Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie w pokoju - obróbka zdjęć

Strony : [1] 2

nickt
06-11-2010, 19:26
Witajcie
Mam pytanie odnośnie w miarę taniego i sensownego oświetlenia pomieszczenia do obróbki zdjęć. Wiem, że światło powinno być jak najbardziej rozproszone, wiem, że powinno być o odpowiedniej temperaturze. Niby teorię mam przeczytaną, gorzej z moimi warunkami. Pomieszczenie mam na poddaszu w dodatku pokój pomalowany jest na żółto, łącznie z sufitem.
Myślę, że odpowiednim rozwiązaniem mogą być soluxy blackback, ale jak te halogeny sensownie zamontować i jak rozmieścić w pokoju :/
Wiem, że są lampy solux task, ale trochę to kosztuje, w dodatku rozumiem, że taka lampka to nada się bardziej do oświetlenia za monitorem.
Pytanie dodatkowe, czy są może jakieś żarówki na normalny gwint które dają temp w okolicach tych 5000K ?
Nie chciałbym się pakować w ogromne koszty, chciałbym tylko poprawić sobie warunki i oszczędzić oczy, bo teraz to jest tragedia...

McSimus
06-11-2010, 23:28
A nie myślisz nad przemalowaniem pokoju ?

nickt
06-11-2010, 23:34
No właśnie tego się obawiałem...pokój był malowany ok roku temu, kto by wtedy myślał o obróbce zdjęć :/ Poza tym moje miejsce pracy może być mocno zróżnicowane więc myślę jednak, że skuszę się na jakieś lampy biurkowe z soluxem....chociaż sam nie wiem :/

McSimus
06-11-2010, 23:43
nie wiem, lampy to jedno a kolor ścian to drugie i o ile w przypadku robienia kilku fotek dla siebie nie ma to pewnie znaczenia o tyle przy spędzaniu kilku godzin przed monitorem ma moim zdaniem bardzo duże. tak samo jak i zaciemnienie pokoju podczas obróbki. sam nie mogłem za bardzo przemalować ścian więc przeniosłem sprzęt do innego pomieszczenia gdzie mam białe ściany

fushiro
07-11-2010, 00:06
Z wątku o monitorach:

Jakiś czas temu napisałem na grupie post o treści:

"Szukam lampy na biurko, ewentualnie wolno-stojącej, która obsługuje halogenowe żarówki dające temperaturę ok. 4700stopni Kelvina. Dość popularne są halogeny na mocowanie GU10, które niestety osiągają w porywach 2700st.K, czyli bardzo mało. Z kolei lampy które przyjmują halogeny typu MR16 są zazwyczaj bardzo drogie i mało dostępne.

Czy ktoś zna dobry sklep, ewentualnie ciekawe lampy za które nie trzeba płacić setek funtów? Czy są inne rozwiązania?"

...na który nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wiem że wiele osób ignoruje temat oświetlenia miejsca pracy, ale są też tacy, którzy szukają podobnych rozwiązań jak ja i do nich kieruję mój post - małą wskazówkę. Jednym z polecanych ostatnio rozwiązań są lampy Grafilite, które niestety też do tanich nie należą i nie są zbyt poręczne do oświetlania ścian. Całe szczęście udało mi się ostatnio trafić na produkt spełniający wszystkie moje oczekiwania. Wygodna do ustawiania i kierunkowania lampa na biurko z transformatorem, która bierze świetlówki G23 - takie jak dedykowane do Grafilite (pasuje, tylko jest przykrótkawa). Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to że nie jest czarna ;) Cena - połowa tego co musimy zapłacić za Grafilite.

Modelcraft task lamp, WB - auto, lampa to jedyne światło w pomieszczeniu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/15nkop3-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/15nkop3.jpg)

Głowica da się giąć w trzech płaszczyznach w dowolnym kierunku, światło tak białe, że wzrok musi się chwilę przyzwyczajać a w pochmurny dzień widać różnicę na korzyść lampy. Konstrukcja dobrze odciążona i w miarę wytrzymała. Podobne lampy są sprzedawane przez różnych dystrybutorów, wszystkie wzory wyglądają jakby były tłuczone w jednej chińskiej fabryce. Polecam szukać w sklepach modelarskich i z akcesoriami do zaawansowanego makijażu, lub wyspecjalizowanym hobby ("task lamp"). Dostępne są również podobne lampy o trzech świetlówkach jak "Triple Tube Pro Task Lamp". Na konkretne pytania chętnie odpowiem.

Do halogenów Solux musisz kupić dedykowaną lampę, lub przerobić mocowanie i wpiąć odpowiedni transformator.

nickt
07-11-2010, 01:23
Wielkie dzięki fushiro, muszę poszukać czegoś takiego w Polsce

Polsar74
07-11-2010, 21:24
Wielkie dzięki fushiro, muszę poszukać czegoś takiego w Polsce

ja swoją lampę o podobnej konstrukcji kupiłem kiedyś (a będzie niestety już z 4 lata temu) w OBI lub NOMI - nie pamiętam dokładnie bo w moim mieście są niedaleko siebie. Więc w PL - da się - tylko trzeba poszukać. Inną kwestią jest dobór żarówki / świetlówki. Np. moja świetlówka jest za "ciepła" i przy obróbce foto nie włączam tego światła tylko górne.

fushiro
07-11-2010, 21:39
Inną kwestią jest dobór żarówki / świetlówki. Np. moja świetlówka jest za "ciepła" i przy obróbce foto nie włączam tego światła tylko górne.

W takim razie to nie może być podobna lampa. Świetlówka jest dostarczana w zestawie i zależnie od wersji lampy jest zbliżona temperaturą barwową do 5000 / 5600'K

P.S. Znajoma powiedziała mi właśnie że miała taką samą lampę w swoim salonie kosmetycznym w Polsce.

T&T
08-11-2010, 11:41
Ciekawe czy nadałoby się takie coś (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2990). Wadą tej żarówki są spore rozmiary i znaczna moc. Jednak w większych pomieszczeniach, skierowana na sufit mogłaby się nadać. Też właśnie szukam czegoś odpowiedniego do oświetlenia.

Kyle
08-11-2010, 11:58
Ciekawe czy nadałoby się takie coś (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2990).Jestem ciekaw jaki ma ta świetlówa RA .

Czornyj
08-11-2010, 12:05
Jestem ciekaw jaki ma ta świetlówa RA .

RA jest bez znaczenia w przypadku oświetlania otoczenia, natomiast ma kardynalne znaczenie podczas oceny wydruków. Dlatego pokój możemy oświetlić byle g..., które ma CCT zbliżoną do 5000K, natomiast jeśli chodzi o wydruki, to najlepiej światło dzienne lub Solux, ew. dedykowane świetlówki - JUST Normlicht, GTI, Osram Lumilux Color Proof, Philips Graphica Pro950 i ew. GrafiLite.

Wracając do tej żarówy - wogóle nie polecam oświetlać sufitu, a już w szczególności tak mocną jarzeniówą.

nickt
08-11-2010, 12:28
A Czornyj jako, że jesteś tu ekspertem polecałbyś jakąś żarówkę na zwykły gwint tego typu co ta z linku jako to byle g..., która ma CCT zbliżoną do 5000K. Bo już się zastanawiałem jak tu poprzerabiać oświetlenie w pokoju pod soluxy, ale chodzi mi praktycznie wyłącznie o obróbkę na komputerze.

Kyle
08-11-2010, 13:35
RA jest bez znaczenia w przypadku oświetlania otoczeniaNo nie wiem ... to światło z kompaktowych świetlówek nie jest tak przyjemne jak z tradycyjnych żarówek i nie chodzi tu o temp. barwową (specjalnie widząc zimne kompaktówki kupiłem OSRAM chyba 2500K, na pewno mniej niż 2700 ... to nadal nie to) .

akustyk
08-11-2010, 13:38
ja swoj stryszek, gdzie urzadzilem pracownie, zaraz po przeprowadzce zrobilem w calosci czarno-bialo.
nawet kalendarz na scianie mam co roku kupowany B&W, zeby pasowal ;)

natomiast nieodmiennie za najlepsze rozwiazanie w kwestii oswietlenia biurka uwazam... brak takiego oswietlenia.
monitor daje dostatecznie duzo podswietlenia, zeby trafic w klawisze i po kubek z kawa ;)

Czornyj
08-11-2010, 13:43
No nie wiem ... to światło z kompaktowych świetlówek nie jest tak przyjemne jak z tradycyjnych żarówek i nie chodzi tu o temp. barwową (specjalnie widząc zimne kompaktówki kupiłem OSRAM chyba 2500K, na pewno mniej niż 2700 ... to nadal nie to) .

Światło nie ma być przyjemne, tylko ma służyć eliminacji negatywnych konsekwencji związanych ze zjawiskami kontrastu następczego (powidok) i równoczesnego.

Kyle
08-11-2010, 13:49
Światło nie ma być przyjemne, tylko ma służyć eliminacji negatywnych konsekwencji związanych ze zjawiskami kontrastu następczego (powidok) i równoczesnego.Ale ja chcę w swoim pokoju mieć przyjemne światło x-P ( w sensie: nie rzygające sztucznością jak ten kompaktowy szajs narzucony przez UE ). Ponadto mam wrażenie jak by mniej było widać niż przy tradycyjnych żarowych - nie wiem jak to opisać (a mam dobrze doświetlony mocowo pokój).

Pozostaje albo wiara że wyższe Ra niż 8x coś zmieni , ... albo LED'y może.

Czornyj
08-11-2010, 13:57
Ale ja chcę w swoim pokoju mieć przyjemne światło x-P ( w sensie: nie rzygające sztucznością jak ten kompaktowy szajs narzucony przez UE ). Ponadto mam wrażenie jak by mniej było widać niż przy tradycyjnych żarowych - nie wiem jak to opisać (a mam dobrze doświetlony mocowo pokój).

Pozostaje albo wiara że wyższe Ra niż 8x coś zmieni , ... albo LED'y może.

Mowa była o czymś tanim i w miarę poprawnym. Jak ma być przyjemnie, to tylko Solux - niezależnie od ceny nie istnieje żaden sztuczny iluminant, który lepiej naśladuje widmo światła dziennego.

McSimus
08-11-2010, 15:40
za najlepsze rozwiazanie w kwestii oswietlenia biurka uwazam... brak takiego oswietlenia. monitor daje dostatecznie duzo podswietlenia ;)
a oczu nie szkoda ? ?

Lesiu83
09-11-2010, 22:06
A ja zapytam czy jako jedyne źródło światła ta lampa Soluxa http://www.svenlight.co.uk/product_info.php?cPath=25&products_id=56&osCsid=9ca1d1d47c56e318fa6a42c4e5c17bf4 się nada czy będzie za słaba ? Pokój około 12m2

sokrates
09-11-2010, 22:44
w akwarystyce stosuje się świetlówki ~5500K - są takie lampki do małych krewetkariów, montowane na krawędzi akwa - wyglądają jak lampki nabiurkowe. Może spróbujesz - drogie nie są.

lookash
10-11-2010, 10:40
U mnie w pokoju mam lampke za plecami gdy siedze przy kompie. Skierowana w sufit. Mimo iż jest niby dobrze oświetlone i tak planuje zamontować sobie za mnitorem jakieś podświetlenie. Najgorsze jest to że po jakimś czasie pracy przy monitorze, mimo oświetlonego pokoju widze sam ekran, a jak odwrócę wzrok to przez moment oczy muszą się przyzwyczaić. W IKEI są takie listwy led za monitor/tv.

marcz
10-11-2010, 11:27
Też zastanawiam się nad LED'owym oświetleniem ściany za monitorem. Listwy LED są szeroko dostępne (nie tylko w IKEA), ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić np. 2 żarówki LED na gwincie E14 a do tego 2 lampki z klipsem i gwintem E14. Lampki dają możliwość regulowania kierunku świecenia żarówek, więc wydaje mi się, że możliwości odpowiedniego ustawienia oświetlenia będą większe...
Do tego wszystkiego na ścianę za monitorem i z boku monitora muszę kupić jakiś brystol czy tekturę, bo ścian białych niestety nie mam...

sokrates
10-11-2010, 11:46
na szczęście nie dałem sobie pomalować na kolor pokoju na poddaszu gdzie obrabiam zdjęcia :-) Cała reszta domu pokolorowana 2 lata temu wg. uznania żony

Czornyj
10-11-2010, 12:04
Ja np. właśnie planuję okleić tył monitora taśmami LED, są tanie jak barszcz.

lookash
10-11-2010, 12:34
Ja np. właśnie planuję okleić tył monitora taśmami LED, są tanie jak barszcz.
A znalazles już coś ciekawego? Chętnie bym sobie coś takiego wciągnął.

PS lampki za monitorem ok, ale nie moze byc to punktowe swiatło.

Czornyj
10-11-2010, 12:46
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14862122

Gio
10-11-2010, 13:04
Tylko to jeszcze jeden kabelek w okolicy komputra który trzeba wetknąć w jakiś power:-( Jeszcze chwila i na to tylko co mam podłączone do kompa i peryferiów założę osobny obwód z dedykowanym zabezpieczeniem nie mówiąc o długim rządku dodatkowych gniazd:-)

Czornyj
10-11-2010, 13:08
Ja myślę wpiąć się z tym usrojstwem w kabel zasilający monitor.

marcz
10-11-2010, 13:09
Ciekawe jaką temperaturą barwną mają takie cuda:
http://allegro.pl/lampka-usb-pc-notebook-laptop-metalowa-7-led-i1303031649.html
To byłoby dopiero coś - zwłaszcza jak się ma hub USB w monitorze :)

Czornyj
10-11-2010, 13:13
To jest zdecydowanie o wiele za słabe

marcz
10-11-2010, 13:44
To jest zdecydowanie o wiele za słabe

Po chwili zastanowienia trudno się nie zgodzić :)
Odnośnie listw LED zastanawia mnie tylko te określanie kolorów - biały zimny i biały ciepły. Jak znam życie to żaden z nich nie jest zbliżony do światła dziennego, zimny pewnie ma ok. 7000K a ciepły 3000K, przynajmniej tak kiedyś oceniłem to w sklepie metodą organoleptyczną ;). Dlatego też boję się właśnie jeżeli chodzi o użyteczność tych list/taśm jeżeli chodzi o podświetlenie przestrzeni za monitorem. Na rynku są też listwy LED RGB z dedykowanymi sterownikami, które oprócz różnych efektów (przejścia, błyskanie, etc.) umożliwiają sterowanie kolorem. Z tego co wywnioskowałem to jest to jednak sterowanie skokowe i w dodatku "kolorowym" kolorem, więc temperatury barwnej białego i tak nie da się zmodyfikować...
Dlatego właśnie skłaniam się jednak w kierunku żarówek LED E14 5000K, które też są tanie. Mimo wszystko, to jednak trochę takie błądzenie po omacku... chciałoby się jakieś pewne rozwiązanie za rozsądne pieniądze.

Lesiu83
10-11-2010, 14:20
To ja ponownie zapytam bo nie uzyskałem odpowiedzi czy jako jedyne źródło światła w pokoju ta lampa Soluxa http://www.svenlight.co.uk/product_info.php?cPath=25&products_id=56&osCsid=9ca1d1d47c56e318fa6a42c4e5c17bf4 wystarczy ? Lampa jest dośc wysoka więc światło by było nad głową.

Lesiu83
16-11-2010, 21:53
Odpowiedzi nie uzyskałem więc , muszę to sprawdzic sam .. Lampka zamówiona podzielę się wrażeniami jak dojdzie .. Czy warto wymienic w tej lampce halogen na wersję Black back ?

Czornyj
16-11-2010, 22:04
Wystarczy, wystarczy. Nie musisz mieć Black-backa, bo osłona lampki izoluje światło o temperaturze 2850K, które przedostaje się przez półprzezroczysty odbłyśnik dichroiczny. Black-backi przydają się wtedy, gdy żarówka znajduje się w wąskiej oprawce.

Lesiu83
16-11-2010, 22:26
To spoko , mam nadzieję , że wystarczy światła ...

fushiro
17-11-2010, 01:42
Odpowiedzi nie uzyskałem więc , muszę to sprawdzic sam .. Lampka zamówiona podzielę się wrażeniami jak dojdzie .. Czy warto wymienic w tej lampce halogen na wersję Black back ?

Wystarczy, lampa solidna, więc czarny halogen nie jest konieczny, tylko ta cena...

Lesiu83
17-11-2010, 09:35
Fakt cena niemała, zrobi się trochę nadgodzin i odpracuje :]

Lesiu83
19-11-2010, 20:45
Lampka dotarła , wykonanie oceniam jako bardzo dobre, jest solidna , sama podstawa waży z 4 kilogramy. Wydruki oglądane pod lampką wyglądają niesamowicie dobrze , lecz do oświetlenia pokoju to troszkę za mało. Zastanawiam się jak mam skierować światło czy ma padać mi na biurko od góry czy też może odbijać od ściany za monitorem ? Na razie skierowałem ją o tak :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/674/dsc67118001280x800q100.jpg)

fushiro
20-11-2010, 00:19
Lesiu83 - masz dość światła. To nie ma oświetlać całego pokoju, tylko dawać poświatę. Napisz jeszcze jak stabilne są przeguby w lampie jeżeli możesz.

Lesiu83
20-11-2010, 00:31
fushiro przeguby możesz ustawic jak chcesz , są bardzo stabilne bo je dokręcasz ala motylkiem .. To zdjęcie zrobione jest z włączonym żyrandolem ... Jakoś nie mogę się przyzwyczaic do tak słabego oświetlenia w pokoju. A jak mam kierowac lampkę tak jak na zdjęciu powyżej czy w inny sposób, mam wrażenie , że lampka świeci mi troszkę w monitor, w tym wypadku przydałby się jakiś hood ... Jak skierowałem lampkę na zdjęcia powyżej to zachciało mi się punktowego oświetlenia(solux) na moje wydruki w całym domu , fotografie wyglądają niesamowicie ...

fushiro
20-11-2010, 00:41
Mój setup masz w poście #5 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2143515&postcount=5) Ja wiem, że lampa daje nikłe światło, ale chodzi przede wszystkim o wyrównanie kontrastu pomiędzy monitorem a otoczeniem a nie oświetlanie pokoju. Do tego można kupić odpowiednie jarzeniówki, lampy na klasyczny gwint imitujące światło dzienne, albo więcej podwieszanych solux.

Lesiu83
20-11-2010, 00:49
Gdzie te podwieszane Soluxy można kupic ?

fushiro
20-11-2010, 01:00
Gdzie te podwieszane Soluxy można kupic ?

Poszukaj w najpopularniejszych sklepach on-line z oświetleniem w UK. W tej chwili jestem zmęczony, pijany i nie mam siły na przeglądanie netu. Zazwyczaj są to zawieszenia podsufitowe, lub kinkiety. Biorą halogeny MR-16 i sprzedawane są zazwyczaj w zestawach z transformatorem. Zazwyczaj też wykorzystywane są do oświetlania galerii i salonów wystawowych.

kh29228
22-11-2010, 17:56
Ciekawe czy nadałoby się takie coś (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2990). Wadą tej żarówki są spore rozmiary i znaczna moc. Jednak w większych pomieszczeniach, skierowana na sufit mogłaby się nadać. Też właśnie szukam czegoś odpowiedniego do oświetlenia.

czy ktoś próbował oświetlać pokój takimi żarówkami?

marcz
22-11-2010, 23:56
Analizując problem oświetlenia pomieszczenia do pracy nasunęło mi się pewne pytanie:
biorąc pod uwagę, że monitor kalibrujemy do bieli 6500K (standard D65 - w większości przypadków, czyli do internetu, labów), to czy w związku z tym nie powinniśmy oświetlać pomieszczenia źródłami światła o właśnie takiej temperaturze barwnej, a nie 5000K?

Tom01
23-11-2010, 00:02
Analizując problem oświetlenia pomieszczenia do pracy nasunęło mi się pewne pytanie:
biorąc pod uwagę, że monitor kalibrujemy do bieli 6500K (standard D65 - w większości przypadków, czyli do internetu, labów), to czy w związku z tym nie powinniśmy oświetlać pomieszczenia źródłami światła o właśnie takiej temperaturze barwnej, a nie 5000K?

Ano nie, choć pozornie wydaje się inaczej. Punkt bieli urządzeń sRGB-owych jest tak dobrany, że materiał na papierze z takiego urządzenia oświetlony światłem dziennym wygląda tak, jak na monitorze punkt bieli o temp 6500K. Oczywiście w pewnym przybliżeniu, bo światło dzienne jest nieco inne wcześniej i później, oraz w papierach są wybielacza optyczne.

marcz
23-11-2010, 00:21
Punkt bieli urządzeń sRGB-owych jest tak dobrany, że materiał na papierze z takiego urządzenia oświetlony światłem dziennym wygląda tak, jak na monitorze punkt bieli o temp 6500K.

To już zaczyna pod czarną magię podchodzić... i weź tu człowieku bądź mądry. Cholera by te kolory wzięła ;)

Johanan
23-11-2010, 03:06
To już zaczyna pod czarną magię podchodzić... i weź tu człowieku bądź mądry. Cholera by te kolory wzięła ;)

Światło o temp. 6500K, jest przynajmniej dla mnie nieprzyjemnie chłodne i nie przypuszczam żebym stanowił tu jakiś niechlubny wyjątek.

Stosuję więc oświetlenie o temp. 5000K, zresztą jak pewnie większość i nie czuję się przez to mało oryginalny.;)

T&T
25-11-2010, 19:29
czy ktoś próbował oświetlać pokój takimi żarówkami?

Kupiłem taką dla sprawdzenia, w końcu nie kosztuje majątku. Światło jest dobre ale jednak zbyt silne jak na moje pomieszczenie - 10 m2. Element świecący jest bardzo duży, nie dokupi się żadnej rozsądnej osłony. Trzeba by chować ją za jakiś mebel. Ale to już chyba więcej niż partyzantka - w każdym razie ja szukam dalej.

kh29228
26-11-2010, 23:22
Kupiłem taką dla sprawdzenia, w końcu nie kosztuje majątku. Światło jest dobre ale jednak zbyt silne jak na moje pomieszczenie - 10 m2. Element świecący jest bardzo duży, nie dokupi się żadnej rozsądnej osłony. Trzeba by chować ją za jakiś mebel. Ale to już chyba więcej niż partyzantka - w każdym razie ja szukam dalej.

a nie ma słabszych?

nickt
27-11-2010, 00:32
No właśnie ja kupiłem takie 28W ale póki co nie wiem jakie mam odczucia, tzn jest dużo jaśniej, jest na tyle dobrze, że jak robię zdjęcia na autoWB to wychodzi ok....natomiast jak ustawię na sztywno 5500K to jednak nie jest dobrze, tak myślę, że bliżej temperatury 4500 ale to też ok.
Nie wiem jak to zobrazować, żeby polecić lub zniechęcić :/

T&T
27-11-2010, 14:37
a nie ma słabszych?

No właśnie nie ma. Poza tym z moich prymitywnych pomiarów wynika, że ma 4500K a nie 5500K, tak jak podają w opisie. Oczywiście pomiar tylko orientacyjny, polegający na wykonaniu serii zdjęć wzorca szarego przy jej oświetleniu i przy ustawieniach WB aparatu w K, później sprawdzanie składowych RGB.
W tej sytuacji chyba zdecyduję się na soluxy, trochę drogo ale nie bardzo chce mi się kombinować ze świetlówkami.

Czornyj
27-11-2010, 17:52
No właśnie nie ma. Poza tym z moich prymitywnych pomiarów wynika, że ma 4500K a nie 5500K, tak jak podają w opisie. Oczywiście pomiar tylko orientacyjny, polegający na wykonaniu serii zdjęć wzorca szarego przy jej oświetleniu i przy ustawieniach WB aparatu w K, później sprawdzanie składowych RGB.
W tej sytuacji chyba zdecyduję się na soluxy, trochę drogo ale nie bardzo chce mi się kombinować ze świetlówkami.

To jest z 1000 przyczyn b. zła metoda.
Grunt, by neurtalne tło oświetlone światłem było wizualnie zgodne z bielą monitora.

bcrich77
27-11-2010, 19:17
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14862122

Ciekawe rozwiązanie z tymi taśmami.

Podeślesz jakieś foto jak to wygląda po zamontowaniu?

T&T
27-11-2010, 20:17
To jest z 1000 przyczyn b. zła metoda.
Grunt, by neurtalne tło oświetlone światłem było wizualnie zgodne z bielą monitora.

No tak, świetnie napisane. Tylko co praktycznie zrobić. Neutralne tło jest, teraz tylko potrzeba oświetlić to tło światłem wizualnie zgodnym z bielą monitora. Pokombinowałem, że jak za monitorem postawię halogenik soluxa to będzie akurat.

mini21
14-10-2012, 08:36
Cześć.
Odkopie stary watek.

Chciałem oświetlić swoje malutkie 4 konty.
W pokoju mam 2 źródła światła - lampkę biurową na zwykłe żarówki energooszczędne i małą kule z ikei na suficie również na żarówki energooszczędne.
Niestety, ściany nie są białe więc mogą występować pewne przekłamania kolorystyczne, jedynie sufit jest biały.

Czy do oświetlenia małego pokoju nadadzą się np.: żarówki fotograficzne światła ciągłego http://allegro.pl/zarowka-swiatla-stalego-36-210w-5500k-e27-krakow-i2683989713.htmlsprzedawane na.allegro czy będą one za mocne?
A może są jakieś inne żarówki o odpowiedniej barwie światła, które nadadzą się do zwykłej oprawki?

Pozdr

JacKill
30-10-2012, 20:40
Pozwolę się dołączyć. Mam pokój (3x4 m) oświetlony żyrandolem 3x75W, trochę ciemno. Okno jest za monitorem, na wschód, szczelne rolety. Pracuje/obrabiam zdjęcia przy komputerze 99% czasu wieczorami, przy sztucznym świetle. Jak poprawić komfort pracy, przy takim stanowisku? Lampa skierowana na firankę za monitorem, żeby doświetlić tło, czy wywalić żyrandol i dać oprawę świetlówkową na 2 świetlówki?

źródło (http://imageshack.us/a/img203/4788/20121030dsc0232.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img525/3417/20121030dsc0231.jpg)

Tom01
30-10-2012, 20:42
dać oprawę świetlówkową na 2 świetlówki?

I to jest słuszna koncepcja.

JacKill
30-10-2012, 21:10
Tak myślałem ;) Szkoda żyrandola, bo ładny, ale...

Czy w związku z powyższym taki zestaw ma rację bytu?

http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-philips-master-tl-d-90-de-luxe-2152.html
+
http://www.ecat.lighting.philips.pl/l/oprawy-wnetrzowe/belki-montazowe/lineco-tms022/910402207703_eu/

PS. Czy te świetlówki brzęczą, tak jak te starego typu w biurach?

mini21
30-10-2012, 21:21
A mogę jeszcze zapytać - jaka powinna być temperatura światła w pokoju (ogólne oświetlenie górne), a jaka za monitorem?
Bo z tego co pamiętam, to wyczytałem gdzieś, że powinny być inne, tylko nie pamiętam jakie.

Tom01
30-10-2012, 21:22
Bardziej proponowałbym takie oprawy (na 4 krótkie lub 2 długie świetlówki):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/lampa4x18raster-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/lampa-4x18-raster.jpg)

Więcej światła pójdzie w dół. Co do dźwięku, to nie tyle świetlówki co dławiki. Proponuję dobrej klasy, elektroniczne z wstępnym podgrzewaniem. Przedłużą 3x trwałość lamp.

Tom01
30-10-2012, 21:23
A mogę jeszcze zapytać - jaka powinna być temperatura światła w pokoju (ogólne oświetlenie górne), a jaka za monitorem?
Bo z tego co pamiętam, to wyczytałem gdzieś, że powinny być inne, tylko nie pamiętam jakie.

Dzienna, ok 5000K.

JacKill
30-10-2012, 21:34
Bardziej proponowałbym takie oprawy (na 4 krótkie lub 2 długie świetlówki):

Raster polerowany, czy biały? Czy te ~70 W wystarczy?

Tom01
30-10-2012, 21:46
Raster polerowany, czy biały? Czy te ~70 W wystarczy?

Raster srebrny. Eksperymentalnie wyniuchałem, że taka moc wystarcza na 4 mkw pomieszczenia, czyli jak raz na stanowisko pracy. Jeśli ma być oświetlony cały pokój, trzeba zwielokrotnić ilość lamp.

JacKill
30-10-2012, 21:50
A, to zmienia postać rzeczy. Myślałem, że wystarczy mi na cały pokój... W takim razie muszę się zastanowić, czy po prostu nie dać jednej takiej oprawy nad biurkiem i nie rezygnować z żyrandola.

MrQba
30-10-2012, 22:30
Tom1 pracuje wieczorami w ciemnicy nad fotami na PA 231W i kupilem drukarke L800. Chce kupić teraz lampke biurkową bo nie mam oświetlenia do porównania wydruków. Znalazłem u Ciebie te 2:
- Lampa OttLite 13W Task Lamp
- OttLite Natural Daylight Desk Lamp
Którą polecisz bardziej ? Która sie bardziej nada ? Design wiadomo która ;)

Tom01
30-10-2012, 22:40
W ciemnicy? Lampkę? To lekko licząc 5 do 10x za mała moc.

MrQba
30-10-2012, 23:01

Nie mam możliwości w sypialni zmienić ani zastosować innego oświetlenia. Musze coś postawić na biurku. Lepszy rydz niż nic :) Po prostu szukam ładnej dobrej lampki z naturalnym światłem.

Czornyj
30-10-2012, 23:55

Do oświetlenia wydruku A4? To lekko licząc 5 do 10x za duża moc.

mini21
17-11-2012, 20:57
Czy ktoś stosował do oświetlenia miejsca pracy taśmy Led?
Wiem, że daje to dość słabe światło, ale myślę żeby oświetlić nimi miejsce za monitorem.
U mnie wygląda to tak, że obok biurka stoi szafa (styka się z birukiem), nad nim natomiast znajdują się półki i myślałem, czy by do nich takiej taśmy nie przykleić.
Pomiędzy blatem biurka a półką jest ok. 1 metr i tu pytanie, czy diody led dadzą radę oświetlić taką przestrzeń (wiem, że ciężko to opisać)?

Diody Led (http://allegro.pl/odcinek-led-5cm-6-diod-6-kolorow-listwa-smd-wyprze-i2784921809.html) o których zakupie myślę mają temperaturę (jak twierdzi sprzedawca 5000 k, choć mogą lekko odbiegać, tak do 5300 k).

Jak sądzicie, nada się to czy sobie darować?

Sz@kal
17-11-2012, 23:14
Ja z kolei zastanawiam się dość mocno nad czymś takim: http://allegro.pl/oswietlenie-led-monitora-22-typ-l-okazja-hit-i2794517702.html brałbym ciepłe białe. Myślicie, że to dobry pomysł? Dodam, że nie chcę oceniać wydruków ale po prostu poprawić komfort pracy, nie męczyć oczu i nie obrabiać zdjęć po ciemku.

mini21
17-11-2012, 23:38
Sz@kal (http://www.forum.nikoniarze.pl/member.php?u=36651) - dzięki, nie widziałem tego.
W sumie jest to bardzo podobne do tego co ja chce kupić, różnica jest w tym, że te z twojego linku można podpiąć pod USB, co nie jest bez znaczenia.

Co mnie tylko drażni - sprzedawca nie pokusił się o podanie temperatury tych świateł, co może mieć spore znaczenie.

Sz@kal
17-11-2012, 23:44
No właśnie to nie jest pod USB ale pod molex w komputerze do tego nie ma wyłącznika - chyba, że to się da zrobić?

Irwusek
17-11-2012, 23:54
Mi to wygląda na te paski Ledowe co podał mini21

Aeon88
18-11-2012, 13:23
Dla mnie ideałem byłaby możliwość podpięcia pod 230V kabla monitora - idzie kabel zasilający z gniazdka, wchodzi w gniazdo listwy led, a z drugiej strony jest kolejny wtyk dla monitora, coś jak molexy przy wiatrakach, możesz wiatrak wpiąć między kabel zasilający dysk a sam dysk. I nie ma plątaniny kabli do kompa wtedy. Z molexami jest dużo zabawy, żeby wyglądało to estetycznie, trzeba by kupić dokręcaną zaślepkę na śledzia, zamocować tam gniazdko molexa podpięte do kabla wewnątrz obudowy, tak żeby zasilanie listwy z monitora wpinać z tyłu kompa jak wszystkie inne podzespoły.

grzegorzant
20-11-2012, 13:14
tu coś było nt : post 56
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135479&page=6

Irwusek
21-11-2012, 12:19
Mam pytanko ledy za monitor to białe zimne, czy białe ciepłe ???

Czornyj
21-11-2012, 12:24
fifty-fifty

grzegorzant
21-11-2012, 21:50
Mam pytanko ledy za monitor to białe zimne, czy białe ciepłe ???
Sprawdź PM

jacasj
22-11-2012, 12:18
Panowie, podzielcie się informacjami na temat tych LEDów, też jestem zainteresowany takim oświetleniem.

grzegorzant
22-11-2012, 21:41
Mam przypadkowo za ekranem jasno szarą ścianę, więc kolor "odbicia" jest w miarę naturalny.
Napewno nie ciepły w sensie żółty i nie zimny w sensie niebieski :smile:
Musisz ledy obejrzeć gdy świecą przy sobie i wybrać najbardziej neutralny kolor.
Najlepiej w sklepie z elektroniką, niech zapalą kilka białych ciepłych na raz. Wybierz tą najchłodniejszą, później to samo z zimnymi tym razem jednak wybierz najcieplejszą. Następnie porównaj obie... i tu już na oko. W końcu to nie laboratorium :wink:
Moje wydają mi się trochę za ciepłe, ale może to złudzenie.
Pamiętaj, że nie dają tyle światła aby ocenić np odbitkę.
To jest tylko w miarę poprawnie oświetlone miejsce pracy.
Jeśli nie masz za kompem czerwonej ściany ofc :smile:
Pozdro Grzesiek

jacasj
23-11-2012, 11:12
Dzięki za informacje, wychodzi na to, że samemu trzeba kombinować. Myślałem, że macie i polecicie jakiś gotowy zestaw.
Pozdrawiam.

liściu
02-12-2012, 13:23
A ja chciałem zapytać o coś większość lampek ma uchwyt GX23, a świetlówki są na g13, czy one pasują w ten uchwyt? Ktoś coś wie o tym?

Czornyj
02-12-2012, 13:38
A skąd - GX23 to pojedynczy trzonek, a G13 to świetlówka liniowa (trzonki na jednym i drugim końcu).

liściu
02-12-2012, 14:24
w sumie nie wiem czemu mi się to ubzdurało. Ale mam za to jeszcze jedno pytanie poszukałem trochę i istnieją na e27 świetlówki z 4000K i 6500K niestety 5000K tylko led e27 np osram phantom. Którą jako kompromis wybrać lepiej?

Radzilla
04-12-2012, 17:30
Dla mnie ideałem byłaby możliwość podpięcia pod 230V kabla monitora - idzie kabel zasilający z gniazdka, wchodzi w gniazdo listwy led, a z drugiej strony jest kolejny wtyk dla monitora, coś jak molexy przy wiatrakach, możesz wiatrak wpiąć między kabel zasilający dysk a sam dysk. I nie ma plątaniny kabli do kompa wtedy. Z molexami jest dużo zabawy, żeby wyglądało to estetycznie, trzeba by kupić dokręcaną zaślepkę na śledzia, zamocować tam gniazdko molexa podpięte do kabla wewnątrz obudowy, tak żeby zasilanie listwy z monitora wpinać z tyłu kompa jak wszystkie inne podzespoły.

Żeby LEDy podpiąć do 230V zmiennego to dopiero będziesz miał zabawę :P
Z molexami prosta sprawa.
Ja bawiąc się w lutowanie zmontowałem 2 opcje zasilania LEDów (roboty niewiele więcej a koszt kilka złotych)
1) opcja zasilania z gniazdka - sprawa prosta - w kolejności wygląda to tak:
- gniazdko/listwa przeciwprzepięciowa
- najsłabszy zasilacz impulsowy 12V wtyczkowy zakończony wtyczką DC
- ściemniacz na 12V (trzeba zwrócić uwagę by rozmiary wszystkich wtyczek DC się zgadzały 2.1 lub 2.5)
- taśmy LED zakończone wtyczką DC
2) opcja zasilania z zasilacza komputerowego
- gniazdo Molex z dolutowanym długim przewodem zakończonym wtykiem DC. U mnie kabel wychodzi z obudowy przez jeden z otworów na chłodzenie wodne -ale to jest cieniutki przewód więc spokojnie przejdzie przez nacięcia na blaszkach do wyrwania, można podgiąć blaszkę od śledzia lub znaleźć jakąś inna szczelinę . Musi przejść sam kabel bez gniazda/wtyczki bo miejsce połączenia kabla z Molexem będzie w środku obudowy)
- ściemniacz na 12V
- taśmy LED zakończone wtyczką DC

Po moich przygodach z taśmami LED powiem jedno - nie wierzcie w opisy ani temperaturowe ani ciemny/neutralny/zimny. Okazywało się że biały neutralny daje zimną niebieską poświatę, a dwie taśmy opisane jako 6500K czy 5000K dawały inny kolor. Chyba najlepiej sprawdzić samemu lub zamówić kilka krótkich odcinków i wtedy się przekonać.
Tyle moich doświadczeń w temacie LED.

Aha mówię oczywiście o budżetowych taśmach LED :)

frytek
07-01-2013, 15:44
Odkopuję temat.. chciałbym lampke na biurko która da mi ok 5000K. Do tego chciałbym aby to było rozwiązanie ekonomiczne (jestem amatorem, zdjęcia obrabiam tylko dla siebie i rodziny). Chyba najtaniej będzie kupić Świetlówkę Grafilite (http://cyfrowaciemnia.pl/swietlowka-do-grafilite.html) i do tego jakąs lampkę sensowną? I tutaj nie jest problem. Nie mogę nic sensownego na trzonek G23 znaleźć. Chciałbym taką kreślarską, łamaną ale nie przykręcaną. Czarną i stabilną a do tego w miarę nowoczesną/ładną ;) Ktoś pomoże?

krispike
08-01-2013, 10:40
A taka (http://allegro.pl/lampka-biurkowa-portable-9-2x9w-g23-tytan-3426-i2886567914.html) może być?

Czornyj
08-01-2013, 19:40
Nie może - Grafilite jest 13W

frytek
17-01-2013, 15:02
hmm czyli w zasadzie nie ma fajnego w miarę ekonomicznego rozwiązania? W ogóle mam wrażenie, że chcąc kupić dobre oświetlenie biurkowe - po prostu nie ma..

Tom01
17-01-2013, 15:39
hmm czyli w zasadzie nie ma fajnego w miarę ekonomicznego rozwiązania? W ogóle mam wrażenie, że chcąc kupić dobre oświetlenie biurkowe - po prostu nie ma..

Prawda. Biurkowe jest po prostu za słabe. Można dać świetlówki "fotograficzne", ale to jest wielkości sporego słoika i stosunkowo drogie. Najlepiej po prostu dać panel świetlówkowy z rastrem na sufit i spokój. LED-y odradzam. Dają paskudne widmo. Skóra zielona jak nieświeżego nieboszczyka. Fuj. Najlepsze światło, praktycznie jak słoneczne, daje halogen, ale w dobie eko-szaleństwa strach je proponować. ;)

frytek
18-01-2013, 12:03
Prawda. Biurkowe jest po prostu za słabe. Można dać świetlówki "fotograficzne", ale to jest wielkości sporego słoika i stosunkowo drogie. Najlepiej po prostu dać panel świetlówkowy z rastrem na sufit i spokój. LED-y odradzam. Dają paskudne widmo. Skóra zielona jak nieświeżego nieboszczyka. Fuj. Najlepsze światło, praktycznie jak słoneczne, daje halogen, ale w dobie eko-szaleństwa strach je proponować. ;)

W tym momencie mam właśnie 2 halogeny w suficie ponad biurkiem. Cały pokój docelowo będzie delikatnie oświetlony (jeszcze nie wiem czym). Chciałbym lampkę na biurko, w zasadzie taka do ogólnej pracy - nie tylko przy fotkach. Odbitek będę oglądał stosunkowo mało przy niej, w 99% praca przy monitorze. Ale chciałbym coś co daje przyjemne, nie męczące światło, bo zdarza się że siedzę długie godziny przy komputerze.

Stąd moje poszukiwania. Dużo ludzi poleca soluxy, bardzo chętnie bym je kupił, ale w necie znajduje tylko oprawki do powieszenia na sufit itp.

A może przesadzam z tym wszystkim i do takiego zastosowania wystarczy byle lampka z allegro (np. na e27 albo ledy)?

Czornyj
18-01-2013, 12:16
Mz. do oświetlenia stanowiska LED-y wystarczą z powodzeniem.

Ocenę barw na odbitkach najlepiej przeprowadzć przy świetle dziennym, lub SoLuxowym - Grafilite to ostateczność, świetlówki/LEDy to kompletne nieporozumienie (już lepsza jest zwykła żarówka/halogen). Natomiast do oświetlenia tła za monitorem LED jest optymalny, a jego właściwości spektralne są w tym konktekście bez znaczenia.

Tom01
18-01-2013, 12:21
Mz. do oświetlenia stanowiska LED-y wystarczą z powodzeniem.

E tam. Zielonkawe światło, paskudnie wygląda całe otoczenie w takim. Osobiście nie trawię światła diód. Ani do celów zawodowych ani nawet oświetlenia w kuchni. Nie wiem ile musi kosztować lampa diodowa aby dawała sensowne światło, bo wszystkie jakie ostatnio kupowałem dawały to samo "g".

Czornyj
18-01-2013, 12:31
Całego otoczenia bym w ten sposób absolutnie nie oświetlał, chodzi wyłącznie o tło za monitorem. Reszta nie ma znaczenia, można sobie oświetlić nawet pochodniami - byle światło nie odbijało się w matrycy i nie powodowało zbytniej flary obniżającej kontrast.

frytek
18-01-2013, 16:00
Całego otoczenia bym w ten sposób absolutnie nie oświetlał, chodzi wyłącznie o tło za monitorem. Reszta nie ma znaczenia, można sobie oświetlić nawet pochodniami - byle światło nie odbijało się w matrycy i nie powodowało zbytniej flary obniżającej kontrast.

masz może do polecenia jakieś konkretne LEDy? Na aukcjach jest tego masa a wszystkie wyglądają tak samo. Kiedyś się naciąłem na bardzo niskiej jakości dlatego chętnie kupiłbym u sprawdzonego sprzedawcy.

Czyli dajmy na to, że okleiłbym monitor od tyłu (mam 24cale) ledami w U. Do tego i tak potrzebuje jeszcze jakąś lampkę na biurko. Najlepiej nowoczesną dająca przyjemne światło. Do tej pory miałem taką na mały halogen 50W ale się zepsuła. Chciałbym coś może mniej prądożernego do tego nowoczesnego (design) i donej jakości. Cena na dalszym planie, ale bez przesady;) Może też coś polecicie?;)

Tom01
18-01-2013, 16:22
Do tej pory miałem taką na mały halogen 50W ale się zepsuła.

Proponuję naprawić. :)

Z tą prądożernością to trochę pic na wodę. W stosunku do halogenów, LED wcale nie daje takich szalonych oszczędności jak się reklamuje a w stosunku do świetlówek praktycznie wcale.

krispike
24-01-2013, 21:58
LED-y odradzam. Dają paskudne widmo. Skóra zielona jak nieświeżego nieboszczyka. Fuj.
Macie rację z tymi LEDami. Ja się skusiłem na taką żarówkę (http://www.akb-poland.com/zarowka-e14-230v-4w-24-led-smd-5050-440lm-biala-zimna.html) LED, gdzie podana jest temperatura barwowa: 5500-6000K, a mimo to światło jest ponure o wspomnianym zielonym odcieniu. Szkoda, że nie śledziłem tego wątku codziennie, ale może uda mi się oddać to g...

Tom01
24-01-2013, 22:47
Macie rację z tymi LEDami. Ja się skusiłem na taką żarówkę (http://www.akb-poland.com/zarowka-e14-230v-4w-24-led-smd-5050-440lm-biala-zimna.html) LED, gdzie podana jest temperatura barwowa: 5500-6000K, a mimo to światło jest ponure o wspomnianym zielonym odcieniu. Szkoda, że nie śledziłem tego wątku codziennie, ale może uda mi się oddać to g...

Dla potomnych:

Światło słoneczne:

źródło (http://lampy-esklep.pl/cms/sites/default/files/redaktor/p_led/analiza_spec_swiata_slon__17_05_2008_5_24pm_Sacram ento_przez%20szybe_0.gif)

Naprawdę dobra, nawet świetna dioda CREE:

źródło (http://lampy-esklep.pl/cms/sites/default/files/redaktor/p_led/widmo_Cree_xr7090wt-u1_0.gif)

Miałem gdzieś pomierzone widmo "zwykłych" LED-ów i widmo jest sporo bardziej "niekompletne".

AiK
15-02-2013, 20:05
Moja mała przygoda z oświetleniem w pokoju przebiegała mniej więcej tak.
Na początku bawiłem się halogenami (GU10) ale było za ciepło. Potem przyszedł czas na ledy najpierw ciepłe potem zimne. Ciepłe były za ciepłe, zimne niby ok ale odwzorowanie barw pozostawiało wiele do życzenia. Tak więc kupiłem taką oprawę http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-RASTROWA-4x18W-MODUS%2C-ELEKTRONIK-EVG/137 z elektronicznym starterem i wstępnym podgrzewanie świetlówek (dla lepszego życia świetlówek) polecam tą oprawę naprawdę solidna. Do tego dokupiłem świetlówki http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-osram-lumilux-color-proof-18.html. Mój pokój na kompa to 2x3x2,5m. Świetlówki kupiłem cztery ale świecić miały trzy a jedna na zapas. Niestety w tej oprawie jest starter elektroniczny i nie da się po prostu wyjąć jednej. Muszą święcić wszystkie cztery. Tak to wszystko podłączyłem i pierwsze wrażenie wszystko super. Kolorki super biały w końcu jest biały. Niestety, jedna wada - za jasno. Rozebrałem oprawę i nieco przerobiłem tak, żeby świeciły trzy. Ten starter ma taką możliwość, niestety na dwie już się nie da zrobić. Niestety, bo mam wrażenie, że nadal jest za jasno. Przy większym pokoju nie byłoby pewnie takiego problemu. Jak będzie chwila wolnego czasu to kupie drugi starter taki na dwie i znowu zmodyfikuje.
Tak czy inaczej rozwiązanie jak dla mnie świetne tylko kwestia dobrania odpowiedniej ilości świetlówek.

mini21
15-02-2013, 21:09
Dzięki AiK (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29366) za ten wpis.
Mam pokój ma podobne wymiary, a że planuje mały remont, to właśnie myślę, jakie tu oświetlenie zamontować...
I tak właśnie myślę nad taką oprawką.

A czy w ogóle są dostępne świetlówki tego typu z możliwością ściemniania (Dimmerable)?
Są modele

AiK
15-02-2013, 22:14
Tego typu ściemniających to jeszcze nie widziałem i raczej nie istnieją. Jeżeli taką oprawę przykręcisz na środku to byłoby ok. Ja przykręciłem bardziej nad głową bo nie lubię swojego cienia na biurku. Dlatego jest nieco za jasno. Wcześniej miałem ciemniej więc może w tym problem.
Lepszym rozwiązaniem do takiego pokoju byłoby zastosowanie dwóch opraw 2x18W wtedy oświetlenie będzie bardziej równomierne a dodatkowo włączane niezależnie. Ale nie znalazłem takich ze starterem elektroniczny ze wstępnym podgrzewaniem, więc trzeba by to ręcznie złożyć. Namiar na takie startery mogę napisać jakby ktoś chciał.
Dodatkowo jak masz podwieszany sufit to można kupić takie oprawy podtynkowe (http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-RASTROWA-2X18W%2C-PODTYNKOWA%2C-KVG/123) i ładnie zamontować.
Ewentyalnie takie oprawy (http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-OSWIETLENIOWA-2X18W-Z-KLOSZEM%2C-MOODUS/205) i już z odpowiednim starterem.

Strus
20-02-2013, 10:39
Ja ze światłem problemu nie mam. Mam za to problem z ustawieniem monitora i tego zmienić nie mogę. 3 okna na zachodnią stronę mam za plecami. W słoneczny dzień, przy zaciągniętych plisach i mimo matowej matrycy nie da się pracować. Muszę wykombinować dołożenie jakiś rolet żeby zaciemnić pokój do pracy

AiK
23-02-2013, 17:44
Też mam okno za plecami. Rozwiązanie proste, rolety w okno tylko ważne aby nie przepuszczały światła. Jak będziesz kupował to rozciągnij kawałek rolety i popatrz przez nią w lampę albo coś podobnego. Jak nic nie zobaczysz to będzie idealna. Do tego oświetlenie jak wyżej i można pracować beż najmniejszego problemu.

Sz@kal
23-07-2013, 16:48
Panowie odkopuję temat - czy do oświetlenia miejsca pracy wieczorem wystarczy mi coś takiego: LAMPKA KREŚLARSKA (http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/oswietlenie-stojace/lampki-biurkowe/lampa-biurkowa-kreslarska,p44124,l984.html) Jeśli tak to jaką żarówkę do tego dokupić? Dodam, że nie chodzi mi o ocenę odbitek ale o komfortową pracę przy obróbce zdjęć wieczorową/nocną porą - byłoby to jedyne źródło światła w pokoju.

Art Erie
23-07-2013, 17:07
Panowie odkopuję temat - czy do oświetlenia miejsca pracy wieczorem wystarczy mi coś takiego: LAMPKA KREŚLARSKA (http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/oswietlenie-stojace/lampki-biurkowe/lampa-biurkowa-kreslarska,p44124,l984.html) Jeśli tak to jaką żarówkę do tego dokupić? Dodam, że nie chodzi mi o ocenę odbitek ale o komfortową pracę przy obróbce zdjęć wieczorową/nocną porą - byłoby to jedyne źródło światła w pokoju.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232642&page=4 post#34
Sam mam 3 oprawy na dwie świetlówki w każdej, ale to już zależy od wielkości pokoju i stanowiska pracy.
Taka lampka da Ci światło punktowe, a chodzi o to by jasność oświetlenia była zbliżona do luminacji monitora, a dokładniej aby wzrok miał pełny komfort i jasność monitora była zbliżona do oświetlenia pokoju. Jeśli monitor będzie świecił jaśniej niż oświetlenie pokoju, będziesz miał zbyt ciemne wydruki i na odwrót.
Takie świetlówki mają też stałą i odpowiednią temperaturę barwową, by prawidłowo obrabiać fotki.
Nie dam rady wprawdzie przemalować pokoju, ale wkrótce wstawię sobie za monitor szarą płytę i dodatkowo ją doświetlę. Już teraz widzę, że prawidłowe oświetlenie pokoju jest kluczowe dla zapewnienia sobie komfortowej pracy

Sz@kal
23-07-2013, 17:23
Tak tylko takie oprawy u mnie nie wchodzą w grę... Póki co wynajmuję kawalerkę, więc jeden pokój robi za wszystkie i takie oprawy po prostu odpadają... Muszę się zadowolić jedynie lampką biurkową, bądź jakimś oświetleniem "przy-biurkowym"

Dodatkowo mam pytanie jak najlepiej umiejscowić biurko z monitorem:
1)

źródło (http://img153.imageshack.us/img153/7382/juh9.png)

2)

źródło (http://img854.imageshack.us/img854/2716/njii.png)

3)

źródło (http://img42.imageshack.us/img42/2198/s4jl.png)

Okno jest mniej więcej od wschodu, drzwi balkonowe od południa (balkon wnękowy, więc słońce przez drzwi praktycznie bezpośrednio nigdy nie świeci)

Art Erie
23-07-2013, 17:58
Tak tylko takie oprawy u mnie nie wchodzą w grę... Póki co wynajmuję kawalerkę, więc jeden pokój robi za wszystkie i takie oprawy po prostu odpadają... Muszę się zadowolić jedynie lampką biurkową, bądź jakimś oświetleniem "przy-biurkowym"
Dodatkowo mam pytanie jak najlepiej umiejscowić biurko z monitorem:
[...]

Rozumiem, że odpada wiercenie i montaż w suficie? W takim wypadku zrobiłbym jakiś pałąk nad biurkiem (listwy drewniane, rurki PCV, albo system rurowy http://www.shop-line.com.pl/drazki-i-kolumny-system-rurowo-kulowy-tris-o-25mm) i na nim zawiesił oprawę rastrową.
Co do umiejscowienia biurka, to tak, żeby nic się nie odbijało w monitorze.

Tom01
23-07-2013, 18:01
Dodatkowo mam pytanie jak najlepiej umiejscowić biurko z monitorem

Jeśli od okien nie ma bezpośredniego światła słońca to w zasadzie obojętnie.

Sz@kal
23-07-2013, 18:15
@Art Erie wiercenie odpada. A po drugie to chciałbyś mieć takie ustrojstwo jak proponujesz w pokoju codziennym? ;) Rury wszelkiego rodzaju z tych samych przyczyn odpadają...

Art Erie
23-07-2013, 18:19
@Art Erie wiercenie odpada. A po drugie to chciałbyś mieć takie ustrojstwo jak proponujesz w pokoju codziennym? ;) Rury wszelkiego rodzaju z tych samych przyczyn odpadają...

Nie przesadzajmy, to da się zrobić estetycznie. Nie wiem jak masz umeblowany pokój, ale jeśli stal i chrom odpadają, to można pójśc w stronę drewna i wcale nie musi to wyglądać jak szubienica.

Sz@kal
23-07-2013, 18:46
Ok a gdybym tak zakupił:
1) ŚWIETLÓWKA PHILIPS MASTER TL-D 90 GRAPHICA (tylko, którą najlepiej?)
2) Taką: OPRAWĘ ŚWIETLÓWKI (http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/oswietlenie-biurowe-i-techniczne/oprawy-swietlowkowe-techniczne/oprawa-swietlowkowa-belka-skan,p17763,l1187.html)
3) Kilka desek
i zrobił coś takiego:

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/5827/50zk.png)

Czy lepiej byłoby kupić taką świetlówkę (http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-ottlite-5000k-13w.html) i jakąś biurkową lampkę do tego?

PS. ale się dziś orysuje ;)

Art Erie
23-07-2013, 19:10
Chyba kolor ściany będzie miał bardzo duży wpływ na temperaturę barwową światła.

Sz@kal
23-07-2013, 19:34
Kolor ścian... powiedzmy, że piaskowy (TU (http://img28.imageshack.us/img28/7882/04cn.jpg) i TU (http://img268.imageshack.us/img268/9527/vofl.jpg)) tak pisało na puszcze z farbą ;) mi ciężko ten kolor określić - na bank będzie delikatnie ocieplał światło ale kolor jest bardzo delikatny i nie idzie ani w róż ani w żółć.Sufit bielutki, więc spora część światła przy moim projekcie odbijała by się od sufitu i wracała.

Art Erie
23-07-2013, 19:45
Kolor ścian... powiedzmy, że piaskowy (TU (http://img28.imageshack.us/img28/7882/04cn.jpg) i TU (http://img268.imageshack.us/img268/9527/vofl.jpg)) tak pisało na puszcze z farbą ;) mi ciężko ten kolor określić - na bank będzie delikatnie ocieplał światło ale kolor jest bardzo delikatny i nie idzie ani w róż ani w żółć.Sufit bielutki, więc spora część światła przy moim projekcie odbijała by się od sufitu i wracała.

No nie wiem, najlepiej niech Tom01, albo Czornyj się wypowie w temacie takiego sposobu oświetlenia. W moim przypadku światło pada bezpośrednio na biurko, choć ściany nie sa neutralnie szare.

Tom01
23-07-2013, 20:04
Świetlówek Ottlite nie warto. Za mała moc, za wysoka cena, za niska trwałość. To są*źródła do oświetlenia odbitek, nie miejsca pracy. Lepiej Philipsa Graphica lub Osram Lumilux Proof 5300K. Są w trzech wielkościach 60cm 18W, 120cm 36W i 150cm 58W. Koncepcja "kinkietu" nie jest ideałem, szczególnie przy kolorowych ścianach, ale jeśli inaczej się nie da to lepsze to niż ciemno albo mała lampka na biurku. Może choć ścianę za monitorem można zrobić szarą? Jeśli to miejsce pracy zawodowej, proponuję nie lekceważyć oświetlenia i postarać się jak najbardziej wyeliminować niekorzystne zjawiska wpływające na postrzeganie.

Sz@kal
23-07-2013, 20:09
Po przemyśleniu wiem, że nic innego nie wykombinuje jak ten kinkiet, tylko teraz się zastanawiam czy od dołu muszę dawać jakąś mleczną szybę czy lepiej nic nie dawać? Taka 60cm 18W wystarczy?

Tom01
23-07-2013, 20:11
Od spodu absolutnie nic, żadnych szyb. Jako oświetlenie tła nie trzeba dużej mocy, więc 18W prawdopodobnie wystarczy. Można zrobić eksperyment z dwiema rurami. Wymiary się mocno nie zmienią, a dostanie Pan możliwość regulacji mocy. Pytanie jeszcze, ile światła będzie w reszcie pokoju?

Art Erie
23-07-2013, 20:22
Biurko w kształcie litery L 160x160cm mam oświetlone 6x18W w 3 oprawach rastrowych bezpośrednio nad blatem 180cm, przy dość ciemnych ścianach (coś ala piaskowiec); Lux'ów jeszcze nie mierzyłem.

Tom01
23-07-2013, 20:31
Przy tylu lampach na takiej powierzchni luxów jest luks. ;)

T&T
23-07-2013, 20:32
Pewnie będę skrytykowany, ale u mnie po wielu eksperymentach i wydanej niepotrzebnie kasie, najlepiej sprawdziło się poniższe rozwiązanie. Dwie świetlówki w oprawie, którą sam zrobiłem. Jeżeli pracuję wieczorem to na suficie zapalam jeszcze dodatkowo dwie świetlówki - wszystkie "color proof".

źródło (http://www.iv.pl/images/72911655570791485724.jpg)

Art Erie
23-07-2013, 20:33
Przy tylu lampach na takiej powierzchni luxów jest luks. ;)

Praca jest komfortowa, ale i tak zmierzę, po to aby wklepać wartość przy kolejnej kalibracji monitora :)

Tom01
23-07-2013, 20:38
Pewnie będę skrytykowany

Dlaczego? To dobre rozwiązanie. W konfiguracji oświetlenia ważne są dwie sprawy:
1. Jasność monitora nie może być wyższa niż tła.
2. Jasność otoczenia nie może wprowadzać wzroku w widzenie mezopowe.
Powyższe trzeba wyryć sobie jak przykazania. To jest fundament poprawnego postrzegania koloru, tonalności na ekranie. Wielu ludzi pracuje w oświetleniu nie spełniającym powyższych warunków i twierdzi że się da. Jasne, że się da, ale trzeba wówczas walczyć z własnymi zmysłami. To tak jakby celowo do do przybijania sztachet w płocie używać młota 10Kg. Da się.

Sz@kal
23-07-2013, 20:42
Pytanie jeszcze, ile światła będzie w reszcie pokoju?

Raczej miałoby to być jedyne oświetlenie podczas pracy - oprawa na dwie świetlówki to faktycznie dobry pomysł zawsze będzie można odpalić jedną bądź dwie :)

Tom01
23-07-2013, 20:44
Raczej miałoby to być jedyne oświetlenie podczas pracy

Zobaczy Pan jak się pracuje. Przygotuje Pan zdjęcia wieczorem i obejrzy w dzień. Jeśli się Pan przestraszy, materiał będzie za ciemny, za kontrastowy, to znaczy, że potrzeba oświetlenie ogólne.

frytek
24-09-2013, 14:06
Zainspirowany pomysłem z pierwszej stronie o kupnie lampy na G23 oraz do niej świetlówka Grafilite zastanawiam się takie rozwiązanie jest dobre. Lampka na przykład taka (http://allegro.pl/mas147-lampa-biurkowa-birdy-srebro-massive-i3550888181.html) lub
źródło (http://www.mojelampy.com/sklep-produkt/3378-massive_leyton_66903-30-10_lampa_biurkowa_g23-1x11w.php). Zastanawiam się badź bardziej martwię ile światła może dać taka świetlówka 11W...

Chodzi o oświetlenie biurka podczas wieczornego siedzenia (pracy bądź zabawy) przy komputerze. Dodam, że u mnie oprawy rastrowe i inne na sufit odpadają. Biurko stoi w nowoczesnym salonie (żyrandol ala kryształowy + ledy w suficie) i taki "dodatek" przy biurku po prostu nie mieści się w ramach estetyki.

A może jeszcze macie jakieś inne rozwiązanie które fajnie oświetliłoby (5000K) biurko? Bardzo dużo światła nie potrzebuję, a pracuję na Eizo S2433W który punkt czerni ma dość niski (nie wali po oczach jak oszalały;)

ThomasVoland
24-09-2013, 14:11
Jak kogoś interesuje temat oświetlenia pomieszczenia i generalnie tego, żeby zdjęcia wyglądały podczas obróbki tak jak na wydrukach, to napisałem o tym dość sporo ostatnio - link (http://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/).

YaPKnn
04-03-2014, 20:20
To ja odkopię stary wątek i napiszę że kupiłem moduły 4 ledowe samsunga w softled.pl i jestem bardzo zadowolony, zmierzyłem kalibratorem i mają równo 4200K tak jak deklaruje sprzedawca. Bardzo ładnie wykonane, lampka do oswietlenia ściany za monitorem się robi.

Dokładnie te:

http://softled.pl/pl/p/Modul-4-LED-z-diodami-Samsung-5630/139

saron
05-03-2014, 18:41
Kurcze panowie .... Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i .... Czy czasem co niektórzy nie przesadzają z tym oświetleniem? Czy w domu do obróbki zdjęć potrzebne są takie warunki " laboratoryjne" ?? Ktoś mógłby zadać pytanie jaki fotel bedzie najlepszy żeby wygodnie siedzieć przed komputerem, bo jak będzie dupa bolała to z tej niewygody i dyskomfortu żle zdjęcia obrobimy..
To taki mój kij w mrowisko:) żeby nie bylo tak poważnie na tych 13 stronach:)

Tom01
05-03-2014, 18:48
Nie laboratoryjne - dzienne. Tylko i aż.

Czornyj
05-03-2014, 18:48
Niektórzy faktycznie przesadzają w drugą stronę i robią z pokoju akwarium, natomiast jeśli wykonujemy odbitki/wydruki naprawdę nie radzę przygotowywać zdjęć po ciemku. Ciemne otoczenie wokół monitora wizualnie rozjaśnia cienie i śródtony i potem jest płacz, zgrzytanie zębami i pretensje do całego świata o to, że "g...ny lab spieprzył odbitki/wydruki, bo wyszły za ciemne"

donkiszot
05-03-2014, 22:21
[...]Ktoś mógłby zadać pytanie jaki fotel bedzie najlepszy żeby wygodnie siedzieć przed komputerem[...]

Było i takie, i wcale nie uważam aby było głupie czy przesadne. Rozsądek i złoty środek zawsze są w cenie, ale warto wiedzieć gdzie kres, aby móc ów środek wyznaczyć.

YaPKnn
05-03-2014, 22:39
Ja tak dlugo siedzialem po ciemku az zauwazylem ze mi sie oczy znacznie szybciej mecza. Coz "madry polak po szkodzie".

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2

ThomasVoland
06-03-2014, 08:53
Ktoś mógłby zadać pytanie jaki fotel bedzie najlepszy żeby wygodnie siedzieć przed komputerem, bo jak będzie dupa bolała to z tej niewygody i dyskomfortu żle zdjęcia obrobimy..
Wątek na 39 stron: Jaki fotel/krzesło do komputera? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120480)

saron
06-03-2014, 19:44
Wątek na 39 stron: Jaki fotel/krzesło do komputera? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120480)

O ku... Kto by pomyślał :))

YaPKnn
06-03-2014, 19:51
Jeśli to kogoś interesuje, po lewej 5 modułów o takich:

http://allegro.pl/samsung-modul-4-led-5630-ip65-170-lm-gw-24msc-i3956348136.html

za monitorem 7 modułów takich:

http://allegro.pl/samsung-modul-3-led-5630-ip65-84-lm-soczewka-i4002839013.html

Foty:

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22185796/nikoniarze/ledy1.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22185796/nikoniarze/ledy2.jpg)

P.S. Kolor ścian żona wybierali i mam tyle do powiedzenia co żyd za okupacji :-)

Gio
07-03-2014, 09:59
Trza było malować jak żona była na wyjeździe albo w delegacji;-)

Czornyj
07-03-2014, 10:22
Można położyć za monitorem arkusz białej pianki modelarskiej, da się ją łatwo formatować np. nożykiem OLFA

MARS CooL
07-03-2014, 11:50
Można położyć za monitorem arkusz białej pianki modelarskiej, da się ją łatwo formatować np. nożykiem OLFA

A jak doświetlić jak biurko nie jest przystawione do ściany a wolnostojące?

Czornyj
07-03-2014, 12:03
albo zrobić iluminację świetlówami graficznym w części pomieszczenia za monitorem, albo zrobić ekran z pianki na biurku

jinksthehousecat
07-03-2014, 18:13
Witam wszystkich to mój pierwszy post:)

http://allegro.pl/samsung-modul-4-led-5630-ip65-170-lm-gw-24msc-i3956348136.html

Foty:

P.S. Kolor ścian żona wybierali i mam tyle do powiedzenia co żyd za okupacji :-)

YaPKnn jak Ci się to rozwiązanie sprawuje?

Ciągle mam problem z za ciemnymi odbitkami. Pokój biały, na oknach zasłony, oświetlenie 2x36W osram colorproof w oprawie rastrowej na środku pokoju. Pomimo zasłon w ciągu dnia do pokoju wpada trochę światła (przez okno i drzwi wejściowe z innych pomieszczeń) i wtedy widać, że trochę za ciemno obrabiałem zdjęcia wieczorem. Monitor oprofilowany na 80nitów. Niżej już nie będę schodził z jasnością wieczorem. Planuję dodać kolejną oprawę ze świetlówkami i jakieś oświetlenie za monitorem, ale zanim się wykosztuję chciałem przejrzeć różne rozwiązania.
Twoje z ledami wydaje się ciekawe i niedrogie:)
YaPKnn wykonywałeś jakieś odbitki albo wydruki po zastosowaniu tych ledów? i ew. czy byłeś zadowolony ze zgodności jasności, kontrastu itd. obrobionego pliku z papierem? dzięki.

Acha i czy te ledy po rozgrzaniu nie będą zbytnio nagrzewały obudowy monitora?:)

YaPKnn
07-03-2014, 20:01
Witam wszystkich to mój pierwszy post:)

Witaj

YaPKnn jak Ci się to rozwiązanie sprawuje?

Ciągle mam problem z za ciemnymi odbitkami. Pokój biały, na oknach zasłony, oświetlenie 2x36W osram colorproof w oprawie rastrowej na środku pokoju. Pomimo zasłon w ciągu dnia do pokoju wpada trochę światła (przez okno i drzwi wejściowe z innych pomieszczeń) i wtedy widać, że trochę za ciemno obrabiałem zdjęcia wieczorem. Monitor oprofilowany na 80nitów. Niżej już nie będę schodził z jasnością wieczorem. Planuję dodać kolejną oprawę ze świetlówkami i jakieś oświetlenie za monitorem, ale zanim się wykosztuję chciałem przejrzeć różne rozwiązania.
Twoje z ledami wydaje się ciekawe i niedrogie:)
YaPKnn wykonywałeś jakieś odbitki albo wydruki po zastosowaniu tych ledów? i ew. czy byłeś zadowolony ze zgodności jasności, kontrastu itd. obrobionego pliku z papierem? dzięki.

Robiłem, ale moja opinia nie będzie miarodajna, bo nigdy nie miałem problemów ze zgodnością odbitek z monitrem. Ledy zastosowałem ze względu na oczy, już zbyt długo je katowałem pracując w ciemnicy.

Acha i czy te ledy po rozgrzaniu nie będą zbytnio nagrzewały obudowy monitora?:)

Też się tego bałem, ale nie, te moduły które wskazałem w poście powyżej są na płytce aluminiowej to raz, dwa że dałem ich 7, dzięki czemu chodzą na 10% mocy. Jak dam 100% na sterowniku to się ciut grzeją ale nie sądzę, żeby było to w stanie odkształcić obudowę monitora.

Nie wiem jak duży mas zpokój gdzie pracujesz, ale dla mnie 80 nitów to jakaś masakra by była. Według tego co zawsze pisze Tom01 porównałem białą kartkę na biurku z taką w Wordzie, i wyszło mi 40 nitów po zamontowaniu ledów, zresztą niżej się nie da przy użyciu Spectra View II.

jinksthehousecat
07-03-2014, 21:14
Robiłem, ale moja opinia nie będzie miarodajna, bo nigdy nie miałem problemów ze zgodnością odbitek z monitrem. Ledy zastosowałem ze względu na oczy, już zbyt długo je katowałem pracując w ciemnicy.

Też się tego bałem, ale nie, te moduły które wskazałem w poście powyżej są na płytce aluminiowej to raz, dwa że dałem ich 7, dzięki czemu chodzą na 10% mocy. Jak dam 100% na sterowniku to się ciut grzeją ale nie sądzę, żeby było to w stanie odkształcić obudowę monitora.

Nie wiem jak duży mas zpokój gdzie pracujesz, ale dla mnie 80 nitów to jakaś masakra by była. Według tego co zawsze pisze Tom01 porównałem białą kartkę na biurku z taką w Wordzie, i wyszło mi 40 nitów po zamontowaniu ledów, zresztą niżej się nie da przy użyciu Spectra View II.

Spróbuję w takim razie wykorzystać twoje rozwiązanie. W zasadzie planowałem już samodzielne wykonanie oprawy na świetlówkę, którą umieściłbym za monitorem. Kilka postów wcześniej ktoś taką prezentował. Niestety zdjęcia już się nie wyświetlają. Ledy będą jednak dużo łatwiejsze do zrealizowania i pewnie tańsze a nie mam 100% pewności, że to rozwiąże mój problem:) Tu można to szybko zainstalować, niewielkim kosztem i nakładem pracy.
Co do testu z kartką - nie widzę u ciebie górnego oświetlenia więc w pokoju jest raczej ciemno przez co musisz zjechać do 40 nitów. U mnie wieczorem te 80 jest ok(wg kartki;)), ale mam wrażenie, że ściana za monitorem jest trochę niedoświetlona i przez to obrabiam zdjęcia za ciemno. Mój pokój ma jakieś 4x6m z tym, że ściana na której jest monitor jest w górnej części pod skosem (pokój pod dachem) i może przez to niezbyt jasna.
Dobrze, że napisałeś o tym sterowniku. Jak to poskładam napiszę tu swoją opinię. Co to za NEC?:)

YaPKnn
07-03-2014, 21:37
Koszty to: 7 modułów po 5 zł, (kupowane przez net z odbiorem osobistym) linki powyżej, najprostszy ściemiacz IR na pilota 15zł i najtańszy zasilacz 10zł.
do tego kawałek kabla i gniazdko DC lutowane na kabel. Tyle jeśli chodzi o podswietlenie za monitorem, lampka po lewej drugie tyle. Tak czy inaczej za niecałą stówkę mam oświetlenie całego biurka, a tyle kosztuje lampka w Leroy czy innym, taka co się nie rozpadnie w miesiąc. Ściemniacz jest dość ważny, bo jakbym dał to na 100% to by mi chyba oczy wypadły. Temperatura barwowa tych konkretnie modułów to 4200K (sprawdzone kalibratorem). NEC najtańszy na którym coś widać EA244WMi, właśnie dobija do swoich pierwszych 100 godzin :-)

Dodam jeszcze, że jak na razie jedyny problem jaki widzę to dość mocne odbicie światła od ściany, jak chcę wyrównać jasność monitora i ściany to trochę dużo się tego światła odbija, aż się zastanawiam, czy nie wstawić tam czarnego tła. Czekam na Twoją opinię najlepiej z fotkami, będzie łatwiej "ulepszać".

jinksthehousecat
07-03-2014, 21:59
Dodam jeszcze, że jak na razie jedyny problem jaki widzę to dość mocne odbicie światła od ściany, jak chcę wyrównać jasność monitora i ściany to trochę dużo się tego światła odbija, aż się zastanawiam, czy nie wstawić tam czarnego tła. Czekam na Twoją opinię najlepiej z fotkami, będzie łatwiej "ulepszać".

No niestety będę mógł się za to zabrać dopiero za jakieś 2 tygodnie, ale jak tylko to zrobię podzielę się wrażeniami. Spróbuj może na początek dać czarny bristol na ścianę żeby sprawdzić, czy to w ogóle pomoże (A1 ok.3zł) ew. kombinowałbym żeby to światło jakoś zmiękczyć. Pytanie tylko jak?:) może jakieś małe kawałki mlecznej plexi przyczepić do tych modułów?

YaPKnn
07-03-2014, 22:11
No niestety będę mógł się za to zabrać dopiero za jakieś 2 tygodnie, ale jak tylko to zrobię podzielę się wrażeniami. Spróbuj może na początek dać czarny bristol na ścianę żeby sprawdzić, czy to w ogóle pomoże (A1 ok.3zł) ew. kombinowałbym żeby to światło jakoś zmiękczyć. Pytanie tylko jak?:) może jakieś małe kawałki mlecznej plexi przyczepić do tych modułów?

Te za monitorem już są z soczewkami :-)

jinksthehousecat
07-03-2014, 22:46
Te za monitorem już są z soczewkami :-)
Za jakiś czas podzielę się jak to działa u mnie. Dzięki.

ThomasVoland
08-03-2014, 15:59
Potrzebuje menulet (program do górnego paska), który pozwoli na szybką zmianę wyjścia audio, żeby się szybko przełączać pomiędzy hdmi, wbudowanymi głośnikami i kartą USB.

Tom01
08-03-2014, 16:09
Potrzebuje menulet (program do górnego paska), który pozwoli na szybką zmianę wyjścia audio, żeby się szybko przełączać pomiędzy hdmi, wbudowanymi głośnikami i kartą USB.

Na makówkę? Wystarczy kliknkąć na głośniczku z Alt.

ThomasVoland
08-03-2014, 16:30
To miało trafić do wątku o apple. wybaczcie pomyłkę. Dzięki sprawdzę.

frytek
16-03-2014, 20:58

Foty:

Możesz jeszcze pokazać tą "lampkę z lewej"? Masz te ledy do ściany czy w jakimś kloszu/obudowie?

YaPKnn
16-03-2014, 21:47
Możesz jeszcze pokazać tą "lampkę z lewej"? Masz te ledy do ściany czy w jakimś kloszu/obudowie?

Skoro ładnie prosisz :-)

Kątownik drewniany 47 x 32 - 8zł
najmniejsza puszka lakieru do drewna 12zł
dwa wkręty do drewna z szuflady.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22185796/nikoniarze/IMG_20140316_204044.jpg)

frytek
17-03-2014, 00:43
Dzięki! Ten sprzedawca od którego kupowałes ma znowu te leży o chyba kupie. Żeby nie płacić za wysyłkę scirmniacz tez bym od niego wziął - ale ma tylko radiowy. Nie ma żadnych przeciwwskazań do takiego pewnie, nie?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

YaPKnn
17-03-2014, 02:48
Dzięki! Ten sprzedawca od którego kupowałes ma znowu te leży o chyba kupie. Żeby nie płacić za wysyłkę scirmniacz tez bym od niego wziął - ale ma tylko radiowy. Nie ma żadnych przeciwwskazań do takiego pewnie, nie?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ja wziąłem IR bo chciałem mieć dwa ściemniacze a jednego pilota, dzięki temu jak wyceluję dokładnie to mogę zmieniać jasność za monitorem albo tylko po lewej stronie, a jak wyceluję z większej odległości w środek między nimi to łapią oba i kontroluje oba światła naraz.

Wszystko zależy jak konkretnie chcesz to rozwiązać, policz sobie sumę mocy, sprawdź czy ściemniacz tyle obsługuje i dobierz odpowiedni zasilacz.

YaPKnn
17-03-2014, 02:51

Za długo siedziałem w ciemnicy i potrzebowałem trochę czasu, żeby się przyzwyczaić, na początku chodziły te lampy na 10% teraz spokojnie leci 50% i jest akurat.

grissley
23-03-2014, 22:11
Jaką żarówkę dać do pokoju (zwykły żyrandol, E27 i E14), żeby kolory w mieszkaniu nie wyglądały "trupio"?
Znalazłem tylko Powerluxy, o ile oprócz temperatury barwowej znaczenie ma też RA.
Z drugiej strony, coraz częściej ostatnio słyszę, że świetlówki emitują UV, migotają i psują wzrok oraz, żeby najlepiej stosować albo żarówkintradycyjne, albo LEDy... (?)

Czornyj
23-03-2014, 22:19
Ale po prostu ma być ładnie? Żarówki tradycyjne z żarnikiem halogenowym - będzie trochę oszczędniej, a przy tym naturalnie i przyjemnie.
Ew. jak chcesz oszczędniej, to ciepłe LED. Bo rozumiem, że to nie ma być pomieszczenie do obróbki?

grissley
23-03-2014, 23:07
Ma byc ladnie - salon.
Chociaż w pokoju z komputerem też mam zwykłą świetlówę i też chcę ją wymienić na coś jaśniejszego i dającego mniej "trupie" wrażenie. Ale musi być E27.
LED np taki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/pol_pl_ZarowkaLED86SMD5050E27230V13Wbial-1.jpg
źródło (http://www.ledin.pl/pol_pl_Zarowka-LED-86-SMD5050-E27-230V-13W-biala-ciepla-229_1.jpg)

?
Ledy nie "farbują" na zielono (czyli też "trupiawo")?

Czornyj
23-03-2014, 23:28
Jeśli cokolwiek emituje światło na zasadzie fluorescencji może dawać różnie "dziwne", "nienaturalne" efekty wynikające z dziur i pików w widmie. Najlepsze LEDy mają CRI w porywach do 80%, wiec cudów nie należy się spodziewać.

Ciągłe, "naturalne" widmo mają tylko radiatory, tj. słoneczko, żarówka, halogen, ognisko, świeczka - ogólnie coś, gdzie światło powstaje na skutek podgrzania czegoś do pewnej temperatury.

Tom01
23-03-2014, 23:32
Luminofor świetlówek, mimo że też jest materiałem fluorescencyjnym, może dawać dobre, przyjemne światło. Do domu świetnie nadaje się barwa 840 a jeśli ma być zamiennikiem słońca - barwa 950. Problem taki, że dobrych świetlówek praktycznie nie ma w wykonaniu z trzonkiem E27.

Czornyj
23-03-2014, 23:42
Świetlówki pięciopasmowe dają światło wizualnie zbliżone do naturalnego, tyle że z uwagi na zbyt chłodne światło w przypadku oświetlania salonu będzie ono wizualnie "nieprzyjemne/nienaturalne", patrz krzywa Kruithofa.

grissley
23-03-2014, 23:53
Czyli co, dać sobie spokój...?

Na razie myślałem nad czymś takim do pokoju z komputerem:
http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-36w-210w-5500k-e27-i4021019776.html

Z salonem jest gorzej, bo przydałoby się coś o mocy odpowiadającej min. 150w zwykłej żarówki, ale nie wyższego niż 12cm.
W żarówkach LED nie widzę takich mocy, a i rozmiary nie te.
W świetlówkach można coś znaleźć, ale to, co znalazłem teraz, daje właśnie takie koszmarne "trupie" kolory :/

Czornyj
23-03-2014, 23:57
Czyli możesz sprawdzić*LEDy lub świetlówy o niskiej CCT ok. 2700-3200K (warm light) - jeśli nie będą cię wqviać, to możesz zaryzykować.

Pewniakiem są żarówy zwykłe lub halogenowe. Z tym UV to mz. raczej takie pierdzenie, żarówki też emitują*UV, słonko emituje od cholery UV i jeśli tylko się nie przegina, to nikomu jeszcze od tego d... nie urwało.

Tom01
24-03-2014, 00:04
Czyli co, dać sobie spokój...?

Na razie myślałem nad czymś takim do pokoju z komputerem:
http://allegro.pl/zarowka-lampa-swiatla-stalego-36w-210w-5500k-e27-i4021019776.html

To absolutnie nie są świetlówki do pokoju! Wielu ludzi myśli, że skoro fotograficzne, to tak samo się nadają do zdjęć i do pomieszczenia. Niestety tak dobrze nie ma. Dają nieprzyjemne światło, które idealnie pasuje balansowi bieli aparatu, ale bezpośrednio oczom niespecjalnie.

tomnow:
24-03-2014, 00:33
To absolutnie nie są świetlówki do pokoju! Wielu ludzi myśli, że skoro fotograficzne, to tak samo się nadają do zdjęć i do pomieszczenia. Niestety tak dobrze nie ma. Dają nieprzyjemne światło, które idealnie pasuje balansowi bieli aparatu, ale bezpośrednio oczom niespecjalnie.

Zawsze mi się wydawało, że do obróbki lepsze będzie światło o temperaturze 5500k niż żarówka 2700k...

Tom01
24-03-2014, 00:37
Zawsze mi się wydawało, że do obróbki lepsze będzie światło o temperaturze 5500k niż żarówka 2700k...

Najlepsze to 5000K. Im wyżej tym gorzej. Graficzne mają ok 5300K i to maksimum, a i to, jak damy ich za mało, to będą się wydawały zimne. To wspomniana przez P. Marcina krzywa tzw krzywa Kruithofa. Im mniej światła tym musi być "cieplejsze". Im więcej tym "zimniejsze". Zaburzenie tej zasady daje nienaturalny, nieprzyjemny efekt.

tomnow:
24-03-2014, 00:42
Najlepsze to 5000K. Im wyżej tym gorzej. Graficzne mają ok 5300K i to maksimum, a i to, jak damy ich za mało, to będą się wydawały zimne. To wspomniana przez P. Marcina krzywa tzw krzywa Kruithofa. Im mniej światła tym musi być "cieplejsze". Im więcej tym "zimniejsze". Zaburzenie tej zasady daje nienaturalny, nieprzyjemny efekt.

Czyli z tą świetlówką, linkowaną wyżej, bardziej chodziło o nieprzyjemność przebywania w takim oświetleniu niż o to, że negatywnie wpłynie na to co widzimy podczas obróbki?

Tom01
24-03-2014, 00:43
Czyli z tą świetlówką, linkowaną wyżej, bardziej chodziło o nieprzyjemność przebywania w takim oświetleniu niż o to, że negatywnie wpłynie na to co widzimy podczas obróbki?

To co wymodzimy w obróbce wynika w dużym stopniu z tego jak widzimy. A to jak widzimy zależy od światła otoczenia.

grissley
24-03-2014, 03:33
To absolutnie nie są świetlówki do pokoju!

Wersja ciepła też się nie nadaje?

http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p795_Swietlowka-Powerlux-30W-3000K-E27---ekwiwalent-150W.html

jinksthehousecat
28-03-2014, 23:55
Za długo siedziałem w ciemnicy i potrzebowałem trochę czasu, żeby się przyzwyczaić, na początku chodziły te lampy na 10% teraz spokojnie leci 50% i jest akurat.

Zainstalowałem ledy i mam wrażenie, że to pomoże z moimi ciemnymi odbitkami:)

Jeśli ktoś decyduje się na takie rozwiązanie tak jak wspomniałeś warto zainstalować jakiś ściemniacz żeby sobie dobrze ustawić jasność podświetlenia.
Co bym poprawił w takim oświetleniu? Mam wrażenie, że jeśli ledy są przyklejone do monitora to oświetlają głównie przestrzeń bezpośrednio za nim. Myślę, że to światło powinno się rozchodzić szerzej 50-100cm po bokach monitora(mam na myśli ścianę za monitorem) - czyli przestrzeń którą obejmuje nasz wzrok. Żeby to osiągnąć można by przyklejać ledy do profilu np. z PCV, który ma trójkątny przekrój. Albo wykonać jakieś wsporniczki z metalu, drewna itp. Ja już przykleiłem do monitora więc na razie potestuję. Nie mogę się doczekać pierwszych zamówień odbitek:) ale mam wrażenie, że przy oświetleniu monitora z tylu całkiem inaczej odbiera się tony średnie. W tej chwili wydają mi się za ciemne i na pewno przy obróbce bym to poprawiał (czyli pojaśniał).
Kolejny plus podświetlenia ściany za monitorem za pomocą ledów to energooszczędność. Jak nie obrabiam mogę zgasić oprawę na suficie 2x36wat i włączyć tylko ledy 6x1,1W do tego ustawione na 80%. Pracuje się całkiem przyjemnie. Wzrok się nie męczy.
Te samsungi są bardzo dobrze wykonane. Faktycznie się nie grzeją. Dużo lepsze niż taśmy led. Zrobię sobie z nich też oświetlenie pod szafkami w kuchni :)
Jeśli chodzi tylko o oświetlenie przestrzeni za monitorem to myślę, że RA, dziury w widmie i bardzo dokładna temp. barwowa w ogóle nie mają znaczenia. To nie służy do oświetlenia fotografowanych obiektów ani do oceny odbitek/wydruków. Chodzi tylko oto żeby było jasno za monitorem. Oświetlenie tymi ledami przy takim zastosowaniu daje bardzo przyjemny efekt. Piszę to na podstawie własnych wrażeń. Dodam, że nie lubię jeśli oświetlenie w pomieszczeniach(!) jest tylko z ledów. Wtedy dziury w widmie mi faktycznie przeszkadzają:) Niby jest bardzo jasno, ale jakoś tak dziwnie jakby za ciemno - zależnie na jaki kolor pada światło. Nie wiem jak Wy, ale ja w takich pomieszczeniach czuję się dziwnie. Przy monitorze mi to w ogóle nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Sorry za przydługi wpis.

YaPKnn
29-03-2014, 01:46
Ciesze sie jesli pomoglem. Dales na monitor te z soczewkami?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Tomeqp
29-03-2014, 19:29
Najlepsze LEDy mają CRI w porywach do 80%, wiec cudów nie należy się spodziewać.
Zarówno Cree, Osram jak i Nichia produkują diody mocy o CRI >90, niektóre mają typowo 95. Tu już można się spodziewać cudów, uwierz mi. :)

Nie myślał nikt z Was o zastosowaniu w pokoju lamp metalohalogenowych? Philips MasterColour CDM-TD 150W barwy 4200K osiąga CRI=96 produkując 84lm/W. Wyższe CRI da już tylko halogen, ale pod względem wydajności nie ma porównania. Światło odbite od białego sufitu oświetli sporą przestrzeń i będzie jasno i komfortowo, prawie jak w dzień.

jinksthehousecat
29-03-2014, 19:31
Tak z soczewkami. Zastanawiam się, czy nie dać półki nad monitorem, pod którą będą dodatkowe ledy - tak żeby ściana była oświetlona na większej szerokości. Tak jak wspomniałem tak jak obejmuje nasz wzrok. Chociaż tak jak teraz już jest ok :)

YaPKnn
30-03-2014, 20:09
Tak z soczewkami. Zastanawiam się, czy nie dać półki nad monitorem, pod którą będą dodatkowe ledy - tak żeby ściana była oświetlona na większej szerokości. Tak jak wspomniałem tak jak obejmuje nasz wzrok. Chociaż tak jak teraz już jest ok :)

Probowalem te moja lampke dac nad monitorem, swiecilo po oczach albo bylo za nisko i tak zle i tak niedobrze.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

grissley
31-03-2014, 00:52
Wersja ciepła też się nie nadaje?
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p795_Swietlowka-Powerlux-30W-3000K-E27---ekwiwalent-150W.html

Się przypomnę...

Czornyj
31-03-2014, 01:16
Zarówno Cree, Osram jak i Nichia produkują diody mocy o CRI >90, niektóre mają typowo 95. Tu już można się spodziewać cudów, uwierz mi. :)

Nie myślał nikt z Was o zastosowaniu w pokoju lamp metalohalogenowych? Philips MasterColour CDM-TD 150W barwy 4200K osiąga CRI=96 produkując 84lm/W. Wyższe CRI da już tylko halogen, ale pod względem wydajności nie ma porównania. Światło odbite od białego sufitu oświetli sporą przestrzeń i będzie jasno i komfortowo, prawie jak w dzień.

Ciężko o żarówy LED CRI >90 o CCT ok. 5000K, szczególnie w PL.

Metahalogenki to niezła opcja, natomiast oświetlanie sufitu 150W lampą to słaby pomysł - będzie cholernie jasno w otoczeniu, które przed monitorem powinno być raczej ciemne.

Tomeqp
31-03-2014, 07:55
O "żarówy" LED o takich parametrach to rzeczywiście będzie ciężko, natomiast z kupnem diod i elektroniki nie powinno być problemów. Jeśli ktoś lubi majsterkować to można sobie takie "żarówki" samemu zrobić. Znam takich co robią, ale sam jeszcze nie miałem okazji, chociaż chęci są.

Tu masz chyba rację. O ile do normalnego funkcjonowania 150W w pokoju 12m^2 wcale nie jest takie mocne, to przed monitorem może być trochę za jasno. Z tym, że to nie jest kwestia samej ilości światła, co problemu z jego równomiernym rozproszeniem w całym pomieszczeniu. Jeśli ktoś to opanuje, to moc przestaje grać główną rolę. MasterColour CDM-TD 150W/942 ma najlepsze parametry świetlne z całej rodziny, ale moce innych źródełek MasterColour zaczynają się od 35W, z tym że parametry są minimalnie gorsze. Datasheety są na stronie producenta, łatwo znaleźć więc nie wypisuję wszystkiego. Niemniej jednak szczerze polecam metalohalogeny, często gdy szukamy specjalistycznych świetlówek, ideał jest zupełnie inny. :-P

Czornyj
31-03-2014, 08:14
Zgadzam się, metahalogenki 942 to bardzo ciekawa opcja, jeśli tylko występują w niższych mocach i da się zaaranżować światło tak, by nie grzało bezpośrednio w monitor, to warto rozważyć - lepsze są tylko Soluxy Daylight, które są problematyczne w instalacji i drogie, przy czym różnice mają znaczenie wyłącznie w bezpośredniej ocenie porównawczej barw na odbitce/wydruku z monitorem. Co do ilości światła, to właśnie należy unikać równomiernego rozproszenia w całym pomieszczeniu, bo wtedy ściany i sufit kierują zbyt dużo światła na powierzchnię monitora, co może prowadzić do nadmiernego obniżenia postrzeganego kontrastu podczas pracy na niższych luminancjach (ok. 80cd/m^2).

Jeśli masz namiar na źródła gdzie dostępne są LED CCT ~5000K o wysokim CRI, będę bardzo wdzięczny za link ;)

Tomeqp
31-03-2014, 18:07
Bezpośrednich linków to nie podam, bo nie jestem zorientowany w jakości zagranicznych sklepów (kupowałem tylko w kilku) oraz nie wiem gdzie jest najtaniej, ale:

W Polsce dystrybutorem Cree jest firma Maritex (mają sklep internetowy), ale w tej chwili z tego co widzę LEDy mocy o CRI >90 są jedynie barwy bliskiej 3000K. Można się z nimi kontaktować i pytać, ale tak się złożyło, że do tej pory nie miałem potrzeby u nich kupować, więc nie wiem na ile jest możliwość sprowadzenia czegoś na zamówienie. Generalnie w Polsce za dużego wyboru nie ma, ale i tak jest nieporównywalnie lepiej niż jeszcze 3 lata temu.

Za granicą z tego co na szybko sprawdziłem takie LEDy można kupić w Mouser Electronics (All Products > Opto-electronics > LED Lighting > LED Emitters > High Power LEDs - White), mają dość wygodne filtrowanie wyników. Jeszcze można próbować w Farnellu, ale wybór o wiele mniejszy. Niestety LEDy 5000K o tak wysokim CRI to nadal nowość, w dodatku popyt wydaje się niewielki stąd taka słaba dostępność. Niestety nie ma takiego sklepu, gdzie można kupić wszystkie dostępne LEDy, no chyba, że o czymś nie wiem.

Jedyne co mogę polecić, to wizytę na stronie Cree (KLIK (http://www.cree.com/led-components-and-modules/landing-pages/cxa)). Tu są datasheety, tabelki, listy i numery modeli. Gdy już znajdziesz pasującą diodę, to trzeba przejść do poszukiwania dystrybutora. Jeśli chodzi o dystrybutorów innych firm, to prawie nic nie umiem powiedzieć. Ze względu na dostępność i osobiste preferencje od zawsze używam Cree, z tym że serii CXA nie miałem nawet w ręku, co chcę wkrótce zmienić.

Postaram się coś dowiedzieć w sprawie dystrybutorów takich LEDów, ale że coś będzie w Polsce to nawet nie ma co liczyć.

Tom01
31-03-2014, 18:26
Jeśli masz namiar na źródła gdzie dostępne są LED CCT ~5000K o wysokim CRI, będę bardzo wdzięczny za link ;)

Jeden z najwyższych indeksów CRI 90-95 przy 5000K mają te diody:
http://www.cree.com/LED-Components-and-Modules/Products/XLamp/Arrays-NonDirectional/XLamp-CXA3050
Niestety nie tanie, ale światło zadziwiająco przyjemne. Na stronie jest pdf z dokładnymi oznaczeniami poszczególnych "binów". Maritex je ma lub może sprowadzić.

hudybart
04-04-2014, 10:38
Panowie poradźcie odnośnie oświetlenia.

Mam na środku pokoju żyrandol na żarówki g4 chciałbym w nim zamontować takie żarówki.

http://allegro.pl/zarowka-modul-g4-12-led-5730-ciepla-zimna-2-5w-25w-i4034498874.html (http://allegro.pl/zarowka-modul-g4-12-led-5730-ciepla-zimna-2-5w-25w-i4034498874.html)

Teoretycznie mają ok 5000k było by ich 12 sztuk czy to dobre rozwiązanie?? Na biurku mam 2 dodatkowe oświetlenie za monitorem.Niestety nie mogę zmienić w pokoju żyrandola na nic innego.

Czornyj
04-04-2014, 10:45
Jeśli masz za monitorem dodatkowe oświetlenie, to wyłącz żyrandol na czas gdy obrabiasz i avanti.
Mz. jak załadujesz 12 takich ledziów, to się wściekniesz - będą dawać cholernie jasne, trupie światło. Chyba, że toto wisi w pomieszczeniu 50m^2 na wysokości kilku metrów

Tomeqp
04-04-2014, 11:32
Zgadzam się z kol. Czornyj. Dodatkowo powiem, że te "żarówki" to chiński szajs. Powierzchnia oddająca ciepło do otoczenia jest zbyt mała dla 2,5W, LEDy będą się smażyć i szybko padną. To częste przy tego typu źródłach. Szkoda pieniędzy.

hudybart
04-04-2014, 12:01
Jeśli masz za monitorem dodatkowe oświetlenie, to wyłącz żyrandol na czas gdy obrabiasz i avanti.
Mz. jak załadujesz 12 takich ledziów, to się wściekniesz - będą dawać cholernie jasne, trupie światło. Chyba, że toto wisi w pomieszczeniu 50m^2 na wysokości kilku metrów

Za monitorem mam żarówkę 650lm i pokój prawie całkowicie wygaszony od światła zewnętrznego czy jedno źródło światła wystarczy.

hudybart
28-04-2014, 09:21
Całkowita zmiana oświetlenia. I pytanie do specjalistów będzie na suficie 2x36W

Którą wybrać :Świetlówka OSRAM LUMILUX COLOR proof czy Philips MASTER TL-D 90 Graphica

A może powinna to być Świetlówka Just Normlicht DAYLIGHT 5000 K PROGRAPHIC 36W tylko jej cena jest przerażająca.
http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-just-normlicht-daylight-prographic-5000-36w.html

Tom01
28-04-2014, 09:34
Philips i Osram to jeden grzyb. Just to już inna bajka cenowa i używane są przede wszystkim w lampach biurkowych, podświetlarkach i kabinach.

Johanan
28-04-2014, 09:45
hudybart, można wiedzieć dlaczego poszukujesz profesjonalnych rozwiązań?

Niezbyt przerażająco świecąca żarówka z pobliża 5000k za monitorem zupełnie powinna wystarczyć w większości przypadków.

Nawet takie cosik: http://www.ebay.com/itm/CMVision-4-Watt-E26-LED-Light-Bulb-270-Degree-Wide-Angle-Pure-White-5000K-/121262734168 .

hudybart
28-04-2014, 11:35
A czemu mam poszukiwać amatorskich rozwiązań??

Johanan
28-04-2014, 12:29
A czemu mam poszukiwać amatorskich rozwiązań??

Prowadzisz jakąś działalność, która wymaga drastycznej zgodności koloru?
Bo jeśli nie, to takie utrudnianie sobie życia sztuka dla sztuki, jest kompletnie niepotrzebne, żeby nie powiedzieć inaczej.

Balka
12-09-2014, 03:15
Witam.

Przeczytałem cały ten temat i inne na różnych forach. Dalej nie jestem pewien czy dobre wymyśliłem sobie aranżację.

źródło (http://alawid.pl/pliki/studio.jpg)

Powyżej link do orientacyjnego rysunku pomieszczenia którym dysponuję. Mogę zrobić z nim wszystko poza wyburzeniem ścian - są ścianami nośnymi :D
Pomieszczenie jest zaadaptowane na studio fotograficzne, które chcę w końcu zrobić tak jak być powinno. Planuję też przenieść się tam z komputerem (stanowiskiem do retuszu).
Wymiary podane na rysunku. Okien nie zaznaczałem gdyż będzie zrobione tak by odciąć 100% światła słonecznego.

Legenda do cyferek i opis mojego pomysłu na kolor ścian i oświetlenie, które ma być dostosowane do retuszowania zdjęć. (Przy robieniu zdjęć i tak wyłączam światła by dobrze widzieć modelujące).
Kolor ścian szary, sufit czarny.

1. Oprawka - http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-RASTROWA-4x18W-MODUS%2C-ELEKTRONIK-EVG/137
z 4x http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-osram-lumilux-color-proof-18.html
2. Oprawka - http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-RASTROWA-4x18W-MODUS%2C-ELEKTRONIK-EVG/137
z 4x http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-osram-lumilux-color-proof-18.html
3. Oprawka - http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-RASTROWA-4x18W-MODUS%2C-ELEKTRONIK-EVG/137
ALBO
3. Oprawka http://www.sklepswiatlo.pl/pl/p/OPRAWA-OSWIETLENIOWA-2X18W-Z-KLOSZEM%2C-MOODUS/205
z 2x http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki/swietlowka-osram-lumilux-color-proof-18.html
(może do 1 i 2 też wystarczające będzie zastosowanie 2ch świetlówek?)
4. Tutaj mam zagwozdkę. Czy oświetlić to taką samą świetlówką jak wcześniej czy może ledami bądź czymś innym?
5. Ściana za monitorem. Planuję pomalować ją na szaro. Może lepiej inna, czarna, biała?
6. Jako że ta ściana równiez będzie blisko monitora to też może czarna lub biała zamiast szarej?
7. Drzwi.
8. Monitory. Będą przykręcone do ściany za pomoca systemu VESA.

Na biórko dojdzie jeszcze solux do oceny wydruków.

Jak myślicie, takie rozwiązanie będzie dobre? Ile luxów powinno być w pomieszczeniu do obróbki. Spotkałem się z różnymi dość odmiennymi opiniami. raz 30-50 luxów, a raz 150-200. Czym lepiej je mierzyć? Mam Sekonic l358 i X-Rite i1 Display Pro.

Pozdrawiam :)

Tom01
12-09-2014, 09:19
Oprawy są w porządku, kwestia policzenia ilości światła. Jeśli założy Pan ok 70W w świetlówkach na każde 4 metry kwadratowe, to wyjdzie samoistnie. Ściany białe lub bardzo lekko szare. Z takich, manipulując światłem zrobi Pan dowolny odcień szarości.

Zasada doboru ilości światła na stole jest prosta. Jasność monitora razy Pi. Czyli, przy kalibracji do 80 nitów, na stole powinno być 250 lx. Istnieją oczywiście teorie o pracy w przyjemnie, kameralnie oświetlonym wnętrzu, ale wówczas istnieje ogromne ryzyko widzenia mezopowego. Można się przyzwyczaić i tak pracować, ale moim zdaniem nie ma co walczyć z własną naturą. Jeśli najlepiej widzimy w świetle dziennym, więc pracownię trzeba przygotować tak, aby była choć jego namiastką. Jedyna korzyść z ciemnego wnętrza to mniejsza flara na ekranie i większa kontrastowość obrazu, ale to da się kompensować. Współczesne monitory mają spory zapas. W jaśniejszym wnętrzu po prostu nie obcina się dynamiki. Ew w niektórych sytuacjach można zastosować kaptur.

Balka
12-09-2014, 11:34
Dzięki za odpowiedź.

Rozumiem. Co do koloru ścian to wolałbym szare, ciemno szare tylko dlatego by nie robic full czarno. Co ma znacznie przy robieniu zdjęć. Także wydaje mi się, że ściany będą głównie ciemno szare, a te oznaczone numerkiem 5 i 6 jasno szare bądź białe.

Co z oświetleniem za monitoremi? Świetlówka za nimi czy jakieś ledy? Pracuję na SX2262W z hoodem jako główny 2 pozostałe to zwykłe tanie IPS.

Tom01
12-09-2014, 11:53
Światło za monitorem można zostawić na koniec. Niewykluczone, że wcale nie będzie potrzebne. Jeśli okaże się, że jednak tak, dorobić bardzo łatwo. Jedna nieduża świetlówka na ścianę, zamaskowana jakąś deską/płytą. Z mieszaniem różnych świateł byłbym ostrożny. Nawet niewielkie różnice między nimi będą mocno widoczne.

Balka
12-09-2014, 12:13
Dlatego wszystko chciałem zrobić na jednych świetlówkach.

Czyli podsumowując. W numerki 1 i 2 raster na 4 świetlówki. W numerek 3 2 świetlówki. Ściany obok monitora jasne szare. I ewentualnie w razie potrzeby doświetlić obszar za monitorami. Tak?

Czornyj
12-09-2014, 12:19
W mojej obecnej pracowni, którą uważam za stanowczo zbyt jasną (na szczęście kupiłem już nową i wkrótce się tam przenoszę) mam w tym momencie na biurku ok. 125lx światła dziennego, czyli połowę z postulowanej przez Pana wartości.

Flara na monitorze rozjaśnia w tych warunkach czerń do 0,9 - 0,8cd/m^2, czyli nawet przyjmując tą niższą wartość CR monitora skalibrowanego do 80cd/m^2 wynosi 100:1, co od biedy nadaje się do przygotowywania publikacji na papierze gazetowym. Już w tych warunkach nie ma mowy o obróbce materiału o krytycznym znaczeniu barwy, a po zwiększeniu ilości światła do proponowanych 250lx wogóle było by mało co widać.

Zapas kontrastu? przy bkpt 0,8cd/m^2 musielibyśmy skalibrować monitor do 230cd/m^2 aby uzyskać wymagany do pracy kontrast 288:1, a mając na biurku 250lx nie bardzo wiadomo czy ta sztuka uda się nawet przy maksymalnej luminancji.

Adaptacja do widzenia mezopowego następuje po pewnym czasie, adaptacja do widzenia fotopowego jest praktycznie natychmiastowa - o jakim zatem ryzyku jest tutaj mowa? Słyszy Pan że dzwonią, tylko nie bardzo wie w którym kościele.

Powtarzam do znudzenia - przed monitorem ma być ciemno, za monitorem jasno - kto nie wierzy, niech zmierzy.

Balka
12-09-2014, 13:54
No okej tylko co to znaczy (na liczbach) ciemno. Wiem, że za monitorem ściana powinna być tak jasna jak monitor, ale jak wtedy jasno ma być w całym pomieszczeniu? Czy może przy pracy z obrazem (zakładamy, że znaczenie barwy jest bardzo duże)wystarczy tylko światło za monitorami, a inne zgaszone?

Czornyj
12-09-2014, 14:10
Zasady gry są szalenie proste:

1) ściana za monitorem ma być*wizualnie zbliżona do 50% szarości wyświetlonej na ekranie (przy TRC gamma 2,2 - RGB 119,119,119).

2) w pozostałej części pomieszczenia im ciemniej, tym lepiej.

3) jeśli w pomieszczeniu nie może być ciemno (np. praca w dzień przy dużej ilości okien) - kaptur na monitor, ciemna blenda naprzeciwko ekranu, zwiększenie luminancji.

Balka
12-09-2014, 14:21
Czyli z tego co mówisz wynika. Światło za monitorem. Reszta zgaszona, tak? Pytam, dociekam. Bo nie jestem pewien a tak jak pisałem wcześniej. Mogę zrobić z pomieszczeniem to co chcę. Więc może być tam jasno jak na antarktydzie albo ciemno jak wiadomi gdzie. Najprawdopodobniej dziś będzie robiona przeróbka okablowania, włączników itp pod nowe oświetlenie. Na wcześniejszej stronie umieściłem poglądowy rysunek pomieszczenia jeśli nie widziałeś.

Tom01
12-09-2014, 14:21
No okej tylko co to znaczy (na liczbach) ciemno. Wiem, że za monitorem ściana powinna być tak jasna jak monitor, ale jak wtedy jasno ma być w całym pomieszczeniu?

Ma być tak, aby przy przenoszeniu wzroku z otoczenia na monitor nie było olśnienia. Tak jest w dzień i zbliżone wrażenie warunki trzeba stworzyć sztucznie. Oczywiście nie ma sensu konkurować ze słońcem, bo ono daje 1KW na metr kwadratowy powierzchni. Wystarczy taki poziom, aby widzenie nie wchodziło w mezopowe (wieczorne).

Czy może przy pracy z obrazem (zakładamy, że znaczenie barwy jest bardzo duże)wystarczy tylko światło za monitorami, a inne zgaszone?

Jak pisałem, można tak pracować i wielu tak robi. Jest jednak duże ryzyko, że to co na monitorze, będzie Pan widział jaśniej niż jest naprawdę. To właśnie cecha widzenia mezopowego, które zostanie narzucone przez światło którego jest więcej, czyli otoczenia. Efektem pracy po ciemku jest mimowolna korekcja jasności zdjęć, które w tych warunkach będą się wydawały za jasne. Przy czym ono wcale nie jest za jasne, tak się tylko wydaje przez podbicie światłoczułości oczu w średnim zakresie tonalnym. Takie "poprawnie" skorygowane zdjęcie po puszczeniu na maszynę wychodzi wówczas ciemne i brudne. Masa ludzi ma ten problem i nie wie skąd się bierze. Często, widząc ciemne i bure zdjęcia podnoszą jeszcze bardziej jasność monitora względem otoczenia a efekt jeszcze bardziej się pogłębia.

Czornyj
12-09-2014, 14:23
Czyli z tego co mówisz wynika. Światło za monitorem. Reszta zgaszona, tak? Pytam, dociekam. Bo nie jestem pewien a tak jak pisałem wcześniej. Mogę zrobić z pomieszczeniem to co chcę. Więc może być tam jasno jak na antarktydzie albo ciemno jak wiadomi gdzie. Najprawdopodobniej dziś będzie robiona przeróbka okablowania, włączników itp pod nowe oświetlenie. Na wcześniejszej stronie umieściłem poglądowy rysunek pomieszczenia jeśli nie widziałeś.

dokładnie - za monitorem biała ściana oświetlona rozproszonym światłem (świetlówki, ledy mieszane ciepłe + zimne), przed monitorem ciemność

Balka
12-09-2014, 14:28
W sumie oboje mówcie nieco różniące się rozwiązania. Także wydaje mi się, że powinno być jasno za monitorem i w pokoju oświetlone w ten sposób by nie świeciło na monitor i by monitor był w stanie sprostać takiej jasności(ciemności).

Tom01
12-09-2014, 14:36
adaptacja do widzenia fotopowego jest praktycznie natychmiastowa

Oj, nie taka natychmiastowa. Jakby taka była, to nie istniałoby zjawisko olśnienia. Adaptacja w górę jasności jest szybsza niż w dół, to naturalny proces ochronny wzroku, ale nie znaczy to, że można bezkarnie żonglować światłem. Jasny monitor w ciemnym wnętrzu jest nienaturalny i praca w takich warunkach wymaga ciągłych zmian widzenia. To nie jest dobre, szczególnie w użytkowników, których nie bardzo obchodzą ograniczenia i mechanizmy widzenia. Chcą poprawnie widzieć i tyle. Tak będzie tylko i wyłącznie pod warunkiem nie rzucania kłód pod nogi własnej fizjologii.

W sumie oboje mówcie nieco różniące się rozwiązania. Także wydaje mi się, że powinno być jasno za monitorem i w pokoju oświetlone w ten sposób by nie świeciło na monitor i by monitor był w stanie sprostać takiej jasności(ciemności).

Obaj, nie oboje. Obaj jesteśmy facetami. ;)

Tło za monitorem ma być takie jak 50% szarość na ekranie. To jest ustalone i tak ma być. Odnośnie otoczenia mamy różne zdanie. Popieram, jak kilkukrotnie podkreśliłem, takie warunki, w których poprawne widzenie nie jest niczym utrudnione. Naturalne.

Czornyj
12-09-2014, 14:39
Oj, nie taka natychmiastowa. Jakby taka była, to nie istniałoby zjawisko olśnienia. Adaptacja w górę jasności jest szybsza niż w dół, to naturalny proces ochronny wzroku, ale nie znaczy to, że można bezkarnie żonglować światłem. Jasny monitor w ciemnym wnętrzu jest nienaturalny i praca w takich warunkach wymaga ciągłych zmian widzenia. To nie jest dobre, szczególnie w użytkowników, których nie bardzo obchodzą ograniczenia i mechanizmy widzenia. Chcą poprawnie widzieć i tyle. Tak będzie tylko i wyłącznie pod warunkiem nie rzucania kłód pod nogi własnej fizjologii.

Miesza Pan efekt Purkyniego z efektem Bartlesona-Brenemana i wychodzi z tego groch z kapustą. Powtarzam do znudzenia - na postrzeganie jasności cieni i śródtonów ma wpływ tło w zasięgu wzroku, tj. w polu 130 stopni wokół stymulantu.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/adaptacja.jpg)
W pozostałej części pracowni mogą sobie panować egipskie ciemności, świecić jupitery, światła dyskotekowe, lasery i ognie sztuczne - nie ma to najmniejszego wpływu na postrzeganie barw, chyba że tworzy na ekranie flarę, nadmiernie obniżając kontrast.

Popieram, jak kilkukrotnie podkreśliłem, takie warunki, w których poprawne widzenie nie jest niczym utrudnione. Naturalne.

Dlaczego zatem nikt o zdrowych zmysłach nie pracuje np. na tarasie, w ogrodzie czy na plaży? Przecież*panują tam warunki najbardziej naturalne z możliwych?

Balka
12-09-2014, 14:51
Obaj, nie oboje. Obaj jesteśmy facetami. ;)

Fakt, mój błąd.

Wracając.
Za monitorem mamy ustalone oświetlenie. Wszystko fajnie, ale nie da się non stop patrzeć w ekran. W szczególności gdy np retuszuje zdjęcie beauty gdzie by osiągnąć satysfakcjonujący efekt potrzeba wielu, wielu godzin. I co gdy patrzymy w inne miejsce w pokoju? Gdy panują tam egipskie ciemności to na pewno widzenie się zmienia. Później znowu na monitor i znów zmienia się widzenie. To logicznie myśląc wydaje się być 1. nie zdrowe dla oczy 2. złe dla poprawnego postrzegania barw.

No chyba, że oko się tak szybko dostosowuje do warunków, że gdy sobie popatrzę na chwilę gdzieś by nie patrzeć na monitor i wrócę do pracy to dalej będzie tak jak być powinno. Wtedy myślę, że ciemnośc w pokoju będzie zasadna.

Czornyj
12-09-2014, 14:58
No chyba, że oko się tak szybko dostosowuje do warunków, że gdy sobie popatrzę na chwilę gdzieś by nie patrzeć na monitor i wrócę do pracy to dalej będzie tak jak być powinno. Wtedy myślę, że ciemnośc w pokoju będzie zasadna.

Bingo. Wzrok adaptuje się do ciemnych warunków powoli, do jasnych momentalnie - można to łatwo sprawdzić empirycznie, lub w literaturze fachowej. Jeśli w zasięgu wzroku będziemy mieć całkowity mrok i będziemy spoglądać raz w mrok, raz na ekran, to naturalną rzeczy koleją będzie to męczące, natomiast mając wokół ekranu szarość praca nie będzie męcząca, chyba że będziemy kręcić się na krześle patrząc to na jasną ścianę*za monitorem, to na ciemną*ścianę przed nim.

Tom01
12-09-2014, 15:01
Niczego nie mieszam. Jeśli już, to Pan usilnie proponuje stanowisko, które sprzyja powstaniu wspomnianego zjawiska Bartlesona-Brenemana. Nikt nie siedzi wiele godzin z wzrokiem nieruchomo utkwionym w monitor. Patrzy się, zerka wszędzie wokół, stąd kąt widzenia do analizy zjawisk widzenia jest dużo szerszy. Obejmuje w zasadzie całe otoczenie. Efekt Purkyniego natomiast wystąpi zawsze w słabym świetle. Nie mamy na to wpływu. Wspomniane przez Pana efekty, plus olśnienie i jest "genialne" miejsce pracy. Ja tak nie umiem pracować i z tego co wiem z rozmów z setkami, a może i tysiącami ludzi, większość też nie umie. Jeśli więc przeważająca większość w takich warunkach ma złe efekty pracy, trzeba je urządzić tak, aby panowali nad obrazem, a nie obraz nad nimi.

Dlaczego nikt nie pracuje w pełnym słońcu? Już pisałem. Nie ma najmniejszego sensu konkurować ze słońcem. Z kilku powodów, ale chyba nie muszę ich tłumaczyć.

Czornyj
12-09-2014, 15:12
Proszę*sobie zmierzyć*z dystansu czerń ekranu w postulowanych przez Pana warunkach, wyliczyć*CR monitora i dalsza dyskusja stanie się całkowicie*zbędna.

Negatywny wpływ efektu Bartlesona-Brenemana nie występuje w momencie, gdy patrzymy na monitor otoczony tłem o 20% wartości luminancji bieli monitora, o efekcie Purkyniego nie wspominając. Możemy sobie patrzeć na prawo i lewo, gapić się w czarną dziurę - w momencie gdy przenosimy wzrok na monitor z szarym tłem wokół znowu widzimy wszystko poprawnie.

Balka
12-09-2014, 15:29
Światło za i nad monitorem zamontuję. Będzie się je niezależnie włączać. Więc na wyciągnięcie palca będą oba rozwiązania.

Czornyj powiedz mi jak można zmierzyć to o czym piszesz?
I powiedz mi czy, jeśli poza tym co piszesz. Czyli samym oświetleniu tła. W pomieszczeniu będzie jeszcze inne, lekkie światło nie padające bezpośrednio na ekran. To wtedy ocena barw będzie gorsza? Inaczej. Czy wówczas wtedy będzie można wykorzystać taki setup w przypadku krytycznego znaczenia barwy?

Pytam gdyż po prostu lepiej mi się pracuje gdy jest jaśniej niż ciemniej.

Czornyj
12-09-2014, 15:32
Np. kolorymetrem i1Display Pro - ma mocowanie statywowe, założyć, ustawić z 30cm przed monitorem i skierować obiektyw na środek wyłączonego monitora, następnie użyć programu do kalibracji w celu dokonania odczytu wartości luminancji.

Balka
12-09-2014, 15:33
Dodałem coś do wcześniejszego wpisu, ale widzę, że wcześniej odpisałeś. Także jakbyś mógł zerknąć, byłby wdzięczny . :)

Czornyj
12-09-2014, 15:39
Przede wszystkim nie należy popadać w paranoję i aptekarstwo, to jest ogólny trend. W pomieszczeniu z oświetloną ścianą za monitorem już ogólnie od samego oświetlenia ściany nie powinno być tragicznie ciemno, to spory reflektor.

Balka
12-09-2014, 15:48
W sumie masz racje. Z resztą. Zawsze można włączyć/wyłączyć, któreś źródło światła. Jest x-rite, którym mogę sobie pomierzyć co trzeba także będzie git.

Także bardzo dziękuję Tom01 i Czornyj za pomoc. Jak będzie wszystko gotowe to pewnie podzielę się wrażeniami :D

Czornyj
12-09-2014, 15:49
Powodzenia i miłej zabawy ;)

ppawel232629
15-10-2014, 10:44
Witam.
W poszukiwaniu ekonomicznych rozwiązań natrafiłem na pewien moduł firmy Osram o dość ciekawie wyglądających parametrach:

Barwa: 5000K
Cri: >85
Luminacja: 1000lm
Moc: 7,5W

Link 1 - sklep internetowy (http://dzordz.pl/moduly-led/426-modul-led-osram-duris.html#/wersja-dwurzedowy/barwa_swiatla-bialy_zimny)
Link 2 - allegro (http://allegro.pl/modul-led-osram-duris-12v-7-5w-1000lm-reklama-i4612313498.html)

Czy powyższy moduł dobrze sprawdziłby się jako doświetlenie tła za monitorem? Jeśli tak, to czy 1000lm to nie za dużo?

Pozdrawiam!

Tom01
15-10-2014, 19:16
Cri: >85

To ma być ciekawe? Jeśli muszą być paski LED, proponuję poszukać takich pasków z podświetleń monitorów. Przy okazji nieporównywalnie tańsze, bo to odpady z fabryki. Niedawno kupiłem kilogram za 30 zł.

ppawel232629
15-10-2014, 19:37
To ma być ciekawe? Jeśli muszą być paski LED, proponuję poszukać takich pasków z podświetleń monitorów. Przy okazji nieporównywalnie tańsze, bo to odpady z fabryki. Niedawno kupiłem kilogram za 30 zł.

No dobrze... czyli od jak wysokiego CRI oświetlenie będzie się nadawało do takich zastosowań?

Co do tych pasków, to jaką one mają temperaturę, CRI i gdzie można je znaleźć?

Tom01
15-10-2014, 19:48
Co do tych pasków, to jaką one mają temperaturę, CRI i gdzie można je znaleźć?

Parametry takie jak podświetlenia monitorów. Różne się zdarzają. Kupiłem przez dział handlowy na elektrodzie. Ogłaszał się ktoś, ma ich tyle, że taczką trzeba wozić.

artuss811
23-02-2015, 18:19
Witam, zwracam się do Was z prośba o pomoc w oświetleniu pokoju do obróbki zdjęć. Niestety nie mogę pozwolić sobie na pełna swobodę wiec malowanie ścian nie wchodzi w grę. Najpierw opisze warunki lokalowe, pokój dł 320cm szer. 220cm wys. 280cm okno na krótszej ścianie i drzwi wi za wi okna, biurko z monitorem eizo sx2260w przed samym oknem (okno za plecami monitora) i chyba do zły pomysł, muszę też dodać, że to słoneczny pokój praktycznie cały dziec słonce świeci prosto w okno i praktycznie jasno jest cały dzień (chyba ze są dni pochmurne to wiadomo ). Sufit biały ściany jasna zieleń. I teraz pytanie do Was jak przemeblować pokój (jak ustawić monitor względem okna), myślę o zamontowaniu świetlówki Philips GRAPHICA TLD 90 lub Osram Lumilux COLOR proof L tylko jakiej mocy i jakiej oprawie.

noseklca
24-02-2015, 01:05
Witam, robię/urządzam sobie pokój/biuro do obróbki zdjęć i proszę o pomoc :)
tak czytam... i czytam ten temat, bo jestem właśnie w trakcie zmian "pokojowych". Staram się zebrać informacje na temat poprawnego oświetlenia pomieszczenia do obróbki zdjęć i czym więcej czytam tym mniej wiem...
W jednym poście mówią o szarych ścianach za ekranem, natomiast już w innym o białej, gdzieś piszą, cytat. "Za monitorem powinna być szarość odpowiadającą 20% jasności bieli monitora." koniec cytatu, a gdzie indziej czytam o 50%. Tam piszą o zwykłych LEDowych paskach za monitorem, a tam że są one niedobre. Jeszcze gdzie indziej, że w pomieszczeniu może być ciemno, a inni, że "najważniejsze jest oświetlenie w pomieszczeniu z monitorem". I... bądź mądry i pisz wiersze... ;)
Pomyślałem sobie, że ktoś ze specjalistów w tej dziedzinie pomoże mi w zapanowaniu nad barwą na odbitkach :)

Pokój będzie taki (sz.2,5m x dł.3,3m x w.2,5m):

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/96581638/M3/pk2.png)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/96581638/M3/pk1.jpg)

Ściany szare, sufit biały, okno roleta "wycinająca" 100% światła za okna, podłoga najprawdopodobniej jasna, dąb.
I pytanie: jakie dać sobie oświetlenie za monitorem, czy starczy to co zaproponował YaPKnn?

Foty:

co wkręcić w oprawkę E27 trzy sztuki na suficie, po środku pokoju.

Myślałem o takim czymś jak poniżej, ale nie wiem jak to jest zrobione i czy to jest poprawne

źródło (http://yantrarealtech.com/wp-content/uploads/2014/05/1-Home-photography-studio.jpg)

jakiś długi ten post mi wyszedł ;) z góry dzięki za pomoc :)

Czornyj
24-02-2015, 01:25
20% luminancji bieli odpowiada 50-cio procentowej szarości.

Reguła jest prosta - 50% szarość (RGB 119,119,119) wyświetlona na całej powierzchni monitora nie powinna być znacząco ciemniejsza/jaśniejsza od tła wokół wyświetlacza. Jeśli przy okazji neutralność tła będzie zbliżona do neutralności monitora - tym lepiej.

Biel na ścianie wymaga mniej światła by osiągnąć wizualną szarość zbliżoną do średniej szarości monitora.

artuss811
24-02-2015, 01:39
Dziś się troszkę pobawiłem w programie dialux i wyszło mi coś takiego https://drive.google.com/file/d/0Bw28SfhXN4owN0RUa1dsOWpkSHc/view?usp=sharing ale jakoś nie potrafię tego poprawnie zinterpretować, może kolega Czornyj jakoś się wypowie będę wdzięczny

Podam tez link do pliku dialux jak ktoś chciałby wprowadzić poprawki już na moim projekcie https://drive.google.com/file/d/0Bw28SfhXN4owcGFxb2xIWlhYU1U/view?usp=sharing

noseklca
24-02-2015, 10:51
OK, rozumiem regułę

Reguła jest prosta - 50% szarość (RGB 119,119,119) wyświetlona na całej powierzchni monitora nie powinna być znacząco ciemniejsza/jaśniejsza od tła wokół wyświetlacza.

Tylko teraz jak ją spełnić? Czy wystarczą te LEDy Samsunga jak tak to jaką barwę 6000k czy 4000k? (ściana szara)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/96581638/m3/oswietlenie/os1.png)
(link do sklepu http://softled.pl/pl/p/Modul-3-LED-z-diodami-Samsung-5630-155st./273 (http://dadafd)),

a może walczyć ze świetlówkami Philipsa Graphica lub Osram Lumilux Proof 5300K 60 cm lub 120 cm?
Z LEDami to nie problem je przykleić, gorzej ze świetlówkami. Myślałem żeby dać jedną świetlówkę pod biurko gdzie światło wydostawałoby się przez szparę między biurkiem a ścianą, tylko czy nie będzie za jasno u „dołu” monitora a za ciemno u góry? (rys. na dole)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/96581638/m3/oswietlenie/bi1.jpg)

I ostatnia kwestia co wkręcić w oprawkę E27 w suficie (są 3 oprawki) czy są w ogóle jakieś sensowne żarówki oświetlające otoczenie

Czornyj
24-02-2015, 16:22
Dziś się troszkę pobawiłem w programie dialux i wyszło mi coś takiego https://drive.google.com/file/d/0Bw28SfhXN4owN0RUa1dsOWpkSHc/view?usp=sharing ale jakoś nie potrafię tego poprawnie zinterpretować, może kolega Czornyj jakoś się wypowie będę wdzięczny

To jest idealny przykład jak nie należy tego robić - świetlówa będzie nas irytować trupim światłem, świecić prosto w monitor, na którym mało co będzie widać, a ściana nadal będzie zbyt ciemna. Światło w miarę możliwości za monitorem, jeśli się da to zrobić próbę i ocenić wizualnie efekt.

Tylko teraz jak ją spełnić? Czy wystarczą te LEDy Samsunga jak tak to jaką barwę 6000k czy 4000k? (ściana szara)

(link do sklepu http://softled.pl/pl/p/Modul-3-LED-z-diodami-Samsung-5630-155st./273 (http://dadafd)),

a może walczyć ze świetlówkami Philipsa Graphica lub Osram Lumilux Proof 5300K 60 cm lub 120 cm?
Z LEDami to nie problem je przykleić, gorzej ze świetlówkami. Myślałem żeby dać jedną świetlówkę pod biurko gdzie światło wydostawałoby się przez szparę między biurkiem a ścianą, tylko czy nie będzie za jasno u „dołu” monitora a za ciemno u góry? (rys. na dole)

I ostatnia kwestia co wkręcić w oprawkę E27 w suficie (są 3 oprawki) czy są w ogóle jakieś sensowne żarówki oświetlające otoczenie
Szara ściana to pojęcie względne (poniżej jako przykład moja biała ściana), jednak są spore szanse że trzeba będzie dać tego*światła więcej. Nie musi być idealnie, powinno być względnie dobrze - chłodne (lub mieszane chłodne i ciepłe) LED powinny być OK, warto jednak w miarę możliwości kupić na próbę i zobaczyć czy nie świecą zbytnio różowo bądź na zielono, ew. pokombinować z diodami RGB ze sterownikiem - właśnie kończę urządzanie mojej nowej pracowni, poustawiałem graty i będę się zabierał za temat ambientu, jak to ogarnę to dam znać.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/biurko.jpg)

artuss811
24-02-2015, 17:25
To jest idealny przykład jak nie należy tego robić - świetlówa będzie nas irytować trupim światłem, świecić prosto w monitor, na którym mało co będzie widać, a ściana nadal będzie zbyt ciemna. Światło w miarę możliwości za monitorem, jeśli się da to zrobić próbę i ocenić wizualnie efekt.

To jakie światło użyć do oświetlenia pokoju by porównać zdjęcie kalibracyjne z tym co jest na monitorze, i jakie oświetlenie do normalnej pracy

Wysłane z NOTE 3

Tom01
24-02-2015, 17:44

Bardzo dobra koncepcja. Te lampy dają bardzo dobre światło i łatwo dobrać odpowiednią ilość. Wystarczy porównać białą kartkę na stole z białą kartką na monitorze. Ma być podobnie.

Najlepiej nic. Nie ma dobrych źródeł światła na gwint.

To jakie światło użyć do oświetlenia pokoju by porównać zdjęcie kalibracyjne z tym co jest na monitorze, i jakie oświetlenie do normalnej pracy

Oba wymagania spełniają Philipsy Graphica o barwie 950.

Czornyj
24-02-2015, 17:45

Wysłane z NOTE 3

Światło do porównywania zdjęć z monitorem i światło do normalnej pracy to dwa zupełnie różne tematy.

Do oświetlenia pokoju najlepiej użyć... ciemności ;) Oświetlamy tło w zasięgu wzroku znajdujące się za monitorem tak, by uzyskać efekt możliwie zbliżony do mojego zdjęcia powyżej, użyć do tego celu możemy czegokolwiek, co da efekt w miarę zbliżony neutralnością do monitora.

Oświetlanie wydruków/odbitek to całkiem inna broszka - tu bezwzględnie potrzebne jest coś, co jest możliwie zbliżone do D50, czyli hipotetycznego iluminantu światła dziennego o skorelowanej temperaturze barwowej 5000K. Istotne jest przede wszystkim, by źródło światła miało możliwie wysoki współczynnik CRI/Ra. Kabina czy lampka również winna być ustawiona tak, by nie świecić nam po monitorach i oczach.

Kurtz
24-02-2015, 18:15
Bardzo dobra koncepcja. Te lampy dają bardzo dobre światło i łatwo dobrać odpowiednią ilość.
Oba wymagania spełniają Philipsy Graphica o barwie 950.

I całkiem fajnie sprawdzają się jako oświetlenie akwarium... ;)

A 950 to nie do końca tylko barwa.
W tym zapisie ABB: A - współczynnik oddania kolorów ( 90+ ), B - temperatura barwowa w [K] bez 2 zer. czyli 950 to oddanie kolorów 90+ i temperatura barwowa 5000[K]. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Tom01
24-02-2015, 18:16
I całkiem fajnie sprawdzają się jako oświetlenie akwarium... ;)

To raczej 965.

Kurtz
24-02-2015, 18:19
To raczej 965.

To zależy. Różne kombinacje są stosowane. Połączenie cieplejszych z zimnymi etc. Tak czy inaczej, bardzo fajnie wydobywają barwy te świetlówki :)

Tom01
24-02-2015, 18:21
A 950 to nie do końca tylko barwa.
W tym zapisie ABB: A - współczynnik oddania kolorów ( 90+ ), B - temperatura barwowa w [K] bez 2 zer. czyli 950 to oddanie kolorów 90+ i temperatura barwowa 5000[K]. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Oczywiście ma Pan rację. "Barwa" to w tym przypadku termin handlowy. Spotykane są np 740, 840, 735 i wiele innych. Można po nim z grubsza ocenić co za lampa.

artuss811
24-02-2015, 19:44
Światło do porównywania zdjęć z monitorem i światło do normalnej pracy to dwa zupełnie różne tematy.

Do oświetlenia pokoju najlepiej użyć... ciemności ;) Oświetlamy tło w zasięgu wzroku znajdujące się za monitorem tak, by uzyskać efekt możliwie zbliżony do mojego zdjęcia powyżej, użyć do tego celu możemy czegokolwiek, co da efekt w miarę zbliżony neutralnością do monitora.

Oświetlanie wydruków/odbitek to całkiem inna broszka - tu bezwzględnie potrzebne jest coś, co jest możliwie zbliżone do D50, czyli hipotetycznego iluminantu światła dziennego o skorelowanej temperaturze barwowej 5000K. Istotne jest przede wszystkim, by źródło światła miało możliwie wysoki współczynnik CRI/Ra. Kabina czy lampka również winna być ustawiona tak, by nie świecić nam po monitorach i oczach.
No dobrze w pokoju mam ciemność wręcz czarno jednym źródło światła to monitor jaka lampę umieścić za monitorem czy musi to być jakaś super świetlówka o konkretnej barwie światła czy zwykła żarówka o dobranej mocy. A jeżeli ta świetlówka z projektu wyżej skierowana byłaby w kieruje sufitu który odbijał by światło na cały pokój to dobre rozwiązanie

Wysłane z NOTE 3

Tom01
24-02-2015, 20:03
No dobrze w pokoju mam ciemność

Ciemność to jest dobra na kolację z żoną. A jeszcze lepiej jak się jakaś świeczka znajdzie. Absolutnie niedopuszczalna jest praca z kolorem w takich warunkach. Patrzeć na obraz barwny mamy w takim świetle w jakim widzimy fotopowo, czyli dziennym, lub sztucznym imitującym dzienne. W słabym, wieczornym świetle będzie silny trend do produkowania za ciemnego i wypranego z koloru obrazu. Mówi o tym kilka praw z dziedziny neurofizjologii. Nawet w świetle dziennym, przy nieoptymalnym oświetleniu, występuje zjawisko zgodne z prawem Bezolda-Brückego, mówiące o zmianie barwy postrzeganej w funkcji jasności. Powszechnie się je wykorzystuje w reklamach LCD-TV. Przy pracy w ciemnicy, zachodzi jeszcze silniejsza degradacja widzenia barwnego, polegająca na zaburzeniu widzenia jasności barwy, tzw zjawisko Purkiniego. Światło ze strony niebieskiej widma, czyli o większej energii promieniowania, reaguje z siatkówką silniej niż normalnie, przez co np niebieski może się wydawać jaśniejszy niż czerwony. Na upartego można poszukać jeszcze kilka ciekawostek z tej dziedziny, ale prawidłowy wniosek jest tylko jeden: Nie należy walczyć z własnymi zmysłami.

artuss811
24-02-2015, 20:28
Kurde Tom01 mówi jasność, Czornyj albo robi sobie jaja albo ma inną teorie. Chłopaki ja poważnie mam problem musze do 27 wysłać materiał do firmy co ma drukować zdjęcia. Nie jest to żadne zlecenie ani nic w tym stylu, ale chcę żeby wyszło dobrze. Mam od firmy druki kalibracyjne pochodzące od Czornyj bo dopatrzyłem się małego druku skąd pochodzi wzornik i parę innych zdjęć do porównania. Chce je porównać z tym co wyświetla monitor i chce je dobrze obrobić. Macie układ mojego pokoju Gdzie i jaką lampę kupić gdzie zamontować do obróbki i do porównania. Naprawdę mam nóż na gardle

Wysłane z NOTE 3

Tom01
24-02-2015, 20:30
Niech Pan logicznie pomyśli. Kolor widzimy najlepiej w świetle słonecznym czy ciemności? To chyba nie wymaga wielkiej wyobraźni co? Zatem, jeśli chcemy dobrze widzieć to na co patrzymy, MUSI stać w świetle w którym dobrze widzimy.

Zresztą, zdjęcie P. Marcina, jest w ciemnicy? Przecież widać, że za dnia, nawet okno się odbija w laptoku. Takiego układu tło-monitor praktycznie nie da się uzyskać kiedy w pokoju będzie ciemno. Co najwyżej tylko w bezpośrednim sąsiedztwie monitora. Niby wystarczy, wszak rozpatruje się kąt widzenia 135st, ale człowiek nie siedzi non stop wlepiony w monitor. Przenosi wzrok gdziekolwiek, ew choćby idzie do kibelka. A wówczas wokół mrok i co robią zmysły? Robią co chcą.

artuss811
24-02-2015, 20:45
No też właśnie to rozumiem chciałem zamontować świetlówka jest też w tym projekcie to Czornyj stwierdził że to też złe rozwiązanie bo będzie trupio

Wysłane z NOTE 3

Tom01
24-02-2015, 20:52
Lampa o wysokim CRI i CCT ok 5000K nie jest trupia. Trzeba uważać tylko z ilością, bo jak wspomniałem klecha Purkini wydumał, że jak światła mało to bardziej niebieski drażni i za mała ilość światła da faktycznie wrażenie że zimno. Dlatego w ciemności świeca jest nastrojowa bo nie ma praktycznie niebieskiego w widmie. Miał gość rację, ale to tylko trick zmysłów. Jak się da odpowiednią ilość, zalecam 4x18W lub 2x36W nad stanowiskiem, to efekt jest jakbyśmy pracowali w dzień i jest to bardzo przyjemne światło. Absolutnie nie ma trupa. P. Marcin ma słuszność w opanowaniu kontrastu przy jasnym oświetleniu, ale dotyczy to tak samo kalibracji do pracy w dzień, więc problem jest trochę przesadzony. Ważne aby umieszczenie lamp było jak najbardziej nad monitorem/stanowiskiem, nie przed.

artuss811
24-02-2015, 20:55
DZIĘKUJĘ!!!!

Wysłane z NOTE 3

Czornyj
25-02-2015, 14:16
Zresztą, zdjęcie P. Marcina, jest w ciemnicy? Przecież widać, że za dnia, nawet okno się odbija w laptoku. Takiego układu tło-monitor praktycznie nie da się uzyskać kiedy w pokoju będzie ciemno. Co najwyżej tylko w bezpośrednim sąsiedztwie monitora. Niby wystarczy, wszak rozpatruje się kąt widzenia 135st, ale człowiek nie siedzi non stop wlepiony w monitor. Przenosi wzrok gdziekolwiek, ew choćby idzie do kibelka. A wówczas wokół mrok i co robią zmysły? Robią co chcą.

W ciemnicy. Północne okno, monitor stoi za załomem ściany, światło nie świeci bezpośrednio na powierzchnię ekranu, do tego dojdą rolety. Adaptacja nie odbywa się w ciągu ułamka sekundy. Jeśli się pójdzie do sracza, to i tak po powrocie będziemy widzieć cuda-niewidy.

Tom01
25-02-2015, 14:22
Jeśli się pójdzie do sracza, to i tak po powrocie będziemy widzieć cuda-niewidy.

Powiedzmy, że z kiblem zgoda. Ale przebywając w pracowni mamy cały czas mocne kontrasty pomiędzy monitorem, jego tłem i otoczeniem. Spoglądamy w bok a tam ciemno. Wracamy wzrokiem a tu jasno. Adaptacja nie jest natychmiastowa, tu ma Pan też rację, ale ja mówię o widzeniu wczesnym, a nie pełnej adaptacji. Przy zerknięciu w bok, nikt nie będzie czekał 30 min na adaptację. Ja nie umiem pracować w ciemności dookoła i jak się przekonuję jeżdżąc "po ludziach" wielu też nie.

Czornyj
25-02-2015, 14:30
Aby światło o CCT 5000K nie było odbierane jako trupie, praktycznie trzeba zrobić z pomieszczenia akwarium, a w efekcie z kontrastem będą jaja. Problem nie jest ani trochę przesadzony - przy 80cd/m^2 w jasnym pomieszczeniu nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy uzyskania kontrastu pow. 200:1 - kto nie wierzy, niech zmierzy.

Trza w związku z tym kalibrować do wyższych poziomów luminancji i zaczyna się abstrakcja, bo będziemy mieć wizję wydruku/odbitki oglądanej na podświetlarce, pod lampą, na parapecie okna, albo w ogrodzie czy na tarasie - tymczasem statystyczny poziom światła dziennego w pomieszczeniach mieszkalnych w 90% przypadków nie przekracza nawet 100lx.

Nie postuluję oczywiście pracy w absolutnej ciemności (bo z dwojga złego to jeszcze gorsze) - natomiast bezwzględnie należy unikać źródeł światła przed/nad monitorem świecących na jego powierzchnię - efekt w tego typu przypadkach najczęściej jest taki, że kontrast jest za niski, a tło za monitorem i tak pozostaje zbyt ciemne.

Czornyj
25-02-2015, 14:42
czornyj albo robi sobie jaja albo ma inną teorie

Norma ISO3664:2009

W celu poprawnej oceny barw konieczne jest zestandaryzowane środowisko pracy zgodne z normą ISO 3664 i 12646. Standardy te zakładają przyciemnione światło otoczenia. Poziom oświetlenia w otoczeniu powinien być mniejszy bądź równy 32lx (dla monitora @160cd/m^2, czyli przy 80cd/m^2 połowa tej wartości)

Juriko
25-02-2015, 14:51
Aby światło o CCT 5000K nie było odbierane jako trupie, praktycznie trzeba zrobić z pomieszczenia akwarium, a w efekcie z kontrastem będą jaja. Problem nie jest ani trochę przesadzony - przy 80cd/m^2 w jasnym pomieszczeniu nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy uzyskania kontrastu pow. 200:1 - kto nie wierzy, niech zmierzy.

Trza w związku z tym kalibrować do wyższych poziomów luminancji i zaczyna się abstrakcja, bo będziemy mieć wizję wydruku/odbitki oglądanej na podświetlarce, pod lampą, na parapecie okna, albo w ogrodzie czy na tarasie - tymczasem statystyczny poziom światła dziennego w pomieszczeniach mieszkalnych w 90% przypadków nie przekracza nawet 100lx.

...
I takie podejście do tematu mi się podoba. Szczególnie jeśli mówimy o wydrukach zdjęć "ludzkich" ;) do oglądania w domowych warunkach, raz to przy świetle dziennym, a raz przy sztucznym w normalnym pokoju.
U siebie w pokoju 2mx5m mam 9W świetlówkę świecącą na tło za monitorem, oraz centralnie na suficie 2szt. świetlówek 20W, najcześciej włączona jest tam tylko jedna 20W. Świetlówki to produkty LEXMAN 4200K z gwintem E27
Jeśli sufitowe włączę dwie , czyli 40W, to już przy jasności monitora ustawionej na ok.90cd/m2 za dużo światła pada na ekran, ale to jest jeszcze do zaakceptowania. Nie wyobrażam sobie takiej iluminacji jaką proponuje TOM01, ja bym musiał chyba tak jak na dworze w słoneczny dzień, również przy obróbce zdjęć korzystać z okularów słonecznych. ;)
Nie wykluczam, że przy produkcji materiałów zdjęciowych na potrzeby np. wytwórni farb, tak trzeba jasno świecić.

ThomasVoland
25-02-2015, 14:55
Ja co chwilę kombinowałem z oświetleniem i z mojego doświadczenia wygląda to tak:

Do retuszu (nie do porównywania z wydrukami) - monitor na 80 nitów i światło nad stanowiskiem na tyle mocne, żeby nie było wrażenia że ekran świeci. Oświetlanie całego pomieszczenia to pomyłka, jedyne co się wtedy zyskuje to że białe ściany mogą się odbijać w ekranie. Do ciemnego wzrok nie adaptuje się tak szybko jak do jasnego. Oświetlone ma być to na co się patrzy, a nie wszystko. Nie znaczy to że tylko ten fragment centralnie na wprost jest ważny, bo wiadomo że kąt widzenia jest większy i trochę się człowiek rozgląda. Do samego retuszu Ra jest nieistotne i świetlówki na gwint e27 się nadają, niezależnie od tego jak Tom by chciał, żeby było inaczej. Tyle że z oprawą rastrową jest łatwiej o równomierne oświetlenie, więc mając wybór, wolę rastrową.

Używałem też halogenów, świetlówek typowo fotograficznych i zwykłych. Na gwint e27 lepiej kupić świetlówki o mniejszej mocy i wkręcić je w złodziejkę. W moim przypadku 2 x 23 W Osram duluxstar twist (bo akurat takie były), z czego świetlówki są na wysokości ok 2m. W złodziejce mam miejsce na kolejne 2 świetlówki, ale to byłoby za dużo. W innym miejscu miałem fotograficzne świetlówki 2 x 125 W, na 2,3m wysokości, metr za plecami, stanowisko było oświetlone tak samo, tyle że warunki były nieco inne. Największy problem świetlówek o dużej mocy, to błyski jakie wytwarzają po zgaszeniu. Jak biurko miałem w tym samym pomieszczeniu co łóżko, to denerwowało :). Przez kilka miesięcy w hotelu miałem lampę studyjną zawieszoną na boomie, nad stanowiskiem komputerowym. Siedział w niej halogen 250 W. Innym razem taki sam halogen był przypięty na klipsie do meblościanki i świecił wycelowany w sufit przez czaszę 18 cm. Każda z tych opcji dawała właściwie takie samo postrzeganie obrazu na ekranie, tylko niektóre były wygodniejsze, inne dużo mniej (halogen z czaszą musiał być bardzo dokładnie wycelowany i po czasie topił każdą oprawę, w jaką był wkręcony.

W każdym wypadku zakrywałem światło dzienne, bo za każdym razem jak był retusz przy słonecznej pogodzie, to w nocy mi później kontrast na zdjęciu nie pasował i odwrotnie.

artuss811
25-02-2015, 23:40
Czyli do obróbki nie jest aż tak istotna barwa światła tylko żeby móc była odpowidnia i odpowiednie rozmieszczenie

Wysłane z NOTE 3

Tom01
27-02-2015, 14:47
Problem nie jest ani trochę przesadzony - przy 80cd/m^2 w jasnym pomieszczeniu nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy uzyskania kontrastu pow. 200:1 - kto nie wierzy, niech zmierzy.

Tomasz jestem, niedowiarek z natury, miło mi. ;)

A poważnie, aż wstyd, ale faktycznie nigdy nie mierzyłem. Ale liczby to liczby, więc proszę:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/CX271_kontrastflara-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/CX271_kontrast+flara.jpg)

80/0,2=400

Pomiar oczywiście z dystansu, z flarą. Kontrast samego ekranu jest oczywiście dużo większy. Oświetlenie niechcący wyszło nawet większe niż trzeba. Powinno być ok 250lx, zmierzone na stole przy monitorze 292lx, więc we właściwych, projektowanych warunkach wg wcześniej podanych wytycznych, będzie tylko lepiej.

Czornyj
28-02-2015, 21:55
Serdecznie gratuluję zakupu nowej zabawki, gratuluję też niesamowitych wyników na polu redukcji flary na monitorze - mimo wielu prób podobna sztuka mi się nie udała.

Tylko - z całym szacunkiem - dlaczego na miły buk oświetla Pan swoje stanowisko pracy światłem o CCT 9085K???

GonzoG
28-02-2015, 23:39
Czyli do obróbki nie jest aż tak istotna barwa światła tylko żeby móc była odpowidnia i odpowiednie rozmieszczenie

Wysłane z NOTE 3

Barwa też ma znaczenie.
To jak się postrzega kolory zależy od dominującej barwy światła. Jak się oświetli pokój lampami 4000K, to na monitorze z temp. 6500K wszystko będzie niebieskawe.

Tom01
01-03-2015, 00:31
Serdecznie gratuluję zakupu nowej zabawki, gratuluję też niesamowitych wyników na polu redukcji flary na monitorze - mimo wielu prób podobna sztuka mi się nie udała.

Zabawka nie jest nowa, kupiłem ją już używaną w 2012r i po prawdzie czeka na uśmiech właściciela, aby ją wysłać do kalibracji. Obecnie jest już po terminie "ważności". Nie wiem tylko czy wykładać znów na to 750EUR. Minolta, w sensie przedstawicielstwo, mnie straszy błędami x=0.018 i y=0.065 przy niektórym widmie i przysyła całkiem fajne oferty na CA-310. Kompletnie nie mam nic bardziej wiarygodnego i pojęcia nie mam, czy ona tak kłamie. Zakup PR-650 legł w gruzach na nie wiadomo jak długo przez utrzymujący się kosmiczny kurs USD.

dlaczego na miły buk oświetla Pan swoje stanowisko pracy światłem o CCT 9085K???

To mix oświetlenia dziennego (pochmurno), odbić z pokoju i leżącego w krzaczorach punktu czerni tego monitora. Zaznaczony kółkiem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/punkt_czerni_w_krzakach-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/punkt_czerni_w_krzakach.jpg)

Czornyj
01-03-2015, 15:32
Jakiś czas temu Fogra bardzo mocno przymierzała się do wprowadzenia normalizacji obligującej do kalibracji monitora softproofingowego z dystansu (stąd nagle pojawiły się*mocowania statywowe w sensorach). Bardzo szybko jednak stracili zapał dla tego pomysłu, ponieważ w praktyce okazało się, że kolorymetry - precyzyjnie wystrojone na widma podświetleń monitorów - w przypadku światła zastanego mierzą herezje, tak jak najprawdopodobniej ma to miejsce w powyższym przypadku.

Aby mieć pewność co do poprawności pomiaru przy takim koktajlu widmowym wypadałoby się zatem posłużyć spektrofotometrem i tu znowu zaczyna się jazda bez trzymanki - i1Pro2 ma zbyt małą rozdzielczość optyczną, PR-650/655 w opcji 5nm (standard ma 8nm) pewnie dałby radę, ale jego zakres pomiarowy kończy się na 0,7cd/m^2, nieco lepiej wypada JETI Specbos 1211 mierzący do 0,1cd/m^2 z rozdzielczością 4,5nm. Kłania się zatem PR-670 (0,03cd/m^2), a jeszcze lepiej PR-680/680L (0,003 oraz 0,0002cd/m^2), choć przy tym pułapie cenowym nie ma już sensu p...lić się w tańcu, bo praktycznie tyle samo kosztuje PR-730/740 mierzący do podobnego poziomu, ale spektralnie (i to z rozdzielczością 1nm) a nie przy pomocy PMT. Wystarczy tylko wybecalować te drobne 43k$...

Zakładając jednak nawet, że przy 250-300lx w otoczeniu udało by się zejść z poziomem flary i kontrastem do rozsądnego poziomu, to pojawiają się*kolejne problemy - tło wokół monitora może okazać się za jasne, mocno oświetlona gęba i ciuchy będą odbijać się*w dyfuzorze, ogólnie zatem wypada w takim środowisku pracować w czarnym wdzianku i kominiarce, albo ciemnym kamuflażu, a ściany pomalować na ciemnoszary. Pytanie tylko po co tracić prąd, robić z pokoju akwarium i kopać się*z fizyką, skoro znacznie łatwiej i lepiej można kontrolować to wszystko w ciemniejszym środowisku?

Tom01
01-03-2015, 16:29
Pytanie tylko po co tracić prąd, robić z pokoju akwarium i kopać się*z fizyką, skoro znacznie łatwiej i lepiej można kontrolować to wszystko w ciemniejszym środowisku?

To jest wszystko kwestia wyważenia. Pan optuje za sposobem łatwym z punktu widzenia technicznego, ja natomiast preferuję nie walczenie z własnymi zmysłami.