dobrego alkoholu (i tak; piwo _jest_ dobre) na ten przykład przy okazji wizyty w Krakowie mile widziane :)
EDIT2:
Aaaaa!! No nie dziękujcie mi każdy z osobna via PM! Już raz skrzynkę zapchaliście, chcecie to koniecznie powtórzyć?! :-D
Wiem, wiem, na pewno każdy jest bardzo wdzięczny :)
W sumie troche PS znam ale maski to dla mnie czarna magia, wiec chocby dla tego warto, moze jeszcze uda sie dostac poprzednia czesc. A i Panie messer dziekowac bardzo, dobry czlowieku.
Jak ktoś jest zainteresowany wczorajszą płytą to mogę przesłać na maila
Jak ktoś jest zainteresowany wczorajszą płytą to mogę przesłać na maila
No; Szczerze mówiąc - to nie jest chyba najlepszy pomysł... mail tego nie udźwignie. Znacznie lepiej jakiś ftp, torrent (jeśli masz możliwość) itp.
Orientujecie się, czy będzie więcej części tego kursu?
Orientujecie się, czy będzie więcej części tego kursu?
Zgaduję, że tak.
Już kiedyś w RP było coś o photoshopie -- nie pamiętam dokładnie co, niestety wtedy nie udało mi się zdobyć gazety (a nie było Messera, który by się podzielił :-)
Jesli chcecie zobaczyc najlepsze kursy video to tylko Linda.com
Jesli chcecie zobaczyc najlepsze kursy video to tylko Linda.com
kelbytv.com -- można też sporo ciekawego zobaczyć.
Literówkę masz; lYnda.com
Ja również był bym zainteresowany tą płytką z Rzeczpospolitej.Więc jak ktoś może to prosił bym o link via PM :)
velaskez
09-11-2010, 23:37
Boooże...wszystkie nastki w drodze do szkoły wykupiły gazetę i teraz na fotce będzie można obejrzeć full wypas zdjęcia;)
Kasandra
09-11-2010, 23:52
A gdzie jest ten magiczny link???
plisssss
DonArturo
09-11-2010, 23:53
Boooże...wszystkie nastki w drodze do szkoły wykupiły gazetę i teraz na fotce będzie można obejrzeć full wypas zdjęcia;)
nk.pl- też znacznie podniesie poziom :)
A gdzie jest ten magiczny link???
plisssss
No dobra!
Ale tylko i wyłącznie z seksistowskich powodów :-)
A moze by ktos klecil jakiegos torrenta z tym iso albo wrzucil np. na hotfile, zeby messerowi lacza nie zabijac? ;)
A moze by ktos klecil jakiegos torrenta z tym iso albo wrzucil np. na hotfile, zeby messerowi lacza nie zabijac? ;)
Ooo to to.
Ja niestety nie mam na to teraz czasu, bo oglądam filmiki z takiego fajnego kursu, co dołączali go do...... ;-D
Kasandra
09-11-2010, 23:57
Dzięki, nie będę słać PMek, ale tnx ;-)))
Chetnie wrzuce ale pozostaly czas pobierania to ~8-9h, mam nadzieje ze wyrobie sie przed 11 jutrzejszego dnia to postaram sie wrzucic na jakis serwer.
velaskez
10-11-2010, 00:49
Gdybym miał plik, to jutro na uczelni bym wrzucił w 10min na ftp, a tak dupa.
kelbytv.com -- można też sporo ciekawego zobaczyć.
Literówkę masz; lYnda.com
Tak, literowka. Sory.
ps. Kelby to takie cukierki "5min i gotowe". Tak samo jak jego ksiazki (a przeczytalem ich troche).
Lynda.com to prawdziwe warsztaty.
Rafał_Sz
10-11-2010, 08:51
ps. Kelby to takie cukierki "5min i gotowe". Tak samo jak jego ksiazki (a przeczytalem ich troche).
Lynda.com to prawdziwe warsztaty.
I Scott ma rację, obróbka w PS to nie misja ONZ, nie ma się co pie..ć.
;)
Valdek_Tychy
10-11-2010, 09:46
Też nie udało mi się dostać Rzepy z CD a chętnie zobaczyłbym owe kursa więc jeśli ktoś miałby ......... moja wdzięczność będzie...... noo,będzie......
:mrgreen: teraz po rzepie i po tpmdl to dookola beda sami fotografowie i same modelki :) co za czasy... jakby to newton helmut zobaczyl to by sie za glowe zlapal :)
TristisAnima
10-11-2010, 12:59
Zrobiłem Torrenta z tego poradnika, więc jak są chętni to pisać, na maile porozsyłam. W między czasie plik na Chomika wrzucam, jak się zakończy to linka tu wkleję.
http://wyslijto.pl/plik/q4abrjxx23 link do tego kursu. Nie wiem jakie transfery.
Nie wiem czemu ale nie mogę ściągnąć z tego linka. Czy też tak macie czy tylko ja mam pecha ?
Valdek_Tychy
10-11-2010, 14:30
W między czasie plik na Chomika wrzucam, jak się zakończy to linka tu wkleję.
Zadawaj,zadawaj ;)
Bardzo prosze o sprawdzenie czy link podany przeze mnie dziala jak powinien.
TristisAnima
10-11-2010, 14:41
Zadawaj,zadawaj ;)
Zadawam zadawam, cały czas, jednak trochę ten plik waży :???:. Mam nadzieję że gdzieś tak koło 15.00 będzie już na chomiku.
Valdek_Tychy
10-11-2010, 15:03
Bardzo prosze o sprawdzenie czy link podany przeze mnie dziala jak powinien.
Niestety nie działa,przynajmniej w moim przypadku
To bardzo mi przykro niestety nie wiem co jest ;/
Valdek_Tychy
10-11-2010, 15:12
Chyba za duży jest,z tego co doczytałem to jest ograniczenie do 250Mb
Tak ale jestem zarejestrowany i pisze ze do 1000mb, wiec nie wiem.
Pewnie tylko zarejestrowani moga sciagac tak duze pliki.
TristisAnima
10-11-2010, 16:17
%$*@!&#% Chomik. Okazało się, że ponad 3 godziny nie dodawało się a jedynie próbowało połączyć się ze stroną. Cała robota na nic. Ale ja nie poddaję się tak łatwo. Ściągnąłem jakiś debilny program ChomikBox i teraz już na pewno się na stronkę dodaje. Za ok 5 godzin będzie. Jakby co ok. 20.00 kto chce niech znajdzie chomika o nazwie VigiloAnima i w zakładce Photoshop będzie rar do ściągnięcia z poradnikiem.
TristisAnima
10-11-2010, 20:59
Ok. udało się zamieścić na Chomiku. http://chomikuj.pl/VigiloAnima zakładka Photoshop.
Valdek_Tychy
10-11-2010, 22:09
Ok. udało się zamieścić na Chomiku. http://chomikuj.pl/VigiloAnima zakładka Photoshop.
ale transfer bliski zeru :(
Andrzej Olender
10-11-2010, 22:13
Hmm, zobaczył bym ten kursik z ciekawości oraz jak merytorycznie on stoi :)
http://chomikuj.pl/Obi/dla+koleg*c3*b3w+od+N
pass:nikon
jak się transfer skończy dać znać :) mam 5mln punktów :) póki co jest tam jakieś 20gb na wolnym transferze :)
TristisAnima
10-11-2010, 22:18
ale transfer bliski zeru :(
Może dlatego, że 6 osób na raz ściąga, choć to raczej nic do rzeczy nie ma.
... no i się rozlazło.
Jako zwolennik OpenSource i Wolnego Oprogramowania - bardzo mnie to cieszy. I to bez względu na restrykcyjną licencję!
W końcu mawiają, że prawo jest po to, żeby go łamać. W przypadku oprogramowania i licencji - to nawet jest racjonalne.
TristisAnima
10-11-2010, 22:36
Hmm, zobaczył bym ten kursik z ciekawości oraz jak merytorycznie on stoi :)
Merytorycznie to on stoi tak, że jest baaardzo podstawowy, ale jakoś tam zawsze systematyzuje wiedzę. Ogólnie dla początkujących całkiem ok.
dzięki koledzy za linki do chomika :)
drhardware
10-11-2010, 23:29
Przyłaczam sie do podziekowań za linki.
Brazilianpitbull
11-11-2010, 00:34
kursik całkiem przyjemny, stałem się szczęśliwcem posiadającym płytę, aczkolwiek też cieszę się razem z Wami, skoro możecie ją pobrać : ) Podstawy, bo podstawy, aczkolwiek jasno i klarownie przedstawione, a i coś ciekawego też się znajdzie. Ciągnijcie i oglądajcie, skoro Wam dane :D
Andrzej Olender
11-11-2010, 10:35
Przejrzałem cały kurs i nawet przyzwoicie się prezentuje, bardziej zaawansowani nie mają zbytnio czego szukać bo pewnie każdą lekcję będą znać ze swojego podwórka w poszerzonej tematyce. Z kilkoma sprawami bym się tam do końca nie zgodził bądź podążył inną drogą lecz ogólne wrażenie jest pozytywne.
Maciek R
11-11-2010, 15:25
Obi, serdeczne dzięki, bo zapomniałem o tym kursie w gazecie i nie kupiłem. ;)
Szymon-00
11-11-2010, 15:48
wielkie dzięki
kolejne 20gb "doładowane" :) sam muszę w to w końcu się zaopatrzyć :D
TristisAnima
11-11-2010, 19:17
Ktoś wie, czy to był taki jednorazowy zryw z tym kursem, czy będzie to jakoś dalej rozwijane przez gazetę?
Acha i żeby było jasne :D ja zachomikowałem od kolegi tutaj naszego :) Ino transferem się dzielę :) Jak zabraknie dajcie znać!
Ktoś wie, czy to był taki jednorazowy zryw z tym kursem, czy będzie to jakoś dalej rozwijane przez gazetę?
już wcześniej w RP były płyty z kursami PS :-) mam nawet jakąś
Dołączam sie z podziekowaniem za link na chomiku