PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Strada bianca

JaroPienza
04-11-2010, 20:38
Witam

Zachciało mi się kolorowania i wyszło mi coś takiego.Zdjęcie sprzed dwóch miesięcy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/my.php?image=dsc6410ab1024.jpg)

Pozdrawiam Jarek

Sebastianito
04-11-2010, 20:44
Landryna az z cukrem.... ponownie ten sam blad, za duzo zieleni w zieleni.

borregaard
04-11-2010, 20:44
No i przekolorowaleś,zieleń szczególnie....

look
04-11-2010, 20:50
nie będę oryginalny, z zielonym przesadziłeś, z żółciami cokolwiek chyba też, aczkolwiek dzięki temu masz fajne kontrasty na drugim planie (pole). Droga na pierwszym planie za to siakaś taka miejscami niebieskawa (chociaż to mi zupełnie nie przeszkadza). Podsumowując w ogóle nie pokolorowane pewnie nie było by tak dobre jak pokolorowane, ale to jest cokolwiek przekolorowane

Fremen
04-11-2010, 21:00
Kolorowanie, kolorowaniem - w mniejszym lub większym stopniu robią to właściwie wszyscy. Cały widz polega na tym, żeby robić to selektywnie i z wyczuciem, tj wykorzystywać barwę dla różnicowania poszczególnych elementów kompozycji (a już szczególnie, gdy mamy do czynienia z taką mozaiką kształtnych pól). Tutaj natomiast ta zieleń wkradła się wszędzie niestety, no i zdjęcie sprawia wrażenie, jakby miało mocno niepoprawny balans bieli. Jak na mój gust warto przysiąść do obróbki raz jeszcze, bo - choć ździebełko bałaganiarski - to jest całkiem niezły kadr :).

JaroPienza
04-11-2010, 21:01
może teraz lepiej??

maniak666
04-11-2010, 21:02
Oj dałeś czadu. To już chyba nie landrynka- to melasa niemalże:grin: Kadrowo za to sie podoba.

Bartekkw
04-11-2010, 21:30
kadr jest BDB - droga ładnie wzrok prowadzi....ale obróbka na nie - tak jak już wyżej Koledzy pisali. Zauważyłem też że to kolejne zdjęcie na którym masz całkowite czernie w cieniach - nie wygląda to mz dobrze....ale to subiektywne odczucie ;)

Hoobie
04-11-2010, 21:35
Kadrowo mi pasuje, kolorystycznie juz mniej... ;)

kezoj40
04-11-2010, 22:01
Pomimo że przeczytałem coś o fotografowaniu to nie wiem dlaczego f-22,nie wiem dlaczego pomiar światła punktowy.Ale widzę że muszę jeszcze doczytać o obróbce.Ale ja nie znam się, uczę się.

harb
05-11-2010, 00:13
bardzo ładne miejsce a fotografia jak wyżej oraz mz. zbyt mocny kontrast :)

Fremen
05-11-2010, 00:21
Pomimo że przeczytałem coś o fotografowaniu to nie wiem dlaczego f-22,nie wiem dlaczego pomiar światła punktowy.Ale widzę że muszę jeszcze doczytać o obróbce.Ale ja nie znam się, uczę się.
f/22 zapewne po to, aby uzyskać jak największą głębię ostrości. To rzeczywiście dość mocne przymknięcie, ale efekt zły nie jest jak widać. Punktowy pomiar światła natomiast najprawdopodobniej miał dopomóc w uwypukleniu światłocieni, co również zdaje się być dość rozsądnym posunięciem w tych okolicznościach.

JaroPienza
05-11-2010, 00:48
f/22 zapewne po to, aby uzyskać jak największą głębię ostrości. To rzeczywiście dość mocne przymknięcie, ale efekt zły nie jest jak widać. Punktowy pomiar światła natomiast najprawdopodobniej miał dopomóc w uwypukleniu światłocieni, co również zdaje się być dość rozsądnym posunięciem w tych okolicznościach.

Dziękuje za wyręczenie

kezoj40
05-11-2010, 08:39
Nie przekonało mnie to objaśnienie ponieważ nie widzę odzwierciedlenia tego na fotografii.Być może jest to efekt obróbki ale nie znam się na tym zbyt dobrze więc pozostaje mi przyjąć że ogólnie jest super.