PDA

Zobacz pełną wersję : Dxo 6.5

bartiboro
08-11-2010, 17:31
Do przetestowania najnowsza wersja DXO Optics Pro:

30-day trial: http://dxo.com/intl/photo/free_trial_version

Co nowego: http://dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/whats_new

2pompony
08-11-2010, 20:24
Że też ktoś jeszcze daje się nabierać na triale od DxO... Dwa lata temu była burza, że instaluje się do tego taki badziew, którego nie ma jak usunąć, nawet format tego czasem nie rusza, ludzie meldowali, że im nagle wszystko pozwalniało, awantury, pozwy, i co?

I nic. Firma dalej instaluje nie uprzedzając nieświadomego usera, że mu podrzuca coś trzeciej firmy, a po zainstalowaniu nie ma odwrotu i zdeinstalować się tego już nie da.

I dalej się na to można, jak widzę, nabrać.

Sewo
08-11-2010, 21:28
Ale numer, nawet format tego nie rusza? To musiał być szok dla userów! Badziew przetrwał w przestrzeni międzydyskowej! Mam DxO i właśnie ściągam nową wersję, nic mi nie zwalnia i jest OK.

Johanan
09-11-2010, 02:05
Bombelkowy pomponie x2, nie mieszaj !:)

2pompony
09-11-2010, 03:17
A czy ja mieszam? :) To nie ja instaluję co popadnie, ja mam spokój. 8-)

Greg77
09-11-2010, 22:39
Ale numer, nawet format tego nie rusza? To musiał być szok dla userów! Badziew przetrwał w przestrzeni międzydyskowej!

Hehe, to samo pomyslalem:D:D:D Tak moze napisac tylko ktos kto nie do konca rozumie dzialanie komputera:D

2pompony
09-11-2010, 23:06
Hehe, najmądrzejsi jak widzę... Przypominam tylko że są różne (ja znam dwa, a ile jest naprawdę nie wiem) rodzaje formatowania, oraz, że istnieje np. prosta komenda unformat - która w magiczny sposób odzyskuje i przywraca to, co podobno format gubi nieodwołalnie...

No ale mądrzejsi są wszędzie. Nie przejmuję się. Podziwiam mądrość. Was też podziwiam. :)

Johanan
09-11-2010, 23:44
Hehe, to samo pomyslalem:D:D:D Tak moze napisac tylko ktos kto nie do konca rozumie dzialanie komputera:D

Tak jak mówi Bombel, syf potrafi kotwiczyć w sektorach rozruchowych dysku i byle komenda format, go stamtąd nie wykurzy.

To generalnie też nie jest jakiś problem, ale jeśli brak wiedzy, to bida, zresztą jak w każdej dziedzinie.

Greg77
10-11-2010, 03:53
Tak jak mówi Bombel, syf potrafi kotwiczyć w sektorach rozruchowych dysku i byle komenda format, go stamtąd nie wykurzy.

To generalnie też nie jest jakiś problem, ale jeśli brak wiedzy, to bida, zresztą jak w każdej dziedzinie.

Mowisz o syfie w boot sectorach, spoko, ale nie z programu graficznego!

2pompony
10-11-2010, 04:33
Jakbyś czytał ze zrozumieniem, a nie wyciągał pochopnych wniosków usiłując być najmądrzejszy - to byś zrozumiał, o czym pisałem z początku. Powiem to wolno i łatwymi wyrazami:

DxO słynie z tego, że w trialach instaluje (nie uprzedzając userów) oprogramowanie antypirackie trzeciego producenta. Oprogramowanie z kolei jest słynne z tego, że po pierwsze integruje się tak ghłęboko, że jest nie do odinstalowania. Po drugie ukrywa swoją obecność (np. rozsiewa ślady po całym rejestrze, w dodatku pod rożnymi, często mylącymi nazwami, kluczami, itd., często losowo generowanymi). Po kolejne - płyną meldunki od wielu różnych userów, że kompy im w różnych niespodziewanych przypadkach zwalniają, buksują, i robią dziwne rzeczy.

No i po ostatnie - coś co wywołało twoją wesołość - niektórzy odnajdowali ślady tego oprogramowania nawet po formacie. Kiedyś spędziłem tygodnie na dowiadywaniu się o co idzie, grzebaniu poczynając od dpreview a kończąc na jakichś stronach straszliwie specjalistycznych, i wtedy byłem bardziej na czasie. Teraz pozapominałem masę szczegółów poza jednym - jak najdalej od tej firmy.

Ale Wam, znawcom i mądrym wcale nie bronię. :) Instalujcie sobie wszystko, mnie to kompletnie nie zaboli.

Władca Pixeli
10-11-2010, 05:08
Tutaj to g...o jest dokładnie opisane

http://www.8x10gallery.com/Wordpress/index.php/2007/02/07/dxo-and-pace-anti-piracy-scandal/

Więcej o problemach można się dowiedzieć szukając w google
Pace Anti Piracy remove tpkd.sys

Johanan
10-11-2010, 12:05
Prosty przepis na amputację dziada:

http://arstechnica.com/phpbb/viewtopic.php?f=6&t=126035

choć to do końca nie rozwiązuje problemu.

2pompony
10-11-2010, 17:56
Władco - dzięki! To właśnie było to: Pace Interlock, teraz sobie przypominam.

Kiedyś walczyliśmy z kumplem z tym całym Dxo i tym syfem, co się poinstalował - szczęśliwie na jego kompie, bo ostrzegł mnie zanim ja zdążyłem zainstalować DxO u siebie (a chciałem). Pomimo intensywnego grzebania po sieci i potraktowania sprawy jako osobistej zniewagi okazało się, że jesteśmy za ciency na całkowite usunięcie tego śmiecia.

Usuwanie według tych przepisów jest przyjemne i daje poczucie dobrze wykonanego obowiązku, problem w tym, że nic nie daje (nawet usunięcie tego sławnego tpkd.sys). Wystarczy sobie sprawdzić za parę dni - wszystko jest na swoim miejscu, tylko lepiej ukryte w rejestrach.

Johanan
12-11-2010, 11:25
A tak jeszcze gwoli ciekawostki zamieszczę link, który może zainteresować szanowne grono.

http://www.paceap.com/company/clients/clients.html

2pompony
12-11-2010, 15:04
Też to widziałem... Problem w tym, że jak np. Adobe zaczął coś kręcić - w porównaniu do DxO zupełnie zresztą niewinnie, bo tylko przesyłając dane do trzeciej firmy na kiepsko zatajniaczony serwer - to zrobił się taki raban, że przeprosili i przestali. Przestraszyli się, że się na nich ludzie poobrażają - a mieli w pamięci przykład Quarka, który wydawał się monoliotem nie do ruszenia, był przemysłowym standardem i nei do wyobrażenia było, żeby coś go mogło zastąpić. I co? Wystarczyło trzy czy cztery lata aroganckiej polityki Quarka, ignorowania userów i kto dziś w ogóle wie lub pamięta co to było Quark?

DxO zaś ma tak zszarganą reputację, że już nawet nie podejmują kroków w kierunku wytłumaczenia się, czy choćby zmiany wizerunku. Brną w tym kierunku, stają się coraz bardziej niszowi licząc na nieświadomość nowych userów, aż pewnego dnia zamkną fabryczkę, bo ile się da wciskać kit.

Johanan
12-11-2010, 15:35
Co by nie mówić, warto przeskanować dysk, łącznie z archiwami, na zawartość plików mających nazwę rozpoczynającą się od "ilok" (ILOK), by móc spać spokojniej.