Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Fontanna
katatjuta
06-11-2010, 20:00
Pierwsza publikacja :)
Proszę o opinię
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/5521/fountainbordeaux.jpg)
DonArturo
06-11-2010, 20:07
miejscami prześwietlone, mdłe niebo, kadr dość słaby
ciekawiej wyglądałoby przy dłuższym czasie
MZ czas naświetlania dobrany dobrze, pięknie widać strugi wody i mgiełkę wokół, natomiast czas źle wybrany - na zrobienie zdjęcia. Bo że puste niebo i prześwietlenia przeszkadzają to niewątpliwe. Dodatkowo mam wrażenie że dość mocno leci w prawo.
P.S. Tego typu fontanny MZ najciekawiej wyglądają fotografowane na długich czasach ale w czasie wieczornych "happy hour" :)
P.S. Tego typu fontanny MZ najciekawiej wyglądają fotografowane na długich czasach ale w czasie wieczornych "happy hour" :)
Blue hour, tak konkretniej :)
Coby tu o świetle nie pisać (co już napisane zostało) -- jest bajzel. Bajzel w kadrze, który dyskfalifikuje zdjęcie.
Za dużo autor chciał pokazać. Takie rozbudowane fontanny warto fotografować na 3 zdjęciach, z pokazaniem detalu i różnej perspektywy.
Całość ułoży sobie już sam widz...
Jakie prześwietlenia? Jakąś manię chyba macie.
Mam wrażenie, że jest trochę krzywo. Może rzeczywiście trochę za dużo tych figur, ale ogólnie całkiem przyjemne zdjęcie.
katatjuta
07-11-2010, 01:46
Zdjecie robione w czasie gdzie nie miałem pojęcia o fotografii jeszcze :P I oczywiscie nie zostało poddane jakiejkolwiek obróbce.
judith_manson
07-11-2010, 14:11
zdjecie jak zdjecie, nie urwa dupy ze stolka. taki tam turystyczny pstryk i pach.
Ryszawiec
07-11-2010, 19:34
MZ czas naświetlania dobrany dobrze, pięknie widać strugi wody i mgiełkę wokół(...) Bo że puste niebo i prześwietlenia przeszkadzają to niewątpliwe.
Zgadzam się w 100%
Jeszcze powiedz że nie widzisz tego?! Może monitor sie wypalił? :)
DonArturo
07-11-2010, 20:28
w wielu miejscach, a to nie mania tylko zwracanie uwagi na błędy. Czyż to nie jest jeden z powodów dla którego wstawią się zdjęcia na forum ?
Rafał_Sz
08-11-2010, 22:43
To zdjęcie jest encyklopedycznym przykładem na to, że warto posiadać i używać filtry ND.