PDA

Zobacz pełną wersję : d700 > kabel > mac. +

demas
05-11-2010, 20:08
witam, mam takie pytanie,

1.jaki kabel do d700 by odbierać zdjęcia od razu na komputerze w studiu ? macbookpro
2.pytanie dodatkowe czy przez kabel synchro w d700 możliwe są tylko czasy 1/60 do 200 ? w pozostałych czasach pojawia się magiczna czarne pręga czy to przez migawke? czy o co z tym chodzi? w starszych srednich analogowych synchro działą na wszystkich czasach, taki BOOOG i moja mała boleść po koniecznosci korzystania z cyfrówki, czy to ja oczymś jeszcze nie wiem? pozdrawiam i z góry dzieki za odp !

D/

Jacek_Z
07-11-2010, 15:53
1. kabel jak kabel, widzisz jakie masz gniazdka. W nikosiu USB mini. Ale kabel nie załatwia sprawy, istotna jest kwestia oprogramowania. Jest nikonowskie (płatne ) Camera Control Pro 2 oraz jakis soft darmowy, ktos tu dawał linka, poszukaj.

2. Jaki kabel synchro? taki PC ? To masz 1/250 i każdy czas dłuższy od niego (nie tylko do 1/60, ale nawet kilka sekund tez mozna ustawić)

ramzey
07-11-2010, 16:43
Ad1. Oryginalny kabel nikona wpinasz w przedłużacz usb ze wzmacniaczem. Powinny być łatwo dostępne. Nie ma w tym nic specjalnego
http://allegro.pl/najlepszy-przedluzacz-usb-5m-aktywny-nowy-d651-i1292316682.html
coś takiego jak to. Nie znam tej marki, uzyłem tylko jako przykładu.

Na resztę Ci Jacek odpisał, radzę tez przeczytać czym różni się migawka szczelinowa od centralnej.

Markysz
10-11-2010, 13:02
kabel wystarczy zwykły usb - usb mini, byle był długi (ok 5 m wystarczy). Oprogramowanie albo orginalne nikona albo Adobe Lightroom 3 / Aperture. Osobiście używam LR i jest ok, nieco wolno ale jak najbardziej da się tego używać.