Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 - Warto?
Witam, chciałbym nabyć to szkiełko z wersją D na śrubokręt, tylko nie wiem czy po prsotu warto wydać 1000 na używkę, ze zdjęć widac że w stanie idealnym. Widziałem gdzieś stronke ze zdjeciami, gdzie byly porównane N24-70, S24-70 i T28-75. Były tam cropy i mnóstwo porównawczych zdjeć.
Mariusz888
06-11-2010, 16:16
Słabiutkie szkiełko - moja opinia (i nie tylko) na tej stronie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=126541&page=5
Ten wątek czytałem, ale z kolei fotografowie z mojego otoczenia zachwalają. Znajomy jedzie na samych sigmach i mówi że rewelka. Nie wiem juz co robic bokażdy plecie co innego. Jedne testy że super, inne że lypa.
olej testy, pożycz od znajomych, zrób zdjęcia jak Ci będą odpowiadały to poszukaj podobnego obiektywu i tyle. A jak szeroki koniec nie jest dla Ciebie bardzo istotny to za niewiele ponad 1000 można znaleźć nikkora 35-70 2.8 D
Właśnie te 24 jest najbardziej istotne.
No to bardzo dobrze, w takim razie odpada Ci temat nikkora, odpada także tamron 28-75, któremu jeśli chodzi o ostrość nic zarzucić nie można, ale podobno AF działa nie najlepiej, no i pozostaje ta sigma, więc tak jak pisałem wcześniej pożycz od znajomych, zrób fotki a jak Ci będą odpowiadały to szukaj egzemplarza podobnego jakościowo. Moim skromnym zdaniem testami naprawdę nie ma się co przejmować.
Mariusz888
06-11-2010, 17:40
Ja bym wolał N 35-70/2.8 a jak nie zoom to N24/2.8 + 85/1.8 ;)
35 za wasko, nie po to sprzedaje 35/1.8 zeby kupowac zooma od 35
Wyslano z fotela przy uzyciu palca.
hmmm...no ale może w takim razie wyjściem będzie sigma 17-35 2.8-4 ?? Szczerze mówiąc sam taką kupiłem jakiś czas temu, specjalnie nie byłem do niej nastawiony optymistycznie, bo się chciało nikkora, ale kasy się na niego nie miało, no i powiem szczerze że na tyle ten obiektyw polubiłem, że wcale nie myślę już teraz o zamianie na nikkora. I wcale mi nie przeszkadzają nieostrości na brzegach przy 17 mm, całkiem fajnie to nawet można wykorzystać (mówię tu o fotografowaniu z niewielkich odległości). Tyle, że moje zachwyty dotyczą używania tej sigmy z pełną klatką, na półklatkowej matrycy już takich rewelacji nie ma, albo inaczej źle wypadły akurat przy tym obiektywie porównania d700 z s5 (całkiem możliwe, że to po prostu jakieś moje przywidzenia)
Tylko że problem jest taki :D Chcę i 24 na początku i 70 na koncu i żeby te 70 stałe też światło miało. Jedyny znajomy który akualnie posiada starą sigme, na srobokręt, jest w Madrycie a mi zależy na czasie. Napisałem temat w grupie fotokujaw, moze znajdzie się ktos kto da mi ją pomacać chwilowo.
Jeśli mówisz o Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro to ja odradzam. Jak już pisałem w innych wątkach miałem jedną podpiętą ostatnio i się załamałem. Oczywiście można zakładać, że trafiłem na kiepski egzemplarz ale.... Mydło..mydło i jeszcze raz mydło! Wszędzie raczej nie cieszy się dobrymi opiniami (z wyjątkiem jednego testu gdzie był "highly recomended" ale autor tego testu musiał chyba sporo przyćpać :)). Ogólnie powinieneś rozglądać się za czymś innym niż to szkło - taka jest moja opinia na ten remat.
24-70D DF, żadne tam macro. To stara wersja, jedna ze starszych.
pioter m
06-11-2010, 19:29
To odpusc. Ja mialem wersje DG macro i byla swietna optycznie (kilka testowalem, spory rozrzut jakosciowy). AF jest faktycznie kiepski.
Właściciel wysłał mi 2 fotki z F2.8 i jest rewelka. Zapewnia że wyostrzanie standardowe i nie było wspomagane przy konwertowaniu do JPEG. Fotki są z D200
tomek20stencel5
06-11-2010, 23:29
Ostre fotki z mydlanego D200?? Coś tu chyba nie pasi? :D Przechodząc do tematu, to również odradzę Tobie tą sigmę, ale jak Ci pasuje to spoko ;)
Mydlane moze być szkło a nie "D200" ;) Zgodziłbym sie że może szumieć bardzo ale żeby "był mydlany" to jeszcze nie slyszalem. Może to jeden z lepszych egzemplarzy tej Sigmy. Fotki mnie przekonały, biorę. Temat to zamkniecia.
Podziele się z wami moją opinią po zakupie.
Sigmę męcze od poniedziałku i jestem bardzo zadowolony. Daje mi lepszy obrazek niż miałem ze stałek 35 i 50 //1.8 Jest trochę duża no i ciężka. Tubus się nieco wysuwa nad czym trochę ubolewam :) Ale coś za coś. AF jest delikatnie wolniejszy od 50/1.8, bo szkło jest na śrubokręt. Mozliwe że trafiła mi się jedna z "tych lepszych" sztuk. Każdemu polecam :)