Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie d700 > kabel > mac. +

witam, mam takie pytanie,

1.jaki kabel do d700 by odbierać zdjęcia od razu na komputerze w studiu ? macbookpro
    2.pytanie dodatkowe czy przez kabel synchro w d700 możliwe są tylko czasy 1/60 do 200 ? w pozostałych czasach pojawia się magiczna czarne pręga czy to przez migawke? czy o co z tym chodzi? w starszych srednich analogowych synchro działą na wszystkich czasach, taki BOOOG i moja mała boleść po koniecznosci korzystania z cyfrówki, czy to ja oczymś jeszcze nie wiem? pozdrawiam i z góry dzieki za odp !

D/

Domyślnie

1. kabel jak kabel, widzisz jakie masz gniazdka. W nikosiu USB mini. Ale kabel nie załatwia sprawy, istotna jest kwestia oprogramowania. Jest nikonowskie (płatne ) Camera Control Pro 2 oraz jakis soft darmowy, ktos tu dawał linka, poszukaj.

2. Jaki kabel synchro? taki PC ? To masz 1/250 i każdy czas dłuższy od niego (nie tylko do 1/60, ale nawet kilka sekund tez mozna ustawić)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ad1. Oryginalny kabel nikona wpinasz w przedłużacz usb ze wzmacniaczem. Powinny być łatwo dostępne. Nie ma w tym nic specjalnego
    http://allegro.pl/najlepszy-przedluz...292316682.html
    coś takiego jak to. Nie znam tej marki, uzyłem tylko jako przykładu.

Na resztę Ci Jacek odpisał, radzę tez przeczytać czym różni się migawka szczelinowa od centralnej.

Domyślnie

kabel wystarczy zwykły usb - usb mini, byle był długi (ok 5 m wystarczy). Oprogramowanie albo orginalne nikona albo Adobe Lightroom 3 / Aperture. Osobiście używam LR i jest ok, nieco wolno ale jak najbardziej da się tego używać.
    D300 l MB-D10 l D50 l N 50 1.8 l N 18-55 l N 80-200 2.8 l N 300 2.8 l SB-800 l www.markysz.ownlog.com

Uprawnienia umieszczania postów