PDA

Zobacz pełną wersję : grip MB-D10, a Alfa Digital

bpskiba
03-11-2010, 20:13
Rozglądam się za gripem do D300s.
Powiedzcie mi proszę jakie są praktyczne różnice między gripem Nikona, a gripem Alfa Digital za ok 200zł. Nie chodzi mi o nazwę :-) , ale o problemy z kompatybilnością, ergonomią trwałością itd.
Przecież grip to nie obiektyw, a różnica w cenie znaczna

marciing
03-11-2010, 20:25
a nie łaska poszukać w odpowiednim dziale???

tutaj parę tematów związanych z zamiennikami MB-D10

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155177
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155922
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151761
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141382
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=65339

to tak na szybko. Czyli jednak się da......

stef
03-11-2010, 20:26
Poszukaj w dziale o zasilaniu.
Było na ten temat kilka długaśnych wątków.
Ogólnie dosyć często występuje problem z tzw. kompatybilnością,
choć dotyczy to głównie sytuacji, gdy dodatkowo sama bateria też jest zamiennikiem.
Poza tym różnią się przede wszystkim solidnością budowy, jakością użytych materiałów.
Jak zwykle jest też wielu zadowolonych użytkowników zamienników, którzy chwalą sobie i tani grip i baterie.
Ja osobiście nie podłączyłbym czegoś takiego do tak drogiego sprzętu jak D300/D700,
ale to oczywiście tylko moje zdanie.

burz
03-11-2010, 20:51
... i moje:)

roBEERcik
03-11-2010, 20:56
Nie warto ryzykować. Postawiłem na oryginał.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)

bpskiba
03-11-2010, 21:34
Dziękuję wszystkim. Oryginalnością chyba nie błysnąłem. Poczytam sobie starsze wątki

Slawek Wojtczak
03-11-2010, 22:11
a ja jestem smaobójca i uzywam alfy :mrgreen: ale jak tylko gotówka przyjdzie to na nikonowski sie przesiadam chociaz z alfą problemów nie mam ;]

DonArturo
03-11-2010, 22:13
a ja jestem smaobójca i uzywam alfy :mrgreen: ale jak tylko gotówka przyjdzie to na nikonowski sie przesiadam chociaz z alfą problemów nie mam ;]

więc czemu planujesz przesiadkę?

używam zamiennika i jestem zadowolony :)

fotomich
03-11-2010, 22:40
Używam alfy i nie mam powodów do narzekań, wykonany z solidnych materiałów, ergonomia świetna, problemów z zasilaniem nie mam może dlatego, że używam oryginalnych baterii. Przyciski chodzą rewelacyjnie, dla porównania podam, iż posiadam oryginał do d90 i ku mojemu zdziwieniu, no zgadnijcie...? oczywiście gumy się odklejają, a w alfie nie
hihi czyżby chinole trzymali "fason". Kupując alfe stwierdziłem, że jak coś będzie nie tak to sprzedam i kupię oryginał ale po co skoro alfa na prawdę jest dopracowana. To tyle wybór pozostawiam Tobie...A dodam jeszcze, że używam wspomnianego gripa z d700 ;) Pozdrawiam

Waldy
03-11-2010, 22:42
Kupiłem kiedyś zamiennik do D700, ponieważ szkoda mi było znacznej kasy na pudełko na baterię. To był mój najgorszy zakup. Alfa jest mało precyzyjnie spasowana z korpusem, jakaś taka giętka, ciągle luzowała się główna śruba łącząca z korpusem, powodując przerwy w zasilaniu objawiające się wariowaniem AF lub ekspozycji. O samoczynnym otwieraniu się pojemnika z baterią i jego wypadaniu na glebę pisał nie będę, po prostu siara!
Ponieważ bez gripa aparat z dużymi szkłami po prostu wyłaził mi z ręki, zmusiłem się do zakupu oryginała. I jest OK. Doceniam niezależnych producentów, ale to jest przypadek, gdzie tylko oryginał.

rafulec
04-11-2010, 09:57
kupiłem zamiennik gripa do D300, firmy alfa. zdecydowałem się na nią utwierdzony pozytywnymi opiniami użytkowników
po otwarciu przesyłki okazało się że przyszło meike. sprzedawca twierdzi że "to są właśnie gripy Alpha Digital. Robi je Meike
(znaczek alfa jest na pudelku)."

imho alfa, to alfa, delta to delta, meike to .....

mógłby mnie ktoś oświecić, czy warto sobie zawracać tyłek wymianą, czy odpuścić temat ze względu na niewielką różnice między alfą a meike ?

m@riusz
04-11-2010, 10:19
Sprzedawca Ci dobrze powiedział Alfa to meike , też taki mam i sobie chwalę.

leszeg
04-11-2010, 16:58
nie jest stabilny przy współpracy ze statywem. Słaba konstrukcja. Ale ja miałem stycznosć z Deltą,nie Alfą. Sorry.

wlopis
04-11-2010, 18:41
Przy współpracy ze statywem lepiej od każdego korpusu odłączyć grip.

leszeg
04-11-2010, 18:44
Nie mam problemów ze swoim zestawem. Jest stabilny.

m@riusz
04-11-2010, 18:55
Ja bym nie ryzykował mocując sprzęt do statywu przez grip bo może nasza kochana maszynka znaleźć się na ziemi , najlepiej odłączyć grip i samo body mocować na statywie.

leszeg
04-11-2010, 19:03
może sie mylę ale MB10 ma chyba magnezowy korpus więc nie powinien sie rozdwoić:)

bpskiba
04-11-2010, 20:08
Kurcze...
Dotknąłem gorącego tematu

m@riusz
04-11-2010, 20:35
może sie mylę ale MB10 ma chyba magnezowy korpus więc nie powinien sie rozdwoić:)

rozdwoić nie ale gwint mocujący go z body puścić może:-P

leszeg
04-11-2010, 20:38
może nie :p

A.R
04-11-2010, 22:06
Używam alphe koło roku. Złego słowa nie powiem.

streetfighter69
05-11-2010, 00:53
Bez przesady, przeciez lzejsze obiektywy, ktore mocujemy na statywie poprzez gwint aparatu lub gripa nie sa na tyle ciezkie aby przewazyc grip. a ciezkie szkla od 70-200VR wzwyz mocujemy poprzez mocowanie obiekywu. W czym wiec problem?

leszeg
05-11-2010, 08:05
a ja nie wiem czy jest problem.Napisałem tylko ,że delta nie gwarantuje stabilności. Macałem widziałem i słyszałem jak trzeszczy z krótkim szkłem.

m@riusz
05-11-2010, 08:11
Problemu nie ma ale słyszałem o różnych przypadkach o uwalonym gwincie i sprzęcie na ziemi również, sam wolę odpiąć grip i mocować samo body na statywie jakoś czuje sie bezpieczniej :grin:

cervandes
08-11-2010, 20:02
po oględzinach w sklepie gripu Alfy i Nikona wybrałem ten droższy, teraz to dopiero jest pancerna maszyna. Kolega ma w D300 Alfę i czasem zdarza się, że grip nie przełączy zasilania poprawnie i akku w gripie padnie, aparat mimo że ma w sobie pełen akumulator wyłącza się. Pomaga odkręcenie i dokręcenie gripa, ale w stresowej sytuacji może to być denerwujące.

burz
08-11-2010, 20:59
Potwierdzam co napisał cervandes - oryginalny MB-D10 wykonany jest rewelacyjnie! Jakość materiałów i pasowania elementów na najwyższym poziomie.

m@riusz
08-11-2010, 22:40
Potwierdzam co napisał cervandes - oryginalny MB-D10 wykonany jest rewelacyjnie! Jakość materiałów i pasowania elementów na najwyższym poziomie.

To prawda , ale czy wart jest takiej kasy , mi w zupełności wystarcza Alpha którą mam za 1/4 ceny oryginału i jak dotąd żadnych problemów z nia nie miałem.

koziak
09-11-2010, 18:33
Mi właśnie na zleceniu padł grip Alphy, a cały sezon tak pięknie pracował. Brak jakiejkolwiek reakcji zasilania. Nic nie pomaga. Uznałem, że grip padł całkowicie. Ale fajny był :)

streetfighter69
12-11-2010, 01:17
Mi właśnie na zleceniu padł grip Alphy, a cały sezon tak pięknie pracował. Brak jakiejkolwiek reakcji zasilania. Nic nie pomaga. Uznałem, że grip padł całkowicie. Ale fajny był :)

Na Alphe masz dwa lata gwarancji, wiec powinienes dostac nowy grip :)

koziak
13-11-2010, 21:05
Aż zajrzałem do pudełka i mam jeszcze ważną gwarancję przez rok. Ciekawa sprawa, że jak włożyłem 8 paluszków AA to wszystko śmiga jak należy, a z En-El3e jest padaka.

panoramix
15-11-2010, 11:24
Ale En-El3e masz zapewne w zamienniku ? Padanie jest najczęściej winą właśnie zamienników akumulatora, nie informujących body o krytycznym stanie aku, a tym samym brak jest odpowiedniej reakcji/sygnału do przełączenia na 2 aku.

Waldy
22-11-2010, 22:05
Nigdy zamienników MB-D10 ! Wczoraj wieczorem chwyciłem za gripa i tylko ten mi pozostał w ręce. D-700 z N 24-70 poleciał na glebę. W korpusie została tylko śruba od packa. Dopiero ujrzałem tandetę, w korpus wkręca się ok. 7 mm śruby, a w plastikowe kółko packa było zatopione ok. 3 mm tejże. O rany...jak można coś takiego wyprodukować, a ja głupi kupić i używać...o stratach po upadku nie piszę, bo wstyd!
Choć nie jestem nowicjuszem, kolejne, bardzo drogie nauczki:
- pasek od aparatu na kark
- tulipan jako amortyzator na obiektywie zawsze, bez względu na komentarze
- ŻADNYCH gównianych zamienników

anteekk
22-11-2010, 22:42
Korzystam z Alfy pod Nikona D700. Właśnie czekam 3 tydzień, aż grip wróci z serwisu z Krakowa :). Aparat nie widział aku z poziomu gripa - tak jakby go w ogóle tam nie było. Natomiast spust, AF-ON itd działały bez zarzutu (Podobno miałem pecha i natrafiłem na taki egzemplarz). Ciężko mi jednoznacznie określić, czy ten zamiennik to szmelc, ponieważ znam co najmniej 3 osoby, które używają już 2-3 rok tej Alfy ze swoimi Nikonami i złego słowa nie dadzą powiedzieć. Baaa nawet te osoby same polecają akurat ten zamiennik, a wiem, że jeden z moich znajomych jest bardzo przeczulony na wszelkiego rodzaju tandetne podróby, jednak dla gripa zrobił wyjątek i jak twierdzi - nie żałuje.

Waldy
23-11-2010, 23:55
Oby nie miał powodu do pożałowania, jak mu w dłoni pozostanie grip, a korpus z obiektywem i śrubką od gripa polecą na beton.

m@riusz
24-11-2010, 07:53
Oby nie miał powodu do pożałowania, jak mu w dłoni pozostanie grip, a korpus z obiektywem i śrubką od gripa polecą na beton.

Wystarczy nosić aparat na szyi i takiego problemu człowiek nie doświadczy, mam grip alpha i jestem z niego bardzo zadowolony zero problemów i jest solidne wykonany.

Sap
24-11-2010, 08:13
Ja posiadam zamiennik Phottix'a podpięty do D300s i również złego słowa powiedzieć nie mogę.

Sprawuje się dobrze. Nie ma luzów przy mocowaniu. Testowałem przełączanie zasilania grip -> body i również nie miałem problemu z zanikiem napięcia i wyłączeniem puszki.

Znajomi Canonierzy wspominali mi, że na ich forum chwalą sobie zamiennik Phottix'a bardziej niż Alpha.

nonameuser1
24-11-2010, 13:16
Waldy jakiej firmy miales zamiennik?

hostman22
24-11-2010, 14:53
Ja mam meike i sobie chwalę. Prawidłowo przełącza baterie nigdy nie robił mi kłopotu. Wykonanie dobre, naprawdę trzeba przyłożyć siły aby zaczęło trzeszczeć.

ryszkut
24-11-2010, 15:35

bulszit. takie przypadki są marginalne.

snajper
02-12-2010, 19:08
Ja wczoraj kupiłem Alphe Digital do mojego D300. Potwierdzam bardzo przyzwoite wykonanie gripa. W body mam oryginalny akumulator, a w gripie zamiennik hahnela. Wszystko działa poprawnie z przełączaniem akumultorów włacznie. Mam tylko jedno zastrzeżenie. Liczbę zdjęć wykonanych na akumulatorze w gripie, widzę tylko do końca trwania sesji zdjęciowej. Po wyłączeniu aparatu i po ponownym jego włączeniu, ilość wykonanych zdjęć zostaje skasowana i liczenie zaczyna się od początku. Stopień rozładowania akumulatora podawany jest prawidłowo. Ilość zdjęć wykonanynych na akumulatorze w body nie ulega skasowaniu. Czy Wy też tak macie ? Czy może coś z moim gripem jest nie tak?

Lp

Yanek
04-12-2010, 11:50
Dostałem do testów chińskiego gripa. Powiedzcie co z nim jest nie tak, że nie przełącza się na baterię w aparacie, choć body go widzi. Przy rozładowaniu akumulatorków w gripie, muszę go odkrecić żeby dalej robić zdjęcia. Ciekawe jest jeszcze to, że tak dzieje się dopiero gdy dokręcam śrubę w gripie.

co4en
04-12-2010, 13:55
Zamiennikow nigdy nie stosowalem ale w oryginalnym MB-D10 spust migawki ciutke inaczej pracuje niz ten w body.
Ciezej jest wyczuc faze blokady ekspozycji.

Nie odnieslicie takiego wrazenia?

anteekk
04-12-2010, 17:54
Po niespełna 4 tygodniach dostałem w końcu nowego gripa. Z tamtym nic nie dało się zrobić.

Korzystam z Alfy pod Nikona D700. Właśnie czekam 3 tydzień, aż grip wróci z serwisu z Krakowa . Aparat nie widział aku z poziomu gripa - tak jakby go w ogóle tam nie było. Natomiast spust, AF-ON itd działały bez zarzutu (Podobno miałem pecha i natrafiłem na taki egzemplarz). Ciężko mi jednoznacznie określić, czy ten zamiennik to szmelc, ponieważ znam co najmniej 3 osoby, które używają już 2-3 rok tej Alfy ze swoimi Nikonami i złego słowa nie dadzą powiedzieć. Baaa nawet te osoby same polecają akurat ten zamiennik, a wiem, że jeden z moich znajomych jest bardzo przeczulony na wszelkiego rodzaju tandetne podróby, jednak dla gripa zrobił wyjątek i jak twierdzi - nie żałuje.

luzaczek82
12-12-2010, 18:39
Ja posiadam grip alpha podpięty pod d300s i wszystko śmiga pięknie jak na razie :)

ZYSKI
18-12-2010, 14:55
Normalka, zwolennicy i przeciwnicy

Ja tam sobie kupiłem oryginał do D300s, mam go od kilku dni a jak będzie czas pokaże

Pozdrawiam

124miko
18-12-2010, 15:27
Od ok. roku mam Alpha pod D300. Bardzo dobrze wykonany. Zero problemów. Dla Fuji S5Pro mam oryginalny grip ( MB-D200 ) i nie widzę różnicy w działaniu czy wyglądzie. Baterie mam również oryginalne ( może stąd brak problemów? ).

koziak
23-12-2010, 15:24
Jeżeli chodzi o serwis Alphy to jestem zadowolony. Wysłałem grip zepsuty (rok użytkowania) i przysłali nowy.

szymonvader
23-12-2010, 16:03
hm, miałem alphe w d90 i nie miałem z nią żadnych problemów, nawet raz pożyczyłem koledze do d80 i po tej pożyczce kupił sobie własny:) także nie mogę złego słowa powiedzieć o MB-D80 od Aplha, teraz mam do D700 org. grip i hm kawał aparatu się zrobił(ciężki i masywny). Dobrze wykonany i spasowany. Rzeczywiście spust działa inaczej niż w body ale nie sprawia on większego problemu. Osobiście jestem zadowolony, jednak jeżeli miałbym go kupować samemu za takie pieniądze, pewnie wybrałbym Aplhe.

Budziko
27-12-2010, 14:44
Mam taniego chińczyka za 150zł. Ma jedną wadę, gdy jest w nim bateria i włączony tryb CH potrafi sam strzelić seryjkę 3-5 zdjęć. Poza tym defektem nic więcej się się nie dzieje. Uzywam od początku roku tego gripa.

weelkoo
29-12-2010, 16:34
Zamiennikow nigdy nie stosowalem ale w oryginalnym MB-D10 spust migawki ciutke inaczej pracuje niz ten w body.
Ciezej jest wyczuc faze blokady ekspozycji.

Nie odnieslicie takiego wrazenia?

Dokładnie, wg mnie ten spust jest taki jakiś "gumowy" i wcale nie wyczuwam blokady ekspozycji. Żeby złapać ostrość trzeba naprawdę delikatnie naciskać aby nie wyzwolić migawki. W D80 przycisk miał wyraźny skok, dało się wyraźnie wyczuć dwa "kliknięcia", w D300 spust działa już bardziej miękko, a w MB-D10 trzeba mieć już rękę artysty :-)

PS. Czy jak używam Eneloopów w gripie, to w body ustawić Ni-MH? Bo za Chiny nie wiem...

luzaczek82
29-12-2010, 22:08
Jak używasz eneloopów to ustaw w gripie że jest Ni-MH

.:Gerard:.
30-12-2010, 14:13
a możne taki grip jako alternatywa
zakupiłem to na ebay za 75-euro
tanie rozwiązanie prosto od chińczyków

źródło (http://www.fotosik.pl)

źródło (http://www.fotosik.pl)

Pienia
30-12-2010, 16:20
a co to za "produkt" ??

ThomasVoland
30-12-2010, 16:37
ps. Czy jak używam eneloopów w gripie, to w body ustawić ni-mh? Bo za chiny nie wiem...
fr6

30-12-2010, 16:48
a co to za "produkt" ??

http://cgi.ebay.de/LCD-Batteriegriff-Fernausloser-Nikon-D300D300S-D700-B4T-/260702373074?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_Stromversorgung_PM&hash=item3cb31284d2

podalem link do strony skad osobiscie kupilem, z opisem produktu

Grizzzly
30-12-2010, 18:32
~300zł. Drożej, aniżeli Alpha, uznawana za dobra alternatywę na oryginał, którą zresztą mam.
Jak długo masz już ten grip? Nic się nie odkleja itd i jakie wrażenia?

Luzaczek ma rację, trzeba ustawić Ni-MH HR6 a nie FR6 jak napisał skinny.

30-12-2010, 21:36
~300zł. Drożej, aniżeli Alpha, uznawana za dobra alternatywę na oryginał, którą zresztą mam.
Jak długo masz już ten grip? Nic się nie odkleja itd i jakie wrażenia?

nie moge wypowiedziec sie jako stary uzytkownik gripa poniewaz mam go dopiero 2 dzien :smile: ale wszystko wydaje sie ok, solidnie wykonany nic sie nie odkleja, nie trzeszczy ani przyciski nie odlatuja, firma nazywa sie MeiKe, wysylaja na caly swiat na amerykanskim ebay widzialem jeszcze wiecej rozwiazan od tej firmy.
dolaczyli gwarancje na rok, podkladka na mysz a takze swoja reklame z pozdrowieniami i podziekowaniem za zakup na ktorej sa zdjecia ekipy tej firmy - wyglada na solidna a nie na chinczyka skladajacego malymi raczkami w stodole z odpadkow.
jezeli w przyszlosci beda problemy od razu napisze
Pozdrawiam.

ThomasVoland
30-12-2010, 22:00
Fakt, ma być HR6, a nie FR6.

Przy okazji - Mam oryginał razem z oryginalna baterią itp (generalnie cały zestaw PDK-1) i dzieje się podobnie jak na niektórych zamiennikach. Wszystko jest OK i nagle 3" LCD w aparacie przestaje działać. Po odpięciu gripa wszystko jest OK. LCD pomocniczy działa cały czas. Czyszczenie styków itp zrobione. Problem wystąpił kilka razy i najpóźniej następnego dnia wszystko znowu działało. Porażka. A najgorsze to, że jak wyślę do serwisu, to odeślą pewnie z kwitkiem że wszystko przecież działa.

Grand.
30-12-2010, 22:22
Gerard, Alpha, czy tezż Alfa, jest robiona przez MeiKe. Zamawiałem MB-D80 Alphy i przysłali zrobionego przez MeiKe, sklep Polski, znany zapewne - Fotoza..py.pl

30-12-2010, 23:04
@Grand.- no to wszystko jasne mam nadzieje ze mi posłuży długo i szczęśliwie :D

Pienia
06-01-2011, 11:54
mam i ja...Alphe i odpukując w niemalowane wszystko jest w porządku i żeby tak już zostało...

Agraf
21-03-2011, 11:49
No to ja trochę namieszam, miałem alphe i sam chwaliłem ale ostatnio D700 mi padł i wymieniali mi w serwisie płytę główną. Jakoś straciłem zaufanie do zamiennika. Dałem kumplowi aby sprawdził napięcie na stykach akumulatora(oryginalny en-el3e) i na stykach w gripie i uwaga jest minimalny spadek napięcia na gripie. Póki co boję się i zbieram na oryginał, cena trochę przeraża ale co robić.

Passiv
24-03-2011, 18:11
Agraf moim zdaniem do aparatu za kilka tysięcy warto kupić oryginalnego gripa, tym bardziej, że używany kosztuje ułamek ceny aparatu.

br3
25-03-2011, 13:25
podoba mi sei okreslenie kolegi z chyba 3 strony postu - ze upadek aparatu po rozwaleniu gripa to przypadek marginalny :) a jak akurat tobie albo tobie albo tobie sie zdarzy ?? tez planowalem zakup zamiennika - poszedlem nawet do sklepu, wzialem do reki ten plaskit i powiedzialem - nie ma szans ! fajnie ze ludzie to chwala, to mile ale oszczedzajac 350 zł (bo podrobka 150 a uzywany nikon 500 zł) nie zaryzykuje zniszczenia sprzetu za 10k. Polsrodkom podziekuje :) do tego dochodzi wkrecanie i wykrecanie mocowania statywowego.. dziekuje :)

qooba
25-03-2011, 13:37
Mam oba - oryginał i alpha. Oryginalna pokrywa BL-3 nie pasuje do Alphy, koszyki z alphy nie pasują do oryginału... Poza tym GP recyko nie wytrzymują w zamienniku nawet jednego meczu w drugiej puszce :( Czeka mnie kolejna wymiana alphy (wcześniej wymieniałem już zamiennik MB-D80). Po wymianie na nową alphę sprzedaję i kupuję oryginał. Nie warto na tym oszczędzać.